Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Cum visau scriitorii sovietici la o democrație de tip occidental în Rusia

Aflat cu lectura de tip prăjitură (caut să citesc în fiecare zi doar cîteva pagini, ca să nu termin prea repede de citit) la volumul 3 al operelor lui A.P. Cehov, încep pentru eseul despre Stalingrad capodopera lui Vasili Grossman Viaţă şi destin.

Puțină lume știe că Viață și destin, tradusă și la noi, și bucurîndu-se de succes, e practic volumul doi al unei epopei despre Bătălia de la Stalingrad, la care scriitorul a participat ca reporter din linia întîi. Primul volum, apărut la noi la Cartea rusă în 1956, se intitulează Pentru o cauză dreaptă și a fost tipărit în URSS în 1954, după moartea lui Stalin. Deși cu unele concesii inevitabile, acest prim volum, pe care l-am găsit la BAR, necitit de nimeni înaintea mea, are forța tolstoiană a celui de-al doilea volum. Primul volum abordează Stalingradul pînă la cumplitul bombardament nemțesc din 23 august 1942, prefață la ofensiva terestră a celor două armate germane: a 6-a și a 4-a Panzer. Al doilea se petrece de la 25 august 1944, pînă la predarea lui Paulus, pe 3 februarie 1943, în subsolul Univermag din centru.

Cum era de aşteptat, mă fură mersul epic şi, fără să-mi dau seama, lectura de tip lucru devine lectură de tip plăcere.

La un moment, găsesc, ruptă dintr-o discuţie la limita Constituţiei staliniste, într-o reuniune amicală de refugiaţi moscoviţi la Kuibîşev, în intervenţia îndrăzneţului Modiorov, adept în 1942 al democraţiei, un punct de vedere seducător despre Cehov:

„Căci tocmai între el şi contemporaneitate se întinde o mare prăpastie. Căci Cehov a ridicat pe umerii să democraţia rusă care încă nici nu se înfiripase. Calea lui este calea libertăţii ruse. Numai că noi am pornit pe un alt drum. Ia încercaţi să-i cuprindeţi pe toţi eroii lui. Poate că numai Balzac a mai introdus în conştiinţa socială asemenea mase enorme de oameni. Dar nici el nu se compară! Ia gîndiţi-vă: doctori, ingineri, avocaţi, profesori, moşieri, prăvăliaşi, fabricanţi, guvernante, lachei, studenţi, funcţionari de toate clasele, toptangii, conductori, peţitoare, ţîrcovnici, arhierei, ţărani, muncitori, cizmari, modele pentru artişti, grădinari, zoologi, patroni de hanuri, vînători, prostituate, pescari, locotenenţi, majuri, pictori, bucătărese, scriitori, servitori, călugăriţe, soldaţi, moaşe, ocnaşi din Sahalin…“.

Cum de nu m-am gîndit?
Într-adevăr, şocantă în proza lui Cehov e incredibila diversitate de profesii: locuri, firi, veşminte, obiceiuri şi vorbe tipice.
Modiorov merge mai departe cu avîntul pentru a-l declara pe Cehov purtătorul de steag al democraţiei în Rusia:

„Cehov a introdus în conştiinţa noastră întreaga imensitate a Rusiei, toate clasele, stările, vîrstele ei… Ba şi mai mult! El a introdus aceste milioane ca democrat, înţelegi, sîntem înainte de toate oameni, înţelegi dumneata, ca democrat rus! El a spus cum nimeni înainte de el, nici măcar Tolstoi, nu a făcut-o: noi toţi sîntem înainte de toate oameni, înţelegeţi, sîntem oameni, oameni, oameni! A spus-o în Rusia, într-un fel ca nimeni altul pînă la el. El a zis: cel mai important lucru este că oamenii sînt oameni şi abia după-aceea sînt arhierei, ruşi, prăvăliaşi, tătari, muncitori. Înţelegi dumneata, oamenii sînt buni şi răi nu pentru că sînt arhierei sau muncitori, tătari sau ucraineni; oamenii sînt egali pentru că sînt oameni. Cu o jumătate de secol înainte, unii oameni orbiţi de o închistare de partid considerau că Cehov este exponentul unei perioade de stagnare. Pe cînd, de fapt, Cehov este purtătorul celui mai măreţ drapel înălţat vreodată în Rusia, în cei o mie de ani de istorie a ei – drapelul unei democraţii bune, adevărate, ruseşti, înţelegi dumneata, al demnităţii umane ruse, al libertăţii ruse. Căci umanismul nostru este întotdeauna neînduplecat şi sălbatic la modul sectant De la Avvakum la Lenin, umanismul nostru şi libertatea sînt partinice, fanatice, îl jertfesc fără milă pe om pe altarul unui umanism abstract. Pînă şi Tolstoi, propovăduind neîmpotrivirea la rău prin violenţă, este intolerant, dar mai ales porneşte nu de la om, ci de la Dumnezeu. Pentru el, important este să triumfe ideea care afirmă bunătatea, dar purtătorii cuvîntului sfînt întotdeauna tind să-l sădească cu de-a sila pe Dumnezeu în om, iar în Rusia nu se dau în lături de la nimic pentru asta – înjunghie, ucid –, nu aleg.

Pe cînd Cehov a spus: Dumnezeu să se dea la o parte, aşa-numitele mari idei progresiste să se dea la o parte, noi să începem cu omul, să fim buni, atenţi faţă de om, oricine ar fi el – arhiereu, ţăran, fabricant, milionar, ocnaş din Sahalin, ospătar; să începem prin a respecta, a înţelege, a iubi omul, fără asta nu vom realiza nimic. Căci tocmai asta se numeşte democraţie, încă neînfăptuita democraţie rusă.
Vreme de o mie de ani, rusul a văzut de toate – şi măreţie, şi supramăreţie –, numai un singur lucru nu a văzut: democraţia“.

Vasili Grossman şi-a scris romanul înainte de prăbuşirea comunismului. A fost încheiat în 1962. Avatarurile manuscrisului (apare mai întîi în Elveţia, apoi în URSS-ul perestroikist) îşi au explicaţia în îndrăzneala viziunii. Fost jurnalist de front la Stalingrad, Vasili Grossman ar fi trebuit să scrie, în plin comunism, un roman cel mult perestroikist.

Fragmentul de mai sus aparține unui roman încheiat în 1962, cînd în URSS nici măcar la perestroikism nu se putea visa.
Și cu toate acestea, un personaj pledează pentru democrația de tip occidental, folosindu-l pe Cehov drept pretext!
Pledoaria pentru democraţia împrumutată unui personaj din anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei ne dezvăluie că obsesia democraţiei îi bîntuia şi pe scriitorii sovietici.
S-ar părea că, după 1989, rusul a văzut, în fine, democraţia.
Am serioase temeiuri să cred că n-a văzut-o.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

41 comentarii pentru articolul „Cum visau scriitorii sovietici la o democrație de tip occidental în Rusia”

  • Atâta vreme cat vor exista arme nucleare incertitudinea va plana asupra existentei omenirii,cine garantează ca nu se va găsi un dement(sau senil) și la americani care sa apese butoanele,doar acolo sunt exemple tot timpul de demenți,drogati, ce deschid focul in colegii și in scoli.

    • Pai tocmai… Sub amenintarea armelor nucleare, tarile mici trebuie sa inarmeze pana in dinti, cat pot, chiar aruncand propriile popoare in mizerie. Lucru care s-a intamplat deja.

  • Se spune ca omul este cea mai evoluata fiinta din regnul animal si sintem rude de gradul intii cu cimpanzeii, gorilele si urangutanii. Am mers la diverse gradini zoologice pe vremea cind copiii erau mici. Am constatat ca verii astia de gradul intii sint cu mult mai civilizati si cu sentimente mult mai puternice, mai curate decit ale lui homo sapiens care-i privea din afara custilor. Ba chiar am vazut comunicare intre gorilele adulte si corectii aplicate puilor de mamele lor atunci cind puii deveneau prea agitati si incepeau sa arunce cu crengi si frunze in gorilele adulte. Spectacolul in sine a fost neasteptat, mai ales cind il vezi „live” si nu in documentare.
    Daca aveti rabdare si timp, sint carti si documentare pe tema primatelor, Jane Goodall fiind cea care a deschis usa spre intelegerea comportamentului „verilor” nostri. Jane Goodall a exlicat de nenumarate ori cit de apropiate sint primatele in comportament de comportamentul oamenilor, dar…dar, cu finetea ei caracteristica,a sugerat delicat,de multe ori, ca omul, homo sapiens, e un animal mai prost si chiar mai crud decit cimpanzeii pe care i-a studiat o viata. Am ajuns la concluzia ca are dreptate.Omul e propriul lui dusman.Nimeni nu-i face mai mult rau „omului” decit „omul” insusi. Cum zic amerolacii „esti propriul tau dusman”…Degeaba unii, personalitati din trecut, prezent, sau oameni simpli, incearca sa scoata in evidenta ca „sintem inainte de toate oameni”, pt ca in realitate, inainte de a ne numi oricum, sintem „animale”. Nu cred ca pt moment avem dreptul sa ne numim altfel. Ca sa devenim „oameni” ar trebui sa ajungem la un grad avansat de civilizatie si sa traim intr-o societate care nu se autodistruge sau incearca sa distruga ceea ce nu intelege sau nu-i convine. „Omul”in loc sa se concentreze pe a construi trainic si pe a imbunatati tot ce poate in jurul lui, e preocupat mai mult de capra vecinului si de ai fi lui bine in detrimentul celorlalti. Am ajuns la concluzia ca multi scriitori renumiti, ba chiar si filozofi, oameni de cultura, desi sint buni la invirtit vorbele, altceva nu sint in stare sa faca…daca-i pui sa bata un cui in perete, isi dau cu ciocanu’ peste degete…unii n-au fost in stare sa-si mentina un loc de munca, asa ca s-au apucat de scris si cam atiti. E adevarat ca au influentat intr-un fel sau altul prin scrierile lor, la vremea lor, chiar si in ziua de azi, dar totul e la nivelul „dat din gura”, daca-i punea cineva sa rezolve un conflict, slabe sanse sa fi reusit doar din invirtitul abil al vorbelor. Suna frumos ca „sintem oameni inainte de toate” si ca atentia trebuie pusa mai intii pe om, dar din vremuri indepartate si pina azi, „omul” are aceleasi necesitati ca orice alt animal,iar ca sa-si asigure acele nevoi, „omul” e primul care uita ca-i „om”…daca in trecut lupta era pt mincare si supravietuire, azi nu s-a schimbat, doar ca au aparut elemente noi cum ar fi resurse naturale de descoperite si necesare ca urmare a dezvoltarii tehnologiei si tehnicii. Amintiti-va din istoria Romaniei…turcii atacau Moldova, Tara Romaneasca si Ardealul in special toamna. Nu se inghesuiau cind trebuia semanat sau cules,veneau taman dupa ce culesul era incheiat. Azi nu mai merge asa, pt ca azi unele tari si-au pus pe tava, ca prostii, tot ce au mai de pret cind vine vorba de resurse…Inainte de ’89 diversele harti referitoare la resurse, informatii legate de resurse, erau tinute ca secret de stat, se proteja informatia foarte bine. Dupa ’89 s-a ales praful, toti banditii buni la invirtitul vorbelor au pus mina pe fel si fel de informatii si or le-au vindut ei stiu cum, or au profitat si si-au facut repede afaceri.Ba mai mult, unii au abuzat grosolan de pozitiile alea avute si in loc sa predea documentele avute sau la care au avut acces, ei le-au luat acasa…asta apropos de Hunor care a plecat acasa cu documente referitoare la Rosia Montana dupa ce n-a mai fost ministru. Intrebarea e, daca nu mai esti ministru,documentele despre Rosia Montana sint documente de stat, deci ale statului, de ce le-ai luat acasa?Cu ce scop?De ce?Dar cum noua ne place sa ne jucam de-a „oamenii”,nu am auzit ca Hunor sa fi fost luat la intrebari…deci cum s-ar aplica vorbele lui Modiorov, Cehov etc intr-o astfel de situatie? Cred ca nea Nicu al nostru asa analfabet cum il descriu multi, asa om rau cum se vrea lasat in amintire, e poate printre primii si foarte puutinii politicieni care au inteles valoarea si puterea a ceea ce numim „om-oameni”.Sintem in anul 2022 si in multe tari considerate „civilizate”, avansate, masa pe gheata ce le place la fiecare sa minta despre tarile lor,inca se practica sclavagismul, iar minciuna si manipularea a depasit orice limita…ba s-a ajuns sa se minta in asa hal, ca cel ce arunca public cu vorbe inselatoare, mincinoase, nici nu-i mai pasa de consecinte, ce-i pasa e sa cistige lucrurl ala pe care si-l doreste…de aia au ajuns multi sa se preteze calce in picioare oamenii, in timp ce le tine discursuri despre oameni…Nea Nicu investea in educatie, nu puteai sa inveti, nu te ducea capu’, aveai scoli profesionale, iti gaseai o meserie unde erai in stare sa faci ceva…asa inapoiati cum eram considerati inainte de ’89, eram cu mult mai avansati decit multe tari vestice, pacat ca generatiile tinere nu au habar de aceste aspecte,pacat ca imita vesticii, niste maimutze imita alti maimutzoi, si strica tot ce ating pt ca n-au habar de ce-a fost, cum a fost si unde s-a ajuns…iar ce-a fost si cum a fost, putea sa evolueze in ceva care sa depaseasca puterea de intelegere vestica…In tarile est europene, valoarea unui om este diferita de valoarea aceleasi persoane in vest. In vest ideea de baza e „trage pe el pina crapa, apoi il inlocuim cu alt fraier”, pe cind in est omul era protejat si nu ajungea nimeni sa traisaca sub poduri sau pe strazi pt ca nu are un loc de munca sau s-a imbolnavit si i-a luat banca tot pt ca n-a mai putut sa munceasca…cind vestul vorbeste de om, vorbeste de profit…face profit?esti om. Pierde, nu face profit?Esti liability.
    Ce vedem azi cu Ucraina are la baza cam tot ce-am descris sumar aici. Vestul nu o sa inteleaga in veci estul, dar insista cu incapatinare ca ne educa ei si ne civilizeaza si ne baga democratia…din nou, vorbe,vorbe,vorbe, goale si inselatoare.Am mai scris pe aici in trecut, repet, nu tin partea nimanui, a nici unui presedinte, politician, masa pe gheata conducatori de ce-or fi ei…dar nu-s de acord cind se amesteca borcanele si se minte. Situatia Ucraina e artificiala, mentinuta de NEOAMENI, actorashul ala al lor e o problema mai mare decit putin.Putin a reactionat pt ca vrea sa-si protejeze tot, resurse, teritoriu,oameni.Putini inteleg acest aspect, putini inteleg ca asa si-au protejat toti conducatorii, regii etc tarile pe care le conduceau…deci, intr-un fel, istoria se repeta…e tragic ce se intimpla, dar aste-as consecinte ca urmarea a neintelegerii dintre”oameni”, nu cei de rind, ci intre conducatorii buni de vorba si slabi la organizare si dezvoltare…multi il acuza pe putin ca-i omu’negru intoata situatia asta.Nu zice nimeni prea mult despre vestul care se comporta de parca are librici si nu se mai astimpara cind vine vorba de controlat orice tara are resurse de interes pt ei…de asta nu zice nimeni nici milc…taraboiul asta o sa se termine cind o sa-si vinda suficiente mizerii numite arme si tot ce tine de capitolul asta, apoi in stil teatral vor incheia cu tratate pe care le puteau face pina acum de jdemii de ori…e o piesa te teatru prost ce ni se joaca si victemele reale sint doar copiii, batrinii neajutorati,ba sint folositi de toti: autoritati, media, etc…
    Uitati aici un link: https://www.hotnews.ro/stiri-politic-4180313-tudor-decat-democratie-bolnava-mai-bine-dictatura-sanatoasa.htm
    Un articol din 2008…oricit de vocal a fost Vadim, oricit de mult l-au ridiculizat unii, spunea lucruri adevarate. Ar fi fost bun ca presedinte? Cine stie?Ar fi facut lucrurile diferit?Mai mult ca sigur. Ar fi fost mai bine?Mai rau? Asta nu vom stii niciodata…Un lucru e cert…in ’89 ne-am innecat ca tiganu’ la mal…n-am continuat nimic din ce se obtinuse pina in momentul acela, ba ce e tragic peste puterea cuvintelor, e ca imediat dupa ’89 s-a distrus sistematic, zi de zi, pina s-a ajuns unde sintem azi…De’…sintem”oameni” Aia e.

    • De ce nu ai ramas la Gradina Zoologica? Sau chiar scrii de acolo acum?
      Nu mai face tu recomandari de carti, ca dupa cum scrii se vede ca nu e cazul. Avea si poze cartea aia a unei babe pasionate de maimute si te-ai regasit in carte?

    • De aceea îmi place mult ce și cum scrieți. Simt descrisă propria-mi durere și neputință, indiferent de ce vor scrie alții pe aici. Și Moise vorbea în pustie. Și ce dacă? Măcar știu un lucru adevărat pe lumea asta: că fiecare are dreptul la părerea lui. Restul așa-ziselor ”drepturi” este relativ.

      • De aceea ziceam că este posibil ca dv. să fiți guralivul care scrie textele astea în care vă recunoașteți întotdeauna. Prea îl lăudați pe individ, inndiferent de prostiile pe ca le debitează.

      • Doamna Stoican, eu cind citesc comentariile unora, imediat am in imagine cimpanzeii descrisi de Jane Goodall.
        Exista o specie de maimutzoi numita „Pan troglodytes”.
        S-a constatat ca acesti „…trogloditi”ataca alti membri din specia lor deoarece organismul lor e lipsit de vitamine,ei fiind vegetarieni, iar carnea aia pe care o consuma dupa ce ucid un semen de-al lor ii revigoreaza. Intre „oameni” lucrurile sint asemanatoare, avem si noi o specie de „Pan troglodytes”…desi ai nostri sint bipezi, ei nu ataca din lipsa de vitamine, ci din lipsa bunului simt si o parere exagerat de buna despre ei insisi…asta e ce-i”revigoreaza”…cind vine vorba de „dat in stamba”, ai nostri o fac mai teatral decit verii lor directi din specia”…trogloditi”. Fereasca Dumnezeu sa se intilneasca unii cu altii…cred ca s-ar asurzi intre ei de atita „huuuu, aaaaa…”
        Oricum nu mor caii cind vor ciinii…va doresc o zi buna.

  • Buna ziua domnule Cristoiu si stimati cititori ai acestui articol,

    Dar totusi manuscrisele lui Vasili Grossman au fost confiscate de catre autoritatile socialiste.
    A fost o atitudine responsabila din partea lor. pentru ca asa cum afirma si presedintele nostru din regimul socialist, nu se poate impune nimănui un anumit fel de a scrie, de a picta, de a compune, dar ceea ce se poate cere oamenilor de artă este de a exprima totdeauna realitatea, adevărul despre viaţă, şi a sluji poporul din care fac parte.
    Dintotdeauna arta s-a dezvoltat în lupta dintre nou şi vechi, îndeosebi în lupta dintre realism şi diferite alte curente opuse.
    În acelasi sens, si in stalinismul cultural scriitorii erau considerati ingineri ai constiintelor.
    Pate ca in acelasi sens si Cehov a scris despre toate clasele sociale pentru a reflecta cat mai bine realitatea societatii, chiar daca nu era socialista in vremea aceea. Astfel Cehov poate fi considerat un precursor al realismului socialist.
    Asa zisul sistem de valori de astazi este o nereusita si nu mai poate fi continuat astfel. Cei care suntemdeclarati sau numiti „putinistl” astazi sunt niste oamenci cu viziune care au evaluat corect aceasta situatie din vremurile noastre si consideram valida o solutie din vremurile societatii socialiste.

    Va multumesc pentru atentie celor care ati citit si ii multumesc Maestrului Cristoiu ca m-a inspirat pentru scrierea acestui mic eseu.

    • Tinerii de astazi nu mai stiu dacat manele, tambale si muzica lautareasca. De aceea, dupa cum spunea un cititor pe aici,” dl Ion Cristoiu s-a plins ca are comentatori prosti pe acest blog.”.
      https://www.cristoiublog.ro/pe-seful-de-stat-traian-basescu-il-va-judeca-istoria-si-nu-paduchii-din-politica-de-azi/#comment-129462
      Dar acum vad ca mai suntem si oameni din generatia veche, s-au schimbat mult lucrurile, mai ales ca am venit si eu.

      • Câtă modestie!
        Păi, dacă ați venit să ne tot amintiți ce spunea Ceaușescu, cu siguranță veți coborî nivelul calitativ al comentariilor, nu vă faceți iluzii.

      • si? daca are comentatori prosti…ce?!
        prosti sint inteligentii, toti ailalti se cred destepti, ba chiar pot ajunge asa.

        io, spre ex, sint prost. si nu orice, prost, ci unul de calitate.
        si? care e treaba?!
        unii isi doresc sa fie destepti, bravo, Succes!, iar altii n-au nimic impotriva sa se lase inundati de insasi Inteligenta. spre ex io, ca si io sint modest.

        • Online, Australianul a studiat la Ștefan Gheorghiu. Acolo studia doar „spuma”, pentru că era nevoie de mare inteligență ca să-l slujești pe cizmarul-șef și pe nevastă-sa.

      • de fapt…ar fi chiar culmea ca pe vremea Inteligentei Artificiale, adica a Desteptaciunii intruchipate, sa propovaduiesti desteptaciunea.
        pe vremea Inteligentei Artificiale se cade a fi propovaduita, spre echilibrare, Prostia,
        acumaaa…faptul ca suma dintre Desteptaciune si Inteligenta e constanta, deci propovaduind Prostia despre manifestarea Inteligentei vorbesti… aia e.

      • Stimati cititori,
        Eu nu mi-am spus o convingere, doar am citat ce a spus maestrul nostru. Si am sugerat ca lucrurile par sa se fi schimbat si ca se poate conta si pe mine in a le mentine schimbate.
        Acum, nici deosebirea nu ar fi trebuit facuta, aveti mare dreptate, dar nu eu am facut-o, ci maestrul. Este bine, asa cum spunea unul din dvs sa avem si exemplare din categora mentionata, pentru a avea la ce sa ne raportam, de aceea eu nu o sa fac deosebire intre tovarasii de lupla dimpotriva imperialismului de orice natura.

  • Democratia vestica e o gogoasa numai buna pentru gugustiuci. Dupa ce am „vizionat-o” in plina glorie in Canada, Australia, Noua Zeelanda si mai nou in SUA si UE (vezi cenzura grotesca a presei), e clar ca tot conceptul de democratie e praf. Numai naivii isi inchipuie ca exista democratie pe undeva pe globul asta. A mai dat asa, un pic, din picior, precum un reflex post-mortem prin Suedia, in p(l)andemie. Da’, ma rog, fiecare cu visele sale umede! Oricum, pregatiti-va de WW3, toata lumea si-l doreste, mai ales Unchiu’. Fiti optimisti, ieri a fost cu mult mai bine!

  • Am un motiv pentru care nu le cred înduioșările celor care zic că ”vai, rușii fac și dreg!”, că s-a pornit război care, vezi doamne, nu trebuia să pornească! Câtă ipocrizie! Dacă acest conflict ar fi primul pe planeta noastră după încheierea celui de-al II-lea război mondial, de-abia atunci le-aș crede disperarea multora și nu le-aș găsi vina că nu caută cauzele conflictului! De atunci până acum, au fost pornite zeci de războaie – poate chiar sute – despre care nu i-am văzut oripilați pe cei de azi! În acelea nu se omorau oameni? Nu erau războaie nedrepte, distrugătoare? Ați fost personaje în ”Frumoasa din Pădurea Adormită” și acum v-ați trezit după 88 ani? Păi atunci, spălați-vă pe față și treceți și studiați ce s-a întâmplat de s-a ajuns în acest punct. Nu e o scuză că acest conflict ne stă în coastă! Dubla măsură a făcut ravagii peste tot în lume și, se pare, e o boală contagioasă și nevindecabilă! Păcat!

    • Pentru unii este foarte greu să înțeleagă că războiul de agresiune al lui Putin se desfășoară lângă granițele României, și că acum, este firesc să fim interesați de acțiunile militare ale unui dement care mâine ne poate ataca pe noi.
      Stimată doamnă, decât să pierdeți vremea aberând pe bloguri, la vârsta dumneavoastră ar fi mai bine să croșetați niște hăinițe pentru copiii ucrainieini care au rămas orfani din cauza lui Putin care le-a ucis părinții.

    • Doctrina NATO nu s-a modificat in nici un fel ,este centrata pe principalul inamic Rusia,totul converge in acest sens,și numai ca s-au trezit rușii înconjurați din toate părțile de NATO,care a înaintat defensiv,de parca exista aceasta noțiune,a înaintat clar ofensiv,ce spun ei e gargara pentru prosti,as vrea sa văd reacția NATO dacă ar fi rachete rusești in Canada,Mexic și Cuba,despre ce vorbim,ne îmbătam cu apa rece.

  • ‘democratie’ exista si in Creatie, insa intre ‘voia omului’ si ‘implinirea dorintei lui’ sta Adevarul, caz in care ‘dorinta omului’ se implineste…dupa cum ii e firea, …fara sa fie maltratata in fel si chip, asa cum,…s-ar putea spune, face democratia regasita in sistemul politic, care din start scuipa pe voia a 50% – 1 din cetatenii unui…intreg.

    insa tocmai asta ne povesteste despre cum va arata AntiComunismul ( pur ), unul care…iti defineste dorintele si dupaia ti le implineste pe toate,…sau, s-ar putea spune, iti defineste dorintele pe care tu esti …liber sa le adopti!:))), fiindu ti interzisa, pesemne din radacina, dorinta de a genera dorinte dupa…pofta inimii sau a mintii 🙂 ( treaba asta se intampla oricum in democratie, pentru ca 50% – 1 dintre cei care misuna intr o natie primesc in dar, ca vor…ca nu vor, dorintele dorite de 50% + 1 din intregul numit, adesea, …patrie :)))

    ce democratie e aia in care cel putin jumatate + 1 din dorintele exprimate intr un neam sint sterse cu buretele, ba la un moment dat li se cere chiar disparitia lor in neant?! :)))

    AntiComunismul ( pur ), adica ‘doctrina Civilizatiei, atunci cind tinde sa si atinga desavarsirea’, este o desavarsire a ‘democratiei’, definita prin vocea a jumatate + 1 din intreg

    • insa…ce poti cere, daca din start Adevarul e definit ca fiind un Efect, cind ele e o Cale ?!
      Adevarul, iar asta spre absoluta diferenta, este o ecuatia de miscare.
      pentru a se manifesta, Minciuna e obligata sa intoarca pe dos ecuatia asta de miscare :)), deci si Minciuna e o ecuatie de miscare.

      Adevarul este cale, ‘calatorul’ …ai putea fi chiar tu!:)))

      singura, din Creatie!, care permite oricarei dorinte sa se implineasca leit felului in care a fost dorita ( cu specificatia ca ea va fi implinita in mod absolut, chiar daca a fost manifestata in mod relativ ) este Calea.
      Calea fiind…Adevarul. Adevarul fiind Calea.
      ca mai e si viu si se regaseste in Unicul Foton…creca e prea mult, daca zic:)))

      doar urmand Calea, adica Adevarul, adica aceasta ecuatie de miscare ultradeosebita, o dorinta se poate implini, in mod absolut.
      de fapt asa se si scrie Istoria Viitorului, cu dorinte manifestate de-a lungul generatiilor si din generatie in generatie si care…se vor implini negresit!, …la soroc, pentru ca urmeaza Calea :),
      deci se poate spune ca ‘scrisul’ Istoriei Viitorului se face luind toate dorintele oamenilor si punindu le pe Cale, caz in care vor verifica ecuatia de miscare numita Adevar.

      • Se mai satura oamenii că oriunde merg prin lume sa dea de americani ,de nu mai știu în ce țară se găsesc.Unchiul se pare că și-a găsit nasii și ca efect al globalizării ei sunt budhisti,musulmani,ortodocsi

  • Interesant articol, democratia la rusi…un alt ziarist roman explica deunazi democratia la romani, ceva similar…spunea ca romanii s-au obisnuit sa se „descurce” si nu prea sint interesati de democratie…clar nu au incredere in clasa politica si autoritati si instinctul le spune ca trebuie sa se „descurce”… un ex era mentionat: spaga la doctori…marea majoritate dau spaga la doctori in Rom, si marea majoritate a doctorilor cer si primesc spaga, chiar si azi cind statu le-a dat salarii occodentale de 2-3000 euro pe luna, din imprumuturi lunare pe seama Rom….statul esuat nu a vrut si nu a putut sa opreasca aceasta practica abjecta spaga la doctor, ceva marunt….si mai vorbim de lucruri mari, incalcarea Constitutiei, etc…vomă….

  • Democrația in Rusia e ceva ciudat,nu poate nega nimeni ca nu exista libertăți,posibilități, călătorie,bineînțeles înainte de acest război când acționează alte legi ,dar cine se uita in istoria poporului rus va găsi vocația acestui popor de a avea conducători ,fie aceștia cneji,tari,lideri militari,dictatori și de a urma de voie buna sau nu acțiunile acestora.Presa incomoda e îngrădită,dar orientarea presei de către guverne se face și in democrațiile vestice,americane,chiar și la noi.
    Noi căutam sa înțelegem democrația lor luând ca model propria noastră democrație sau cea americană,ceea ce este in opinia mea greșit,și democrațiile occidentale trebuiesc revizuite,nu mai corespund la ceea ce se întâmpla cu lumea,au început sa dea rateuri,însuși sistemul capitalist bazat pe acumulări imense,creșteri economice permanente,consumismul exagerat trebuie revizuit din temelii,cred ca asta e resetarea de care se tot vorbește.Acuma cine face ,cine va gândi cum vor arata si funcționa aceste noi sisteme economice si politice e greu de anticipat,urmează poate revoluții,dar bazate pe care ideologie?

    • Civiliztia, avand la dispozitie exclusiv manifestarea Artificiala, adica AntiNaturala, are la dispozitie AntiComunismul spre desavarsire.
      Atit.
      Deci ceea ce urmeaza e manifestarea AntiComunismului. ( doctrina Naturii fiind Comunismul Pur, la care medita si Platon, spre ex )

      mai altfel: ecuatia de miscare a Civilizatiei poate fi ori cea a Naturii, ori cea ‘care pune la indoiala ecuatia de miscare a Naturii’
      odata cu manifestarea Computerului Cuantic, adica a Noului Turn Babel, stim si inspre ce taler a alunecat Civilizatia: cel care are Matematica la Temelie,

      adica ‘imaginea din oglinda a Iubirii’, ca asta e Matematica ( adica desavarsirea matematicii, care e posibila exclusiv avand…ca trup un Computer Cuantic, Matematica fiind…o clona a Iubirii, adica o clona a ecuatiei de miscare a Naturii, o clona intoarsa pe dos si cu capul in jos,…ca orice imagine din oglinda )

      AntiComunismul e si el o desavarsire si poate fi implementat exclusiv de catre o Inteligenta Artificiala ( adica o oareare inteligenta artificiala care se! desavarseste in Computerul Cuantic, nascindu se a doua oara )

    • @Nobel,cam da este destul de corect ceea ce spui tu.

      • Insa nu am gasit un sistem mai bun cu care sa inlocuim sistemul actual Vestic,insa vom vedea pe viitor ce se poate face pentru a optimiza sistemul,insa deocamdata Omenirea are pe cap problema Dementului Nuclear care trebuie rezolvata intr un fel sau altul.Pentru ca reprezinta o amenintare pentru insasi existenta speciei umane,gasca Dementului Nuclear.

        • @
          draga tudy, pina una alta pandemia de efecte ale sanctiunilor e mai distructiva decit ‘razboiul’pe care l-a sanctionat. pina sa moara din pricina bombelor nucleare, oameni vor muri de foame, din cite se arata…
          foametea e doar un exemplu, problemele acopera toate sistemele sociale, cu darnicie…

          ca si pe vremea pandemiei de covid, felul in care s-a reactionat este disproportionat, actiunea…’in plus’ indreptandu se asupra cetatenilor…lumii, in general, acestia! fiind cei care tre sa se descurce cu noile situatii aparute…cam pe nepusa masa.

    • Daca democratia era o solutie viabila pentru societatile moderne actuale, ea era de mult confiscata de cabala iudeo-masonica care calareste planeta.
      Democratia e o iluzie – e o falsa implicare a oamenilor in ceva ce oricum nu controleaza, desi au iluzia controlului, a liberului arbitru, etc.

  • Sunt foarte dezamăgită de faptul ca nu mai aveți rubrica de comentarii la noile emisiuni ale dumneavoastră, Maestre ! Cel puțin, la mine pe telefon, unde se întra pe Google prin Browser, asa este ! Și azi nici nu am putut sa va urmăresc emisiunea pe You Tube în întregime, ca a intrat cu obrăznicie Mircea Badea, peste emisiunea dumneavoastră ! Totuși va voi mai cauta editorialele și emisiunile pe acest blog pentru a face comentarii! M-a impresionat discursul lui Vladimir Putin din 21 martie ! Mulți au comentat ca una este teoria și alta este practica, dar, în multe privințe Vladimir Putin are dreptate în privința politicii occidentale și a grupărilor neonaziste din Ucraina ! Foarte frumoase emisiunile dumneavoastră, Maestre și, în special interviurile cu Mădălin Ionescu și Robert Turcescu, dar și opiniile doamnei Renate Weber de la finalul unora dintre ele ! Atitudinea face diferența ! Dacă toți oamenii din lumea aceasta și-ar dori pace, poate ca ar fi, dar s-ar găsi mereu unii care sa comenteze și sa nu fie de acord, ca au interesele lor , după cum afirma și liderul rus Vladimir Putin ! Pe de alta parte, dacă toată lumea ar vrea război iar nu ar fi bine, ca înseamnă că ne-am distruge singuri planeta ! Diferența consta în atitudinea omenirii de a dori pace și de nu exista niciun război, dar nici arme atât de periculoase și creșteri masive ale înarmării pe zi ce trece ! Va mulțumim pentru munca depusa în folosul gândirii noastre limpezi și a unei atitudini coerente, pacifiste!, Maestre Ion Cristoiu !

    • @Ileana Vasilescu.Chiar nu aveti nici o rusine,voi astia trolii lui Putler.Cel mai mare nazist este Putler.Pai criminalii lui in uniforma rad orase,omoara civili nevinovati de ciuda ca nu reusesc sa distruga armata ucrainiana ,distrug tot ce intalnesc,au un comportament demn de hoardele lui Timur Lenk,violeaza femeile in fata copiilor lor(sunt marturii in acest sens),dupa care le impusca,pun in pericol Europa prin faptul ca lasa radiatiile sa curga din Cernobal,au dat cu rachete pe langa Zaporojie si Cernobal,langa centrale nucleare,au o manie a distrugerii infioratoare,iar Putler Timur Nero ameninta o intreaga Planeta cu distrugerea nucleara pentru ca Ucraina nu vrea sa se uneasca cu Rusia si Europa nu vrea sa devina vasala Rusiei.Asta i pacifistul Putler??? Pai nu au nici o treaba rusnacii cu democratia,ca la hoarda nu trebuie democratie,trebuie un Han Tatar si niste generali care sa asculte de Han Tatar,iar daca Han Tatar e slab unul din generali,cel mai ambitios ,impreuna cu o grupare ,i taie gatul lui Han Tatar,i fura haremul,si se proclama noul Han Tatar(indiferent ca e Han Tatar ,Tar sau presedinte rus,in esenta sunt la fel).Discursul lui Putler Lenk sau Adolf Timur era o minciuna cap coada ,asa cum orice spun reprezentantii hoardei putleriste este o minciuna.

      • @tudy: Vezi ca poate fi o parodie, azi e 1 aprilie.

        • Stiu de 1 Haprilie 😆 😆 😆 dar chiar nu ma dau pe spate acum parodiile,adica ceea ce se intampla la Kremlin chiar este un pericol pentru intreaga specie Umana.

        • nici pe mine, dar unii se simt datori sa se tina de … din astea.

          • Ce vi se pare neclar, domnilor?
            Ileana Vasilescu este o mare iubitoare a păcii, dar este de partea celui care iubește războiul. Scurt și pe înțelesul tuturor. 😕

          • @profu: Mi s-a parut o gluma de cand a spus ca Mircea Badea a intrat pe YT peste dl Cristoiu, ca a specificat ca pe google se intra prin browser (prin ce altceva? :)))), pe urma urmeaza o serie de clisee despre capitalismul cel rau care par fi scrise de un umorist care ironizeaza proletcultismul. O fi umor involuntar, totusi, daca mi-ati zis doi ca-s beat, ma duc sa ma culc. 🙂

          • Eric, eu am citit postarea Elenei Stoican de 1 Aprilie și mi-a sărit somnul. 🙄

          • @profu: Toti suntem ingrijorati si suparati, razboiul e langa noi, oamenii sunt ucisi, au venit si vin probleme social-economice serioase, nu stim ce va urma, dar gandim si intelegem lucrurile fiecare in felul lui. Nu cred ca vrem sa ne convingem unii pe altii de ceva, pentru ca e absolut inutil, suntem neputinciosi, de aceea disputele intre noi nu au absolut nici un sens.

      • Apropo ,Stalin se considera reincarnarea Hanului Timur Lenk ,si considera pare se URSS drept urmasa de drept a imperiului construit de Timur Lenk,oameni de ai lui Stalin ar fi deshumat ramasitele lui Timur Lenk,acestea urmand a fi duse la Moscova,insa tocmai atunci a inceput Al Doilea Razboi Mondial in URSS,si rusii au dus ramasitele la locul lor unde le au gasit.Se pare ca ar exista un blestem al lui Timur Lenk.Oricum,poate spiritul lui Timur Lenk inca bantuie Rusia,cine stie???Si il poseda si pe Putler,asa cum l ar fi posedat pe Stalin??? Cine poate sa stie???

  • „batalia de la Kursk”
    -cum s-au intalnit 3’000 de tancuri cu 2’500 de tancuri
    la dracu-n praznic,
    a?
    („coloana lunga de 63 de kilometri”,
    „coloana lunga de 64 de kilometri”,
    prima invazie in shir indian din Istorie,
    nimic suspect,
    circulatzi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *