După România educată și România climatizată, se prefigurează un nou Proiect de țară: Schimbarea becurilor (Ion Cristoiu)

Cum a vrut NATO să mă reeduce și n-a reușit (4)

3.
Apariţia camerei de luat vederi dă naştere unei alte mişcări interesante. Socotind că şi-au încheiat rolul, puradeii dispar. Pentru a lăsa loc unui nou alai de candidaţi la compătimire. Fără să prindem de veste, ne trezim în faţa camerei de luat vederi cu un tînăr ivit şi el ca din pămînt, scund, tuns scurt, bine făcut. Se mişcă suspect de dezinvolt. Împinge în faţă o jună despletită. Cum dă de ochiul aprins al aparatului, aceasta deschide gura şi începe să turuie în albaneză. Deşi nu i-a cerut-o nimeni, vînjosul găseşte de cuviinţă să ne traducă. Juna despletită, altfel o bucăţică bună, cum ar zice unii bărbaţi, lucru mai rar la albaneze, urîte cum sînt prin definiţie, ar fi fost victima unui viol în grup din partea militarilor sîrbi. Mă uit un pic mai atent. Nimic din înfăţişarea ei nu trădează experienţa unei femei violate atît de bestial. Sau scundul ne traduce altceva (de altfel, nici n-avem cum să verificăm, nimeni dintre noi nu ştie albaneza), sau n-a fost vorba chiar de un viol.

În timp ce victima deapănă mai departe istoria vieţii sale tragice în Kosovo asuprit de sîrbi, sau, mă rog, ceea ce scundul pretinde c-ar fi fost asta, arunc o privire în jur. Descopăr întins pînă departe, în zare, un adevărat orăşel de corturi, cu o alee principală şi alei secundare. Cineva mă trage brusc de mînecă. Lîngă mine a apărut o femeie la vreo 40 de ani, cu priviri oţelite, de bolșevică din primii ani ai Puterii sovietice.
Scrie! îmi porunceşte.
Mă fîstîcesc şi, automat, trag carnetul din buzunar, scot pixul şi ridic spre ea privirile unui ins disponibil.

Tovarăşa e mulţumită. Drept pentru care îmi dictează pur şi simplu un discurs despre criminalul Miloşevici, despre măreţia NATO şi despre cum trebuie avioanele Alianţei să-i facă pe sîrbi una cu pămîntul. E o profesionistă a declaraţiilor date presei internaţionale. Vorbeşte rar, ca să-mi pot nota cuvînt cu cuvînt. Cînd trebuie să întorc pagina, aşteaptă conştiincioasă. Ceilalţi tovarăşi de reeducare au fost şi ei luaţi cu asalt.

Am crezut mai întîi că aceste scenete au fost create special pentru noi de mai-marii lagărului, înştiinţaţi în prealabil că vor primi vizita unui grup de jurnalişti în plin proces de reeducare de către NATO.
Constant însă că un nou grup de vizitatori trece şi el prin aceleaşi încercări: tot cu puradeii, tot cu juna despletită, tot cu oratoarea anti-Miloşevici.

(Din cartea Ion Cristoiu ”În vestă printre fracuri”, Editura Historia, București 2007)

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

2 comentarii pentru articolul „Cum a vrut NATO să mă reeduce și n-a reușit (4)”

  • Aseara gheneralul Degeratu ,o trompeta amerikaneaska de cea mai buna calitate,parea lovit de deliriu tremens,repeta in nestire/razboi mic,desfasurare de trupe,noi suntem occidentul,sa cumparam arme antitanc pe care le vom plati dupa 20 de ani.fortza,fortza,parca se pregatea de un meci de fotbal cu Lokomotiv Moskova.Sa jucam la intimidare,sa inaintam cu varfurile,sa acoperim flancurile NATO,Turcia,Bulgaria si Romania,escadrile de avioane,rachete Patriot,,Daca pana aseara,pana la delirul lui Degeratu aveam dubii,credeam si nu credeam ca Romania poate fi atrasa in borsul ucrainean,ei bine,acum cred cu tarie ca ni se pregateste ceva urat. Cu voia sau fara voia noastra ,vom fi trasi in rahatul care musteste acolo,impinsi de americani direct in bratele rusnacilor.

  • nea Cristoiule,io nu intru des la matale,sa nu te zapacesc de cap si sa te plictisesc.Am vazut emisiunea de aseara,gheneralul Degeratu ,a inebunit???? Ca care forte bre sa desfasuram si de ce??si art 5 al NATO,ce zicea??ca nu prea e valabil???

Crunta exploatare a sînului Julietei

Fiecare poveste de călătorie scrisă de Ion Cristoiu aduce ceva ce nu te aștepți, pentru că ochiul versat surprinde amănuntul pe lângă care ceilalți trec fără să-l vadă.
Cartea poate fi comandată de pe site-ul editurii Mediafax
Invitații cristoiublog