Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Curtea Europeană a Drepturilor Omului se pronunță împotriva Rusiei și în favoarea Martorilor lui Iehova

La 7 iunie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat o decizie remarcabilă împotriva Rusiei și în favoarea Martorilor lui Iehova. CEDO a declarat, cu o majoritate de 6 la 1, că hotărârea Rusiei de a interzice religia Martorii lui Iehova este ilegală. Curtea a mai susținut că a fost ilegală și interzicerea publicațiilor, revistelor și site-ului oficial al Martorilor lui Iehova. CEDO a ordonat Rusiei să oprească toate procedurile penale începute împotriva Martorilor lui Iehova, să-i elibereze pe cei închiși și să returneze Martorilor toate proprietățile confiscate sau să le plătească compensații. Rusia a fost obligată la plata a 59 617 458 de Euro prejudicii materiale (în special pentru proprietățile confiscate) și la 3 447 250 de Euro prejudicii morale.

Domnul Ionuț Moraru, purtător de cuvânt al Martorilor lui Iehova din România, declară: „Martorii lui Iehova din întreaga lume au primit cu bucurie hotărârea CEDO împotriva Rusiei. Curtea a recunoscut că Martorii lui Iehova sunt cetățeni care respectă legea și care, din cauza discriminării religioase, sunt condamnați pe nedrept și închiși în Rusia. Nutrim speranța că Rusia va pune în aplicare recomandarea Curții de a înceta persecutarea Martorilor lui Iehova și de a-i elibera pe cei 91 de credincioși aflați în închisoare. Martorii lui Iehova din Rusia așteaptă cu nerăbdare momentul când vor putea să-și practice religia liber în țara lor asemenea milioanelor de alți colaboratori din peste 200 de țări și teritorii”.

  • Link către rezumatul comunicatului de presă al CEDO (7 pagini)
  • Link către hotărârea CEDO (196 de pagini)

Aspecte remarcabile din Hotărârea CEDO

  1. Curtea Europeană a menționat că Rusia „trebuie să ia toate măsurile care se impun în vederea încetării tuturor procedurilor penale deschise împotriva Martorilor lui Iehova, făcând referire și la recomandarea Curții Supreme a Rusiei (par. 126 din hotărârea CEDO), și a eliberării tuturor Martorilor lui Iehova care au fost privați de libertate”.
  • De ce este remarcabil acest lucru? De obicei, Curtea Europeană nu consemnează ce anume trebuie să facă autoritățile Statului pentru a implementa o hotărâre. În plus, concluziile unei hotărâri privesc doar părțile implicate. Însă, prin Hotărârea de față, curtea face o declarație generală privitoare la toți Martorii lui Iehova din Rusia arătând astfel că nici organizația Martorii lui Iehova, și nici credincioșii la nivel individual nu constituie o amenințare la adresa Rusiei. Aceasta confirmă că practicile și credințele Martorilor lui Iehova nu reprezintă niciun pericol la adresa nimănui, că ele trebuie ocrotite și că Martorii lui Iehova nu sunt extremiști.
  1. În interpretarea Curții, Martorii lui Iehova sunt o religie pașnică și legitimă.
  • Afirmațiile Curții privind convingerile lor: „A purta discuții pașnice cu oamenii privitoare la superioritatea propriei religii și a-i îndemna pe oameni să abandoneze «religiile false» și să se alăture «religiei adevărate» este o formă legitimă de exercitare a dreptului la libertate de religie și de exprimare.” (par. 156 din hotărârea CEDO)
  • Publicațiile Martorilor lui Iehova: „Activitățile religioase ale reclamanților și conținutul publicațiilor lor sunt pașnice în armonie cu doctrina lor prin care nu promovează violența.” (par. 157 din hotărârea CEDO)
  • Site-ul org: Conținutul site-ului nu este extremist. Și chiar dacă o parte a conținutului ar fi fost extremist, autoritățile ar fi trebuit să solicite ștergerea acelor idei dăunătoare și nu blocarea întregului site. (par. 231 din hotărârea CEDO)
  • Credincioșii la nivel individual, inclusiv Dennis Christensen: CEDO a evidențiat că nicio Curte din Rusia „nu a identificat niciun cuvânt, nicio faptă și nicio acțiune a reclamanților care să fi fost motivate sau marcate de violență, ură ori discriminare la adresa altora.” (par. 271 din hotărârea CEDO)
  • Obiecția de conștiință pentru refuzul serviciului militar și al transfuziilor de sânge: Curtea a reiterat că acestea sunt drepturi fundamentale, care trebuie respectate ca parte integrantă a dreptului la autodeterminare și la libertatea de conștiință și de religie. (par. 165, 169 din hotărârea CEDO)
  1. Curtea a criticat autoritățile ruse, susținând că acestea au fost părtinitoare și discriminatorii și că „nu au acționat cu bună credință”. (par. 187 din hotărârea CEDO)
  • „Au existat discriminări împotriva Martorilor lui Iehova.” (par. 180 din hotărârea CEDO)
  • „Lichidarea forțată a tuturor organizațiilor religioase ale Martorilor lui Iehova din Rusia nu a fost rezultatul aplicării neutre a prevederilor legale, ci este o dovadă a unei politici de intoleranță a autorităților ruse față de practicile religioase ale Martorilor lui Iehova menite să-i determine să-și abandoneze credința și să-i împiedice pe alți oameni să li se alăture.” (par. 254 din hotărârea CEDO)
  • Au existat „vicii de procedură” grave, cum ar fi rapoarte părtinitoare pe care Curtea s-a bazat, întocmite de experți, și care au fost alese de poliție și de procurori fără a trata cauzele în mod imparțial. (par. 252 din hotărârea CEDO)
  • Legea cu privire la extremism este atât de vagă și permite atât de multe interpretări încât autoritățile au acționat arbitrar împotriva Martorilor lui Iehova. (par. 272 din hotărârea CEDO)
  1. Rusia a încălcat câteva articole ale Convenției pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale, precum:
  • Libertatea de gândire, de conștiință și de religie (articolul 9)
  • Libertatea de exprimare (articolul 10)
  • Libertatea de întrunire și de asociere (articolul 11)
  • Articolul 1 al Protocolului adițional (ocrotirea dreptului de proprietate)
  1. Cauza Taganrog LRO și alții contra Rusiei (32401/10) a fost conexată cu alte 19 reclamații depuse de Martorii lui Iehova între 2010 și 2019. Numărul total al reclamanților este de 1 444, dintre care 1 014 sunt persoane individuale, iar 430 sunt persoane juridice (unii reclamanți apar în mai multe dosare).

Ce impact are Hotărârea CEDO?

  • În Rusia: Deși Rusia nu mai este membră a Consiliului Europei, aceste fapte s-au petrecut cu mult înainte de retragerea și excluderea ei din Consiliu. Rusia a avut ocazia de a răspunde argumentelor aduse în toate cauzele. În plus, CEDO a făcut legătură între Hotărârea pronunțată de ea și recomandarea Curții Supreme a Rusiei. Prin urmare, Rusia este obligată să respecte conținutul Hotărârii, cu atât mai mult cu cât acesta se aplică fără echivoc tuturor Martorilor lui Iehova.
  • Pe plan internațional: CEDO este cea mai eficientă curte internațională care decide în favoarea drepturilor omului. Aceasta a arătat clar pentru toate țările Europei (dar și din întreaga lume) că Martorii lui Iehova sunt oameni pașnici, ale căror credințe și practici sunt inofensive. Curtea a mai susținut că Statele care ar putea să nu aprecieze convingerile Martorilor lui Iehova nu au dreptul de a pune la îndoială legitimitatea lor, întrucât acestea vizează efectiv individul.

Prin amabilitatea Departamentului de Informații Publice al Organizației Religioase „Martorii lui Iehova” 

Departamentul de Informații Publice
Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova”

021 302 75 03, (+4) 0770 315 146
birouldeinformatiipublice.ro@jw.org
Strada Orzari 29-31, Sector 2, București, 021552
Web: https://www.jw.org/ro/stiri/jw/

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Curtea Europeană a Drepturilor Omului se pronunță împotriva Rusiei și în favoarea Martorilor lui Iehova”

  • Ar fi de mare interes traducerea în lb. română a deciziei CEDO, cu atât mai mult cu cât, în contextul diabolizării lui Putin Vladimir, toate site-urile rusești în lb. română sunt blocate din motive de siguranță națională. Probabil peste 90% dintre români nu sunt capabili să înțeleagă texte scrise în engleză și rusă.
    Înalții judecătorii plătiți din dările obligatorii ale contribuabililor țărilor membre NATO pot fi mai echidistanți decât înalții judecători plătiți din dările contribuabilior obligați să-l susțină pe diabolizatul Putin ? Eu unul nu prea cred.
    Citez din comunicatul Departamentului de informații publice al Organizației Religioase „Martorii lui Iehova” : „În plus, CEDO a făcut legătura între Hotărârea pronunțată de ea și recomandarea Curții Supreme a Rusiei”(am încheiat citatul). Textul citatului evocă lipsa părții ruse de la dezbateri. În contextul actual al relațiilor dintre NATO și Federația Rusă interzicerea prezenței unui înalt funcționar rus la deliberările CEDO pare credibilă. Dacă este adevărat, atunci CEDO trebuia să suspende procesul pentru lipsă de procedură (imposibilitatea respectării principiului contradictorialității).
    Oare chiar CEDO a reiterat (a repetat) în paragrafele 165 și 169 că refuzul serviciului militar este un drept al omului, drept care trebuie respectat totdeauna de toate autoritățile publice ?! Dacă CEDO a emis un asemenea text, atunci textul integral și în lb. română ar trebui cunoscut de toți românii incorporabili pentru ca aceștia să aleagă între calitatea de martor a lui Iehova și cea de militar pe frontul antirusesc.

  • ” asemenea milioanelor de alți COLABORATORI din peste 200 de țări și teritorii „

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *