Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Dacă Guvernul Orban ajunge la Victoria, PSD cîștigă din nou la scor parlamentarele din 2020

Potrivit Procedurilor parlamentare, valabile pentru toate guvernele venite să ceară investirea, cei desemnați a fi miniștri în Guvernul Ludovic Orban au fost audidați în Comisii. Deși votul din Comisii e opțional, tradiția parlamentară românească reclamă ca desemnații picați în Comisii să fie retrași de premierul desemnat. Retragerea candidatului se impune din multiple motive, respectul față de Parlament fiind una dintre notele care deosebește un premier normal de unul sărit de pe șine. Un alt motiv trimite la autoritatea morală pe care trebuie s-o aibă un demnitar, mult mai importantă decît cea dată de fotoliul în care a fost cocoțat. Dacă un candidat a picat la examenul Comisiilor, înseamnă că personalitatea sa are deja pete moral politice greu de șters pe parcursul mandatului.

Comisiile parlamentare au respins trei dintre propunerile lui Ludovic Orban:
Florin Cîțu la Finanțe, Ion Ștefan la ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, și Violeta Alexandru, la Muncă.

Nu-mi dau seama cum a alcătuit Ludovic Orban lista. Presupun că în schimbul acceptării unor membri ai Camarilei prezidențiale (Nicolae Ciucă, Bogdan Aurescu), Klaus Iohannis i-a permis lui Ludovic Orban să-și pună membrii Camarilei sale. Așa se explică imaginea avansată de această listă. Majoritatea celor de pe listă sînt fie în divorț flagrant cu minima competență cerută de post, fie în atingere cu Codul penal.

Din acest punct de vedere m-a mirat că în Comisii au fost respinse doar trei persoane. Nu m-a mirat știind însă interesul PSD pentru ca acest Guvern să treacă de votul Parlamentului. La început, după cădere, Liderii PSD s-au temut că Președintele le va administra o lovitură măiastră impunînd un Guvern condus de un premier neutru politic, vedetă însă a vieții noastre publice, în stare să formeze un guvern alcătuit din ce are mai bun națiunea la ora actuală. Un guvern condus de Ludovic Orban, alcătuit din persoane care fac curat și spală vasele la PNL, dar mai ales din persoane cu vădite tendințe penale, e ceea ce convine mai mult și mai mult PSD. Dacă Guvernul Orban ajunge la Victoria, PSD cîștigă din nou la scor parlamentarele din 2020. Nici în visele lor cele mai frumoase liderii PSD nu au văzut un guvern mai convenabil intereselor electorale ale PSD.

PSD avea, așadar, interesul ca toți miniștrii de pe listă să treacă de votul comisiilor. De ce au respins pe cei trei?
Ar fi fost riscant pentru imaginea publică a PSD-iștilor din Comisii acceptarea celor trei.

Florin Cîțu, așa cum mai scris, e o persoană cu mari încețoșări ale ale personalității sale publice. Finanțele sînt ministerul cel mai serios al unui guvern. Nimic mai deosebit de cerințele impuse unui ministru al Finanțelor decît nevoia de a fi vedetă cu orice preț, chiar și cu prețul de a părea că a consumat iarbă, manifestată de Florin Cîțu.

Cine știe cît de cît Vrancea și-a făcut cruce văzîndu-l pe lista de miniștri pe Ion Ștefan. Nu numai pentru că o casă de 900 de metri pătrați ține de fudulia de tip ghiorțănism, dar și pentru că politicianiul PNL a comis evaziune fiscală. Dacă instituțiile de forță n-ar fi fost cameristele lui Klaus Iohannis, Ion Ștefan de mult ar fi fost chemat la DNA și nu la comisiile parlamentare.

Despre Violeta Alexandru am scris încă de pe vremea Guvernului Cioloș. Premierul Dan Cioloș a înființat în acest Guvern un minister despre care a spune c-avea misiunea să taie frunză la cîini ar însemna să jignești cîinii. L-a înființat prin OUG și se numea, „spre împiedecarea limbii române”, cum scriam în Evenimentul zilei din 9 decembrie 2015, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic. În acelaști text ziceam „aiuritorul Minister al Consultării publice, aiuritor, pentru că dimensiunea Consultării publice ține de întregul Guvern”.

Era limpede că Ministerul fusese înființat în virtutea străvechiului truc postdecembrist de atribuire unei sinecuri cuiva. Violetei Alexandru trebuia să i se dea ceva (pentru ce, nu știu nici acum). Dacian Cioloș, prudent, a evitat să-i dea un minister de adevăratelea. Și atunci a născocit un minister de ochii lumii. Un minister care îi dădea Violetei Alexandru posibilitatea de a da la coafor ministru fără a avea nici o responsabilitate. De altfel activitatea ministerului respectiv pe perioada mandatului s-a redus la o funambulescă punere în dezbatere cetățenească a Bugetului pe 2016. Dezbaterea consta în invitarea la Palatul Victoria a cetățenilor de pe stradă, mai ales a celor care treceau pe trotuarul din fața Guvernului, pentru a se pronunța asupra Proiectului de buget. Despre această inițiativă scriam în Evz.ro sub titlul semnificativ – Cum e pus Bugetul pe 2016 în dezbaterea Sovietelor leniniste de muncitori, soldați și țărani!:

„Aşa-zisa consultare de la Palatul Victoria e un fel de punere a Bugetului pe 2016 în dezbaterea Sovietelor leniniste de muncitori, soldaţi şi ţărani! Te face să rîzi în hohote şi procedurile de aşa-zisă consultare a cetăţenilor. Un participant are dreptul doar la o singură propunere şi la doar trei minute de expunere şi pledoarie. Dar dacă un participant a venit cu nişte idei geniale, menite a face din Bugetul pe 2016 o capodoperă financiar- contabilă? I se va tăia microfonul după trei minute de intervenţie, în care e cuprins şi timpul cerut de suflatul nasului?!”

Firește că inițiativa n-a produs nimic în afară de un nou moment de comic gogolian Made in Romania.
După această inițiativă, deși rămasă mai departe ministră, Violeta Alexandru a dispărut din spațiul public. A apărut, mai ceva ca ghiocelul din întunericul zăpezii, în vara lui 2019, cînd Ludovic Orban, călcînd în picioare normele partidului, a plasat-o pe Violeta Alexandru în fruntea organizației PNL București. O decizie care a stîrnit la vremea respectivă uriașe contrarietăți:
Violeta Alexandru a fost preferată lui Rareș Bogdan. În plus nimic n-o îndreptățea să fie într-o asemenea funcție. Funcția i-a fost făcută cadou pe post de cercei însoțiți de un buchet de flori de Ludovic Orban. Se vede treaba asta că a fost vorba de un cadou insuficient de prețios. Ludovic Orban a socotit că trebuie să-i dea și un colier: postul de ministru al Muncii. La Comisie Violeta Alexandru a fost în afara oricărei competențe pentru un post în guvern. . PSD-iștii din Comisie n-au avut încotro. Prea se făcea de rîs dacă o trecea. Căderea Violetei Alexandru n-a însemnat nimic deosebit în mersul lumii. La o adică votul e consultativ. Și deși cutuma e ca un picat să fie retras de premierul desemnat, Ludovic Orban putea merge înainte justificînd că el are încredere totuși în votul din plen. Ludovic Orban nu s-a rezumat la această intervenție, cerută nu numai de înțelepciunea politică, dar și de bunul simț. După căderea Violetei Alexandru el a ieșit în fața națiunii pentru a răcni, în stilu-i inconfundabil de Cațavencu minor:

„PSD a căzut de la putere, Guvernul PSD a fost demis, este hulit de 80% din populația României. Majoritatea românilor s-au săturat de minciunile, abuzurile și de modul agresiv, iar tupeul și obrăznicia de care dau dovadă după atâția ani de guvernare în care nu au făcut nimic, îndrăznesc acum să facă ei legea.”

În schița Două loturi, descoperind că numerele erau viceversa, Lefter Popescu cade într-un delir verbal de proporții descumpănitoare. Citez ndintr-un eseu mai vechi al meu:

„Luînd ca exemplu pe nefericitul erou al schiţei Două loturi, Lefter Popescu, Marin Preda crede a descoperi la Caragiale o comedie a cuvîntului. Comportamentul abe­rant al funcţionarului din finalul schiţei şi-ar avea explicaţia, potrivit eseistului, într-o rătăcire din cauza cuvintelor:
«În plină nefericire, eroul o ia razna, dus de cuvinte. Torentul de vorbe scoate la iveală o ţic­neală care zăcea în creierul individului, neştiută pînă atunci nici de el însuși, compusă din expre­sii şi idei inautentice, dar care dau la iveală viața adevărată a constiintei lui falsificată de cuvinte.»

Cu intuiţia sa genială, autorul Vieţii ca o pradă sesizează însă, chiar dacă fără s-o spună direct, un fenomen sufletesc de nebănuite proporţii: lefterpopescianismul.
Ce este lefterpopescianismul? O luare razna (nu neapărat din cauza cuvintelor) în plină viaţă sau literatură a unui personaj, o fisură în structura personalităţii (autorului sau cetăţeanului) prin care răzbat (în afară sau în text) tot ce are el mai bine stăpînit în adîncuri. ”

Caragiale radiografiază aici un fenomen pshilogic în vecinătatea pshiatriei. Un eveniment de o mare emoție produce în personalitatea unui ins o fisură prin care țîșnesc toate aberațiile ținute pînă atunci închise. Ca fisura într-un butoi cu must.

Ludovic Orban putea cel mult să spună că Violeta Alexandru a fost judecată incorect .Sau că membrii Comisiei n-au competența de a aprecia o personalitate precum cea a Violetei Alexandru. În locul acestei intervenții normale, Ludovic Orban delirează despre majoritatea românilor, despre minciunile și abuzurile PSD, zicînd, în deplinătatea facultăților mintale, că, deși membri de drept ai Comisiilor, PSD-iștii nu se pot pronunța asupra miniștrilor PNL, deoarece asemenea Violetei Alexandru, miniștrii puși de el pe listă sînt deasupra oricărei verificări parlamentare.

E limpede că asistăm la un delir de tip Lefter Popescu.
La personajul lui Caragiale știm ce emoție a provocat fisura.
La Ludovic Orban ce emoție i-a provocat delirul?

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

41 comentarii pentru articolul „Dacă Guvernul Orban ajunge la Victoria, PSD cîștigă din nou la scor parlamentarele din 2020”

 • Vezi ba, prostovane, ca nu faci decat sa repeti ca un papagal?
  Atata creier ai, taran prost! Iti pupi copii, cu gura aia, zdreanta?
  Aaa, am uitat, n-au venit cu tine, ca le e scarba…

  • Da’prost esti, ba, ciudatule! Afla ca în limba franceza exista expresii care nu se traduc mot-à-mot!
   .
   „Va te faire foutre!” = „Fous-moi le camp!” = „Dégage!”, adica,
   „Dispari!”, „Cara-te!”, „Uschea!”, „Valea!”, „Du-te dracu’!
   .
   Alege pe care-o vrei si nu te gândi doar la prostii, perversule!

   • He,he,he..asta ai gasit sa corectezi, interpretarea unei expresii?
    Ca n-au venit cu tine copiii, din scarba, is a fact!?
    Ba incep sa cred ca esti indragostit de cuvantul ¨pervers¨, nu-i asa? Pervers mic si paros!

 • Bazdaganie, iar ai prins tupeu si-l musti de cracul pantalonului pe I.C.
  Ba, intelege si tu ca sunt piese in miscare, se schimba de la o zi la alta, asta-i farmecul: sa studiezi variante, optiuni, scenarii.. Numai boul e constant si are intotdeauna dreptate, vezi la nentu KiWI.
  E blogul omului, isi spune parerea, nu te obliga nimeni sa-ti iei lumina d-aici.
  Te trezesti tu, pielea p**ii, sa te fandosesti ca iti face tie¨previziuni care nu se indeplinesc¨. Esti un trist penibil!

  • Ba, Bula, nu mai fa tu pe avocatul lui I.C., daca nu ti-a cerut-o el!
   Sa spui ca „… asta-i farmecul: sa studiezi variante, optiuni, scenarii..”, atunci când vorbesti despre scenaritele lui Cristoiu, pe care le lanseaza în mod virulent de 5 ani de zile împotriva lui Iohannis, înseamna ca-l pupi în c-r pe autor, sau pentru ca esti pupin_urist de fel, sau doar pentru a ma ataca pe mine.
   A avut Cristoiu, în primavara, o invitata Julia Luca, o duduie care scria bine, scria scenarii si ea, dar era echidistanta 100%. De ce crezi ca nu mai publica pe acest blog?
   Da, ba, e blogul omului si l-as lasa în pace daca ar scrie doar aici, dar poate nu ai observat ca întreaga mass-media e plina de ideile lui, care prind si la public si la unii jurnalisti. Cum, naiba sa-ti ocarasti colegii de breasla ca sunt aserviti unora, când tu, în mod evident, esti aservit altora?!
   Si pa, citeste pâna este timp, ca cine stie…
   P.S. Si nu uita ca nu voi vota Iohannis!

   • Bai derbedeule, nu sunt avocatul nimanui, ma deranjeaza doar ca nu ai minima decenta de a respecta omul in casa caruia intri si alegi sa defechezi in mijlocul sufrageriei. Hai sictir !

    • Ratatule, uiti ca blogul acesta este public, si ca nu m-am adresat niciodata indecent proprietarului, care, se poate observa, accepta si postari în contradictoriu, nu doar postari care-l lingusesc!

     • Esti o cârpa..jegoasa, cum altfel? Cd nu ai argumente incepi sa mananci kkt. Pofta buna, ce sa zic? 🙂

     • Auzi ba tristule, voteaza cu Barna, dar grabeste-te pana nu intra sa-l caute pe Dragnea, ca i-au anulat astia de la DNA clasarea dosarului.
      Ba, USR-ist fanatic, esti descreierat rau, baietica! Si prost de bubui.

     • Tot ce scriu argumentez, mincinosule! Daca-ti închipui ca tu nu esti un trist, pentru ca ti-ai facut o placere din a-i ataca pe unii postaci care nu au nicio treaba cu tine, te înseli amarnic. Esti doar un biet trist pervers infatuat ca tot prostul.

     • Atac doar jegosii, cârpă neoKGB-ista!

     • Va te faire foutre, conard! Esti singurul kaghebist jegos care posteaza pe acest blog!

 • Primul pas a fost facut. Orban e PM. Il vad la TV. Mult, mult hau-hau, planuri planetare, teluri de superman sughitand. Deci este clar: de orice se pregateste omul, dar sigur nu sa guverneze 12 luni.

  Urmatorul pas: KWJ presedinte. Urmeaza:
  1. O criza cu potential de diabolizare a celui care o provoaca (criza).
  2. Scandal, retrageri de sprijin parlamentar si tot tacamul. termen: cel tarziu sfarsitul lui ianuarie 20-20. Variante de exit:
  2.1. Motiune de cenzura si doborarea guvernului; eu cu asta nu as risca, ca s-ar putea ca PSD-ul iar sa nu se prezinte la vot si inca vreo cativa si guvernul ramane. Ceea ce-i nasol, tare nasol.
  2.2. In cazul unui scandal convenabil, pe o tema convenabila, cu potential de atragere a simpatiei populare, situatia poate fi dirijata si spre o demisie victorioasa. Personal, stiu ca este cumplit de greu de nascocit un asemenea scenariu si, mai ales, de pus in practica.
  3. Trantirea doua guverne succesive.
  4. Decret de dizolvare a Parlamentului si de organizarea a alegerilor generale anticipate. Pentru PNL, fereastra de (maxima) oportunitate este 15 februarie – 1 aprilie. . Din punctul meu de vedere zilele cele mai fericite sunt 15 si 22 martie 2020.

  Semneaza: Tata Omidutsu

  • Am ascultat-o pe Dancila la declaratia de presa. Daca n-as sti despre ce si cine vorbeste, mi-ar fis fost frica sa nu iasa de dupa panourile cu PSD un Terminator cu un ochis scos si cu cabluri atarnandu-i in loc de mana stanga. Iar in dreapta macar un AG7, daca nu chiar un AG9. Iar supermanul asta era Johannis… Ptiu, drace, chiar asa?!…

   • Nu zău! Cum ai fi vrut să vorbească despre acest sas aservit mamei Merkel? Crezi că nu merita să vorbească așa despre el? Eu, sincer să fiu, cred că trebuia să-i trimită niște TRASOARE mai penetrante!

 • @ mârlanul blogului
  Nicu Cernat, esti un mare porc! Ai grija sa nu te sacrifice careva de Craciun! Ar fi pacat sa piarda Ion Cristoiu un postac atât de valoros ca tine!
  P.S. Gramatic mojic, este mult mai important sa fii o persoana cu bun-simt, dar care face greseli gramaticale, ca Zmau, decât sa fii un gramatic mârlan care sufera de sindromul Tourette, boala celor care nu se pot abtine sa vorbeasca vulgar.

  • Gramatic agramat, prostanacule, si când scriem „odata” împreuna, „odata” este ADVERB!
   Trebuia sa faci diferentierea dupa semnificatia lui „odata” si cea a lui „o data”, nu dupa valoarea morfologica !
   .
   odată – când înseamnă cândva.
   – sau în „odată ce”, „odată cu”, „odată şi odată”
   o dată – când poate fi numărat, în seria o dată, de două ori.

  • Dar dacă are pestă porcină … ?

 • Alinuța conduce ședința de învestire a guvernului. Votul se va desfășura pe baza cartelelor electronice, semnalându-se, deja, câteva erori la înregistrarea parlamentarilor prezenți!
  Dar, Alinuța, demnă urmașă a Robertei Anastase, stă la fel de rău cu ar’metica, greșind la stabilirea cvorumului, încă de la inceput!
  La ea 228+3 fac 235 !!!
  Din spusele ei se pare că unele cartele „dau eroare” la înregistrare!
  Parcă văd că, la vot, o să le de-a cu …
  ZECIMALE !!!

 • „Dacă Guvernul Orban ajunge la Victoria, PSD cîștigă din nou la scor parlamentarele din 2020.”
  Eroare gresita , maitre ! Pai nu cunoasteti indemnul : „Dormi romane , STS -ul voteaza pt tine „?

 • Ludovic este, de fapt, sceptic, în privința trecerii „guvernului mandolină”, căci dacă era sigur bătea „toba” in acest weekend, pe la toate posturile TV!
  Or el n-a vorbit decât despre negocieri le de pe ultima suta de metri!

 • Am ajuns s-o văd și pe asta !
  Rareș Bogdan intervievat la Palatul Parlamentului, mai bine de 1/2 ore de către o reportera a Antenei 3 !?!
  Asta-i tot un fel de … VICE – VERSA !

 • Zmaule, te rog eu sa editezi, ca sa nu-i mai dai gramaticului motiv de…(c-asa-i).

 • In concluzie, subscriu 100% la ipoteza dumneavoastra, DACA ALEGERILE SE ORGANIZEAZA LA TERMEN, IN NOIEMBRIE 2020.

 • Vine iarna, dragilor! Asta va fi cea mai mare provocare pt oricare guvern va fi în functie!

 • Excelent. Un comentariu personal totusi am. Pe langa realegerea lui KWJ in baza principiului minimului efort, nu credeti ca este cu putinta ca scoaterea lui Orban in fata si validarea noului guvern PNL au ca scop ORGANIZAREA IN PRIMUL TRIMESTRU AL LUI 2020 DE ALEGERI GENERALE ANTICIPATE, GESTIONATE DE UN GUVERN INTERIMAR PNL, iar nu de actualul guvern interimar PSD? Eu zic sa ii suspectam de inteligenta si pe altii. Nu inseamna ca vor si reusi asta, dar sunt aproape convins ca asta vor incerca. Zi buna si saptamana spornica, tuturor!

 • Mai bine sa vedem daca … TRECE/NU TRECE, acest guvern !

 • E clar ca individului ii fileaza o lampa ….

 • Ludovic Orban este pentru PNL, acelasi lucru ca si Veorica pentru PSD: cel mai slab/prost lider pe care l-a avut partidul in ultimii 30 de ani (fara fo doua-trei luni). Daca, intr-un moment de totala jena a PSD-ului, asta e tot ce poate sa produca mai bun opozitia lui Krauss, e JALE!!!

  • Maestrul Cristoiu si altii sustin ca Dancila exista pentru a face posibila diferenta dintre Iohannis si reprezentantul PSD. Pe de alta parte, se stie ca Orban atrage multa antipatie si nu multe voturi pentru Iohannis. Atunci, de ce?

   • N-are nevoie KiWI nici de campanie electorala , interviuri, dezbateri etc, d-apoi de voturile pe care le-ar atrage Orban..
    Are insa nevoie de un catelus ascultator, cum a fost Boc pt Basescu.

 • Nu maestre, reactia fiului lui Imre Orban – fostul prim-adjunct al Regionalei securitatii oras Stalin – este una de sluga care nu indeplineste ordinul stapanului si care-i injura pe cei neagreati de cel care-i da sa manance si-l tine aproape. Daca ordinul de afara e pt. aceasta Violeta el il executa riguros ca si in cauza cu ambasada romana din Israel !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *