Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cum se va transforma democrația în prostocrație

Alegerile din 6 decembrie 2020 au adus la putere, după mai bine de un deceniu de guvernare PSD, o Coaliție de Centru Dreapta, alcătuită din PNL, USRPLUS și UDMR. Schimbarea de regim își are mai multe cauze, dintre care se cuvine a menționa neapărat prăbușirea internă și internațională a PSD și voința lui Klaus Iohannis de a avea și Parlamentul Meu.

Așa cum mulți comentatori au observat, în Istoria postdecembristă, e a doua oară cînd la Putere vine o Coaliție de Centru Dreapta. Prima Guvernare a unei astfel de Coaliții a fost cea dintre 1996 și 2000, alcătuită din CDR, PD, UDMR.

A fost un dezastru.
Și despre asta spun nu numai Istoricii clipei și Istoricii pur și simplu, dar și – dacă nu mai ales, rezultatele alegerilor parlamentare și prezidențiale din 2000:
PDSR a obținut majoritatea parlamentară și Președinția și o guvernat fără probleme pînă în 2004.
Partidele care au alcătuit coaliția au fost pur și simplu clătinate din temelii.
PNȚCD a ratat intrarea în Parlament.
PD a obținut 9% din voturi.
PNL a obținut 8%.

Pe toată perioada Guvernării CDR, PD, UDMR, am scris și am publicat zilnic editoriale la Evenimentul Zilei, Național, Cotidianul, Azi.
De la începutul Guvernării PNL, USRPLUS, UDMR am scris zilnic editoriale și le-am publicat pe cristoiublog.ro. Am comentat activitatea coaliției la TVR și în Jurnalul meu video.

Revăzîndu-mi comentariile dintre 1996-2000 mi-am dat seama c-am pierdut timpul scriind comentarii despre Coaliția PNL, USRPLUS, UDMR. Ar fi fost de ajuns să republic multe dintre comentariile despre Coaliția CDR, PD, UDMR.

Asemănarea dintre cele două Guvernări de Dreapta, în materie de slăbiciuni, erori, infantilism e uluitoare.
Așa cum o dovedește comentariul de mai jos, publicat de mine în Cotidianul din 19 mai 1999.


„PNȚCD va înainta Parlamentului, spre dezbatere și votare, proiectul Legii privind limitarea temporară a accesului la demnități publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere ale regimului comunist. Devenit țel al vieții și activității deputatului Mihai Grigoriu, proiectul se bucură de sprijinul întregii conduceri a PNȚCD, care vede în această inițiativă parlamentară un nou prilej de eroice bătălii în presă și-n politică. Au trecut zece ani de la prăbușirea comunismului. A propune acum o lege vizînd trecutul unor persoane e o aberație care nu merită osteneala s-o spinteci polemic. E suficient, de altfel, pentru a o spulbera să precizăm că ea se află în conflict cu Rezoluția 1096 a Consiliului Europei, care denunță categoric tentativele de a limita unor persoane dreptul de a ocupa funcții publice sau de a fi alese pentru apartenența lor la structurile partidului comunist. Adoptînd această Rezoluție, Consiliul Europei a plecat de la principiul că astfel de încercări încalcă grav statul de drept.

Dacă legea nu merită nici măcar osteneala unei polemici, în schimb ideea PNȚCD de a o promova trebuie comentată nițel. Aceasta deoarece noua inițiativă țărănistă ne oferă explicația dezastrului în care a ajuns România după doar doi ani și ceva de guvernare PNȚCD. Primul lucru izbitor în această inițiativă este discrepanța dintre realitatea economică a țării și preocupările principalului partid al coaliției majoritare. Mai mult ca niciodată, țara are nevoie, pentru a evita dezintegrarea economică și politică, de măsuri legislative în domeniul economic. Țărăniștii par a trăi într-o altă lume. Pe ei nu-i neliniștesc blocajul financiar, creșterile neîncetate ale prețurilor, prăbușirea băncilor, falimentarea COMTIMP, corupția generalizată, pretențiile antinaționale ale minorității maghiare. Îi preocupă ca nu cumva un activist PCR la nivel local să candideze și să poată deveni primar într-un sat pierdut în creierii munților. Gîndul că la Cocîrlați sau la Stîna din Deal ar putea deveni primar, grație autorității de bun gospodar, recunoscute de săteni, un fost președinte de CAP sau un fost secretar de partid pe SMT, îi face să nu doarmă. Neliniștiți de această perspectivă, ei sînt gata să sacrifice timpul prețios al Parlamentului pentru discutarea și votarea unei legi care să-i interzică unui fost activist mărunt din sat dreptul de a candida la funcția de primar.

Această prăpastie dintre nevoile dramatice ale țării și obsesiile partidului de guvernămînt nu e nouă. Din noiembrie 1996, de cînd au ajuns în fruntea țării, pentru că românii luaseră în serios fițuica numită Contractul de două sute de zile, care s-a dovedit a fi, pînă la urmă, Contractul de două sute de ani, pentru că vreo două secole le-ar trebui țărăniștilor pentru a îndeplini măcar una din făgăduielile respectivului manifest electoral, PNȚCD s-a remarcat prin lansarea și susținerea a tot felul de elucubrații legislative, multe dintre ele lăsînd impresia că liderii partidului trăiesc nu în România vie, prezentă, ci într-o România mucegăită, acoperită de colbul trecutului.

Noua inițiativă se referă la unul dintre cele mai importante domenii ale României postdecembriste: promovarea oamenilor în funcții de răspundere. Dezastrul pe care-l traversăm își are cauza în introducerea drept criteriu al numirii sau alegerii unor persoane în anumite funcții nu competența, ci elemente secundare, cum ar fi: ce- a făcut și ce- a dres înainte de 1989, cît de neam e cu unul din fruntașii PNȚCD, cît de tare a strigat în Piața Universității, cît de dibaci a dat din gură împotriva comunismului, cît scuipat a pus pe afișele electorale ale CDR înainte de a le lipi pe stîlpi.

Regimul Iliescu a avut proasta inspirație de a promova în funcții tot felul de neisprăviți numai pe criteriul că înainte de decembrie 1989 nu s-au afirmat prin nimic. Din faptul c-au tăiat frunză la cîini s-a tras concluzia c-au fost împotriva regimului Ceaușescu. Și deoarece atitudinea față de fostul regim și nu competența a reprezentat criteriul după care au fost numiți miniștrii, prefecții, directorii de întreprinderi, cîțiva ani buni după decembrie 1989, numeroșii specialiști au fost marginalizați, în timp ce tot felul de terchea-berchea s-au îndeletnicit cu ducerea țării de rîpă. După alegerile din 1992, a intrat în funcțiune, drept criteriu al promovării, fidelitatea față de PDSR și Ion Iliescu. A fost un nou moment în care criteriul de numire într-un post n-a avut nici o legătură cu profesionalismul, cu talentul, cu priceperea, cu inteligența. Dezastrul, marele dezastru, a venit încă o dată cu alegerile din noiembrie 1996. Deși cei 15.000 de specialiști cu care ne tot amenința CDR s-au dovedit niște simple fantome, totuși noua Putere a trecut la o epurare masivă în aparatul de stat, în toate domeniile, după criteriul trecutului, fie comunist, fie pedeserist. În locurile eliberate au fost promovați diletanți absoluți, unii analfabeți la propriu. Beneficiari însă de certificatul de a nu fi făcut nimic nici înainte de 1989, nici în anii regimului Iliescu. Această promovare cu orice preț a incompetenței crase, legendare, explică măreața catastrofă la care s-a ajuns în prezent. Nu există județ al țării, nu există instituție publică, nu există instituție publică, nu există domeniu de activitate în care oamenii să nu se plîngă de diletantismul absolut al șefilor numiți de noua Putere după orice alt criteriu decît cel al competenței.

Se pare însă că PNȚCD a ajuns la concluzia că acest dezastru nu-i suficient de mare. De aceea, partidul a lansat proiectul de lege privind limitarea temporară a accesului la demnități și funcții publice, pentru cei care au făcut parte din structurile de putere ale regimului comunist. Dacă legea se adoptă, atunci, potrivit prevederilor sale, numeroși oameni competenți vor fi demiși din funcții sau lipsiți de posibilitatea de a fi aleși. Evident, vor fi atunci și mai multe locuri libere în diferite instituții, în Parlament, în fruntea primăriilor. Locuri pe care le vor ocupa, evident, proștii. În România se va trece astfel de la democrație la prostocrație. Să vezi atunci dezastru!”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „Cum se va transforma democrația în prostocrație”

  • Cred ca cea mai josnica institutie este justitia. Sigur ca avem o majoritate de justiari ce se incadreaza in legile ce sunt acum in vigoare.Dar o minoritate ,zgomotoasa si fara de carte, tip Kodruta, manipulata politic, fac orice sa intre in buca cotroceniului.

  • Democratia e o timpenie, praf in ochi pt idioti…se manipuleaza masele care au IQ mic si apoi se face orice in detrimentul maselor…prostocratia e prezenta in Rom de 80 de ani, de cind au venit comunistii la putere….cu ajutorul minciunii, coruptiei si manipularii…aud pe multi, ” romanii au un potential urias, sint un neam binecuvintat, au rezistat tuturor vicisitudinilor”, etc, etc,etc….well buu fucking huu…romanii sint un neam slab si corupt cu un IQ f limitat la marea masa, care de-a lungul istoriei nu au realizat nimic…aaah, ca ei se cred mari destepti si smecheri, asta e altceva…rezultatele se vad cu ochiu liber…

    • @DNA .Bravo!!! Exact asa este cum spui tu.Adevarul Curat,ma bucur ca ai curaj sa spui adevarul,da asta e natia noastra romana,de aia suntem unde suntem,suntem unde meritam,ca numai la noi criteriul de a reusi in viata este acela in care se cere sa fii prost,yesmen,lingau sau curva.O sa injure toti asa zisii patrioti de mucava,da asta e,nu au decat sa injure,asta i realitatea,ne place,nu ne place.Tradarea,lasitatea ,prostia si lipsa de caracter caracterizeaza aceasta adunatura zisa natie romana.

  • Ehe, ce vremuri, maestre ! Prostocratia era inca in faza ei romantica, la care ma gandesc si acum cu nostalgie… ❤️❤️❤️ Pana si gogosile pe care ni le vindeau aia de la putere aveau parca alt gust, alta aroma… ??? Va mai amintiti, maestre, cum ne prosteau c-o sa vedem luminita de la capatul tunelului, iar noi o asteptam plini de sperante, caci ne spusesera ca ne era rau azi, dar musai ca ne va fi bine maine ?… ❤️? Pana la urma a venit Luminita, o tarfa ordinara care ne-a inselat toate marile sperante si-a fugit cu toate economiile noastre, lasandu-ne saraci si cinstiti… ???? Apoi prostocratia a evoluat, caci evolutia este legea nescrisa a omenirii, si-am avut noroc, adeverindu-se vorba din scripturile orale populare: ”Prost sa fii, noroc sa ai.” ???? Am avut noroc, maestre, cu Basescu, c-am trait bine. Bunastarea a cazut pleasca peste noi imediat ce ne-a taiat cei 25% din salariu, ocazie cu care societatea noastra a progresat in faza camusiana a prostocratiei: absurdul. ❤️❤️❤️????? Revolta care a urmat a dus absurdul pe cele mai inalte culmi, culminand cu comedia din prezent, cand ne aflam in plin absurd beckettian. ??? Acum stam toti ca la teatru, cum ne-a invatat Plesu in ultima sa dilema, si privim cum Klaus Godot vine cu norocosul sau prim-ministru Citu, un adevarat superman, caci e capabil sa care cele doua grele valize, guvernul si partidul, ba chiar si scaunul stapanului sau, Klaus Godot.????????? Doi useristi, Barna si Ciolos, ajunsi boschetari dupa ce-au fost dati afara de la guvernare, se milogesc de Klaus Godot sa le dea lor osul pe care-l aruncase in scarba norocosului sau sclav Citu. ??? Scena e in plina desfasurare, norocosul Citu gandeste si vorbeste intruna, debitand intr-un torent neitrerupt intelepte nonsensuri si geniale bazaconii, iar Klaus Godot si cei doi boschetari useristi se lupta din rasputeri sa-l inabuse… ?????? In acest timp, noi toti, privitori ca la teatru, platim astronomicele facturi si asteptam cu infrigurare sfarsitul comediei, neluand in seama vorbele lui Nenea Iancu, pe care ni le-a lasat cu limba de moarte in ultima sa scrisoare pierduta, cum ca prostia e nemuritoare.

  • „Justiția română. Secția corecțională” de I.L.Caragiale.
    Domnule Ion Cristoiu, așa se numește schița de care ați vorbit în tabletă. Interpretarea Rodicăi Tapalagă și a lui Ștefan Bănică sunt magistrale, înregistrate de TVR 1. Cum o trimite Ștefan Bănică pe Rodica Tapalagă să-i ”repereze onoarea” Dom’ Mitică, de neegalat!
    https://www.facebook.com/watch/?v=1649303808480770

    • Din cate mi amintesc,
      …dar sint batran, mii de ani am trait :)), vorba Maestrului, deci…mai uit,
      Maestrul a zis ca a citit cu creionul in mana toata opera lui Caragiale, aia tiparita sub ingrijirea Academiei, adica cea completa pina la virgula, deci…creca a vrut sa vada daca cititorii sint atenti:))
      Nu e cazul meu, ca io mi am propus sa nu citesc toate cartile!:))), si in general imi iese:))), dar mai dau si erori, ca pe unele chiar tre sa le citesc, sa vad ce vor sa zica aștia, pe lumea asta:))),
      deci io am scapat …bazma curata:)), nu de la mine avea asteptari sa i pun la indoiala zicerea din Caragiale:))

    • Scuze, domnule Ion Cristoiu! Aveți dreptate! Am confundat cele două schițe! Talmeș-balmeș în capul meu!

  • „după mai bine de un deceniu de guvernare PSD”
    Acum n-am nimic cu PSD, dar sa fim corecti:
    PSD a venit la guvernare in 2012, deci e mai putin de un deceniu pana in prezent, darmite pana in 2020.
    Plus ca in 2016 am avut mai mult de un an guvernul „tehnocrat” al lui Ciolos.
    Plus guvernul Orban in 2019-2020, cu Citu pe post de panarama la finante.

    Total: un deceniu = 7 ani. 🙂

  • Prostocratia vine la pachet cu lipsa punerii la indoiala, ca numai prostii fug de punerea la indoiala, ailalti sint in stare sa-si sustina deciziile, sa-si argumenteze alegerile.

    Deci putem vorbi despre prostocratie doar daca ‘punerea la indoiala’ devine un proces…mai degraba scos in afara legii.
    Acuma…avand in vedere cam care e atitudinea celor care conduc, prin lumea mare nu numai paici, in relatie cu pandemia, caz in care orice punere la indoiala e declarata a priori o teorie a conspiratiei, iar cel care pune la indoiala tinde sa fie definit ca fiind dusman absolut, …cam da, putem vorbi despre prostocratie.

    Insa avand in vedere ca vremurile pe care le petrecem sant ‘vremurile Revolutiei Mondiale’, faptul ca reprezentantii sistemului politic fac tot ce pot pentru a-l demola…e ceva de bun-simt. Pe vremea Revolutiei Mondiale sloganul care insoteste demolarile sistemelor sociale tinde sa fie acesta: Prin noi insine! :)))

    insa ceea ce se intampla acusica in sistemul politic de la noi e mai mult decat prostocratie, ca, daca ce se intampla acum poate fi asemanat cu operele lui Caragiale, atunci…sa nu uitam ca tipul a fost genial!:)))), deci…o fi cu prosti, pacolo, insa opera e geniala…

  • Schița Justiție a fost ecranizata cu Draga Olteanu
    ,Mihai Fotino și Dan Tapalaga .Majoritatea schițelor au fost ecranizate cu mari actori .De cercetat in arhiva TVR!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *