Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur al alegerilor prezidențiale

Cum era păzit Mareșalul Antonescu de SPP-ul de la vremea respectivă

De la o domnie la alta. 19 august, anul 14 după Christos, moare August. Îi succede la tron fiul adoptiv Tiberius. Trecerea de la o domnie la alta e astfel descrisă de Cornelius Tacitus în Anale:

„În vremea aceasta, la Roma se aruncau în slugărnicie consuli, senatori, cavaleri: cu cit era cineva mai ilustru, cu atît era mai fățarnic şi mai grăbit la supunere; cu faţa prefăcută, ca să nu pară bucuroşi de moartea principelui de dinainte, sau prea triști de venirea sau prea trişti de venirea cestuilalt, amestecau laolaltă lacrimile, veselia, plînsul, linguşirea.”

Parcă ar fi trecerea de la Dej la Ceaușescu sau de la Stalin la Malenkov!

*

Reţeta ieftină a elogiului cu orice preţ. Un nărav care-l scoate din minți pe Arghezi e cel al lingușirii, mai precis al plăcerii încercate de cel puternic de a se vedea mîngîiat pe burtă cu limba. În tableta Metodele vechi și uzate din Adevărul literar și artistic, 23 iunie 1929, ostilitatea publicistului față de acest nărav etern produce nestemate literare:

„Metodele vechi, uzate, banalizate şi dispreţuite de educaţie şi conştiinţă, continuă să dea automatic rezultatele de la început, ca maşinile de fabricat cutii de metal prin presiune. Omul de azi se lasă linguşit exact ca şi colegul lui de acum şaptezeci şi şapte de veacuri. Analiza, morala, teatrul, epigrama, satira şi înjurătura directă, n-au dezarmat pe curtean şi n-au putut îmbrăca slăbiciunile paralitice ale potentatului cu armătura trebuincioasă.

Reţeta ieftină a elogiului cu orice preţ e practicată cu mare succes. Ca un purgativ urmat de efectul lui matematic invariabil, lauda, în special cea nemeritată, produce evacuarea întregilor bunăvoinţe şi cufureala sufletului în acte folositoare. Omul care deţine o putere oarecare se lasă scărpinat ca porcul şi se tăvăleşte de plăcere, pretutindeni unde-l apuci, să-l netezeşti pe uger şi mamele.”

*

Un document din Arhive.

„Numărul documentului: 132;
Descrierea documentului: 1942 aprilie 17.

Adresă a M.A.I. către S.S.I. prin care se prezintă componența viitorului detașament ce va asigura paza personală a mareșalului Ion Antonescu, din care aveau să facă parte și 8 agenți de la S.S.I.

STRICT SECRET
SERVICIUL SPECIAL DE INFORMAȚII.

Urmare a conferinței din 15 aprilie 1942, care a avut loc la acest Departament, s-a căzut de acord ca pentru paza personală a Domnului Mareșal lon Antonescu, fiecare din organele de poliție: Direcția Generală a Poliției, Prefectura Poliției Capitalei și Serviciul Special de Informații să pună la dispoziție cîte opt agenți, în numărul cărora se socotesc acei aflați în prezent, aleși din cei mai destoinici, de încredere și corecți, care vor forma un Detașament sub conducerea unui șef de poliție, sau comisar, detașat de la Direcția Generală a Poliției.

Detașamentul va funcționa sub conducerea și privegherea Domnului Director General al Poliției și sub directa îndrumare și control a Domnului Subdirector General I. Stănescu.

Instrucțiunile de serviciu, se vor redacta de către Domnul Subdirector General al Poliției – prezentîndu-mi-se să le văd – și se vor face în așa fel, ca supravegherea să fie camuflată, dar vigilentă și cu posibilități de imediată intervenire.

În serviciul zilnic, vor intra echipe de cîte opt agenți pe cîte opt ore de serviciu fiecare echipă.

Însoțirea se va face cu două mașini, date de către Direcțiunea Generală a Poliției, din care una însoțește apropiat ca și pînă în prezent, iar a doua la distanță.

La ieșirile pe jos ale Domnului Mareșal, grupa de cei opt agenți de serviciu, va merge la distanță și foarte bine aranjată, pentru a nu face impresie neplăcută Domnului Mareșal.

Pentru voiajul cu mașina în afară de București, va merge numai cîte o mașină cu patru agenți, deoarece paza pe traseu se face de jandarmi și de către o mașină cu soldați din Batalionul de gardă.

La solemnități, sau ori de cîte ori Domnul Mareșal iese în public, va intra în serviciu întreaga echipă sub conducerea șefului respectiv și va lucra în plasă bine camuflată și destul de apropiată, pentru a supraveghea cu toată vigilența anturajul și persoanele din apropierea Domnului Mareșal.

Echipa trebuie să cunoască foarte bine toate persoanele oficiale, chiar și pe militarii în uniformă, care sînt în apropierea Domnului Mareșal, la solemnități și primiri.

Dispozițiunile de mai sus se vor face cunoscute în măsura necesară și se va lucra în foarte apropiată legătură, cu compania Jandarmi Pază Căpitan Georgescu și Bat. de Gardă Lt. Colonel Popescu.

Echipa va intra complect în funcțiune pînă la 25 Aprilie 1942. Agenții vor fi foarte bine îmbrăcați, pentru a nu fi remarcați în public și înarmați cu revolvere foarte bune însă nu prea vizibile.

Echipa va face împreună cu compania de pază, trageri de exerciții.

MINISTRU SUBSECRETAR DE STAT, General de Divizie, C.Z. Vasiliu.”

(A.S.R.I. D.8343, v. 1, f. 82)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „Cum era păzit Mareșalul Antonescu de SPP-ul de la vremea respectivă”

 • Ma tem că nu am înțeles legătura dintre prima parte a articolului și a doua. Vi se pare că acest document care descrie componența dispozitivului de securitate al Mareșalului conține elemente de lingușire?

 • Domnule Ion Cristoiu
  Antonescu avea 8 Agenti in garda lui,Ceausescu avea cateva zeci din securitate,am cunoscut si Eu unul in 1999.
  Mai e ceva,pe vremea lui Ceausescu,ministrii sau secretarii de partid nu erau paziti,am vazut si trait in 1986 pe vremea lui Ceausescu si asta,nici Ion Dinca nu era pazit de exemplu prin anii ’80 cand supraveghea constructia barajului de la Maneciu.
  Azi spp are in jur de 1500 angajati care pazesc toti demnitarii de rang inalt, nu doar pe Seful Statului.
  Toata Stima Maestre Ion Cristoiu!!!
  Valentin-Ionut Constantinescu

 • Maestre, ne tot dați diverse momente din istorie și vă mulțumim.
  Poate puteți să ne explicați cum de Genereația Z născută aici în Europa, în inima civilizației, crescuți și educați în condiții excelente – cu mâncare suficientă și diversificată, cu biblioteci digitale inepuizabile, cu VR gaming, conectați aprope din fașă la rețeaua de internet, cu smartphonuri unde sunt organizați în diverse grupuri, cu milioanele de ONG-uri unde apără pisoii, gâzele și clima, cum de au acceptat înrolarea într-un război? cum au acceptat să se măcelărească între ei tinerii într-un mod atât de barbar?
  Ultimile două războaie au fost duse cu trupe de țărani analfabeți, invățați cu munca grea, cu frigul și foamea.
  Mulți dintre ei nu ieșiseră niciodată din satul lor, nu vazuseră un bec, un tren, un telefon, a fost ușor pentru politicieni să-i trimită pe front.
  Pentru mine e un mister și o dezamăgire acestă ultimă generație. Ei trebuia pur și simplu să refuze războiul.
  Acești tineri trăiesc doar în social media și au la îndemână toată rețeaua de internet, adik miliarde de tineri pacifiști din toată lumea. Aveau cum să se organizeze și să se opună.
  Cum a fost posibil ca niște politicieni vicleni ca Putin și Zelensky să-i determine să pună mâna pe arme și să se ucidă între ei?

  • ‘crescuți și educați în condiții excelente’

   asa zic si eu, insa ele au fost asa, excelente, avand ca referinta Antiintelepciunea.
   prin urmare ele sint propice Artificializarii, si fix asta vor implini, Artificializarea.

   ‘educatia excelenta’ s-a departat de ‘datinile, traditiile si obiceiurile’ cizelate in sute si mii de ani pentru a fi armonizate cu dinamica Naturii,
   si s-au apropiat de Artificializare, rinduind noi-noute ‘datini, traditii si obiceiuri’, care erau fix pe dos decit alea de dinainte, tocmai de asta si fiind capabile sa sustina Artificializarea.

   ‘educatia excelenta’ a avut ca esenta Antiintelepciunea.
   sa te miri ca ‘vari’ educatie excelenta, dar Antiinteleapta, si iese altceva decit se vedeee…e cam ilogic.

   noile generatii sint proiectate inca dinainte sa se nasca astfel incat sa sustina Artificializarea. daca asa au fost proiectate…n ai ce sa le mai ceri.
   ele sint pregatite pentru Marele Razboi, care tocmai a inceput si care e purtat impotriva Naturii, el fiind unul dus de Artificializare.
   Mrea Revolutie, Metamorfoza, care e trecerea de la Natural la Artificial, se manifesta concomitent cu generatiile proiectate sa faca fata unor astfel de vremuri.

   ‘vicleni ca’ …
   vicleni si atat:)), politicienii sint vicleni pur si simplu, prin definitie. insa ce i drept e ca unii mai dau si erori :))

  • ei refuza razboiul,…asa si e, sau asa se va si dovedi ca e, ca la razboi…e greu.
   insa ei n au cum sa refuze un razboi pe masura caruia au fost proiectati si care e razboiul purtat impotriva Naturii. ei fac asta fara sa nasca reactiuni! asa sint ei. asa sint ei proiectati.
   si…pe cind Naturalii au tendinta sa se unifice, deci vor fi din ce in ce mai putini, Artificialii au tendinta de a fi din ce in ce mai multi:))
   ( atunci cind datinile, traditiile si obiceiurile din Batrani au fost inlocuite cu ‘datinile, traditiile si obiceiurile’ Antiinteleptilor destinatia Civilizatiei, cu a ei educatie excelenta cu tot, a devenit Artificializarea. in Univers nu exista doar ‘un pic’ de artificializare, cit s o gusti:)), nu nu, exista o samanta a Artificializarii, care e mititica la inceput, dar care se va face Mare odata cu trecerea Anotimpurilor, ajungand sa arate fix ca Artificializarea.

   rezumat: noile generatii, ca urmare a ‘educatiei excelente’ pe care tot primit o, vor ingurgita cu fulgi cu tot Transumanismul. care e nimic altceva decit Artificializare. caz in care Pa! Natura.

   • ‘balamucul’ care se manifesta in lumea mare implineste Transumanismul.
    noi acuma stam si privim sa vedem pe ce cale il implineste :)), nu daca! il implineste, ca asta se stie deja.

    • ‘educatia excelenta’ a sustinut,
     …poate ca nu s a prins ca asta face!:)), ca ea a fost livrata ‘cu lingurita’, in stil Popper, fara sa prinzi de veste,
     Transumanismul.

     noile generatii sint capabile de lipsa a reactiunilor fata de Transumanism si de manifestarea reactiunilor fata de Natura.
     cum s ar spune …Lumea s a intors ‘cu capul in jos’, ( fix cum a picat Iuda in Prapastie :)) )
     si era si normal sa fie asa, cita vreme cea care s a manifestat cu talent a fost Antiintelepciunea.

     Doctrina Lumii Mari este ‘Doctrina Anti’
     tot ce misca in Civilizatie i se va supune acesteia.
     Noua Lume, atat de ‘dorita’, e Lumea Anti, iar ‘omul’ ei e Antiomul.

     unii si-o doresc, iar altii nu si o doresc. insa faza tare e ca ‘a nu ti dori’ e ea insasi o dorinta:)))
     asa ca va fi, deja este, ceva extrem de complex ‘sa faci Pace’ pe Vremurile astea.

  • doamna Adriana, ‘definitia razboiului’, aia care era valabila acu ceva vreme, e expirata.
   cu noua definitie pe masa ‘razboiul’ a devenit Fondul, pentru ca cea careia i s a declarat Razboi e chiar Natura

  • doamna Adriana, ‘generatiile’ se insamanteaza. ce sadesti aia rasare.
   Antiinteleptii stiu cum vine treaba asta si si-au insamantat ‘generatii’ pe masura lor. iar altii au anihilat celalalt Taler. asta i tot,…nimic mai mult 🙂
   ( generatiile se sadesc …dincolo de generatii :). nu mai e vreme entru o astfel de dinamica, ..Iarna e aici. Transumanisml a sosit deja si va fi imbratisat …cu toate mainile :))

   • conducatorii de neam care si au rinduit propria generatie nu fac prea multe parale.
    si de 10 daca ar fi fost generatia aia.
    conducatorii care conteaza intr un neam sint cei care rinduiesc dincolo de generatii ( insa si cei care Pastoresc ce au insamantat acest fel de conducatori, mai naintea lor, ei nemaiavand Vreme pentru rinduit ‘dincolo de generatii’ pe motiv ca …s au terminat generatiile :))

    (vine o vreme, ea e colea, cind in Cer nu mai sint ‘oameni’:))
    si daca acolo nu mai sint …pe Pamant ce sa se mai nasca?!:))))
    mamele vor vrea sa mai nasca, insa …nu vor mai avea ce, pentru ca in Cer s au ‘terminat’ oamenii gata de nascut…
    acesta va fi si momentul in care nu mai sint seminte pentru insamantat ‘generatii noi’ , iar noi intr un astfel de moment ne aflam )

  • Cum au acceptat,pai au avut grija ocultii sa inoculeze tinerilor războiul încă de la vârste fragede in copilărie,cu jocuri video ce promovează războiul,armele,tinerii acum experimentează pe viu ce au jucat virtual ani de zile,deh tehnologia asta,Internetul,dacă am
   fi și noi purtători de pistol la spate pe strada,ca americanii sa vezi atunci Pruncul,petrolul și ardelenii …

 • „Regina Mamă Elena, „Dreaptă între popoare”
  Când sute de evrei au devenit victime ale rebeliunii legionare din 21 ianuarie 1941, Elena a simţit că nu mai putea suporta starea de nepăsare, indusă de către generalul Ion Antonescu, faţă de traumele la care erau supuşi cetăţenii români. Prin urmare, a intrat în legătură cu ambasadorul american la Bucureşti, Frank Gunther. Planul ei a fost unul destul de periculos, vizând scoaterea din ţară a câtorva zeci de familii de evrei şi trimiterea lor în Statele Unite ale Americii.

  Întreaga activitate de ajutorare a evreilor din România i-a adus Elenei, în anul 1993, titlul de „Dreaptă între popoare”, conferit de statul Israel. Toţi oamenii salvaţi de iniţiativa Reginei Mamă au păstrat în inimile lor un profund respect faţă de imaginea Casei Regale române şi au transmis mai departe povestea Reginei salvatoare.

  La data de 22 iunie 1941, generalul Ion Antonescu a decretat ca armata română să se alăture campaniei împotriva Uniunii Sovietice. În următorii trei ani de război, singurele momente de relaxare ale Elenei aveau să fie clipele petrecute alături de prieteni şi fiul său Mihai, chiar dacă ştia că era urmărită. Asculta, de câte ori avea ocazia, emisiunile de la postul de radio British Radio Broadcast Channel. Regina Mamă găsea alinare şi în piesele de teatru şi concertele simfonice transmise pe calea undelor.”

 • Si lance i-a folosit
  L-a arestat in palat chiar regele lui
  Dupa care l-a predat comuniștilor si rușilor
  Cred ca suntem singura tara cu pretenții care in jumătate de secol ne-am împușcat doi sefi de stat
  Ambii acuzați de tribunalul poporului

  • Nu, noi romanii i-am impuscat ci fortele oculte externe care au dat loviturile de Palat cand a fost arestat Gen. Antonescu si sotii Ceausescu. Regele Mihai era ghidonat de mama lui Regina Maria si cercul ei de prietenii alogeni.

  • Adik ce vă miră?
   Cred că suntem singura țară din lume care laudă în Imnul Național pe învingătorul (Traian) care l-a învins pe Decebal.
   Adik Traian cel care a distrus și jefuit Dacia, și datorită căruia limba dacilor a fost uitată este onorat.
   Traian care a primit capul și mâna dreaptă a lul Decebal ca trofeu de luptă este onorat.
   Avem chiar și o bancnotă sacoasă 1947 bancnota de 20 lei plus serii de timbre unde Traian și Decebal sunt celebrați împreună – învingător și învins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *