Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Cum vrea America să seducă Rusia tratînd-o ca pe o putere planetară, cînd Rusia e doar o putere regională

Despre întîlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin de la Geneva s-a scris mult la noi și aiurea. Regula aproape generală a abordării a fost întrebarea Care dintre cei doi a cîștigat? După unii ziariști români, care au trecut de la cîntarea lui Donald Trump la cîntarea lui Joe Biden, fără să ia o mică pauză pentru gîtlejul obosit, președintele american l-a făcut mat pe președintele rus. Argumentul crucial al acestei aprecieri? Joe Biden i-a zis lui Vladimir Putin verde-n față tot ce-i spusese pînă acum prin presă:

Despre cum atacă Rusia cibernetic America, despre respectarea drepturilor omului în Rusia, despre cum îl supără pe președintele ucrainean, despre cazul Navalnîi.

Dacă ar fi să credem presei străine, populate și ea, ca și presa noastră, de fătuce și guguștiuci, situația lui Navalnîi a dominat întîlnirea de la Geneva. S-a lăsat să se înțeleagă că Joe Biden și-a riscat bătrînețile călătorind pînă în Europa numai și numai că să-l avertizeze pe Vladimir Putin să nu i se întîmple ceva rău lui Navalnîi. Situația lui Navalnîi, bărbat bine, de altfel, n-a lăsat să doarmă nici pe jurnalistele din Vest venite la Geneva. Unele au fost atît de îngrijorate de situația lui Navalnîi încît au strigat, ca lelița peste gard, la Vladimir Putin întrebarea Ce se-ntîmplă cu Navalnîi?

Alți comentatori au văzut în întîlnire un succes al lui Vladimir Putin. Pe parcursul întîlnirii, Joe Biden, deși ajuns la Geneva cu valiza nucleară, n-a apăsat pe butonul care scoate rachetele din silozuri pentru a le trimite peste Moscova.

Toate aceste considerații s-au bazat pe spusele celor doi președinți la conferința de presă din final. Chestiunea Cine a învins s-a ivit din realitățile de pînă la întîlnire. Înainte de întîlnire cu ceva timp relațiile dintre cele două țări s-au înrăutățit pînă la punctul de la care începe confruntarea. Întîlnirea a fost văzută, și sub influența westernurilor hollywoodiene, ca o confruntare între doi inși fără pălării, dar cu mîna gata să fie dusă la pistol.

Din cîte se știe cel care a lansat invitația la o întîlnire pe un teren neutru a fost Joe Biden. De la acest amănunt trebuie să pornim în analiza întîmplării de la Geneva. De ce a simțit Joe Biden nevoia unei întîlniri de un asemenea răsunet mondial cu Vladimir Putin? Mulți comentatori răspund fără să clipească:

Joe Biden e un om sau mai bine zis un bătrînel al păcii, un bătrînel de treabă. Și ca orice bătrînel de treabă, posesor al unei însemnate cantități de duioșie, nefolosită la pisoi și la nepoți, s-a gîndit să stea de vorbă el, personal cu Vladimir Putin, ca doi oameni – doi bătrîni de treabă – pentru a ajunge la o înțelegere.

Explicația ar fi convingătoare, dacă înainte de a o pune pe hîrtie nu s-ar ivi, ca un drăcușor, întrebarea:
De ce nu l-a invitat Joe Biden la o întîlnire pe președintele chinez? Între America și China e mult mai mare tensiunea decît între America și Rusia. Nu era o astfel de întîlnire un moment pentru ca Bătrînelul Joe Biden să arate Lumii că vrea s-o salveze de la un nou război rece?

Răspunsul la întrebarea de mai sus ar putea surprinde:
Președintele chinez i-ar fi dat cu tifla lui Joe Biden.
Cum să te întîlnești cu cineva cu care te afli în plin război?

De ce nu i-a dat cu tifla Vladimir Putin?
Pentru că Rusia nu e în război total, precum China, cu America.
Pentru că Rusia nu e o amenințare planetară pentru America, așa cum se întîmplă cu China. Pentru că Rusia nu vrea să ia locul Americii în postura de Stăpîn al Lumii. Și nu pentru că n-ar vrea, ci pentru că nu poate. China vrea asta. Și tot ce face în prezent, departe de luminile rampei planetare (chinezii știu să joace perfect comedia modestiei, în timp ce rușii o joacă pe cea a fălirii), stă sub semnul întrecerii Americii din toate punctele de vedere.

De ce a acceptat Vladimir Putin invitația?
Pentru că o asemenea întîlnire a conferit Rusiei statutul de superputere, aflată pe picior de egalitate cu America. Lui Vladimir Putin această recunoaștere planetară a statutului de superputere îi convine de minune. Pe vremea Războiului Rece, astfel de întîlniri istorice aveau loc între președintele american și cel sovietic. URSS era tratată de America drept o superputere cu care împărțea Lumea. Și așa era. Uniunea Sovietică era o superputere. Prăbușirea URSS a lăsat în loc Rusia. Rusia nu e însă o superputere. E o putere europeană, una dintre marile puteri europene, dar nu o putere la nivel de planetă. După Căderea URSS, Rusia a revenit la statutul de pe vremea țarismului:

O putere europeană care-și spune cuvîntul în afacerile europene. Din acest punct de vedere Vladimir Putin trebuia să se întîlnească, pentru a discuta afacerile internaționale, cu Boris Johnson sau cu Emmanuel Macron. În nici un caz cu Joe Biden. China, da, China e o superputere. Și președintele Joe Biden, ca și toți politicienii americani, știu că America va trebui la un moment dat să împartă Lumea cu China. Pînă atunci însă America e în război cu China. Rusia de după prăbușirea URSS suferă de sindromul Puterii regionale. Rușii nu pot uita ușor URSS-ul ca superputere și, în aceste condiții, tratarea de către America drept Superputere, drept partener de reglementare a chestiunilor planetare, îi dă gata. Vladimir Putin știe asta. Pe plan intern întîlnirea de la Geneva i-a adus un capital politic important. De aceea a răspuns rapid invitației. Chinezii n-au acest sindrom. Noul gigant al Planetei are în spate o tradiție de mii de ani a superputerii. Tratarea Chinei de către SUA ca superputere îi lasă indiferenți pe chinezi. De aceea Joe Biden l-a invitat la Geneva pe Vladimir Putin și nu pe președintele chinez.

Prin acordarea statutului de Superputere Rusiei America a vrut să-l seducă pe Vladimir Putin. Războiul cu China bate la ușă. Un război global, antrenînd forțe cu deosebire economice. În acest Război America are nevoie ca Rusia să nu se alieze cu China. Puterea militară a Rusiei, aliată cu Puterea economică a Chinei – iată coșmarul american. Că acesta a fost scopul tăinuit al întîlnirii ne spune o afirmație din conferința de presă ținută de Joe Biden:

„Eu cred că ultimul lucru pe care îl doreşte acum (Putin, n.n.) este un război rece. Nici nu cred că e potrivit să îl numim aşa. Are o graniţă lungă cu China, iar China influenţează alegerile, e una dintre cele mai puternice economii din lume. Şi în situaţia în care economia ta se luptă şi încearcă să crească în mod agresiv nu cred că încerci să intri într-un război cu o ţară precum SUA. I-am şi spus, noi suntem la o generaţie distanţă, aşa că nu e cazul să ne îmbrăţişăm, să ne iubim, dar nu este în interesul nimănui, nici al ruşilor, nici al americanilor ca ţările noastre să fie într-o atmosferă războinică. Şi el înţelege asta foarte bine.”

Mihail Gorbaciov a fost și el ținta seducției americane. Mașinăria de propagandă americană a făcut din el și din nevastă-sa două starlete planetare. Omul păcii, rusul modern, comunistul cu care se poate discuta și alte bla-bla-uri. Alintat de americani la nivel planetar, Mihail Gorbaciov a început să toarcă și să dea din coadă, închizînd ochii de plăcere.

Cînd i-a deschis, Uniunea Sovietică se prăbușise. Se va repeta scenariul cu Vladimir Putin? Va pica Rusia în capcana întinsă de America și, în loc să joace mai departe între cele două Superputeri, va deveni adversarul Chinei și aliatul Americii?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

23 comentarii pentru articolul „Cum vrea America să seducă Rusia tratînd-o ca pe o putere planetară, cînd Rusia e doar o putere regională”

  • Toata lumea are dreptul la exprimare,nu si ,,stangul” dar comentariile la articolul dl.Cristoiu (ce baiat civilizat sunt) in proportie de 99,99% sunt de genul ; gigel,taticul meu il bate pe taticul tau?..dupa aceia te miri cum a ajuns tara in halul asta,cu atatia bastepti?..

  • USA decade nu pt ca are un bosorog senil ca presedinte, ci pt ca populatia Americii e in cadere libera ca natiune, ca skills, ca mentalitate…Rusia nu va deveni niciodata aliatul USA…diferenta majora again de mentalitate…iar China, poate deveni o putere economica, dar la nivel de guvern/partid comunist…ca tara e o dictatura crincena, nimic nu poate iesi bun din asta…o frectie summit-ul de la Geneva…un bosorog senil s-a intilnit cu un macho kgb-ist botoxat ….ca si G7…lumea se duce de râpă in galop….

  • V Trenurile mortii
    B Tragedia II
    Iata o alta marturie:
    Două “trenuri ale morţii”, în care au fost îmbarcaţi evrei şi-au început drumul dureros spre Muntenia, în 30 iunie 1941, străbătând mai multe gări din Moldova. Condiţiile în care s-a făcut transportul sunt greu de descris: erau închise ermetic şi păzite de trupe germane S.S. (…) Unul a ajuns la Podul Iloaiei după nouă ore, iar cel de-al doilea la Călăraşi, după şapte zile de călătorie infernală. „Trenul ar fi trebuit să ajungă în Târgu Frumos, dar unitatea germană de acolo nu a fost de acord, întrucât exista pericolul unui nou pogrom. Pe de altă parte, zona era foarte aproape de linia frontului şi s-ar fi prelungit haosul. Aşa a ajuns trenul în Călăraşi. Evreii care au ajuns la Podul Iloaiei au fost cazaţi în comunitate, iar cei de la Călăraşi au stat în lagăr.
    [ Femeia care a oprit „trenul morţii”. Destinul trist al Vioricăi Agarici, fiică de boier, prigonită de comunişti https://adevarul.ro/locale/calarasi/femeia-oprit-trenul-mortii-destinul-trist-vioricai-agarici-fiica-boier-prigonita-comunisti-1_6095487d5163ec4271cb8ead/index.html%5D

    Moartea atator oameni nu a fost premeditata . Conditiile de razboi , cu prioritizarea garniturilor care mergeau spre front , apoi incapacitatea administrativa aproape genetica ( „N-am întâlnit nicăieri în lume o asemenea splendidă dezor¬ganizare”- gen Berthelot ) au avut ca rezultat circulatia haotica a celor două garnituri, ducânduse spre Roman, întorcânduse, staţionând cu orele în diferite locuri. La acestea se adauga condiţiile inumane de transport care au condus in final la moartea acelor nefericiti.

    Iata o intamplare care vine sa intareasca cele afirmate :
    “Trenurile morţii descoperite de soldaţii americani erau înţesate, de fapt, cu prizonieri aduşi de la Buchenwald, un alt lagăr al morţii. …. Trenul trebuia să fi ajuns la Dachau în doar câteva zile, dar din cauza războiului a bântuit pe şine, trei săptămâni. A adus doar un munte de cadavre la Dachau.” [Descoperirea horror din primul lagăr nazist. Cum au reacţionat soldaţii americani https://adevarul.ro/locale/botosani/descoperirea-horror-lagar-nazist-reactionat-soldatii-americani-1_6069a88f5163ec42719a5d62/index.html ]

  • rusia e o mare putere europeana.dar si una asiatica.deci,cumva o superputere planetara
    fara discutie,e o superputere militara.cand n-ai bani,dar ai pistol si mai si stii sa-l folosesti,faci rost si de parale…
    ce mi s-a parut interesant,putin a promit intrebari de la oricine,inclusiv politruci de la cnn
    nici un rus nu l-a intrebat de sanatate pe biden.asta avea lista,citea de pe ea,cu cine urma sa intrebe.curat democratic!!
    p.s china nu a fost niciodata o superputere planetara.never-ever!in mii de ani!culturala,da.

  • cea care defineste ‘puterea’ e ecuatia ei de miscare.
    prin urmare ‘puterea’ e in relatie ombilicala cu valentele ‘miscarii’

    globalizarea a facut din lumea mare o lume teoretic la indemana oricui.
    prin urmare si ‘puterea’ urmeaza aceasta tendinta, ‘puterea’ fiind, teoretic, la indemana oricui, azi.
    atita tot, insa treaba e fundamentala, ca nu i suficient ca ‘descarcarea de potential’ sa fie posibila, mai trebuie sa existe si potentialul.

    cea mai capabila valenta pe care o posezi e si cea care ti defineste orizontul,
    prin urmare cita vreme cea mai capabila valenta, azi, e data de putinta de a accesa spatiul din afara Terrei, acela este orizontul care e si referinta,
    iar cita vreme cea mai capabila valenta e cyberspatiul, acesta este orizontul care e si referinta.

    de unde rezulta ca a vorbi despre o putere regionala e ilogic, pentru ca asa ceva nu mai exista, azi.
    orice putere care e definita ca ‘putere regionala’ e lipsita de putere, de fapt.

    • ‘Va pica Rusia în capcana întinsă de America și, în loc să joace mai departe între cele două Superputeri, va deveni adversarul Chinei și aliatul Americii?’

      …ceva nu suna bine, nici aici.
      nu poti deveni aliatul Americii si sa fii si adversarul Chinei, concomitent. asa ceva e ilogic.
      China si America sint constructorii Noii Lumi, iar Rusia e aia care, prin vocea lui Putin, a zis, in discursul de la Soci, ca..nu si doreste Lumea asta, Noua:))
      prin urmare devine fundamental cum te pozitionezi fata de Lumea Noua, nu fata de, spre ex, unul sau mai multi dintre actorii enuntati:)

      • Globalizarea a tintit pregatirea terenului pentru manifestarea unei singure ecuatii de miscare.
        daia Globalizarea e un proces finalizat, expirat, golit de potential, impotent, pentru ca a pregatit…terenul!, insa setarile ecuatiei unice de miscare…ii sintvstraine.
        pe cind Globalizarea era un proces macro, definirea ecuatiei de miscare unitare e un proces micro, prin urmare ce traim acum e….o Globalizare pe invers!:)), adica fix imaginea din Oglinda a Globalizarii ( hai sa i zicem Unificare , deci Globalizarea e papa, la moda, azu, fiind Unificarea )

        • Rusia e interesata ca aceasta ecuatie de miscare, unica, sa permita si ‘traitul pe ruseate’:)), prin urmare e atenta la dinamicile micro, alea macro fiind de multa vreme sub observatie, nu numai la rusi.
          chiar daca interesele par a fi la nivel macro, ele se arata asa doar pentru ca sint capabile sa impulsioneze dinamicile micro pe vectorul dorit.

          • ‘ce se vede’ privindu i pe cei trei actori sint…grandioasele scoli filozofice care i definesc

    • …privind spre Istorie se arata…o chestie:))
      ‘finetea in stil…laser’ a coreenilor.
      o referinta a mea e ‘dinamica procesului de dezvoltare a computerului cuantic’, ca ea lamureste in mod fundamental. nu ș de ce…coreenii suna bine in povestea asta:))

      • insa, filozofic vorbind, compuyerul cuantic capabilnsa se autodezvolte in stil fibonacci se va naste in…Israel:)

  • Într-adevăr, SUA are nevoie de Rusia pentru a avea șansa de a învinge China. Resursele Rusiei ar putea susține economia Chinei în cazul unor sancțiuni drastice americane. Acum… Să vedem câte compromisuri și cadouri le fac americanii rușilor. Ca semn de bună credință au ridicat sancțiunile asupra gazoductului Nord Stream. După a urmat întâlnirea celor doi. Mi-e clar că nu e de ajuns, să vedem… O recunoaștere a anexării Crimeei, o oprire a expansiunii NATO în Europa de Est, ridicarea sancțiunilor sub care se află economia Rusiei. Următorul lucru pe care îl va face Putin, în viitorul apropiat, va fi o întâlnire cu Xi… Apoi va cântări avantajele și dezavantajele celor două oferte. Americanii vor face o concesie, dar vor aștepta un răspuns, nu vor da totul înainte. Și așa vor face și chinezii, in cazul în care Putin va dori apropierea de China. Ca un om pasionat de istorie, vă pot spune că orice imperiu se naște, trăiește și moare. Imperiul roman a fost peste 1000 de ani. Dar, în ziua de astăzi, imperiile nu mai au această durată. Va veni momentul în care SUA va decade, iar o altă țară îi va lua locul, cel mai probabil China.

    • Unii spun că China vrea Siberia. Nu numai China o vrea, și SUA o vrea, și Occidentul. Dar una e dorința, alta e realitatea. Atâta timp cât nu există un antidot la arma nucleară, nimeni nu-i poate lua nimic Rusiei. Așa cum nimeni nu poate lua nimic unei țări cu un arsenal nuclear consistent. Sancțiuni economice se pot impune, dar să nu uităm că rusul și chinezul face față austerităților mult mai bine decât un american, francez, englez sau german. Pentru că un război economic ar afecta orice țară, chiar dacă e cea care impune sancțiunile. Cum? Prin creșterea prețurilor pentru produse, pentru servicii… Iar poporul, când ajunge la o limită, se revoltă.

    • Sunt de acord ca imperile mai si dispar. Dar sa faci afirmatia ca Sua va decadea este ok, dar sa spui ca cel mai probabil China ii va lua locul este prea mult. Din istoria de mii de ani a Chinei, cu urcusurile si dezastrele ei. Se pot amintii cel putin patru cinci perioade cind China putea sa fie o putere mondiala. Dar ce a facut, s-a inchis in propria tara, mai mult a tras un zid de 6000 de km sa se desparta de restul lumii. Sa nu fie „infectata” de alte teorii. NU China isi apara interesele si atit. Restul este o poveste de spus celor mici.

  • Iar Gorbaciov nu a fost niciodata sedus de SUA,Gorbaciov stia ca URSS va face implozie(rusii stiau ca implozia URSS era inevitabila),Gorbaciov a vrut doar ca acea implozie sa fie cat mai controlata,in asa fel incat sa nu se produca un colaps Planetar,si a vrut ajutorul fostului adversar SUA,pentru ca si planul imploziei controlate a URSS sa nu esueze.Iar ca pe sforarul Putin il pacaleste SUA sa se alieze cu ea impotriva Chinei,fara ca SUA sa ofere ceva Rusiei,nu cred ca Putin se lasa pacalit de SUA,pe care a batjocorit o timp de doua decenii pana ce Biden s a hotarat sa l infrunte.(Putin pe care Biden l a numit criminal in direct,caruia Biden i a cerut sa restitue Crimeea si sa l elibereze pe Navalnii,care a fost in spatele mandatului cabotinului Trump,Putin sa accepte o alianta Rusia SUA contra Chinei,fara sa ceara nimic decat o bataie pe umar si sa i se spuna doar ca Rusia e o forta???.Pai ar trebui sa l consideram pe Putin un cretin oligofren.Iar eu refuz sa cred ca Putin e un cretin oligofren.Plus ca razboiul SUA China este unul economic,SUA nu are nevoie de arme rusesti,SUA are nevoie de aliati economiici contra Chinei,SUA se aliaza mai degraba cu Australia Canada,Marea Britanie,Japonia,Coreea de Sud,India ,tari amenintate de puterea economica a Chinei,nu de Rusia.

    • Nu cu Rusia 😳 😳 😳

      • Plus ca si aliantele cu Rusia,nu poti fi sigur de ele,rusii sunt greu de citit si imprevizibili,oricand din aliati se pot transforma in dusmani.Iar rusii au nevoie de bani,SUA poate bate Rusia pe umar si sa i numeasca superputere castigand simpatia Rusiei,dar daca China ofera rusilor banii de care au nevoie(iar pentru China nu e vre o mare suma),nu intorc Rusii armele,bagand cutitul mai apoi in spatele americanilor,si dand in final Rusia o teapa americanilor??? Asta in cazul in care ipoteza Maestrului ar fi adevarata???

      • Cu tot respectul domnule Cristoiu, lasati politica externa pe mana altora. Rusia este o putere planetara, asta nu inteleg nici americanii si nici dumneavoastra. SUA este in acest moment un stat care se mai bizuie doar pe influenta politica si forta militara, sunt singurele scule din trusa care le-au mai ramas. Doar cu tiparnita de bani, amenintare si santaj nu cred ca se poate face o politica corecta, in interesul oamenilor, ci doar in interesul unor super-elite.Noi romanii deja experimentam pe propria piele succesele politicilor colonialiste americane.Asteptam sa verificam pe viu valabilitatea art.5.?

  • Daca e adevarat ca virusul Covid ar fi fugit din laborator,nu cred ca ,de fapt China a avut intentia sa contamineze lumea cu virusul,ar fi o eroare nu o intentie,in schimb toate actiunile Rusiei impotriva Occidentului sunt cu intentie clara(destabilizarea SUA,atacurile cibernetice,propaganda si dezinformarea ,etalarea agresiva a fortelor militare,comportamentul agresiv).Rusia are amplasate in Occident ,la toate nivelurile si in toate tarile conserve,cai troieni care destabilizeaza Occidentul non stop,si pe care multi i percep in Occident ca si cei mai proocidentali oameni,nimeni nebanuind ca ei sunt ai rusilor.

  • Maestrul ne prezinta o parte a discursului in care Biden pare impaciuitor cu Rusia,eu urmarind tot discursul lui Biden,mie Biden mi s a parut foarte dur in discurs,chiar amenintator la adresa Rusiei,amintindu i rusului ca si SUA poate folosi hackerii si bloca economia rusa si companiile rusesti,si nu doar prin sanctiuni,ci prin razboi cibernetic dur,si ca SUA va renunta la atitudinea de lorzi si va juca la fel de murdar ca si Rusia,folosind aceleasi mijloace ca si Rusia.Nu e o politica de curtare a Rusiei,Biden nu s a dus sa curteze Rusia,Biden s a dus sa il ameninte pe Putin direct,in genul,”SUA nu mai doarme,SUA s a trezit si este gata de lupta in dispozitiv complet,tu rusnacule nu ti mai bati tu joc de tara mea ca pana acum,ti am trasat o linie rosie nu mai ai voie s o incalci,ca te ia mama naibii,gata cu jocurile!!!”,chiar daca a facut o intr un mod diplomatic,elegant.Asa vad eu discursul lui Biden.Iar Rusia oricum nu voia sa faca vre o alianta cu China,Rusia vrea sa intarate SUA contra Chinei,pentru ca ele sa se distruga reciproc,si Rusia sa domine.Rusia se astepta ca Biden sa vina cu sarut mana la ei ca sa cerseasca de la ei ajutor si alianta contra Chinei,rusii asteptau „daruri”de la Americani pentru o alianta antichineza.Biden nu le a oferit nimic,decat o intalnire unde Biden a aratat muschii refacuti ai SUA.Atat.Nimeni nu s a uitat la limbajul nonverbal al celor doi lider,nonverbalul fiind mult mai important decat cuvintele,un Putin nervos caruia i tremurau picioarele,si un Biden calm linistit,rece si olimpian,iar cuvintele elegante despre relatia Rusia SUA a le lui Biden sunt exercitii de finete diplomatica a le lui Biden,dar nimic altceva.

  • Toti ziaristii si Iohanisti si antiiohanisti merg pe faza asta ,cum ca China e superputerea cea rea si Rusia e o biata putere de mana a doua.Nu,Rusia e mai puternica militar ca si China,si mai periculoasa,Rusia a lovit Occidentul mult mai tare ca si China,Rusia si a numit o conserva la Casa Alba ca si presedinte al SUA ,conserva care a adus SUA in prag de Razboi Civil,(Iar imaginile cu revolta de la Capitoliu care au facut SUA sa para o republica bananiera africana,sunt inca proaspete in memorie,revolte instigate de acea conserva).Chiar si acum SUA este profund divizata intre Trumpisti si Bidenisti,iar conflictul mocneste in interiorul SUA.Joe Biden nu e un mosulet simpatic,e un dur ,un pumn de fier intr o manusa de catifea,iar ca Biden vrea sa evite o alianta Rusia-China,asta nu o cred,Biden de fapt vrea sa infrunte si Rusia si China in acelasi timp,sa arate ca poate tine piept la doi balauri deodata,si astfel sa arate forta SUA,care rezista in fata celor doua puteri rasaritene,e o strategie riscanta,si cu putine sanse de succes,dar prin care castigi respect(inclusiv pe cel al adversarilor).

    • Se spune,in anumite cercuri ca rusii folosesc arma geoclimatica.Ma intreb ,toate anomaliile asta climatice din zona Marii Negre de niste saptamani bune nu cumva fac parte din arsenalul geoclimatic rusesc? Ciudat ca anomaliile climatice care lovesc Romania de ceva vreme se formeaza in Marea Neagra exact in acea portiune din apropierea Crimeei.Folosesc si arma geoclimatica fortele ruse din Crimeea???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *