Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Cum am fost eu în biroul Oval

Ca şi la spectacolul de pe stadion, după ce premierii şi-au încheiat partitura, s-a făcut o mică pauză.
Pauza dinaintea punctului culminant.
Nu s-a stins lumina, deoarece era ziua în amiaza-mare şi Dumnezeu, cel căruia îi aparţine şalterul Lumii, n-ar fi sărit peste orarul zi-noapte nici în ruptul capului.

Cele două aripi ale uşii funcţionau însă pe post de cortină.
O voce solemnă, tunătoare, trădînd un tras de aer în piept, probabil, a anunţat în difuzoare:
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, excelenţa Sa, George W. Bush!

Aripile uşii s-au dat în lături!
Şi din clădire şi-a făcut apariţia, vesel şi sprinten, salutînd în dreapta şi-n stînga, Vedeta-vedetelor: George W. Bush.
Asistenţa s-a prăbuşit într-un ropot uriaş de strigăte şi aplauze.
Din motive net diferite:

  • Membrii administraţiei, pentru că era şeful lor.
  • Delegaţiile celor şapte state membre, pentru că, graţie intrării în NATO, putuseră veni în America pe banii statului.
  • Diasporele celor trei state ce urmau să mai aştepte în faţa uşilor deschise, pentru că avea să vîre ţările lor în NATO.

Aplaudau jurnaliştii din Europa Centrală şi de Est.
Nu aplaudau jurnaliştii americani.
Ei erau echidistanţi politici.

Nu aplaudam nici eu.
Nu pentru că aş fi simpatizat cu Democraţii.
Nu pentru că eram împotriva războiului din Irak.
Ci pentru că, pur şi simplu, aveam alte griji.

La apariţia lui George W. Bush, operatorul Casei Albe s-a năpustit la cameră, să-şi prindă şeful cît mai bine în obiectiv.
Nu ştiu dacă l-a prins sau nu.
Ştiu însă că mi-a ars mie un cot straşnic.
Şi astfel, în mijlocul strigătelor şi aplauzelor, al ţăcăniturilor aparatelor foto, al bîzîitului camerelor video, eu mă întrebam: să-i ard şi eu una cu cotul?

După ce şi-a făcut jobul de a ţine un discurs mobilizator, dînd fiecărei ţări cîte o frază, pe care jurnaliştii pro-guvernamentali din fiecare ţară urmau s-o cînte pe toate feţele, preşedintele american s-a întors să plece. Specialiştii în imagine susţin că şi acum, după patru ani de Casa Albă, George Bush are o problemă. Cînd încheie un discurs, şi potrivit legilor de fier ale Plecării, trebuie să întoarcă asistenţei spatele sau, după militanţii antiglobalizare, fundul, simte nevoia unui gest. De regulă să întindă mîna cuiva din jur. Pe podiumul din faţa Peluzei de Sud, el a întins mîna celui care i-a căzut sub ochi. Şi cum acesta era premierul nostru, toate inimile româneşti de la faţa locului au tresărit:
Dintre toţi premierii de acolo, George W. Bush a dat mîna doar cu al nostru.
Te pomeneşti că-l pun americanii preşedinte.

După ceremonie, presa urma să se îndrepte, pe drumul pe care venise, către North West Gate, pentru îmbarcarea în microbuz. Între finele sindrofiei de la Casa Albă şi debutul sindrofiei de la Clubul Naţional al Presei erau doar cinci minute. Premierii n-aveau treabă. Ca oaspeţi ai preşedintelui american, aveau la dispoziţie maşini cu antemergătoare. Noi însă beneficiam de un microbuz pur şi simplu. Ca să fim înaintea premierului la conferinţa de presă, am ţinut-o tot un trap de-a curmezişul Pajiştei de Sud, prin coridorul dintre cele două aripi, şi mai apoi, pe aleea străjuită de boscheţii echipelor de televiziune.

În viteză, era cît pe-aci să răstorn o bătrînică toată în roşu aprins, de culoarea vestelor de semnalizare, ce se îndrepta, cătinel-cătinel, spre poarta aripii de Nord-Vest. Abia după ce am bîlbîit ceva scuze, mi-am dat seama că puteam comite un atentat care să zguduie America. Bătrînica nu era nimeni alta decît fostul secretar de stat de pe vremea lui Bill Clinton, doamna Madeleine Albright!

(Din volumul În vestă, printre fracuri, editura Historia, 2007)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

5 comentarii pentru articolul „Cum am fost eu în biroul Oval”

  • VA PREZINT PASAJ UNUI DOCUMENT CARE A DAT DUREREA DE CAP MAFIEI PADURILOR „”Acest pasaj a fost extras din ziarul Criteriul National „”Cum bine stiti domnul Crin Antonescu a fost scos din joc iar apoi , la mai putin de 70 de zile noul lider si viitorul presedinte- Klauss Iohannis a luat partidul lui Bratianu care avea peste o sute si ceva de ani de traditie liberala si l- a bagat pe undeva… intr-o alta familie politica . Credeti ca domnul Iohannis putea face acest lucru daca cineva din afara Romania nu i-ar fi ordonat ?Va inchipuiti ca Doamna Chimista de la Berlin putea sa acCepte in familia sa politica un intrus fara ca ea sa fi cerut acest lucru ? Credeti ca in experimentele sale putea sa introduca un astfel de corp straniu daca nu avea un interes major ca sa faca acest lucru ?

    De aici folosind si cele mai simple elemente de logica se poate vedea clar ca atunci cand Romania doreste sa rezolve astfel de probleme unde diversele firme austriece sunt bagate la inaintare ca sa poate ascunda adevaratii beneficiari a unor resurse ce se extrage in Romania ,nu trebuie actionat in Romania deoarece doamna chimista de la Berlin putin ii pasa daca ies 22 de milioane de oameni in strada in Romania ,intrucat acest lucru nu o afecteaza cu nimic.

    Din aceste motive daca Romania vrea sa schimbe ceva va trebui sa sa adopta o alta tactica de lupta Ca de exemplu :

    1) Intr-o prima faza se poate mobiliza un anumit numar de oameni care poate scrie in limba Germana si Engleza si sa publice zilnic si de 3 ori pe zi in new media din Germania in “Bild Politik “”Bild Berlin ,Green Peace Germania ,Partidul Verde Germania , a unor documente.

    Avand in vedere ca pozele ce au rezultat dupa desfrisarile padurilor din Romania au o capacitate uriasa de sensibilizare ,astfel de actiuni vor avea un rezultat pe care nici o alta nu a putut s-o obtina pana acum .Acest lucru se va intampla deoarece o astfel de campanie poate contine anumite aspecte ce tin de stinta digitala si care pot provoca pierderile politice de un anumit fel pentru cel putin 2-3 partide din Germania inclusiv si partid verde

    2) In paralel , avand in vedere ca cel care a demascat cu materiale video mafia padurilor este un cetatean american ,atunci se poate publica alte tipuri de documente in conturi de new media Green Peace din Anglia si Statele Unite

    3) Dupa o anumita perioada in care se va putea prezenta o serie de poze cu imagine dezastrului produs in urma masacrul padurilor se poate lansa o invitatie ca voluntari din lumea intreaga sa vina la Brasov sa participa la o actiune de plantare a arborilor insa pana atunci ,pentru o mai mare anvergura mediatica la nivel international a a unui astfel de eveniment se poate prezenta si problema legata de groapa de gunoi toxica de la Navodari

    4) Dupa ce se prezinta si o astfel de problema se poate lansa o invitatie catre voluntarii din diversele tari prin intermediul conturile de new media a celor de la Green Peace ,si alte organizatii internationale care sunt dispuse sa sprijine lupta impotriva astfel de abuzuri care se comit ,indiferent unde ele se intampla. Cu aceasta ocazie se va putea afla printre alte ca voluntarii vor participa la diversele actiuni ce pot avea loc in diverse weekenduri din lunile august si septembrie la Navodari iar dupa acea vor merge la Brasov sa participe la o actiune de plantare a arborilor.

    Asa cum se poate intui, astfel de actiuni vor putea atrage in diverse weekenduri in lunile august si septembrie turisti pe litoral iar apoi in octombrie o buna parte din acestia pot ajunge la Brasov si pe Valea Prahovei ceea ce poate insemna atragerea turistilor straini in extrasezon atat la munte cat si la mare!””

  • Legat de groapa de gunoi de la Navodari problema exista inca din 2011 si nu a fost rezolvata pana acum dar aceasta nu este tot deoarece nici PSD nici PNL nu au facut nimic care sa duce la rezolvare problemei In ciuda gravitate unei astfel de situatie o serie de persoane au anuntat deja candidatura la Constanta dar …Avand in vedere ca o astfel de nenorocire va fi construit la o scurta distanta de baza Militara NATO de la Kongalniceanu am infintat o rubrica intr-un ziar unde printre alte voi scri in Engleza si voi intreba opinia publica din Anglia si Statele Uniite daca sunt deacord ca cetateni lor sa fie expuzi la un asemenea pericol Avand in vedere ca in mod sigur vor spune nu si apoi vor dori sa stiu cum a fost posibil asa ceva ,atunci ii voi invita sa vine la Navodari in diverse weekendurile din lunile August si Septembrie si sa-i intrebe in mod direct cum a fost posibil asa ceva Cu aceasta ocazia printre alte vor participa la actiuni de proteste ce vor fi organizate in cadrul unui program ce cuprinde si planatare pomii in regiuni Brasov ce au fost distruse decatre Mafia padurilor Avand in vedere ca in Romania oamnei au fost reducis la tacere in privinta aceasta chetiune denumita mafia padurilor voi apela la sprijin din strainatate ca sa putem organiza astfel de evenimente Pana atunci agenti economici someri ,elevi si studenti trebuie sa stiu ca astfel de evenimente le am gandit si pentru a atrage turisti in diverse weekendurile din lunile August Septembrie pe litoral si apoi Octobrie la munte De pe partea celelalta autoritati trebuie sa stiu ca astfel de actiuni vor capata o anvergura mediatica internationala de mare amploare ,iar acest lucru se va putea intampla din cauza complicitate pe care ecuatile logice ce sunt folosite sa creeze programe de software au demonstrat ca macelarul de la Cotroceni Mihalache ambasada Austria le au cu o astfel de problema ,atunci cu aceasta ocazia vor fi responsabila si pentru eventuale prejudici de imagine pe care Romania le vor avea

  • RESPECT Ion Cristoiu !

  • Micule butoi desumflat , ptomaina ( de la desumflare ) ce iz avea atunci ??? Putea a psd ,pdl , a cacarau , a basina , sau a pupincurie de toate culorile???!!! Acum vad ca lasi si cocina labe 1 ,,, incotro ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *