Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Cum porți dormi în Balconul Europei

Pe Costa del Sol, la 52 de kilometri de Malaga, se află Nerja.

Unele ghiduri îi zic acestei localităţi sat. Altele, mai generoase, acceptă s-o treacă drept orăşel. Zgîrcit cu precizările, dat fiind că trebuie să dea gata întreaga Spanie, ghidul Michelin o expediază la capitolul dedicat întregii coaste de sud a peninsulei.

Nerja e o aşezare spaniolă din sudul Spaniei, ca oricare alta. Căsuţe albe, mediteraneene, aşezate în trepte, ca spectatorii la un teatru, dar avînd prăvălii cu suveniruri, cetăţeni în chiloţi scurţi şi sandale expunîndu-le caracterul păros al labelor, copii ducînd subsuoară, ca pe un dispozitiv de mină cu ceas, gîşte, raţe de plastic umflate de grijulia gură a taţilor

Ce poate avea o asemenea localitate, prin nimic deosebită de sutele, miile de aşezări spaniole?
Străzi?
Se găsesc peste tot.
Plaja?
Aproape jumătate din ţărmul Spaniei e o plajă.

Ei bine, Nerja are ceva cu care nici o altă localitate spaniolă nu se poate mîndri:
Balconul Europei.

De cum o iei hai-hui prin oraş, scăpînd de a fi călcat de o trăsură în care o pereche stă pe perna din spate cu un aer echivoc, pe jumătate mîndru, pe jumătate speriat, dai de o terasă cu vedere la Mediterana. Pe acest loc a hălăduit prin secolul al IX-lea o fortăreaţă. Dovadă că aşa e, stau două tunuri simbolice, îndreptate spre mare. Grotă a acestui ieşind, Nerja mai e numită Balconul Europei. Asta vrea să spună că, ajuns pe terasa cu pricina, poţi privi Mediterana ca dintr-un balcon al continentului. Astfel de terase vor fi cu sutele în jurul Europei. Din nefericire pentru localităţile care le adăpostesc, numai una s-a gîndit s-o boteze, dar mai ales s-o trateze drept „Balconul Europei“. Cei din Nerja au fost inspiraţi. Tot făcînd tărăboi pe tema că terasa respectivă e un balcon în care stînd poţi privi Mediterana şi, mergînd cu fantezia mai departe, întreaga planetă, multă lume a sfîrşit prin a accepta că aici e balconul Europei. Drept urmare, turiştii din Nerja se dau de ceasul morţii ca să stea fie şi o noapte la Hotelul Balconul Europei, ridicat, se înţelege, chiar pe terasă! Deşi preţul unei camere e fabulos (800 de dolari pe noapte), hotelul e atît de solicitat încît nu e disponibil pentru grupuri. Sînt mulţi străinii care, deşi cazaţi pe timpul vacanţei la alte hoteluri din oraş, dau 800 de dolari pentru a sta o noapte aici. Întorşi acasă, ei vor povesti în stînga şi-n dreapta c-au dormit în Balconul Europei!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *