Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Cum ar fi scris Caragiale pe Facebook

La o distanță în timp substanțială ajung din nou la Librăria din Focșani. De cum intru mă îndrept spre tejghea pentru a oferi librăreselor o minge de fotbal. Dacă aș fi pe Facebook, ar trebui să trîntesc la finele aserțiunii un emoticon menit a dezvălui că vreau să stîrnesc rîsul.

Apropo de emoticoane.
Cele mai amuzante mi se par emoticoanele servite autorului pentru a dovedi că textul său a ajuns într-un punct ironic. Cît de tare s-au chinuit clasicii să ne facă să rîdem! Vai de capul lui Gogol! Vai de capul lui Caragiale! Caragiale s-a crezut genial găsind expresia Curat murdar! Dacă ar fi scris pe Facebook, Caragiale ar fi pus la finele formulării un oval cu un zbenghi menit a desemna rîsul cu gura pînă la urechi. Și n-ar mai fi avut nevoie de truda creionării anterioare a lui Pristanda. Destinatarii postării, cei care i-au dat like-uri, ar fi rîs îmboldiți de emoticon!

Să revin la mingea de fotbal.
Venisem la Găgești pentru a-mi schimba roțile de vară în cele de iarnă. Cînd am sunat la service, mi s-a spus că Volkswagenul meu a intrat în programul de corectare a programului de noxe, program adoptat de firmă după scandalul din America. Prin urmare, mi-au ținut mașina mai mult decît era nevoie pentru schimbarea roților ca să-mi schimbe și softul. Pentru asta am beneficiat de mai multe bonusuri între care și o minge de fotbal dezumflată.
— O dați și dumneavoastră vreunui copil de pe uliță, ca să vă spargă geamurile.

La Focșani, venise și frate-meu.
— Avem vreun copil pe uliță căruia să-i dăm o minge de fotbal?
N-aveam nici un copil, cu atît mai puțin unul căruia să-i dăm o minge. Așa c-am dăruit mingea librăreselor. Sînt tinere, presupuse mame de copii care bat mingea și orășence, locuind în blocuri din care e imposibil să lipsească vreun copil bătător de mingi de fotbal. După momentul darului, am luat-o prin librărie. Am trecut în viteză pe la rafturile cu literatură. De mult nu mai cutez să cumpăr o carte de proză. Sînt prea bătrîn pentru a avea două feluri de experiențe:

  1. Cu o femeie nouă.
  2. Cu o cartea nouă.

Am ajuns la Istorie.
Descopăr mai întîi o carte de Memorii a unui vînător de munte din Războiul din Est. Despre acest Război m-am ocupat cu deosebire în partea dinspre Stalingrad. Partea cealaltă, dinspre Caucaz, am neglijat-o, poate și pentru că i-a lipsit dramatismul de la Stalingrad. Știu cîte ceva însă din reportajele encomiastice despre vizitele Mareșalului în zona respectivă. (Scriind îmi dau seama c-ar trebui să le public pe cristoiublog.ro, nu înainte de a verifica dacă am dat numărul apariției). Mai cumpăr de la Focșani o carte scrisă de o poloneză despre România, cred că România postdecembristă, despre care n-am auzit, dar care mă interesează, pentru că aș vrea să știu cum ne vede pe noi, babuinii, o poloneză, două volume despre Rasputin, publicitate pe contracopertă ca scrise de un fel de Vintilă Corbu al perioadei sovietice (mă atrage, deoarece în Afacerea Rasputin eu văd dezastrul regimului țarist, cîntat azi și în Rusia de parveniții care se vor țariști, adică regaliști), și o broșură despre Napoleon, una dintre zecile de mii de cărți scrise despre Împărat.
Le cumpăr, și pe drum, spre mașină, mă întreb din nou cu nouă melancolie cînd dracu o să mai citesc eu și cărțile astea?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „Cum ar fi scris Caragiale pe Facebook”

  • Domnule Ion Cristoiu
    Stiu ca nu are legatura cu articolul Dvs desi e putin de Caragiale
    Aici avem cateva minciuni identificate cu surse publice
    1.Acest om arafat raed ba zice ca a obtinut cetatenia in 1998 ba in 1999
    2.Are certificat orniss-cum l-a obtinut
    3.Nu e nici macar medic specialist asa cum o si declara-asta e motivul pentru care nu are drept de libera practica-nu apare intr-un registru al medicilor din ce se pare
    4.Chiar el recunoaste ca a stat in Romania cam ilegal in anii’90,atunci cum a obtinut statutul de medic specialist,a vrut sa plece in Franta dar nu a mai plecat,sunt multe deja
    „În postarea lui, Raed Arafat a spus că îmi arată CERTIFICATUL, însă IMAGINEA CU HG 360/1999, pe care a publicat-o, DOVEDEŞTE CĂ LISTA UNDE ERA NUMELE LUI NU PUTEA FI GĂSITĂ CĂUTÂND PRINTRE TOATE HOTĂRÂRILE DE GUVERN din ultimii 41 de ani referitoare la cetățenia română, aşa cum explicasem că am căutat eu.”
    08/10/2021- „Dacă aveți o întrebare care nu se referă la cetățenia doctorului Arafat, bine. Dacă nu, la revedere”
    La doi ani de la legiferarea statutului SMURD, Raed primeste in 1998 cetatenia romana, dupa ce devenise si medic specialist.Amanandu-si pe termen nedefinit sustinerea examenului de specialist, Raed a continuat sa lucreze cvasi-ilegal in Spitalul din Targu-Mures, acoperit fiind de profesorul Chiorean.
    sursele.
    https://www.facebook.com/MonaPetrut/
    https://www.stiripesurse.ro/video-raed-arafat-a-facut-o-noua-criza-de-nervi-dupa-ce-a-fost-intrebat-despre-retragerea-cetateniei-raspuns-a-la-iordache_2036639.html
    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-9666229-fanaticul.htm

  • E foarte buna si „Istoria comparată a statelor comuniste” de J.F. Soulet, publicata dupa caderea uniunii sovietice, deci dupa scoaterea la iveala a multor documente.
    Alta, tot de istorie, ar fi „Epoca iluziilor” de Andrew J. Bacevich, o analiză despre absurditățile și amăgirile de după Războiul Rece care au culminat cu epoca lui Trump.

  • Ziceati de „emoticoane”…sa stiti ca sint utile…daca ar fi dupa mine, as cere sa fie lasat doar unu’…pt mine unu’ singur ar fi util,da’ taman ala lipseste…in loc sa descrii cum ii arati degetu’ la vreunu’ ca sa stie ca ai incheiat discutia cu el, sau ca sa inteleaga ce parere ai despre el,un emoticon din asta ar fi bine venit…ce parere aveti de serialele de comedie unde se aud risestele audientei?Unele glume din diverse seriale,n-au nici sare,nici piper, da’ realizatorii seriei suprapun risete peste replicile date de actori…aia e enervant rau…apoi astia care „traduc” pt cei cu probleme de auz, si se agita pe ecran de te ia ameteala…apoi moda cu benzile astea umblatoare, pe tot ecranul si-n toate directiile…am ajuns sa nu ma uit la nimic pt ca e enervant din cale afara…apropos,cind va citesc articolele, las pagina mai jos ca sa nu vad banda aia umblatoare,ma ia cu dureri de cap de la bitiiala aia…In fine…
    Cum ne vad polonezii?Asta-i usor…exact cum ne vad si hunii, si cehii, si sirbii,si bulgarii,de ucraienieni si rusi nu mai zic…culmea e ca desi aici printre straini cei enumerati nu se vad cu ochi buni unii pe ceilalti, toti se inteleg intre ei cind vine vorba de parerea pe care o au despre romani…romanii sint considerati naivi, chiar prosti…nu ca meserie, ci faptul ca romanul nu face rau altuia,nu se amesteca in a face rau intentionat cuiva, ii determina pe cei enumerati sa se uite de sus la noi…daca au nevoie, toti te folosesc, toti se gudura pe linga tine pina isi vad scopul atins, apoi uita repede si-si vede fiecare de ale lui…daca ai nevoie de ajutorul cuiva, le place sa te rogi de ei, nu ti-ar oferi nici un ajutor asa cum ar face un roman cind vede pe cineva la ananghie…romanul mai repede face rau altui roman…nu stiu cum mai e azi printre romani, dar multi dintre cei pe care i-am intilnit aici sint ca muscati de vipere…au in ei o curiozitate nepotrivita zic eu, rautate pe fata, ura chiar daca tu te descurci mai bine, si ei nu. Polonezii, ca de ei pomeneati acolo, cam rid si ne poarta pica. Ne invidiaza.Lor le plac jocurile de culise si oricine nu joaca cu ei,inseamna ca-i naiv si fraier.Le place sa stirneasca zizanie si sa-si dea aere.Zbiara cu gura cit o shura,sint buni, foarte buni la intrigi si fel si fel de fitile ca sa se distreze. Ii distreaza cind li se pare ca dai crezare prostiilor pe care le arunca ei intentionat. Nu se poate avea incredere in vorba lor, la ei (ca si la ceilalti enumerati) interesu’ poarta fesu’…Am ajutat citiva polonezi (si multe alte natii)la locul de munca(natura jobului). Nu vor fi niciodata politicosi cu sinceritate, daca trebuie sa-ti multumeasca pt ceea ce ai facut pt ei, o fac de zici ca-i dor maselele…romanul nu se ascunde cind trebuie sa spuna cuiva”multumesc”, o face sincer si deschis…sint multe diferente intre romani si multi altii din zona noastra a Europei…pacat ca e greu de inteles pt unii ca Romania e ca o insula (puternica) in mijlocul lor…Poate ca sintem naivi, prosti, de 32 de ani generatiile tinere au luat-o razna, da’ pun pariu sil cistig…daca cineva e om intre popoarele astea, ala e romanul si nu cred ca e nevoie de vreo demonstratie speciala, e suficient sa te uiti la situatia ucraina…avem mai multa omenie in noi, mai multa empatie, compasiune decit oricine altcineva…pacat ca ne ciinim noi intre noi, daca am fi din nou uniti ca natie, ne-am cistiga mult respect din partea oricarui circotas…Concluzia?Polonezii nu ne inghit, DELOC, dar se vor folosi de noi daca au nevoie…
    In alta ordine de idei, cred ca atentia jurnalistilor ar trebui orientata pe ce se intimpla cu Constitutia Romaniei…V-am mai scris aici, de prea multe ori chiar…se urmareste desfiintarea Constitutiei Romnaniei asa cum o stim. Se doreste o noua ordine fara piedici locale. Ca acest lucru sa fie posibil, trebuie incalcata Constitutia noastra asa cum e ea acum…fie ca cei responsabili cu datul sentintelor abuzeaza prosteste de puterea pe care o au, sau sint pusi in functii intentionat, ca sa incalce Constitutia prin interpretari aberante, orice e posibil…finalul va fi cel dorit de bestiile straine din vest. Avem de-a face cu bestii, fiare printre oameni.Nu ma intelegeti gresit, imi pasa de o udrea sau basescu la fel de mult cum le pasa lor de mine…eu cel putin le stiu numele, ei ,i-ar scuipa seminte in cap daca ar avea ocazia..deci nu ma intereseaza aceste persoane…ce nu trebuie ignorat insa, e ca vestul se foloseste de aceste persoane si de faptul ca romanii ii cnsidera insuportabili, nesuferiti, ca prin sentinte enuntate specific pt ei si apropriati ai lor poate, sa calce in picioare tot ce e lege in Romania…uitati aici un link, citit cu atentie ce spune avocatul: https://evz.ro/acum-s-a-aflat-totul-elena-udrea-tradata-de-apropiati-declaratii-incredibile-si-au-vazut-doar-interesul.html
    Intelegeti ca strainul umbla mereu doar cu cuvinte inselatoare…cuvinte ca „flexibilitate”, „unde e posibil”, „daca conditiile permit”, „dacă există risc sistemic” – adica cuvinte care pot fi interpretate in fel si chip, sint subiective, de multe ori neancorate realitatilor…asta e ce nu trebuie lasat la voia intimplarii.Nu am avut niciodata dubii referitor la apartenenta tarii noastre la UE. E O GRESEALA sa lasi pe altii sa te distruga cu vilclenia asta pe care o aplica tarilor est europene…Ce parere aveti domnule Cristoiu despre aceasta situatie…stiti de ce? polonezii si hunii sint cei mai vocali si cei mai vizibili cind vine vorba de Constitutia tarilor lor, noi sintem cam muti si orbi cind vine vorba de Constitutia noastra. Poate sapati mai adinc, poate aveti alte metode de a verifica ce se intimpla in prezent si cit de repede ne va afecta, ca tara vreu sa zic, toate aceste abuzuri. In timp ce atentia tuturor e intentionat indreptata spre lucruri fara importanta, printre crapaturi se strecoara aceste abuzuri de nedescris…Sper sa aiva sens cum am formulat…Aia e.

  • Puteți avea o alta experienta la bătrânețe,sa urcați cele zece etaje ale blocului sau sa alergați după o pisica 🙄

  • Foarte interesant editorialul dumneavoastră, ca de altfel și ultimele emisiuni și toate emisiunile realizate de dumneavoastră , Maestre Ion Cristoiu ! Copiii librareselor se vor bucura sa se joace în voie cu mingea făcută cadou de dumneavoastră, ca s-a încălzit afara, vine vacanța, nu se mai poarta masca și o partida de fotbal este oricând binevenita pentru relaxarea prichindeilor, dar și a părinților lor ! Numai din curiozitate și tot aș citi cărțile enumerate de dumneavoastră, Maestre ! Cu atât mai mult, dumneavoastră le veți citi ! E bine sa știm mereu cum suntem priviți și poziționați ca principii, ca mod de acțiune în Europa și în lume, poate așa ne vom orienta și ne vom adapta mai bine și în teritoriul nostru de acțiune, spațiul nostru mioritic, dar și în ceea ce avem de realizat pe viitor în conexiune cu vecinii noștri europeni dar și cu vecinii de pe întreaga planeta ! Niciodată ” nu se știe de unde sare iepurele ” și cine ne poate fi prieten cu adevărat ! Dar fără a fi informați, nu vom ști nici ce sa facem în ograda noastră, dar în afara ei ! Felicitări, multe aprecieri și tot respectul din partea noastră, Maestre Ion Cristoiu ! Va mulțumim !

  • Cand am mult de citit, eu imi pun bretele,… altfel se citeste!

  • Coroiule, vei citi doar prefata la fiecare carte si le vei pune undeva la vedere, sa le vada populimea cind te vei filma in plictisitoarele tale postari video.

  • Domnule Ion Cristoiu, dacă nu veți citi nicio carte din cele cumpărate la Focșani, vă vor citi ele pe dumneavoastră cum facem și noi pe acest site! Va fi, totuși, cineva câștigat!

  • Salutari super maestre…
    Lasati melancholia pentru Mai tirziu.
    Normal ca o sa le cititi .Sper ca nu toate odata.Am incercat credeti ma.Nu merita.
    In pauze va sfatuiesc ,scuze de indrazneala, sa va relaxati cu oricare varianta a unui film cu Titanicul ….siiii orice varianta cu Cortul Rosu.Orice varianta care Ii contine pe Claudia Cardinale ,Hardy Kruger ,Finch .
    Dragalase secventele cu Nobile vizitat la un pahar de ceai de diferite personaje .Mai vii Mai moarte.
    Chiar interesante si un film dragut per ansamblu.
    De ce va recomand filme cu vapoare ,frig ,gheata?
    Ar avea un effect de stat cu picioarele in ligheanul cu apa rece?Ar trebui.
    Si sa inchei cu in cintecel pentru Tonti.Pe care l salut.
    Para Ponzi Ponzi Ponzi
    Para Ponzi Ponzi pa.
    Nu avem norocul de a fi pe vreo banchiza …
    Si incercam doar sa nu deranjam pe cei de la clasa a 2 -a…

  • Eu as mai citi ,Pasarea Furtunii in locul Maestrului,in vremurile de acum e mult mai tonică.

  • Cu siguranță le veți citi, ba chiar la un jurnal video ne veți reciti și nouă câteva fragmente semnificative.

  • Maestre, va ajut io!
    Caz in care veti citi intr o zi cit altii in trei!

    da’ mai bine…faceti ca mine, Maestre, decit sa cititi…mai bine scrieti!
    e reconfortant.

    • si-ti place rezultatul? 🙂

      • cum sa nu!
        asaaa…toata lumea poate sa scrie, dupa ce citeste citeva biblioteci.
        sa scrii fara sa citesti o carte, aici e arta! :))))

        sa asamblezi ‘cunoastere’ deja manifestata e…ceva banal, pina la urma,
        chiar daca poate fi chiar ceva spectaculos, nimic de zis,

        insa…sa nasti ceva nou-nout e…din alta poveste, in cazul asta rezultatul e…apa de Izvor:))

        in fapt…chiar prezenta pe acest blog a acestui Izvor e cea care ma inspira in ceea ce scriu pe aici, acesta si doar acesta fiind motivul pentru care scrierile mele pot fi asimilate ca fiind ‘nou-noute, in fapt…arta pura, nu alta :)))

  • Va salut ! Maestre, o sa le cititi cu siguranta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *