Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cum s-a transformat pe loc Scînteia lui Ceaușescu în Scînteia lui Iliescu

Eseul de debut al campaniei mele de punere la îndoială a ceea ce ni se prezentase în după-amiaza lui 22 decembrie 1989 sub forma unei producții de tip Mosfilm despre Revoluția bolșevică, 22 decembrie 1989 – O după-amiază cu prea multe întrebări, din Expres, 23 februarie 1990, nu menționa, printre ciudățeniile care-mi săriseră în ochi în ziua Căderii lui Ceaușescu, graba cu care ieșise Libertatea. Nicolae Ceaușescu plecase cu elicopterul la 12.06. Despre el opinia publică nu știa nimic, deși după părerea mea totul era sub controlul Armatei, care dăduse lovitura de stat militară. E drept, la 13, Mircea Dinescu anunțase la tv că dictatorul a fugit. Ziariștii de la Informația erau la vremea respectivă ziariști comuniști. Nu ieșiseră cu o iotă din discursul oficial. Erau însă ca toți ziariștii oameni hîrșiți. Puteau presupune că Nicolae Ceaușescu va reveni. Cum de-au scos Libertatea atît de repede? Nu cumva, pentru că fuseseră asigurați că lui Nicolae Ceaușescu îi luase locul Ion Iliescu?

Să zicem că la Informația Bucureștiului lucrau și dizidenți, precum Stelian Moțiu. Dar la Scînteia? La Scînteia lucrau activiști, oameni verificați și răsverificați. În dimineața lui 22 decembrie 1989 Scînteia apare în ediția ceaușistă obișnuită, exprimînd ceea ce propaganda numea mînia poporului față de huliganii de la Timișoara. Ar fi fost normal din partea unor ziariști activiști să aștepte ediția de a doua zi. Se putea începe lucrul la ediția anticeaușistă mai spre seară, cînd se limpezeau cît de cît lucrurile în legătură cu Nicolae Ceaușescu.

Nu se întîmplă așa.

22 decembrie 1989, ora 15 și 13. Ion Caramitru joacă rolul vieții sale. Cel de șef peste România fără Ceaușescu. În studioul patru, lîngă el, așteaptă în picioare reprezentanții Miliției și ai Securității. Au venit să-și dea obolul noii orînduri, în care speră că vor trăi la fel de bine ca și în vechea orînduire. Înainte de a le da cuvîntul Ion Caramitru spune:

„Vă rog să-mi dați voie, înainte de a da cuvîntul reprezentanților Miliției și Securității, care au ținut să fie aici de față, să spună ce au de spus, să prezentăm pentru cei care sînt cu ochii pe camerele de televiziune, pe televizoarele noastre de acasă, noua, noul antet, noua ediție a ziarului Scînteia, să vedem cum arată. Iat-o se citește de pe o bucată de hîrtie pe care scrie Scînteia:

Ziarul nostru apare azi în cîteva ore, într-o ediție specială într-o expresie patriotică, nouă, adevărată ca ziar al poporului, este o noutate extraordinară, de acum înainte vom citi în ziarele noastre ceea ce nu am reușit pînă acuma niciodată, pentru că tiranul ne-a ținut ascuns poporul și ne-a ținut departe de adevărul istoric și de viață.”

Nu e vorba de nici un antet. Ion Caramitru nu jucase în nici un film despre presă, e de înțeles că nu pricepe despre ce-i vorba. Cei de la Scînteia trăseseră o pagina întîi a ediției speciale în care se afla doar textul deja cules, cu anunțul privind expresia patriotică.

Nu trece mult și în studiou apare Ion Erhan, din partea redacției, care citește următoarele:

„Dragi colegi, compatrioţi. Ziariştii şi tipografii «Scînteii» au hotărît ca ziarul «Scînteia» să se numească de acum înainte «Scînteia Poporului», (glasuri: Adevărul) cotidian social-politic. Prima ediţie va apare peste cîteva ceasuri. (glas: e bine) Aici (glasuri: Adevărul să triumfe, Adevărul. Alt glas: Dacă aveţi altă idee, spuneţi-o), aici, avem titlul la primul: tot ce-am clădit (bărbat: s-a schimbat denumirea), oameni buni, tot ce-am clădit cu rîuri de sudoare, cu imense renunţări şi sacrificii, este al nostru! Să apărăm ca ochii din cap avuţia ţării, avuţia noastră!”

Scînteia poporului, ediție specială, datată 22 decembrie 1989, se rezumă la o singură pagină, gen edițiile speciale ale ziarelor interbelice. Ca tiribombism nu diferă de paginile întîi dedicate marilor evenimente din regimul Ceaușescu. Sus, deasupra titlului scrie cu litere de o șchioapă: Glorie patriei libere, poporului ei erou!

Sub titlul ziarului se precizează Cotidian politic și social
Peste două fotografii menite a sublinia entuziasmul popular dar și fraternizarea Armatei cu poporul, scrie cu litere mari:
Dictatura a căzut, poporul e liber!

Sub acest grupaj un text redacțional, care se vrea profesia de credință a celor de la Scînteia:

Victoria adevărului

Începînd din această clipă de înălțătoare bucurie a libertății, instaurată o dată cu înlăturarea de la putere a dictaturii, ne adresăm populației cu solemna asigurare că «Scînteia» va fi un ziar al poporului, al adevărului întreg, al adevărului pe care cu amărăciune și, nu de puține ori, cu lăuntrică indignare nu l-a putut rosti.

Nimic mai trist, nimic mai dureros pentru om decît să nu poată rosti adevărul!

Suntem deciși, noi toți redactorii acestui ziar, să slujim pînă la capăt, cu sufletul de români, cu talentul, cu întreaga noastră capacitate profesională, interesele restabilirii dreptății în România, interesele sfinte ale națiunii noastre, să luptăm cu mijloacele publicisticii pentru ștergerea grelelor consecințe ale politicii dictaturii personale, ale minciunii instituționalizate, ale corupției, ale diletantismului politic prin care poporul s-a văzut silit, sub nevăzute, dar cumplite amenințări, să trăiască umilința de a aplauda ceea ce era de huiduit, de a îndura privațiuni, de a nu-și putea exprima voința și opinia, de a-i fi siluită conștiința, cultura, spiritualitatea.

Vom scrie cu patos, cu patriotică și omenească răspundere, făcîndu-ne ecoul larg și real al maselor pentru considerabilul efort ce ni se cere acum nouă, cetățenilor României, pentru a ne așeza pe adevăratul drum al libertății, al respectului pentru om și adevăr.

Coloanele ziarului nostru vă aparțin, stimați cititori, iubiți și demni cetățeni ai României. Adresați-vă lor cu tot ceea ce poate contribui la reinstaurarea climatului dreptății și demnității naționale.

Începem cu un fierbinte îndemn la acțiuni mature și responsabile, la ordine și respect al valorilor, la înțelepciune, împotriva violențelor și actelor gratuite, împotriva provocărilor și a încercărilor de a ne denatura sensul actualei mari revoluții populare spre scopuri străine națiunii.

MÎNIA ȘI-A FĂCUT DATORIA, DREPTATEA A FOST CUCERITĂ CU SÎNGE, ACUM ESTE RÎNDUL RAȚIUNII, CALMULUI, ÎNȚLEPECIUNII! ”

De reamintit că Scînteia poporului mai întîi și Adevărul mai apoi se manifestă cu același patos slugarnic față de Ion Iliescu așa cum se manifestase față de Nicolae Ceaușescu!
 Scînteia se remarcase prin disponibilitatea de a fi, cînd comandamentele revoluționare o cereau, afiș de luptă. Sub profesia de credință, într-o casetă se poate citi îndemnul:

„Ostași și ofițeri ai armatei, securității poporului și miliției !
În numele libertății cîștigate cu jertfe, în numele fraților, părinților și copiilor noștri, treceți definitiv și necondiționat de partea poporului, punînd capăt vărsării de sînge, apărînd cuceririle sfinte ale României!”

 Scînteia poporului e primul ziar postdecembrist care lansează campania de albire a Armatei. Pe prima pagină, descoperim editorialul Recunoștință fierbinte armatei române. Un text de elogiu al Armatei care n-a mai tras în popor. Articolul e ilustrat cu o fotografie în care o doamnă cu căciulă sorcovește pe la spate un soldat cu cască. Pe partea dreaptă de sus pînă la jumătatea paginii, e reprodus Deșteaptă-te române! sub care e tipărit anunțul „Ziarul nostru apare azi într-o ediție specială, într-o expresie patriotică, nouă, adevărată, ca ziar al poporului”, arătat de Ion Caramitru la tv. Sub anunț un text intitulat De la Agerpres, prin care agenția își exprimă adeziunea la noua orînduire.

Întregul spațiu de jos e rezervat tot unei chemări de tip revoluționar:

„Revoluția populară a învins! Acum e nevoie de rațiune, calm și vigilență în apărarea libertății și a valorilor naționale!”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Cum s-a transformat pe loc Scînteia lui Ceaușescu în Scînteia lui Iliescu”

  • Presa comunistă și cea postdecembristă s-au reflectat – ca într-o o oglindă fidelă regimurilor respective – în articolele din ” Scânteia „- în perioada conducerii lui Nicolae Ceaușescu și în „Scânteia poporului „în perioada conducerii lui Ion Iliescu! Prin vorbele frumos ticluite” rațiune calm și vigilență în apărarea, libertății și a valorilor naționale „Ion Iliescu si-a asigurat cu succes atragerea poporului de partea sa,lecție pe care a vrut să o reînnoiască ( a se citi reînnoade ) și să o promoveze cu succes și Klaus Johannis ,doar că poporul a început să se trezească la realitate și să nu mai înghită pe nemestecate asemenea lozinci !Mulțumim, domnule Cristoiu !

  • Îmi aduc aminte și acum cu groază de dictatura barbară a lui Ion Iliescu. Am trăit un coșmar de 15 ani, din care doar oameni curajoși și clarvăzători, ca Dl. Cristoiu, Dl. Popescu sau Dl. Tolontan ne-au salvat atunci când nu mai așteptăm decât eliberarea Morții !

  • Domnule Ion Cristoiu
    Anglo-saxonii ar spune:”this is a long shot-an attempt or guess that has only the slightest chance of succeeding or being accurate”.
    Bineinteles ca stiau,Stiam si Eu din vara lui 1989 ca iliescu va fi viitorul presedinte,aveam 13 ani atunci,stia tot esalonul 2 de partid…
    Insa „adevarul” trebuie sa recunosc mi-a starnit interesul,mai tineti minte echipa de conducere din anii ’90…dumitru tinu,cristian tudor popescu,bogdan chireac,adrian ursu,lelia munteanu,astia erau in „conducere” la care se pot adauga corina dragotescu,sergiu andon…
    Acum…sa-i iau pe rand…
    dumitru tinu a avut un mic accident de la care a ramas fara o picatura de sange in el si asta in cea mai sigura masina din lume,probabil i se trage de la fati taher cu care probabil dezbate subiectele pe lumea cealalta si niste „conspiratii” la hotel marriott.fati taher e tot o creatie a securitatii fiind pe aici dinainte de 1989.dumitru tinu a fost intotdeauna omul lui ion iliescu,in 2000 lucram la o firma de securisti…sefi Paul Teodoru,Tudor Stanica si altzii…inchiriasera un apartament in blocul unde avea si dumitru tinu apartament(de servici probabil),bd unirii nr 55,la etajul 3 pentru conformitate,pe la etajul 6 sau 7 statea si berceanu,si astia,adica securistii(firma la care lucram) sub-inchiriaza un apartament de la presedintele curtiii constitutionale de atunci.pentru ca dumitru tinu era deranjat de zgomotul din bloc,intrau prea multe persoane,incepe o campanie de presa in adevarul cu acest subiect,in fiecare dimineata pleca cu un volvo v40 b-01-adv,din nou,pentru conformitate,rezultatul,astia renunta la acel apartament sub-inchiriat,dar si presedintele curtii constitutionale de atunci isi da demisia deoarece era apartament de servici…Asadar…securistii se mancau intre ei de multi ani…tinu a fost intotdeauna omul lui iliescu,atunci inca nu castigase al treilea mandat 2000-2004 iar „curtea constitutionala” era o sursa de coruptie si combinatii inca de acum 22 ani…
    cristian tudor popescu…ar fi multe de spus…cel mai frumos e asta…”Cristian Tudor Popescu era, pe atunci, ziarist la „Adevărul“ şi îşi aminteşte în detaliu momentul. „Nu era o polemică în articol. Scria clar: «Partea putredă a mărului care trebuie să fie lichidată». Parcă eram în 1950, când scria fostul ocupant al biroului unde am stat eu 15 ani, adică Silviu Brucan, care azi scria un articol despre cineva în «Scînteia», iar mâine respectivul era deja umflat şi transportat la Canal”.”
    bogdan chireac…multe afaceri…sts..ericsson…si de la Vadim „Zicere”…II. S.I.E.:
    * Andrei Bădin (colonel)
    * Corina Drăgotescu (colonel)
    * Silviu Mînăstire (căpitan)
    * Mugur Ciuvică (agent)
    * Bogdan Chirieac (agent + agent dublu, ruso-american)
    adrian ursu…frumoasa poza…https: //www. dcnews. ro/mircea-badea-mesaj-pentru-dan-voiculescu-de-ziua-lui-vom-fi-curand-impreuna_454649.html
    Daca doresc cititorii ii pot vedea aici pe toti…sunt vreo 68-69 persoane,daca am numarat bine…
    https: //adevarul. ro/stiri-interne/1989-1990-lungul-drum-al-scinteii-catre-1473657.html
    Toata Stima Maestre Ion Cristoiu!!!
    Valentin-Ionut Constantinescu

  • „….altele am eu în sufletul meu, dar de! n-ai ce-i face: famelie mare , renumeratie mica …”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *