Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Cum se ascunde în chip ceaușist adevărul despre realitățile Coronavirus

Luni, 30 martie 2020, premierul Ludovic Orban a acordat un interviu postului tv Realitatea Plus. Dintre multele aspecte ale acestui interviu, mă voi opri doar la două, luate din planuri diferite.

Primul se referă la miș-mașurile dintre proprietarii de presă, nu toți, ci doar de cei din categoria cîrnățari, și politicieni, nu toți, ci doar de cei din categoria infectați cu virusul electoral.
Interviul a marcat debutul Mădălinei Dobrovolschi la Realitatea Plus, fostă Mădălina Pușcalău de la la B1Tv, înainte de a fi fost propulsată la Cotroceni.
E limpede că Ludovic Orban, într-o cîrdășie notorie cu Patronul Postului, a venit la emisiune pentru a da un brînci proaspăt angajatei.

Al doilea aspect ține de politic.
La un moment dat, vorbind despre Criza de coronavirus, Ludovic Orban a început să se laude:

„Nu îmi place să vorbesc despre decese (…), dar în România sunt 52 de decese, în timp ce în Spania sunt 7.345 de decese, în Franţa sunt 3.024 de decese şi lista poate să continue. Aici nu e vorba de capacitate de diagnosticare, ci este vorba de măsurile ferme care au fost luate de Guvern şi de autorităţi imediat. Pot să vă dau un exemplu. Odată cu noul an chinezesc s-au întors din China peste 2.600 de persoane. România nu a avut nici măcar un singur caz din persoanele care s-au întors din China datorită măsurilor de protecţie pe care le-am luat. Noi am fost o ţară care a avut unul dintre factorii cei mai agravanţi pentru răspîndirea epidemiei, faptul că s-au întors în România din ţări care sunt afectate, cum e Italia, Spania, Germania, Franţa, peste 235.000 de români, dar şi aici am luat măsurile de carantină, de izolare la domiciliu. Măsurile astea au fost luate cînd alte ţări nici măcar nu discutau de ele”.

Scot din discuție mizeria morală a acestei declarații. Să te lauzi că ai mai puțin morți decît alte țări presupune, excepție făcînd posibilitatea de fi tras o dușcă înainte de emisiune, o crasă lipsă de bun simț. Și doar un mort dacă ar fi, un premier n-are dreptul să se laude că țara condusă de el are mai puțini decît alte țări.

Mă opresc asupra unui aspect de esență a acestei declarații.
Ludovic Orban s-a demascat fără să-și dea seama. De ceva vreme, jurnaliști care nu fac parte din presa miluită și politicieni care nu fac parte din Sistem trag semnale de alarmă față de Uriașa Operațiune de ascundere a adevărului. S-au schițat deja cîteva mijloace prin care Guvernul Ludovic Orban, sprijinit de Sistemul instituțiilor de forță, se străduiește să ofere o imagine de propagandă electorală asupra realităților din România Coronavirus. Un ordin dat prefecților din toată țara interzice orice informație dată presei în legătură cu numărul de infectări și mai ales cu numărul de decese.

S-a putut observa de exemplu ciudățenia că mulți dintre cei declarați ca infectați cu Coronavirus sînt deja decedați. Asta înseamnă că pînă a nu fi murit ei n-au fost testați. De ce? Pentru că numărul celor infectați crește pe măsura creșterii numărului de testări. România are un număr mic de infectați nu pentru că Guvernul Ludovic Orban e mai bun decît Guvernul Trump sau decît Guvernul Macron, ci pentru că nu se fac testări suficiente. Și se întîmplă asta nu pentru că n-ar fi instrumente, ci pentru că e interes electoral să nu crească numărul de infectați și de decedați. Din punct de vedere medical, această politică voluntară de reducere a numărului de testări pentru a avea cît mai puțin infectări e criminală. Pe de o parte pentru că toate cazurile asimptomatice pot umbla prin România fără a ști că au putere de infectare, pe de altă parte pentru că existența unui număr mic de infectări dă populației impresia că la noi e mult mai bine ca în alte țări și prin urmare măsurile dictate de autorități pot fi fentate.

Un alt mijloc de ascundere a adevărului ține de atmosfera de teroare din spitalele din țară. Managerii spitalelor județene sînt puși de baronii locali. De altfel spitalul județean e pentru baronul local unul dintre principalele mijloace de îmbogățire pe seama statului. Exemplul Spitalului Județean din Suceava e cum nu se poate mai doveditor. Suceava e feuda baronului local Gheorghe Flutur. N-are importanță că e PNL-ist. La fel de bine putea fi un baron local PSD-ist. Gheorghe Flutur l-a pus pe fostul manager, responsabil de genocidul de la Suceava. Sub presiunea lui Gheorghe Flutur managerul a fost schimbat cu greu și cu mari ezitări de către Ministerul Sănătății. Dezastrul era știut cu mult înainte de a exploda în opinia publică. Libertatea din 23 martie 2020, ziarul care a semnalat primul catastrofa de la Suceava, nota la un moment dat:

„Doctorii şi asistentele spun că le-a fost frică pînă acum să vorbească, din cauza modului în care fostul manager conducea spitalul.
Era o atmosferă de teroare, ameninţare, intimidare. Sunt medici care şi-au dat demisia că nu au mai rezistat terorii. Stau acasă acum, fără pensie, fără salariu”.

Cazul nu e singular.
Presa care n-a devenit încă presa miluită a semnalat numeroase alte cazuri de cenzurare de tip ceaușist celor care voiau să vorbească. Doctorița de la Sibiu care a îndrăznit să-i semnaleze lui Klaus Iohannis pe pagina de Facebook a acestuia că la spitalul județean se ascunde adevărul s-a pricopsit cu un dosar penal. La televiziunile de știri asistentele din diferite spitale din țară cer să li se distorsioneze vocea. De ce se comportă ceaușist directorii de spitale? Din același motiv pentru care directorii de IAS-uri raportau pe vremuri recolte fantastice la hectar. De la nivel central li se cerea să mintă. Ludovic Orban a impus structurile un ceaușism incredibil. Ce era ceaușismul? Prăpastia dintre realități și imaginea impusă de oficialități asupra acestei realități. Asta pentru că Nicolae Ceaușescu își făcuse din victorii cu orice preț un stil de viață.

Așa cum ne arată interviul dat la Realitatea Plus, pentru Ludovic Orban Criza Coronavirus e un fericit prilej de a dobîndi capital electoral. Pentru Lodovic Orban nu contează administrarea Crizei. Contează înfrumuseșarea realității astfel încît el să se poată mîndri cu un număr mic de morți. Pe hîrtie, evident.

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

30 comentarii pentru articolul „Cum se ascunde în chip ceaușist adevărul despre realitățile Coronavirus”

 • Maestre, sa nu uiti sa speli pisica! 🙂

 • Pana la urma e mai bine sa anunti mortii treptat, in loturi mai mari.. Par mai putini decat sunt.. Daca adugi 13 dintr-un singur foc, faci o singura raportare (ei par mai putini), altfel televiziunile tabloide vor numara mortii, unul cate unul, amplificand teroarea mediatica la care suntem supusi.

  • Așa e, Cristiane, nici banii nu-i bine să-i numeri pe toți o dată, că sa ți se pară mai mulți !

  • Dar daca autoritatile si ar face datoria cum trebuie,ca sa nu avem ce numara,sau sa numaram mai rar,se poate??? Se pare ca nu.

   • Bine e o mica diferenta fata de stalinismu clasic,inca putem unii sa criticam,desi guvernantii oricum se sterg la fund cu criticile noastre,desi,nu putem sti,cand o sa vrea sa ne execute pe astia care mai vorbim.

 • Nu e ceausism,este vorba de stalinism sadea,pe vremea lui Stalin,soldatii rusi erau trimisi sa lupte cu mainile goale cu ocupantul german,daca fugeau de nemti,i asteptau trupele NKVD in spate,care i lichidau pe toti ,asa ca nu aveau decat o singura sansa,sa se duca sa lupte cu nemtii,multi mureau dar 1 din 10 scapa.Acelasi sistem il foloseste guvernul cand trimite medicii la lupta cu Coronavirusul,cu mainile goale,daca medicii fug,guvernul le face dosare penale,daca stau la munca,ei mor odata cu pacientii lor.Aici se vede ca Romania este o tara pur stalinista,orcat ne am pretinde de democrati.Indiferent de partid,ca e vorba de PSD sau PNL ,metodele de condus sunt pur staliniste.Practic guvernul foloseste in lupta cu Coronavirusul,aceleasi metode pe care le folosea cuplul de trista amintire,Stalin Beria.

  • Sau este vorba de un genocid planificat???Mai stii,desi ai nostri guvernanti se presupune ca sunt doar idioti,dar mai stii,oricum scoala KGB ista e in mintea si sufletul multora din factorii de decizie de la noi.Stalin rade.Am vrut un neamt,si il avem pe toarsu Stalin.Bravo Romania,bravo tinerii frumosi si liberi,ati vrut capitalism pe paine,sa plece comunistii,au plecat comunistii,avem Stalinism.Bravo,amvrut sa scapam de rusi ca ne au adus comunismul pe cap,acum avem Stalinism pe paine,servit pe paine,cu acordul,si cu sprijinul „marelui licurici al Democratiei”,bunicii nostri care i asteptau pe americani sa ne scape de Stalin,s ar rasuci in mormant acum,cand ar vedea ca au venit in sfarsit Americanii,si cand in sfarsit au ajuns la noi ne au adus in dar …Stalinismul.Stalin rade.

 • EZ, mersi pentru aluzie! Deci, postarile mele de pâna acum au fost lipsite de idei. 🙄 😯 😛
  PS Sunt singura la parinti si asa vreau sa ramân. 😎

 • EZ, filozofule, trebuie sa recunosti ca anotherline a stralucit de data aceasta. 😎

 • Daca este adevarat ca „un ordin dat prefecților din toată țara interzice orice informație dată presei în legătură cu numărul de infectări și mai ales cu numărul de decese”, Guvernul Orban a devenit un guvern de tip ceausist, iar Orban si ministrii lui trebuie sa dea socoteala. :mrgreen:
  Toti jurnalistii ar trebui sa se pronunte în aceasta privinta, si sa nu-l lase pe Orban sa se preteze la asemenea metode, pentru ca ascunderea adevarului despre cazurile si decesele din Ro nu face decât sa amâne luarea unor masuri drastice pentru apararea populatiei în fata contaminarii. 😳
  Ar fi cazul ca, cel putin, în ceasul din urma, jurnalistii de toate culorile sa-si îndrepte coloana vertebrala si sa-si faca meseria în sprijinul poporului din care fac parte, si nu în sprijinul politrucilor tâmpiti si criminali. 😳

 • Incurajarile facute pe model electoral si raportarile cosmetizate nu tin nici de foame nici de boala, iar secretomania nu va salva Romania de la ce va urma.
  Medicii au fost trimisi intr-un razboi cu un inamic bacteriologic buclucas cu mainele goale; vad ca li se promite marea cu sarea, dar pana una alta simt boala pe pielea lor tot mai multi.
  Oricat de moderne ar fi, spitalele au ramas cu vechile tare dupa cum spun cei internati si care inca mai traiesc. Se stie bine ca toata sefimea tuturor institutiilor mai mari din judete este cap plecat in fata mai marilor zilei de care a si fost instalata.
  Primariile ne sufoca cu mirosul de clor emanat din solutii de spalare a caror concentratie si toxicitate ma indoiesc ca o verifica cineva.
  Se asteapta incalzirea vremii, poate poate natura va incetini actiunea noului virus.
  PS Urmarindu-va interventia televizata de aseara va pot da un sfat. Folositi servetele umede antibacteriene pentru: deschidere autoturism, volan, chei, schimbator de viteza si maini pentru a evita folosirea manusilor extrem de incomode si periculoase cand conduceti. Eu una asa fac.
  In interventia dlui dr Geza Molnar am remarcat: lipsa tonului panicard, echilibrul si naturaletea recomandarilor de bun simt. Mare pacat ca exemplul generatiei de medici a dlui dr nu e urmat de noile generatii.

  • Haideti sa dam sfaturi când ne pricepem!
   .
   – Covid19 este un virus, nu o bacterie!
   – Nu se poate distruge un virus cu substantele folosite împotriva bacteriilor!
   – Exista servetele impregnate cu substante antivirale, acestea le folosim acum!
   .
   – Si mai exista manusi de unica folosinta subtiri, care permit efectuarea oricaror miscari, important este sa le aruncam dupa fiecare folosire si sa nu le aruncam oricum, ci închise într-o punga!

   • Si am uitat sa va mai spun ca este foarte important felul în care dam jos manusile de pe mâini, fara sa le atingem cu degetele goale. Pentru asta exista demonstratii pe internet.

   • Scrie pe ambalajul servetelelor umede Dettol pentru ce grupe de microbi si viruși sunt utile. Coronavirusii sunt inclusi. Nu scriam dacă nu asi fi citit, cumparat și folosit.

    • Asta este cu totul altceva. Dar dv. nu ati dat numele servetelelor si v-ati învârtit doar în jurul cuvintelor „bacteriologic” si „antibacteriene”. Ori, cum exista servetele îmbibate cu solutii care au efect în mod strict asupra bacteriilor, ati lasat impresia ca este vorba despre acestea.
     .
     Daca ati fi dat un test cu subiectul „Servetele anti-coronavirus” si dv. ati fi raspuns ca în prima postare, insistând asupra unui produs antibacterian si atât, ati fi ramas corigenta, doamna doctor!
     .
     Si înca ceva: spunem corect la plural „virusuri”, „virusii” îi avem doar la calculator.

     • Fleosc, mamitzo! Ambele forme sunt corecte si acceptate (vezi dex-ul). Ca sunt oarecum folosite diferit pentru PC (ordinateur) si biologie, asta e cu totul altceva. Deci, succesuri, ca la Brucsal si succese ca pe la tara!

     • Fleosc, cibule! Vezi Dex-ul si învata sa citesti definitiile (avem „1” si „2”… daca-ti pui bine ochelarii).
      VÍRUS, (1) virusuri, (2) viruși, s. n. 1. Agent patogen, invizibil cu microscopul obișnuit, care se reproduce numai în interiorul celulelor vii și provoacă diverse boli infecțioase; p. ext. toxina acestui agent. ♦ Fig. Sursă a unui rău moral. 2. (Inform.) Program având capacitatea de autoreplicare, conceput pentru a perturba funcționarea calculatoarelor [Pl. și: (1, m.) viruși] – Din fr., lat. virus.

     • Bre, mai citeste: ” [Pl. și: (1, m.) viruși] – Din fr., lat. virus.”. Te-am citat din citat. Deci ptr punctul 1 apare si virusi (masculin). C’est vrai? N’est pas? Ba-s pa! Pai se poate,ma Maestre, ma?

     • cibule, da-mi vreun articol în care un specialist în boli infectioase sa foloseasca pluralul „virusi”. Te asigur ca pierzi vremea degeaba, asa ceva nu o sa gasesti jamais!
      Deci, nu intra ca rusii, ca au apus de vreo trei decenii vremurile voastre.
      .
      до свидания

     • Hai c-o dai apres le cires. Eu ti-am dat cu citatul matale in ochi si matale ma trimiti dupa tigari. O fi greu sa zici da, fratie, ai dreptate? Ca mie nu mi-e daca o dau de gard. Nimeni nu le stie pe toate dar prea multi nu vor s-o recunoasca! Hai salam, ca la Parisabad!

     • Poate trebuia sa scriu aupres? Hmm!?

     • „pe dupa” (cires) – cred ca în contextul asta s-ar potrivi „par-derrière”.
      „après” = „dupa” (timp)
      „auprès de” = „aproape” de ceva, de cineva (spatiu)
      .
      Observi ca am scris „cred”?

     • ok, merci. E mult de cand n-am mai folosit limba lui Moliere.

 • EZ, …cu ariciul!
  care e treaba cu ariciul!, el a patit ceva?

 • Poate ca e de folos daca ne amintim care sint coordonatele vremurilor.
  Poate ca e…
  Po sa stii?!…

  O civilizatie, asta, aaaproape ca a ajuns la Finish, la Granita Creatiei, a Universului.
  Sta si se uita la ea, o are in fata. Uit-o colea, gen.
  mai are un pas pina acolo… dar Pas, nenica, nu gluma!

  Pasul asta e chiar un spectacol, clar.
  Toate civilizatiile care s-au manifestat au participat la Competitie, predindu-si una alteia, Stafeta.
  E un pas important, pentru ca el este, de fapt, ‘atingerea unei ‘desavarsiri’ ‘ . Deci e tare rau, Pasul.

  Deci e un pas grandios, Proiectat pe vremurile astea inca de acum mii si mii de ani.
  Prin urmare…cu toate ca civilizatia asta,
  in fapt omenirea momentului
  are impresia ca despre ea si numa despre ea e vorba, realitatea e cumva putin mai altfel, pentru ca cuprinde in sine dinamici exprimate de-a lungul a mii de ani.

  Pai…la un asa moment deosebit, unic!, in fapt trecerea liniei de Finish, vine, domne, un Spectator…pe masura, unic si el. Insusi Universul.
  Deci Universul sta si se minuneaza acuma, privind spre civilizatia asta,
  care mai are un Pas si…minune!, ajunge la Finish.

  Faza tare de tot e ca acest Spectator e si Arbitru.
  Asta e faza, ca e si Arbitru.

  Ce arbitreaza? Pai…’Punerea la Indoiala’, asta arbitreaza.
  Gen,
  …ia sa vedem, e pe bune, treaba?
  Adica…civilizatia asta chiar e atit de tare incat e Capabila sa faca si Pasul asta, atingind, astfel, Granita Creatiei?

  Deci ce e de retinut, prin prisma ‘gandului’ de azi, e ca…nu va ingrijorati, arbitrul e drept, nu nedrept. E insusi Universul. Si-a indreptat Ochiul catre Constructia Lumii, punind-o la Indoiala plenar!, dar doar pentru a o putea declara Capabila. Dabia asteapta!

  Astfel, ridicati-va din dinamicile Ro, ele sint acoperite de dinamici superioare,
  iar acestea, la rindul lor,
  sint acoperite de Ochiul Arbitrului, Desavarsit. Nu-i scapa nimic, nici macar un atom.

  Deci Ro se poate ascunde dupa dorinta, cum sa nu, dar creca nici macar Ro nu are indrazneala sa creada ca se poate ascunde si de Ochiul Arbitrului…
  Sau…po sa stii?!

  • Bab ilani – Poarta Zeilor, adica Babilonul, …e si despre vremurile de azi?
   Pai…de la ‘Bab ilani’ pina azi e tot atita timp cit spatiu e cuprins in Curcubeu.
   Asta e faza, ca e un Curcubeu, in fapt
   Curcubeul Desavarsirii.

   Virful Aripii- acum 2000 de ani inainte de Hristos.
   Pacea, Verdele Curcubeului- Hristos
   Virful Aripii- acum, la 2000 de ani dupa Hristos

   Poarta Zeilor, adica Babilonul,…tindea sa deschida o poarta catre Granita Creatiei. Era o poarta pe care Zeii o generau, in fapt folosind ceva unic, vectorizarea energiilor.
   Astazi, civilizatia curenta, omul!,
   deci nu Zeii ci Zeul numit ‘om’
   tinde sa deschida si el o poarta catre Granita Creatiei. De fapt ea, Poarta e gata!, mai trebuie doar ‘deschisa’.
   Tre sa se dovedeasca Capabila sa faca asta,
   asta e faza, ca tre sa se dovedeasca Capabila.
   Deci daia e pusa civilizatia asta la Indoiala,
   la indoiala daia plenara!,
   insusi Universul fiind Arbitru,
   pentru ca, de la ‘bab ilani’ incoace, aceasta civilizatie e singura care a ajuns…nu la Cer, ci pina la Cer.

   Asta va fi faza, ca pina! la Cer.
   Cerul si Pamantul…ale Cucubeului, evident.

 • Pai daca e asa de bine, dece ungurii, bulgarii si sarbii ne-au inchis aproape simultan frontiera?
  Sau ei stiau mai mult decat Shica Mandolina?

 • Primul caz in Franta a fost in 23.01, iar primul caz in Romania in 24-Feb. Ei sunt cu o luna in fata noastra, normal ca e mai rau acolo. Vorbim peste o luna, cand vom vedea cum se descurca sistemul nostru medical. Medicii sunt competenti, pacientii sunt (in general) disciplinati. Veriga slaba sunt DSP-urile infestate de nepotism si incompetenta care baga in confuzie pe toata lumea.

 • Legat de simplitate, 2 lecturi (cateva pagini) de folos:

  „Simplificati-va viata!” – Sf Paisie Aghioritul (se gaseste pe net)
  „Indemn la simplitate” – Ernest Bernea (se poate descarca volumul „Preludii” de pe net, si primul eseu este „Indemn la simplitate”; scris in 1939, aparut in 1941.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *