Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Curvă a mai fost cu noi Istoria asta!

Al. Lascarov-Moldovanu în Însemnările unui trecător. Măreția unei biruințe, Curentul, 1 august 1942, despre Cucerirea Sevastopolului:

„Ce putem scrie noi acum despre această izbândă, decât că, în faţa măreţiei, să ne lăsăm sufletele invadate de mulţumire, că ne-a fost dat nouă, celor care de veacuri am suferit aici, să înscriem în istoria neamului nostru, acest cuvânt: Sevastopolul! Cuvântul acesta va rămâne ca unul care va îngloba întreaga vitejie românească din toate vremurile. Numai după ce vremea va trece, vom putea să vedem ce însemnează Sevastopolul  în viaţa noastră românească. Ne cutremurăm de toată măreaţa învrednicire la care Dumnezeu ne-a făcut părtaşi, alături de Germani , să fim cuceritorii. Aşa va rămâne pe veci, în zapisele vremii, numele nostru scris alături de acel german cu privire la cucerirea celei mai mari cetăţi din lume, in anul marilor izbânzi, 1942.

Cum generaţiile de mai înainte, unele au crescut sub vraja de cuvenită mândrie românească a Griviţei şi-a Plevnei, altele sub aceea a Mărăştilor şi Mărăşeştilor, — cei de acum şi cei din viitor vor creşte şi-şi vor lăsa învestmântate sufletele în lumina nepieritoare a Odesei şi-a Sevastopolului. Semne de aleasă nobleţă ale unui neam întreg, care, la ceasul cel mare, a ştiut unde e primejdia — şi a mers s’o dea deoparte prin foc şi sânge. Rânduri nesfârşite de strănepoţi, dealungul vremii vor grăi cu cuvinte de adânc respect şi aleasă veneraţie despre «cei de la Sevastopol… ». Cei care, şi-au lăsat fiinţa lor în cuprinsul acestei cetăţi , cum şi cei care au luptat acolo şi-au rămas nevătămaţi, vor fi toţi, nişte eroi de seamă, nişte aleşi întru înălţarea şi întărirea neamului şi a ţării noastre.

Nu se poate vorbi azi de toată  însemnătatea acestei  acestei biruinţe, — dar ceea ce simte sufletul nostru în adâncul lui cel mai de la fund, este o siguranţă deplină că acest succes este poarta de lumină prin care noi intrăm în toate drepturile noastre, intr- o Europă alta, într- o Europă în care ni se cuvine un rol mare, un rol de căpetenie aici, la malul Mării, dea pururi apărătoarea şi puterea noastră. Cugetăm şi simţim că alături de alte nume sacre pe care Sevastopolul le înglobează, acest nume rămâne ca piatra de temelie cea mai de seamă, a însăşi aşezării noului Stat românesc, ieşit din clătinarea cea mare a lumii întregi.”

Al. Lascarov-Moldovanu a fost jurist, avocat, prozator și publicist român. La vremea semnării acestui articol avea la activ o camionetă de cărți de proză și de traduceri.
Citindu-i azi rîndurile despre Sevastopol, publicate la rubrica Însemnările unui trecător, simți nevoia să spui nu fără amărăciune:
Curvă a mai fost cu noi Istoria asta!

Sărmanul Lascarov!
Cum vedea el în august 1942 România intrînd într-o Europă în care ni se cuvine un rol mare!
Cum vedea el în august 1942 dăinuirea victoriei de la Sevastopol de a lungul veacurilor românești! Cum rînduri nesfîrșite de strănepoți vor grăi cu venerație despre Cei de la Sevastopol!

Generațiile de azi sînt cele ale strănepoților invocați de Lascarov. Întrebați pe vreunul dintre acești strănepoți dacă știe de măreța biruință românească de la Sevastopol! Dar, ce spun eu, întrebați un politician, un lider de opinie, un intelectual. Credeți că vor putea răspunde cît de cît ce a fost la Sevastopol?

Și cum să nu se întîmple așa?
Peste doi ani, la 23 august 1944, România trece de partea rușilor. Toți cei care au asigurat victoria de la Sevastopol sînt vînați, hăituiți, ca fasciști. Toți cei care au cîntat Victoria de la Sevastopol sînt dați afară din presă și ulterior condamnați drept criminali de gîndire. Au fost aproape cinci decenii de comunism. A venit apoi postdecembrismul. După  nici un an de reabilitare a Campaniei din Est, a început prigonirea de tip bolșevic a Mareșalului, a Campaniei din Est. Cine să mai cuteze a invoca Victoria de la Sevastopol, avînd ca autor pe fascistul Ion Antonescu?!

Cît despre Europa în care ni se cuvine un rol mare să reamintim că peste doi ani intrăm în Europa în care devenim colonie a rușilor, iar peste jumătate de veac în Europa în care nu jucăm nici un rol.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Curvă a mai fost cu noi Istoria asta!”

  • Cine nu are bunici cărora sa le asculte poveștile sunt niste nefericiți
    Bunicul a facut campania din est
    Păzind cazanul de țuica sa fiarbă linga alti doi vecini si ei din acelasi leat povestesc
    Fumează Nationale si povestesc despre armata despre front despre Mareșal
    Intr-o iarna prin 74 sau 75 ii spun bunicului ca este cam frig acolo la el in Subcarpații Buzăului
    “Asta-i frig ma Tiberiule in transee la Stalingrad atunci a fost frig “
    Bunicul a murit nu are cine sa imi mai spuna cum a fost la Odesa sau la Sevastopol
    Dupa noi care am ascultat aceste povesti de la cei care le-au trăit are sa se aștearnă tăcerea
    Tăcere si liniște ca un mormint

    • Trist foarte trist,se duc și poveștile altor vieți ,pe nimeni nu mai interesează ,ma refer la cei tineri ,in ziua de azi povestirile ,întâmplările bunicilor,străbunicilor,nu mai ai cui sa transmiți aceste povesti,amintiri și acestea se pierd pentru vecie,de nimeni știute,fac parte de fapt din povestea neamului nostru care se pierde încet , încet și ea.

  • Istoria e realitatea așa cum s-a întâmplat. Ea stă într-o magazie fără lumină. Dacă vrei s-o cunoști, trebuie să pui fie lanterna – și atunci afli lucruri disparate, dar adevărate ale unui puzzle mare – fie să pui reflectoarele, dar atunci vei supăra pe cei care au avut interese să nu se afle adevărul și cei care au făcut lumină vor avea de suferit.

  • Istoria nu este o curva.Noi suntem. Istoria este doar un construct al mintii umane, o relatare partinica a unui sir de evenimente temporale.

  • Domnu’ Cristoiu,

    Istoria „asta” e o curva fiindca ii venereaza doar pe cei care dau in cap „fratelui” ca sa devina „stapan” peste el si bunurile lui. Povestea e veche, inca de la Adam si Eva, desi a fost „brevetata” de greci cand au decis ca timpul este „liniar” si-au notat ca fiind „istorie” doar ocaziile in care „barbatii adevarati” si-au dat in cap unii altora ca sa dovedeasca cine-o are „mai mare” (desi, la drept vorbind, pe o curva o intereseaza mai mult sa fie „tare”…!)

    Istoria, in formatul acesta, e o curva cu orice neam, nu doar cu romanii. E curva pana si cu grecii ori cu evreii. Ca in toate neamurile se vede acelasi „adevar”: azi dai tu in capu’ altuia, maine iti da tie altu’ in cap. Si, din pacate, „istoria asta” se tot repeta, fiindca mereu va gasi fraieri dispusi sa plateasca pretul unei „nopti de vis”, dupa care inevitabil urmeaza dimineata si trezirea la realitate. Ori asta e problema cu istoria bazata pe „ispravi de arme”, ca dupa euforia biruintelor urmeaza amaraciunea infrangerilor. Fix asta s-a intamplat la Sevastopol. Si bine-ar fi daca ne-am baga mintile-n cap ca sa ne vedem de-ale noastre linistiti si sa lasam „istoria asta” sa-si gaseasca alti fraieri dispusi sa plateasca pretul.

    De exemplu, vecinu’ Zelensky…!

  • De acord cu tine, enia ! Foarte bun comentariu ! Ca să faci față provocărilor istoriei ,era bine ca astăzi să fi avut un conducător precum Carol I ,care să știe ce „să le servească ” țărilor Europei când acestea no erau cinstite cu România în toate relațiile lor cu ea ! Superb editorial ,unul de excepție, domnule Cristoiu !

  • https://www.dailymail.co.uk/health/article-11323677/Outrage-Boston-University-CREATES-Covid-strain-80-kill-rate.html
    Poate rusii vor reusi sa mai limiteze dementa americanilor. Am „experienta” lunga de ATI din „cauze” de COVID.
    Le recomand rusilor bomba atomica Tip N (interzisa prin tratate) care este eficienta: limiteaza suferinta umana la 1-7 zile,
    iar cladirile nu sunt afectate. Tritiul (izotop de hidrogen) este cam instabil, dar se fac bombe proaspete / au tehnologia.

  • nu istoria e de vina … generatiile de conducatori care se succed sunt tot mai slabe si mai nepregatite sa faca fata provocarilor istoriei …daca ne gandim ce „catastrofe” de oameni au condus destinele acestei tari ,numai in ultimii treizeci de ani , totul devine mult mai limpede … nu au fost prosti conducatori de tara , au fost oameni prosti pur si simplu si prostia e seducatoare !

  • Intre timp s-au inmultit tiganii,unii au trecut pe la scolile de partid,la facultati,au capatat putere si functii prin institutiile statului si in administratie,nu s-au minjit cu Sevastopol,au fost curati,”dosare beton”.S-au speriat pina si rusii de lupta lor contra burgheziei si mosierimii,au fugit in Rusia lor mincind foc.Romania a fost singura tara de unde rusii s-au retras de indata ce au vazut ce macelarii s-au deschis prin puscariile RPR.

  • Luați la mișto în UE și mai ales pe teren propriu, mulți români ar citi bucuroși Istorie cu realizări și biruințe, dacă le-ar fi la îndemână. Centenarul 1918 a mai fost cât de cât pus în evidență, al Trianonului nu s-a discutat deloc, iar coaliția PSD-UDMR-PNL n-a dat ordin presei și televiziunilor ca măcar spectaculoasa Încoronare din 15 octombrie 1922 să bucure populația, existând destule imagini după 100 de ani. Universitățile formează mai degrabă demitizatori decât istorici, care ajung profesori, iar școala nu mai pune accent pe Istoria Românilor, deoarece nu mai e nevoie de patriotism, ne apără NATO! Muzeul Național de Istorie stă în reparații din 2002, dar intelectualii n-au protestat serios nici când li s-a luat de pe net a Biblioteca Digitală a Bucureștiului, unde se mai putea citi carte clasică românească. Lasă că are Gallica digitalizate 9 milioane de documente, e interesantă și istoria Franței.

  • Istoria e sfanta.
    deci nu e curva.
    prin urmare n avea cum sa fie curva cu noi.

    Istoria Trecutului are la temelie Adevarul
    Istoria Viitorului are la temelie Adevarul
    Realitatea este Adevar.
    Istoria este sfanta, ea e un efect, un efect al dorintelor oamenilor, adica a celor mai pazite chestii din Univers.

    neamul asta e incapabil sa cucereasca. prin definitie e asa.
    deci daca ajungi la concluzia ca…am cucerit ceva, atunci ia o de la capat, sigur ai gresit pe undeva.

    o camionetă de cărți de proză și de traduceri a fost focusata pentru a se putea naste, din putul gandirii, o concluzie cu totul anapoda, in contradictie cu felul de a fi al neamului asta.

    cind te apuci sa vorbesti despre neamul tau…tu nu mai existi. ca daca existi, iti va fi imposibil sa nu vorbesti si despre tine.
    io cred ca tipul vorbea despre el, cind a zis ce a zis. pesemne ca in adancul lui era… un razboinic, un cuceritor :)) ( ce vezi, aia esti )

    • @Online
      As spune o prostie…dar nu e frumos…Iubesc istoria…
      Noapte Buna Online!!!
      vali
      🙂
      Toata Stima Pentru Articol Maestre Ion Cristoiu!!!
      Valentin-Ionut Constantinescu

      • Istoria Trecutului e consemnata si in Cer, nu numai pe Pamant. despre Istoria Viitorului nici nu mai zic. io despre astea zic
        :)))

        Somn Usor, vali 🙂
        online

        • Tot ce va fi este scris…pana la ultimul cuvant(din textul unei piese a excepționalei trupe românești Firma)

          • tot ce va fi este scris sau urmeaza sa fie scris, insa chiar si faptul ca urmeaza sa fie scris este scris :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *