Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Cum rămîne cu cei doi, cu Nicușor Dan și cu Clotilde Armand? Tare mă tem că pentru PNL întrebarea e deja stânjenitoare

La conferința de presă ținută în fugă, mai mult o întîlnire cu presa impusă de împrejurări, decît una inițiată și organizată, Ludovic Orban a confirmat decizia PNL de a merge singur în alegerile parlamentare:

„Reporter: Aveţi în vedere încheierea unor alianţe electorale pentru alegerile parlamentare? Vă întreb în contextul în care marţi e ultima zi în care aceste alianţe pot fi depuse la Birourile Electorale.

Ludovic Orban: Partidul Național Liberal participă în alegeri pe propriile picioare. Partidul Național Liberal este cel mai puternic, cel mai credibil partid, partidul care, inclusiv în sondajele de opinie ale adversarilor politici care sunt date publicității, se află pe primul loc de departe, nu mai vorbesc de situația reală, care este mult mai în defavoarea adversarilor noștri politici și mult mai în favoarea Partidului Național Liberal.

Așadar, în ce privește partea din Dreapta a scenei noastre politice, avem deja un lucru sigur, înaintea zilei de marți, 15 septembrie 2020, cînd se încheie timpul de depunere la BEC a protocoalelor pentru alianțele electorale.

Toate partidele de Dreapta merg pe cont propriu la alegerile parlamentare:
PNL, USR PLUS, PMP, UDMR (Uniunea e din punct de vedere politic un partid de Dreapta).

Duminică, 27 septembrie 2020, sînt programate să aibă loc alegerile locale. Deși ici colo mai răsar semne de îndoială în privința asta, alegerile locale vor avea loc. Alegerile parlamentare se vor desfășura pe 6 decembrie 2020. Dată și ea bătută în cuie. Întrebarea cheie, întrebarea ațîțătoare din aceste zile se referă la 27 septembrie 2020. Deși sînt pentru desemnarea prin vot popular a organelor locale de conducere și în consecință omul rămîne important în opțiunea electoratului, totuși, ele se constituie într-un puternic semnal pentru parlamentare. Statistica ne dovedește că pînă acum rezultatele alegerilor locale au fost semnalul unui trend politic desăvîrșit la parlamentare. Am reținut din situația votului politic doar anii alegerilor într-un singur tur. Chiar și la votul politic, diferența dintre alegeri într-un singur tur și alegeri în două tururi sare în ochi. La alegerile în două tururi, existența unui al doilea tur dă seamă de împărțirea în Stînga și Dreapta sau mai nou de împărțirea Pro sau anti-PSD. Adversare la primul tur, cu mici excepții, explicabile prin specificul local, la al doilea tur partidele se unesc după apartenența la una dintre cele două părți ale eșichierului politic:

2012.
Tur 10 iunie 2012
Prezența: 10.428.945 (56,26%)

  • USL: 4.874.498 voturi (50,27%)
  • PDL: 1.492.441 voturi (15,39%)
  • P.P. – Dan Diaconescu: 882.347 voturi (9,10%)
  • UDMR: 491.864 voturi (5,07%)

2016.
Tur 5 iunie 2016
Prezența: 8.893.672 (48,17%)

  • PSD: 2.890.344 voturi (35,00%)
  • PNL: 2.529.986 voturi (30,64%)
  • ALDE: 521.845 voturi (6,32%)
  • UDMR: 411.823 voturi (4,98%)
  • PMP: 4,27%

Alegerile locale au avut loc pe 5 iunie 2016.
Alegerile parlamentare s-au desfășurat 5 luni mai tîrziu, pe 11 decembrie 2016.
Ele au dat următoarele rezultate:
Prezență 39,20 %

Camera Deputaților

  • PSD 45.47% / 154 mandate
  • PNL 20.04% / 69 mandate
  • USR 8.87% / 30 mandate
  • UDMR 6.18 % / 21 mandate
  • ALDE 5.62% / 20 mandate
  • PMP 5.34% / 18 mandate

SENAT

  • PSD – 45.67 % / 67 mandate
  • PNL – 20.41 % / 30 mandate
  • USR – 8.92% / 13 mandate
  • UDMR – 6.24% / 9 mandate
  • ALDE – 6% / 9 mandate
  • PMP – 5.65% / 8 mandate

2012 e atipic pentru istoria postdecembristă prin ivirea și înflorirea USL, alianță caprovarzistă provocată de creșterea antipatiei față de președintele jucător Traian Băsescu. În 2014, cînd puterile lui Traian Băsescu au dat semn de slăbire, alianța, bazată doar pe anti, s-a rupt. De aceea vom lua drept parametru localele din 2016. Partidele sînt cele de acum, cu excepția notabilă a USR PLUS.

Ce ne spune statistica?
Cel puțin în privința ierarhiei alegerile locale au dat trendul:
PSD pe primul loc, PNL pe locul doi.

Căderea PNL de la 30, 64 % la 20,04% își are cauza în mai mulți factori, printre care trebuie să înscriem: prezența mică prin raportare la locale, de la 48,17% la 39,2%; împărțirea votului antiPSD cu doi nou iviți la parlamentare, USR – 8, 87%, și PMP, 5,65 %. USR e înființată abia pe 21 august 2016, după localele din 2016, iar PMP luase doar 4,27%. Chiar dacă nu totdeauna la un loc mai multe partide egalează suma rezultatelor obținute pe cont propriu, totuși apare limpede că fără cei doi competitori pe partea Dreaptă, PNL ar fi egalat, ba chiar ar fi depășit scorul de la locale.

La localele de anul acesta, pe 27 septembrie 2020, sînt înscrise dinspre Dreapta aceiași competitori ca și la generalele din 2016:
PNL, USR PLUS, PMP.

Spre deosebire de 2016, USR PLUS e prezent și la locale și, lucru cel mai important, diferența dintre locale și parlamentare nu mai e de cinci luni, ci de doar două luni și un pic: 27 septembrie – 6 decembrie 2020. E de presupus că valul dat la votul politic de la locale să fie mult mai puternic în parlamentare decît a fost vreodată pînă acum în postdecembrism. Singura necunoscută rămîne prezența la vot. În 2016 la parlamentare a fost o prezență de 39,2% față de 48,17 % la locale. Scăderea prezenței la vot a favorizat PSD. Electoratul de Dreapta a preferat să stea acasă decât să voteze.

Din punct de vedere al votului politic toate partidele de Dreapta merg pe cont propriu la locale și la parlamentare. În 2016 PNL nu-și dădea seama de pericolul întruchipat de USR PLUS. Acum e imposibil să nu-și dea seama. Pe zi ce trece, USR PLUS își fixează drept program electoral deosebirea spectaculoasă față de toate partidele postdecembriste. Chiar dacă între acestea, se află și PSD, ținta e PNL. Pentru că teme precum Jos Hoția! Jos clientelismul de familie! Jos birocratizarea! vizează cucerirea electoratului de Dreapta. Așadar sînt toate condițiile pentru a vedea în votul politic de la locale semnalul pentru parlamentare. Cu o singură excepție, care poate da peste cap toate calculele. Rezultatul votului la București. La București funcționează o alianță electorală locală de conjunctură, între PNL și USRPLUS și doar la primării. Chiar dacă votul la consiliul general și la consiliile pe sector e separat pe partide, totuși la primăria București și la sectorul unu, votul e comun pentru Nicușor Dan și Clotilde Armand. Bătălia pentru primăria Bucureștiului și pentru sectorul unu au devenit puncte cheie în simbolistica alegerilor. Nicușor Dan și Clotilde Armand sînt și candidații PNL. În cazul unui eșec al acestora, lovitura va fi încasată de USR PLUS. În cazul unei victorii, lovitura va fi atribuită USR.

Să ne imaginăm seara anunțării rezultatelor.
Dacă înving cei doi, alianța ar trebui să facă o conferință de presă comună. Rezultatul ar fi prezentat ca expresia deciziei de a merge împreună la alegeri. De aici transformarea sindrofiei într-un moment de campanie pentru parlamentare. Nicușor Dan ar elogia și el decizia cooperării dintre cele două partide. Așa s-ar desfășura lucrurile dacă PNL și USR PLUS ar merge împreună la parlamentare. Ludovic Orban a anunțat că fiecare partid va merge pe cont propriu. Mai mult, în ultimele zile, între cele două partide s-au înmulțit atacurile electorale. Fiecare vrea să-și maximizeze rezultatele la votul politic. În caz de victorie va fi o conferință de presă comună? Și dacă da, ce va spune fiecare partid? Greu de presupus că fiecare va face elogiul cooperării. E mai sigur că fiecare va considera că victoria celor doi e un succes electoral propriu. Nicușor Dan, dar mai ales Clotilde Armand trec drept candidații USR PLUS. În eventualitatea unei dispute a victoriei, nimeni nu va crede că e a PNL. Prin urmare, în perspectiva parlamentarelor, USR PLUS va fi creditată cu o uriașă victorie la locale. Nu e pentru PNL riscul ca această credință să creeze valul în favoarea USR PLUS la parlamentare? Pentru că degeaba se va lăuda PNL cu victoria la votul politic. Bătălia pentru locale se va reduce la bătălia pentru primăria Bucureștiului și pentru primăria sectorului unu. În aceste condiții, cine învinge sau mai degrabă cine va fi crezut cînd își va asuma victoria celor doi pornește spre parlamentare cu un uriaș avantaj.

Pînă la 27 septembrie 2020 mai sînt două săptămâni de campanie.
Ce se va întîmpla cu alianța PNL – USR PLUS în această perioadă după ce marți va fi limpede că fiecare dintre partide va merge pe cont propriu la parlamentare și în consecință vor fi adversare la 6 decembrie? Dacă adversarii politici ai alianței se vor concentra pe tema dușmăniei dintre cele două partide în perspectiva parlamentare cum vor răspunde cele două partide? Vor susține că pînă la 27 septembrie sînt prietene, după care vor fi dușmane? Cum vor răspunde cînd vor fi întrebate cum vor reuși să coopereze pentru sprijinirea primarului Nicușor Dan PNL și USR PLUS care vor fi în război pentru parlamentare?

În acest context se pune întrebarea:
Cum rămîne cu cei doi, cu Nicușor Dan și cu Clotilde Armand?
Tare mă tem că pentru PNL întrebarea e deja stînjenitoare.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii