Donald Trump depune jurământul în calitate de preşedinte al Statelor Unite, începându-şi astfel cel de-al doilea mandat şi încheind una dintre cele mai uimitoare reveniri politice din istoria Americii (Reuters)

Cum am comentat în 2014 primul și al doilea tur al prezidențialelor

Campania electorală a intrat în linie dreaptă. Pe 24 noiembrie 2024 va avea loc primul tur, pe 1 decembrie 2024, alegeri parlamentare, iar pe 8 decembrie 2024, al doilea tur. Prin multe dintre notele sale definitorii alegerile prezidențiale din 2024 amintesc de alegerile prezidențiale din 2014. Primul tur a avut loc în 2014 pe 3 noiembrie 2014, iar al doilea, pe 16 noiembrie 2014. După primul tur ordinea primilor cinci candidați a fost aceasta:

  • Victor Ponta: 40,44%
  • Klaus Iohannis: 30,37 %
  • Călin Popescu Tăriceanu: 5,36%
  • Elena Udrea: 5,20%
  • Monica Macovei: 4,44%
  • Participarea a fost de 53,17%

La vremea respectivă țineam un editorial zilnic la Evenimentul zilei și tot zilnic un comentariu pe cristoiublog. ro. După primul tur am renunțat la contractul cu postul tv Realitatea tv, unde aveam o emisiune săptămînală moderată de Rareș Bogdan.

Trecutul, chiar și cel apropiat, poate fi o lecție pentru prezent. De aceea m-am gîndit să reiau la Gîndurile lui Cristoiu din 2024 unele comentarii din 2014 dedicate primului și celui de-al doilea tur. De precizat că scrisul meu de atunci ședea sub semnul marii probleme cu care se confruntă gazetarii ca Istorici ai clipei. Comentăm evenimente în mișcare, despre care nu știm la ora scrisului cum vor evolua și mai ales cum se vor sfîrși.


O întrebare pe care mi-o puneam în seara primului tur al alegerilor prezidențiale din 2014: Și, totuși, de ce n-au ieșit romanii la vot în proporția așteptată?

Sunt ca jurnalist la al șaptea prim tur de scrutin. Spre deosebire de alți ani, nu m-a încercat duminică, 3 noiembrie 2014, nici o emoție. Mai întîi pentru că primul tur al acestui scrutin are un rezultat deja știut: Victor Ponta și Klaus Iohannis în al doilea tur. Apoi sînt suficient de bătrîn într-ale alegerilor postdecembriste ca să mai fiu minim chibiț al unui candidat. Deși am stat închis în camera mea de lucru de acasă (citesc despre șmecheriile prin care CIA a încercat și încearcă să-i convingă pe americani că nu-i așa de fioroasă cum pare), pe parcursul zilei am căutat să notez pe cristoiublog.ro observațiile mele despre acest prim tur, scrise și publicate sub titlul: Primul tur văzut de un îmbătrînit într-ale alegerilor.

*

DNA-visul românilor?

Ca și în celelalte zile de vot, candidații au mers la urne pentru a putea spune ceva Poporului român. Și anul acesta, vorbele au fost cele dintotdeauna: votez pentru țară, votez pentru viitor, votez pentru democrație.

Au făcut excepție doi candidați:
Călin Popescu Tăriceanu și Monica Macovei.

Călin Popescu Tăriceanu l-a atacat din nou pe Traian Băsescu.
Monica Macovei a declarat: „Fiecare cînd mergeți la vot gîndiți-vă ce înseamnă DNA pentru voi, un vis sau un coșmar? Nu opriți visul, votați visul!“

Cum adică, visul oricărui român e DNA? Eu credeam că visele oamenilor sunt altele: o viață mai bună, șosele, străzi curate, pace, viitor sigur pentru copii.
DNA e o instituție de forță. E foarte bine că există. E foarte bine că e nemiloasă cu corupții. Dar cineva care vrea să ajungă președintele Românei nu poate declara în ziua votului că visul românilor e DNA.

Mă tot întrebam ce se ascunde în spatele hărniciei DNA-SRI din campanie.
Încerc să cred că unii din conducerea SRI pariază pe Monica Macovei?
E o întrebare normală cîtă vreme Monica Macovei și-a întemeiat campania pe DNA visul românilor!

*

Fenomenul votului multiplu prin traseismul studențesc

Secția de vot din Piața Amzei, unde votez eu de cînd mă știu, are majoritatea alegătorilor în vîrstă. Tot sectorul unu stă sub acest semn, ceea ce și explică, atît procentajul de participare cel mai mare din București, cît și opțiunea pentru PSD.

Duminică, 2 noiembrie 2014, cînd am mers la vot, să-mi fac cruce nu alta.
Un grup de studenți voia să voteze, dar nu puteau pentru că nu mai erau tipizate.
Studenți care să vină în Piața Amzei și nu oricum, ci în grup, ca să voteze!
Măi, să fie!

Întors acasă, am văzut la tv, din întîmplare, făcîndu-se mare caz că poporul e frustrat de posibilitatea de a vota.
Deontologii de la Hotnews și ofițerii acoperiți de la ziare.com s-au umplut de muci sub puterea unei indignări civice.

Numai că acest Popor vrea să voteze pe liste suplimentare.
Nu în Grozăvești, ci în Amzei, loc pentru care trebuie să bați tot orașul.

N-am nici o îndoială.
Studioșii ăia care au venit de la mama dracului ca să voteze pe liste suplimentare sunt niște amărîți plătiți de unele partide ca să facă turul Bucureștilor votînd pe liste suplimentare de mai multe ori.

Asta ar trebui să-i preocupe pe deontologi și pe deontoloage?
Fenomenul votului multiplu prin traseismul studențesc.

*

Și, totuși, de ce n-au ieșit romanii la vot în proporția așteptată?

Pentru prima dată în anii postdecembriști s-au dat publicității rezultate de peste zi ale exit-pollurilor.
Deontologii de la Hotnews, cei care și-au propus să stea cu ochii beliți în fundul televiziunilor de știri, au fost primii care au dat un sondaj de ora 13.
Potrivit sondajului, Victor Ponta va pierde alegerile, iar Monica Macovei le va cîștiga.
A venit după un timp Evenimentul zilei, cu un sondaj în care Victor Ponta cîștiga detașat. Cei de la Hotnews l-au scos pe al lor de pe site. A fost preluat, de îndată, de ziare.com, site-ul SRI.

Față de acest nou război, care încalcă Legea, îmi permit să observ:
Singurul lucru cert e prezența mai mică la vot, față de așteptări. Asta deși deontologii și deontoloagele ne-au amețit cu îndemnul de a merge la vot. Realitatea unei prezențe surprinzător de proaste față de mult așteptata Revoluție prin vot poate spune multe despre rezultatele primului tur.

Primul tur contează doar în perspectiva turului al doilea. Din acest punct de vedere, nici diseară, după exit-pollurile legale, nu putem spune mare lucru despre turul al doilea, deoarece va conta și marja de eroare.
Și, totuși, de ce n-au ieșit românii la vot în proporția așteptată?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *