România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Cum a vrut NATO să mă reeduce și n-a reușit (8)

4.
De cum coborîm, ghicim pe feţele organizatorilor nerăbdarea de a ne comunica ceva extrem de important.
Era cît pe-aci să ne prăbuşim cu elicopterul?
A acceptat Miloşevici Planul de pace?

E vorba de ceva mult mai important:
Vom lua lunch-ul!

Ca şi la Petrovec, lunch-ul e prefaţat obligatoriu de o sumă de activităţi instructive. Aici se construieşte un lagăr pentru refugiaţi pe perioada iernii. Ne însoţeşte o cetăţeancă în uniformă militară. Refugiaţii sînt cazaţi provizoriu în foste clădiri guvernamentale sau la familii din Albania. Cînd militarii vor termina lucrul, cei ce nu pleacă în altă parte se vor muta aici peste iarnă.

La briefingul ţinut la revenirea din turul şantierului, ne putem desfăta cu cafea. Pe o masă de sub cort, pahare, farfurioare, pliculeţe cu ness şi pliculeţe de zahăr. Apa fierbinte o iei dintr-o canistră cu robinet.

Profit de lunch şi stau de vorbă cu traducătoarea locală. E studentă la Universitatea din Tirana. A venit aici cu logodnicul. Am onoarea de a-l cunoaşte. Cîştigă 10 dolari pe zi. Părinţii au lucrat în Grecia. Tatăl s-a adaptat la economia de piaţă. Ţine un butic. Mama e infirmieră. Interlocutoarea are un singur vis: să plece pentru totdeauna din Albania!

Organizatorii ţin morţiş să vedem la faţa locului cum dă NATO o mînă de ajutor populaţiei albaneze. Faţa locului e un sat, nu departe de şantierul viitorului lagăr.

Ne suim pe platforma unui camion militar pentru a ajunge în satul Polene, comuna Drasnik. Drum de ţară, tipic provinciilor uitate de Dumnezeu din Europa luminilor. Camionul ne hurducăie ca pe nişte bolovani. Şoferul se străduieşte zadarnic să-i dea deoparte, claxonînd poruncitor, pe cei ce merg agale prin mijlocul drumului.

La intrarea în sat, militarii britanici din trupele NATO tocmai termină un podeţ. Trudesc din greu cu lopata şi cazmaua. La vreun metru de ei, strînşi ciopor, bărbaţi în toată puterea se uită la cum trudesc militarii. Se uită şi trag leneş din narghilele. Cînd lucrarea e gata, unul dintre ei se ridică şi scrie cu deştul în mortarul încă accesibil: I love NATO. Un altul vine şi el alături, şi, fără a lăsa narghileaua, desenează (tot cu deştul) o inimă, simbol al dragostei albanezilor faţă de NATO, care trudeşte să le facă podeţ, în timp ce ei stau şi trag din narghilea.

Pe drumeagul către sat vine agale un bătrîn călare pe un măgar. Cu o mînă ţine în spate o sarcină de fîn. Cu cealaltă trage de funie o vacă costelivă.
În văzduh se vede un elicopter NATO transportînd pereţii unei case pentru lagărul de peste iarnă.

Imagine semnificativă:
Sus, maşinăriile NATO.
Jos, vaca albaneză!

(Din cartea Ion Cristoiu ”În vestă printre fracuri”, Editura Historia, București 2007)

 

 

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *