Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Cum am fost eu în biroul Oval

17. Cîntă în deschidere formaţia Cei şapte premieri

Aş putea spune astfel că pe Peluza de Nord avusesem onoarea de a urmări spectacolul Cei şapte premieri, cu participarea extraordinară a lui George W. Bush.
Chestia cu „ordinea inversă de precădere” o ştiam doar noi, gazetarii, posesori de invidiat ai Programului. Poporul de rînd, de pe pajişte, alcătuit din membrii fiecărei delegaţii, personalul Ambasadelor şi membrii diasporei, habar n-aveau de o asemenea ierarhizare. Pentru ei funcţiona doar criteriul aplauzelor şi strigătelor. Asta, deoarece fiecare prim-ministru era primit de ai lui cu bătăi din palme şi strigăte (de admiraţie, desigur).

Pe George W. Bush nu-l pun la socoteală. El nu concura.
Din două motive:

 1. America intrase demult în NATO, de pe vremea cînd nu se aştepta la uşile deschise, deoarece Alianţa n-avea uşi;
 2. Era din start cîştigător absolut, deoarece pentru el aplaudau şi strigau toţi cei de pe pajişte fără excepţie.

Aşadar, fiecare premier apărea în uşa, larg şi ceremonios deschisă de cei doi door openers, lăsa impresia că ezită, asemenea unui cal scos la lumină din întunericul grajdului, după care o lua înainte, plin de avînt. Fiecare făcea drumul pînă la locul de pe schiţă, după cum îl tăia capul. Unii mergeau drepţi, ţepeni, ca nişte fotomodele la o paradă a modei de rochii de seară. Alţii îşi puneau bărbia în piept, ca şi cum s-ar fi opintit la o trăsură. Cei mai mulţi se răsuceau în toate părţile, fluturînd a salut mîna dreaptă. După aplauze şi strigăte, de departe pe primul loc s-a clasat premierul Lituaniei. Mai tîrziu, la Recepţia de Gală de la Galeria de Artă Corcoran, cînd s-a repetat figura cu intratul, de astă dată prim-miniştrii trebuind să coboare treptele unei uriaşe scări de marmură, mi-am dat seama că diaspora lituaniană explica succesul premierului din Lituania. Deşi fost prim-secretar al Partidului Comunist, devenit preşedinte de Republică, Algirdas Brazauskas se bucura de simpatia tuturor lituanienilor din SUA, chiar şi a celor care fugiseră din ţară de teama închisorilor comuniste.

Aţi fost vreodată la un concert dat pe stadionul Naţional de o vedetă faimoasă din străinătate?
Aţi văzut, poate, că pe afişul concertului, dominat de numele şi pozele vedetei, scrie, cu litere mai mici şi fără poză:
Cîntă în deschidere formaţia X.
Formaţia cu pricina e de la noi.
Nu e o formaţie oarecare.
Faţă de concertul propriu-zis ea are însă rolul paharului de ţuică înaintea unei mese cu cîrnaţi de porc.
Deschide pofta de mîncare.
La fel, formaţia care cîntă în deschidere are misiunea de a stimula pofta spectatorilor de a urmări prestaţia Vedetei.
Astfel că, deşi nu cîntă rău, pe tot parcursul Deschiderii, spectatorii nu se omoară cu ascultatul. Unii îşi caută locurile. Alţii înfulecă hamburgeri şi dau pe gît sticle de Coca-Cola. Cei mai mulţi stau de vorbă
Cînd se termină Deschiderea, băieţii noştri îşi strîng sculele şi pleacă.
Răsună aplauze anemice.
Toată lumea e în aşteptarea Vedetei-vedetelor.
Peste scenă se trage cortina.
Urmează o scurtă pauză.
De dincolo de pînză se aud voci, bocănituri de ciocane, hîrşîit de mobilă.
Se face întuneric.
Întregul stadion amuţeşte.
Gata, începe!
Brusc, cortina se dă la o parte şi într-un snop de lumini apare Vedeta-vedetelor cu microfonul în mînă.
Întreg stadionul se prăbuşeşte în aplauze şi strigăte isterice.

Cam aşa s-au petrecut lucrurile şi la Ceremonia primirii în NATO a celor şapte state din Europa Centrală şi de Est.
Sosirea premierilor, dispersarea lor pe scenă alcătuiau Concertul de deschidere.
Desigur, premierii nu se constituiau într-o formaţie şi nu cîntau.
Prin tot ce făcuseră însă pregătiseră terenul pentru recitalul Vedetei-vedetelor: preşedintele George W. Bush.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

5 comentarii pentru articolul „Cum am fost eu în biroul Oval”

 • VA PREZINT PASAJ UNUI DOCUMENT CARE A DAT DUREREA DE CAP MAFIEI PADURILOR „”Acest pasaj a fost extras din ziarul Criteriul National „”Cum bine stiti domnul Crin Antonescu a fost scos din joc iar apoi , la mai putin de 70 de zile noul lider si viitorul presedinte- Klauss Iohannis a luat partidul lui Bratianu care avea peste o sute si ceva de ani de traditie liberala si l- a bagat pe undeva… intr-o alta familie politica . Credeti ca domnul Iohannis putea face acest lucru daca cineva din afara Romania nu i-ar fi ordonat ?Va inchipuiti ca Doamna Chimista de la Berlin putea sa acCepte in familia sa politica un intrus fara ca ea sa fi cerut acest lucru ? Credeti ca in experimentele sale putea sa introduca un astfel de corp straniu daca nu avea un interes major ca sa faca acest lucru ?

  De aici folosind si cele mai simple elemente de logica se poate vedea clar ca atunci cand Romania doreste sa rezolve astfel de probleme unde diversele firme austriece sunt bagate la inaintare ca sa poate ascunda adevaratii beneficiari a unor resurse ce se extrage in Romania ,nu trebuie actionat in Romania deoarece doamna chimista de la Berlin putin ii pasa daca ies 22 de milioane de oameni in strada in Romania ,intrucat acest lucru nu o afecteaza cu nimic.

  Din aceste motive daca Romania vrea sa schimbe ceva va trebui sa sa adopta o alta tactica de lupta Ca de exemplu :

  1) Intr-o prima faza se poate mobiliza un anumit numar de oameni care poate scrie in limba Germana si Engleza si sa publice zilnic si de 3 ori pe zi in new media din Germania in “Bild Politik “”Bild Berlin ,Green Peace Germania ,Partidul Verde Germania , a unor documente.

  Avand in vedere ca pozele ce au rezultat dupa desfrisarile padurilor din Romania au o capacitate uriasa de sensibilizare ,astfel de actiuni vor avea un rezultat pe care nici o alta nu a putut s-o obtina pana acum .Acest lucru se va intampla deoarece o astfel de campanie poate contine anumite aspecte ce tin de stinta digitala si care pot provoca pierderile politice de un anumit fel pentru cel putin 2-3 partide din Germania inclusiv si partid verde

  2) In paralel , avand in vedere ca cel care a demascat cu materiale video mafia padurilor este un cetatean american ,atunci se poate publica alte tipuri de documente in conturi de new media Green Peace din Anglia si Statele Unite

  3) Dupa o anumita perioada in care se va putea prezenta o serie de poze cu imagine dezastrului produs in urma masacrul padurilor se poate lansa o invitatie ca voluntari din lumea intreaga sa vina la Brasov sa participa la o actiune de plantare a arborilor insa pana atunci ,pentru o mai mare anvergura mediatica la nivel international a a unui astfel de eveniment se poate prezenta si problema legata de groapa de gunoi toxica de la Navodari

  4) Dupa ce se prezinta si o astfel de problema se poate lansa o invitatie catre voluntarii din diversele tari prin intermediul conturile de new media a celor de la Green Peace ,si alte organizatii internationale care sunt dispuse sa sprijine lupta impotriva astfel de abuzuri care se comit ,indiferent unde ele se intampla. Cu aceasta ocazie se va putea afla printre alte ca voluntarii vor participa la diversele actiuni ce pot avea loc in diverse weekenduri din lunile august si septembrie la Navodari iar dupa acea vor merge la Brasov sa participe la o actiune de plantare a arborilor.

  Asa cum se poate intui, astfel de actiuni vor putea atrage in diverse weekenduri in lunile august si septembrie turisti pe litoral iar apoi in octombrie o buna parte din acestia pot ajunge la Brasov si pe Valea Prahovei ceea ce poate insemna atragerea turistilor straini in extrasezon atat la munte cat si la mare!””

 • Legat de groapa de gunoi de la Navodari problema exista inca din 2011 si nu a fost rezolvata pana acum dar aceasta nu este tot deoarece nici PSD nici PNL nu au facut nimic care sa duce la rezolvare problemei In ciuda gravitate unei astfel de situatie o serie de persoane au anuntat deja candidatura la Constanta dar …Avand in vedere ca o astfel de nenorocire va fi construit la o scurta distanta de baza Militara NATO de la Kongalniceanu am infintat o rubrica intr-un ziar unde printre alte voi scri in Engleza si voi intreba opinia publica din Anglia si Statele Uniite daca sunt deacord ca cetateni lor sa fie expuzi la un asemenea pericol Avand in vedere ca in mod sigur vor spune nu si apoi vor dori sa stiu cum a fost posibil asa ceva ,atunci ii voi invita sa vine la Navodari in diverse weekendurile din lunile August si Septembrie si sa-i intrebe in mod direct cum a fost posibil asa ceva Cu aceasta ocazia printre alte vor participa la actiuni de proteste ce vor fi organizate in cadrul unui program ce cuprinde si planatare pomii in regiuni Brasov ce au fost distruse decatre Mafia padurilor Avand in vedere ca in Romania oamnei au fost reducis la tacere in privinta aceasta chetiune denumita mafia padurilor voi apela la sprijin din strainatate ca sa putem organiza astfel de evenimente Pana atunci agenti economici someri ,elevi si studenti trebuie sa stiu ca astfel de evenimente le am gandit si pentru a atrage turisti in diverse weekendurile din lunile August Septembrie pe litoral si apoi Octobrie la munte De pe partea celelalta autoritati trebuie sa stiu ca astfel de actiuni vor capata o anvergura mediatica internationala de mare amploare ,iar acest lucru se va putea intampla din cauza complicitate pe care ecuatile logice ce sunt folosite sa creeze programe de software au demonstrat ca macelarul de la Cotroceni Mihalache ambasada Austria le au cu o astfel de problema ,atunci cu aceasta ocazia vor fi responsabila si pentru eventuale prejudici de imagine pe care Romania le vor avea

 • RESPECT Ion Cristoiu !

 • Micule butoi desumflat , ptomaina ( de la desumflare ) ce iz avea atunci ??? Putea a psd ,pdl , a cacarau , a basina , sau a pupincurie de toate culorile???!!! Acum vad ca lasi si cocina labe 1 ,,, incotro ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *