Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Cum și-a tras clapa lui însuși Nicolae Ciucă

Luni, 4 iulie 2022, dimineața. Europa FM trasmite următoarea știre, menită a ridica tensiunea politică din România, țară hărțuită de Caniculă:

„Premierul Nicolae Ciucă va prezenta, luni, rezultatele evaluării miniştrilor din echipa sa. (…)
Surse politice spun că unii miniștri ar putea fi înlocuiți.”

Nu e singura instituție de presă care împinge opinia publică să aștepte cu sufletul la gură ziua de luni, 4 iulie 2022, cînd Nicolae Ciucă ar urma să anunțe rezultatele evaluării de către domnia sa, în calitate de premier, a prestației avute de fiecare membru al Guvernului. Momentul bilanțului a fost programat public de șeful Guvernului încă din 25 mai 2022. Atunci, domnia sa, cum se împlineau șase luni de la preluarea guvernării, ținea să precizeze:

„Nu o să facem un bilanț astăzi pentru că am convenit că această activitate să aibă loc la sfîrșitul luni iunie din motive și argumente cît se poate de obiective. (….) Am convenit la nivelul Coaliției ca procesul de evaluare pe care-l asumasem pentru primele șase luni să fie prelungit pînă la sfîrșitul lunii iunie.”

Se știe că zicala Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor e valabilă și într-o țară precum România, mîndră că poate oferi marilor puteri teritoriu pe gratis pentru ca acestea să-și instaleze baze militare. Prin urmare, de cînd Nicolae Ciucă s-a apucat să anunțe că evaluarea miniștrilor de către domnia sa va avea loc la finele lui iunie 2022, presa noastră s-a instalat într-o pîndă intensă pentru a sesiza, fie și cu o oră înaintea anunțului de la Palatul Victoriei, ce ministru va fi dat afară, provocînd astfel bucurie în partidul care l-a numit, pentru că se face astfel un loc liber la masa cu fripturi bugetare.

Treptat-treptat, atenția presei față de evaluare slăbește, ocupată cum e cu alte întîmplări mai mult sau mai puțin senzaționale. Joi, 30 iunie 2022, purtătorul de cuvînd al Guvernului, anunță că luni, 4 iulie 2022, Premierul (cu P mare) va prezenta public rezultatele evaluării de către el a activității de șapte luni a miniștrilor.

Presa întră în fibrilație.
În zilele care urmează, dar mai ales duminică, 3 iulie, pe de o parte pentru că mai e puțin pînă la ora fatală, pe de alta, pentru că duminică e zi de odihnă lăsată de Dumnezeu Politicii, televiziunile de știri, siturile, radiourile se întrec în a spori ațîțarea față de ziua de luni, Ziua cînd va veni Evaluarea, mult mai interesantă decît Ziua cînd vor veni peștii.

Titlurile spun totul:

  • Bate vânt de remaniere la Guvern. Premierul Ciucă prezintă „lista neagră” a miniștrilor restanțieri. 
  • Bate vânt de remaniere la Guvern: Nicolae Ciucă va prezenta evaluarea miniștrilor. 
  • Ciucă anunţă luni ce miniştri dă afară. 
  • Ce miniştri vor fi daţi afară. Ciucă anunţă luni remanierile. 

Luni, 4 iulie 2022.
A venit Ziua cea Mare pentru televiziunile de știri.
Ziua căderii într-o succesiune de Breaking Newsuri.
Studiourile sînt pregătite pentru a comenta de ce a fost dat afară ministrul X, dacă asta va produce supărări sau fericiri la partidul care l-a desemnat, și mai ales cine îi va lua locul. Ziariștii acreditați la Palatul Victoria și-au pus veșminte de intrare în direct din Piața Victoriei cu clădirea Guvernului în spate.

Toată lume așteaptă o conferință de presă, prefațată de un Statement, în care premierul să explice evaluările făcute miniștrilor săi și acolo, unde a decis remanierea, să aducă argumente convingătoare.
Așteptare zadarnică.

Evaluarea nu va fi prezentată, cum ar trebui, într-o conferință de presă transmisă în direct de televiziuni și prin asta devenită moment politic important, cu posibilitatea de a fi alintat de presa guvernamentală drept moment istoric.

La ora 11.30 pe site-ul Guvernului, se postează un text lung cît o zi de post sau mă rog de caniculă, purtînd un titlu ce poate fi recitat ca o poezie:
Stabilitate, siguranță și dezvoltare – șapte luni de guvernare. Gen, Cineva din fundul mării care nu te dă uitării.

Textul e nu doar lung, dar și mediocru, sufocat de clișee.
Dezamăgirea e totală.

Din întreg textul doar cîteva rînduri sînt dedicate Evaluarii. Înțelegem că Evaluarea a fost o acțiune serioasă:

„Evaluarea de etapă a membrilor Cabinetului am făcut-o pe baza a zece criterii obiective raportate la așteptările cetățeanului și societății românești.”

Numai că această evaluare pare a fi fost făcută pentru a-i da lui Nicolae Ciucă porția zilnică de bucurie:

„Am monitorizat cu atenție și m-am bucurat să constat că fiecare membru al Cabinetului a abordat cu multă seriozitate angajamentul de îndeplinire a țintelor, jaloanelor și reformelor din PNRR, ceea ce ne oferă șansa accesării acestui mecanism de finanțare european.”

Nu numai că premierul nu anunță nici o remaniere, dar ceea ce el numește Evaluarea miniștrilor la șapte luni de guvernare, e un material de propagandă de valoarea unui afiș din vremea ocupației sovietice despre viața nouă din RPR. Totul e frumos, totul merge bine. Vorba lui Ion Băieșu: „Ce frumos e pe la noi / Fie miercuri, fie joi / Nu există să existe / Cetățeni cu fețe triste”.
Nu există o singură nemulțumire, o singură observație critică. Miniștrii nu numai că nu trebuie remaniați, dar mai mult, judecînd după cît sînt de buni, ar trebui eternizați în post prin modificarea în acest sens a Constituției.

A tras clapa presei Nicolae Ciucă?
Nu.
Nicolae Ciucă și-a tras clapa lui însuși.

Așa zisul bilanț al celor șapte luni de guvernare e atît de fals propagandistic, de ceaușist în părerea despre activitatea Guvernului, încît ar face din nou pe poetul proletcultist să scrie: Strungul, plugul și condeiul / Au pornit să chiuie. / Și-au pus flori la pălărie/ Și văzduhul țiuie.

Pentru presă, pentru opinia publică acest exercițiu de înfrumusețare bolșevică a realității, contrastînd violent cu viața de fiecare zi, tot mai grea, s-a dovedit un prilej de a denunța din nou una dintre slăbiciunile lui Nicolae Ciucă:
Plăcerea de a vorbi doar prin Comunicate.

Dacă n-ar fi publicat acest bilanț, Nicolae Ciucă ar fi fost scutit de valul de critici dure care au urmat dezamăgirii produse de cunoașterea Comunicatului.
Mai bine tăcea.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Cum și-a tras clapa lui însuși Nicolae Ciucă”

  • Dacă Premierul Nicolae Ciucă ar fi prezentat cele 10 deziderate ale miniștrilor români, după părerea lui îndeplinite, ca cele 10 porunci Ale Lui Dumnezeu nerespectate de aceștia, ar fi fost foarte bine, chiar dacă ar fi părut o analiză prea critică pentru evaluarea acestora ! Dar așa ,acceptând tacit că tot ce s-a întâmplat în cele 6 luni de activitate ale echipei sale a fost bine, e ca și cum ai spune că totul merge ca pe roze în România și ,prin urmare, nimic nu are de ce să fie schimbat nici in conducerea Ei și nici în economia și viața Ei socială ! Și acest lucru atrage după sine o lipsă de transparență și de autocritică din partea sa ,dar și de necunoaștere a conținutului acestor comunicate , motiv pentru care normal că Nicolae Ciucă a fost dur taxat de cei în drept să o facă ! Vă mulțumim pentru un editorial foarte frumos, superb ,excepțional de interesant, Maestre ! Felicitări și toate cele bune vă dorim Maestre Ion Cristoiu !

  • Inante de a intra in problema lui Ciuca cu givernul vreau sa va spun ca Ñu am timp foarte mult astazi sa scriu prea mulr pentru ca sunt terminst de oboseala. Pariicip sambata seara la un evenament muzical aici in america de nord, ne-au cerut romanii de aici niste melodii pe care nu le-am mai cantat si ia uite asa de cateva zile trebuie sa stau sa exersez la tambal intruna. Cine crede ca tambalul e un instrument usor, nu stie de capul lui. Si cred cas multi pe aici , mai ales dastia cere cred in capul lor ca filozofeaza, dar si filozofiavtot cu clase de pian ar trebui sa inceapa si cu multa exersare. Eu mi-am akes instrumentul spre deosebire de altii care canta la dalea pe care le cred ei msi savante, dar canta degeabs ca nu-i asculta nimeni pe cand daca ma aude audienta cu tambalul, gibon sa fii si sa nu iti atraga toata atentis. Am si niste solo-uri pe care le-am pus pe youtube, adica doua dedpre dl Putin si cu tambalul si cu vocea. Cum spuneati si Dumneavoastra maestre el a salvat Rusia si a scos-o din dezasrul in care era inainte sa vina el la putere. Mai facem in america spectacole pentru rusi si can cantam despre acest mare conducator toata sala de mese e in piciare, rusii il iubesc nu va luati despre toti aiuritii din presa care se inspira de la mine, afica ca ma inspira imi fura ideile angros.
    Revenind la Ciuca si la ministrii din guvernul lui, nu se pricep la nimic si nau nici un talent la viata lor cum am eu care sunt cel mai bun exemplu de pe aici ca de aia imi fura mie ideile toti ziaristii, scriitorii si altii din bresle din astea fara vocatie. Pana nu dovedesti ca ai un talent, o vocatie ca mine sau hai sa nu fiu exivent nu chiar ca mine ca eu cant la tambal si e cel mai greu, te duci degeaba sa conduci tari si oameni, Cum sa dea Ciuca asta pe vreunul afara ca sunt toti la felbfara nici un talenrt dace e sa dea pe unul atunci trbuie sai dea pe toti ca nu e mare diferenta intre ei,ar trebui sa se dea chiar si pe el. Poate ca pe ek ar trebui sa se dea primul ca daca nu stii cu sa acordezi coardele la un tambal cum sa stii sa acordezi un guvern. Macar putin sa stii ca la guvern e mai usor decat ce fac eu. Acuma ca nici scoala nu ii invata pe tinerii adtia de unde sa invete, ei ar trebui sa inceapa cu un instrument popular si sa vezi ce usor le vine mai tarziu plus ca le pune mintea in ordine si le dezvolta si altele multe abilitati cu capacitati. Scoala nu e scoala fara muzica, e ca iepurele fara plicicheta. Sper ca cele doua melodii ale melevsa le asculte si domnul Vladimir Pputin, eu stiu sigur ca le ar aprecia la o butelca de vin si ceva vodca inainte de miziliv chiar daca le,,-am compus in america si ma invita la cremlin. Am eu acum si o versiune de la chilia in port, numai tambal si vocebsper sai placa pe unde o ajunge, dar sa se termine razboiul intai sa nu se inmoaie. Domnii din guvern daca ar avea talentul meu, hai la xilofon nu neaparat la tbal ca vam zis ca e cel mai greu, tara noastra ar ajunge departe, iar daca am invats mai atrent din folclorul nostru am avea ce invata si nu neam ma face griji ce invatam. Ehe, ma am multe sa va invat, dar sunt obosit si mai va scriu si maine Stimate Maestre.

  • Domnule Ion Cristoiu
    Am urmarit emisiunile Dvs din ultima vreme
    nicolae ciuca nu exista.acest om e dresat sa execute ordine si atat.a primit mutarea in plic si a pocnit din bocanci,bine,cam greu avad in vedere starea fizica a acestui om,dar daca la tinerete ai fost sluga,n-ai cum sa devii stapan la batranete…
    Eu m-am lamurit,cu personajele dupa scena cat si cu cele din spatele cortinei,ce mai pot spune,interesant e „pattern-ul”…modelul,tiparul…aveti un nicolae ciuca,obisnuit sa nu se ridice de la cantina pana nu termina de infulecat si pateul ramas de la coleg,o bucata de branza sau salam erau delicatesuri in armata in 1985 sa spunem…aveti un marcel ciolacu…venit tot pe combinatia hayssam si buzau,stiu taica-su ceva prin aviatie el informator la militie prin tinerete,se pare ca si acel despescu din politie tot de buzau si un plagiat e legat cat si de un consilier prezidential,daca e sa ma intrebati pe Mine…de unde atata personaje de importanta strategica din buzau….trutulescu…batalionul de cercetari strategice din buzau…4 companii…timisoara arad cluj sibiu decembrie 1989 teroristii iliescu….banuiesc ca de aici vine treaba…adica ce maruntaie ale sistemului vreti sa va mai povestesc…scrie pe site-ul presedentiei ca unul din consilierii lui iohannis e constantin(dudu) ionescu,bine…stiam…ala care a fost ministru de interne in 1999-2000,Eu faceam armata atunci la jandarmi si intamplator unul din colegi era un nepot al acestui dudu ionescu,printre altii ca sa zic asa…asadar combinatziile lor sunt usor descifrabile…mai interesant iohannis…omul desi e din sibiu…ca tot fac astia glume cu medias-canibali pare mai apropiat de acel model….adica in nici 8 ani de mandat…a insirat….devorat..9 prim ministri-victor viorel ponta,dacian julien ciolos, sevil shhaideh,sorin grindeanu,mihai tudose,viorica vasilica dancila,ludovic orban,vasile florin citu,acum au trecut pe fata pe varianta militarizata acest nicolae ciuca impus de americani in Oct 21, 2021 cand a venit asta de la ei lloyd j. austin al treilea cica,e ministrul apararii la usa,i-am citit biografia,a fost in iraq in aceiasi perioada cu ciuca,probabil era unul din brelocurile lui,sau baiatul care-i aducea tigarile,de ce am zis ciuca-buzau…nu stiu ce unitate a comandat si asta pe acolo,asadar,iohannis le-a spart securistilor din sistem toate bibelorurile pisica neagra saseasca…asta e mai interesant vis a vis de modele comportamentale,daca e sa anticipam un pic ce va urma…descrierea oamenilor 1 3 4 in stat ca 2 e „in aer” la senat….
    La nivel Strategic…toate aceste intrigi dambovitene,avand in vedere conjunctia astrala sociala economica politica si militara Globala vor deveni irelevante pana la echinoctiul de toamna,sa zicem 23 Semptembrei 2022.
    Pai cam atat Maestre Ion Cristoiu,Strict referitor la subiectul Acestei Scrieri,ca e mai mult decat un Articol
    Toata Stima!!!

    • Aveți dreptate!
      Nouă prim_miniștrii schimbați de Iohannis. Asta înseamnă instabilitate, haos în administrație.
      Nici un proiect început, nimic pus în practică. Iohannis a împiedicat tot.

      • @Adriana
        Iti voi raspunde fara echivoc
        «Ordo ab Chao», trei cuvinte împrumutate, a căror traducere pare evidentă: ordine din haos
        «Ordo ab Chao» să fie o deviză masonică…..
        Iohannis e Rotarian! National.ro Lovitura lui Tache 13 Septembrie 2021
        Aceste lucruri imi sunt Binecunoscute,asa…sa studiem teoria si sa vorbim vorbe…am Vazut Practic Asta prin toate firmele prin care am trecut…in loc sa caute o stare de echilibru,profituri rezonabile…NU….tun dupa tun…desfiintat firme….externalizat…vandut…falimentat…ca sa o spun altfel…inca in doua feluri….”in apele tulburi se pescuiesc pestii mari” sau…ei zic…Sun-Tzu—’In the midst of chaos, there is also opportunity’….”În mijlocul haosului, există și oportunități”….Acu…Eu nu mai tineam bine minte…desi stiam ca in SUN TZU NU SCRIE ASTA….am verificat…si n-am gasit…asadar….metodele lor imi sunt cunoscute…”fratia sarpelui” a fost prima…din negura timpurilor…de societate secreta…doar ca astia mai tinerei…si-au batut joc de „reteta” se pare…si au dat-o in masonerii,francmasonerii si altele…ironia….mason…din ce stiu inseamna a construi/constructor nu distruge/distrugator…
        Sper ca v-ati lamurit
        Toate Bune!!!

        • Maestre, va pierdeti vremea cu articole despre acesti nenorociti….nu mai intereseaza pe nimeni…lumea e resemnata…ca si pe vremea lui Ceausescu…

  • domnu C:
    Ciuca a batut-o pe bunica-sa
    pentru 1 cana cu late de capra!
    (interviu!)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *