Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Cum susține Klaus Iohannis teza antidemocratică a Guvernului care e de neînlocuit

Deși Pandemia nu s-a îmblînzit, deși toate măsurile de protecție sanitară avertizează că atît campania, cît și alegerile sînt riscante pentru sănătatea națiunii, regimul Klaus Iohannis nu renunță la decizia de ținere a alegerilor locale pe 27 septembrie 2020. Principalul argument adus de Klaus Iohannis, susținător și chiar inițiator al deciziei:
Democrația e mai presus de Pandemie.

La conferința de presă de la Cotroceni din 2 septembrie 2020, Klaus Iohannis a declarat :

„Alegerile reprezintă fundamentul democrației. Chiar dacă trăim una dintre cele mai complicate perioade din istoria recentă a României, democrația nu poate fi suspendată sau pusă între paranteze, fiindcă ea ne garantează toate drepturile și libertățile de care ne bucurăm.”

Moțiunea de cenzură sau supunerea Guvernului unui vot de neîncredere în Parlament rămîne unul dintre momentele care definesc democrația. Într-o democrație adevărată instituția cea mai puternică și cea mai importantă e Parlamentul, rezultat al delegării puterii unui grup de cetățeni de către cetățenii alegători prin vot liber și independent. Între două alegeri parlamentare, Moțiunea de cenzură e prilejul unui partid sau mai multe, aflate în Opoziție, de a da jos un partid de la Guvernare și a prelua puterea. Oricît ar părea de ciudat, Moțiunea de cenzură e utilă și partidului de Guvernămînt. Dacă nu trece, partidul de Guvernămînt capătă un vot de încredere din partea Parlamentului, vot care poate aduce un nou imbold pentru a continua politica de pînă acum.

De ce e mai mult decît importantă, e crucială chiar Moțiunea de cenzură sau votul de neîncredere pentru democrație?
Pentru că scoate în evidență mai mult chiar decît alegerile parlamentare și locale dependența oricărui Guvern de alegători, de cetățeni, dar mai ales condiția oricărui Guvern de a da seamă permanent în fața poporului și prin asta grija oricărui Guvern de a nu o lua razna. Moțiunea de cenzură e depusă de Opoziție ca urmare a unor mutații spectaculoase în opțiunea electoratului în afara alegerilor. Aceste mutații pot fi pierderea majorității parlamentare a Guvernului prin spargerea Coaliției de Guvernare sau prin plecarea unor parlamentari din partidul de Guvernămînt sau cum s-a întîmplat cu Guvernul PSD în octombrie 2019, pierderea încrederii populare ca urmare a unor greșeli uriașe în administrarea țării.

Moțiunea de cenzură e un moment nu doar permis de democrație, ci și cerut de democrație. Democrația o prevede, ba chiar o impune, pentru că prin ea se asigură condiția ca orice guvern să fie atent la electorat, la felul în care administrează, ca nici un guvern să nu se creadă etern la putere.

E democratic să depui o Moțiune de cenzură. E democratic să vrei ca Guvernul să fie sancționat pentru felul în care administrează țara. Spre deosebire de trăncăneala partidelor de la putere care acuză depunerea unei Moțiuni de cenzură ca manevră iresponsabilă de creare a unei Crize politice, actul ține de logica bătăliei pentru putere în democrație. E normal ca un partid să folosească între alegeri instrumentul preluării puterii pe cale pașnică. A ataca depunerea unei Moțiuni de cenzură ca fiind contrară interesului național înseamnă a proceda la fel ca dictatorii. Aceștia văd orice încercare de a fi dați jos de la Putere ca o punere la îndoială a însăși națiunii, de parcă ei ar fi întruchipa, prin voință divină, națiunea. Ei se cred de neînlocuit. Și de neînlocuit fiind, orice fapt prin care se încearcă plecarea lor de la putere e taxat ca antinațional.

Fie și din acest punct de vedere stupefiază campania angajată de președintele României, Klaus Iohannis împotriva gestului PSD de a depune o Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban. Mai ales că așa cum se va vedea de îndată din trecerea în revistă a intervențiilor de la tribuna prezidențială argumentele împotriva Moțiunii sînt luate din arsenalul dictatorilor. Guvernul Meu e singurul în stare să conducă țara. Orice încercare de a-l da jos înseamnă a văduvi țara de singura forță în stare s-o salveze de la Pandemie:

„Dați-mi voie prima dată să vă spun că această moțiune de cenzură mi se pare neavenită din motive foarte simple și clare.

Dacă țara este cuprinsă de o epidemie și suntem în criză economică nu vii din opoziție să depui moțiune de cenzură. Asta arată doar că acest partid care a depus moțiunea – PSD – nu este doar cinic, asta am mai stabilit cînd au tras de timp cu aprobarea legii carantinei, deci nu este numai cinic, este și iresponsabil. Nu poți să vii în plină pandemie și criză economică să dai jos Guvernul numai așa, să arați propriilor alegători că mai ești acolo, fiindcă despre asta vorbim. PSD vrea să arate că mai este acolo. Nu are soluții pentru România. PSD nu are soluții pentru români. PSD caută, probabil, soluții pentru baronii care se simt deconectați de resursele publice și probabil suferă. Deci este neavenită.” (miercuri, 19 august 2020, declarații de presă Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni)

„Cred că toată lumea își dă seama de ce nu trebuie să treacă această moțiune. Sîntem în epidemie, în pandemie, sîntem în criză economică și oricum avem alegeri peste cîteva săptămîni, probabil la începutul lui decembrie. Deci ce rost are o moțiune de cenzură în aceste condiții? Nu cred, chiar nu cred că PSD își imaginează sau își dorește să preia guvernarea. Eu cred că PSD dorește pur și simplu să arunce țara în aer și ăsta mi se pare un lucru grav.” (miercuri, 26 august 2020, declarații de presă la Palatul Cotroceni)

„În cea mai dificilă perioadă pentru România din ultimii 30 de ani, PSD se luptă nu pentru binele și sănătatea cetățenilor, ci pentru a pune mîna pe putere cu orice preț. Cinismul cu care acest partid rupt total de interesele românilor își urmărește unicul scop de a ajunge din nou la resursele publice demonstrează clar că PSD este fundamental corupt de dorința de putere și nu se poate reforma, indiferent cine îl conduce.

Depunerea unei moțiuni de cenzură în această perioadă critică pentru viitorul României reprezintă un nou demers toxic, care riscă să pună în pericol combaterea eficientă a epidemiei de COVID-19. De altfel, în aceste luni dramatice pentru români, în care cetățenii și autoritățile au făcut front comun pentru limitarea răspîndirii coronavirusului, PSD s-a remarcat doar prin acțiuni de permanentă sabotare a acestui efort național. (…)

Moțiunea de cenzură împotriva actualului guvern nu are, așadar, niciun temei real. Depunerea ei într-un moment în care numai de instabilitate politică nu avem nevoie, cu doar cîteva săptămîni înaintea alegerilor parlamentare, este complet neavenită.

Fac un apel către toți parlamentarii, indiferent de partidul din care provin sau de orientarea politică: nu deveniți complici la un astfel de act iresponsabil! Miza politică sau electorală nu trebuie să prevaleze sub nicio formă obiectivului prioritar național de a proteja sănătatea publică. Îmi exprim speranța că parlamentarii României înțeleg gravitatea momentului pe care țara noastră îl traversează și nu se vor alătura demersului PSD.” (comunicat postat pe site-ul Președinției, luni 31 august 2020)

„Am spus de la început că este cinică și iresponsabilă depunerea unei moțiuni de cenzură într-un moment în care toate eforturile trebuie canalizate pentru combaterea pandemiei și cu puține luni înainte de alegerile parlamentare la termen. Acum, după eșecul previzibil și lamentabil de luni, mă întreb cui i-a folosit toată această discuție politicianistă a PSD-ului, care pur și simplu nu-și poate stăpîni setea de putere. Ce soluții pot aștepta românii de la un partid atît de lipsit de seriozitate care acționează politic, nu pentru cetățeni, ci doar pentru propriii membri. Eu mulțumesc tuturor formațiunilor parlamentare care au înțeles gravitatea momentului pe care îl traversează țara noastră și nu s-au alăturat unor interese strict electorale.

Sper ca pesediştii să ia foarte în serios această lecţie şi să înţeleagă că în România politica nu se mai poate face aşa cum continuă ei să o facă de ani de zile, urmărind doar mizele mărunte de partid. Unii lideri ai PSD continuă să inducă ideea unei noi moţiuni de cenzură care să fie depusă în următoarea perioadă. Încetaţi cu aceste jocuri cinice, care nu fac decît să provoace neîncredere şi să pună astfel în pericol combaterea eficientă a epidemiei de COVID-19.” (miercuri, 2 septembrie 2020, declarații de presă la Palatul Cotroceni)

Am trecut în revistă argumentele prezidențiale împotriva gestului de a depune Moțiunea de cenzură pentru a scoate în evidență precaritatea lor. O Moțiune de cenzură se depune în democrație de către Opoziție pentru a vedea dacă nu cumva ar putea veni la putere în afara alegerilor parlamentare. Plecarea unui Guvern n-a fost niciodată în democrație, nici măcar în timpul Războaielor, o tragedie națională. Întotdeauna națiunea se confruntă cu probleme. A spune că nu e oportună încercarea de a răsturna Guvernul în Pandemie înseamnă a crede că un Guvern, fie el condus și Ludovic Orban, e de neînlocuit.

Din cîte se vede cînd e vorba de alegeri locale, pentru care PNL are un interes crucial, democrația trebuie să treacă înaintea Pandemiei. Potrivit președintelui, nu putem evita un moment major al democrației de teama Pandemiei. Cînd vine vorba însă de un alt moment la fel de important al democrației – depunerea unei Moțiuni de cenzură – potrivit președintelui, Democrația cedează în fața Pandemiei. Guvernul nu poate fi demis pentru că e în plină luptă împotriva Pandemiei. Și cînd vine vorba de Pandemie, un moment tipic al democrației, trebuie amînat pînă cînd trece Pandemia.
Dar alegerile locale de ce nu se amînă?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii