Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Dacă Klaus Iohannis va fi învins duminică de Gabriela Firea voi scoate limba și-i voi face Sîc! președintelui în direct la Aleph News!

Duminică, 27 septembrie 2020, au loc alegeri locale. În postdecembrism sînt alegerile locale cu numărul șapte, după cele din 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012 și 2016. Despre rezultatul alegerilor locale din 2020 voi vorbi duminică seara, de la 20 la 22.30 la Aleph News, televiziunea cu care am contract. Voi merge apoi la TVR, unde de la 23 voi comenta cu Ionuț Cristache, moderatorul emisiunii România9, rezultatele parțiale, despre care sînt convins că vor începe să fie date la scurt timp după difuzarea exitpool-urilor. În 2008, la alegerile locale, am apărut în seara rezultatelor – seara lui 15 iunie 2008 – la Sinteza zilei, într-o postură inedită: cu papion. Făcusem asta ca urmare a pariului pus și repus seară de seară la emisiunea moderată de Mihai Gâdea, între cele două tururi, că Sorin Oprescu va fi învins de Vasile Blaga.

În primul tur, cel din 1 iunie 2008, Sorin Oprescu avusese 30,52% din voturile bucureștenilor, iar Vasile Blaga, 27,68%. Liberalul Ludovic Orban se clasase pe locul patru cu 11,43% din voturile bucureștenilor, după Cristian Diaconescu (PSD), cu 13,12%. Vasile Blaga, lider al PDL, partid de Guvernămînt și partid prezidențial, avea toate șansele să cîștige în al doilea tur. La votul politic, PDL surclasase PSD cu scorul de 34,18%, la 25,73%. Vasile Blaga era secretarul general al PDL. Independentul Sorin Oprescu mi se părea fără nici o șansă în fața lui Vasile Blaga. Convins de asta, am zis că Sorin Oprescu nu va cîștiga. Dar dacă va cîștiga – ceea ce mi se părea imposibil – eu voi fi la Sinteza zilei din 15 iunie 2008 cu papion.

Sorin Oprescu a cîștigat localele din 2008.
Drept urmare am apărut în direct, după anunțarea exit-poolurilor – cu papion, o postură bizară în cazul meu, cunoscut de ani întregi drept purtător de vestă.

Duminică, 27 septembrie 2020, seara, sînt pregătit să fac, tot în direct, un gest bizar:
Să scot limba și să-i fac sîc! lui Klaus Iohannis.

Să mă explic.
De la alegerile din 2008, au trecut două alegeri locale și 12 ani.

Prin ce se deosebesc alegerile din 2020 de cele din 2008?
Am putea reliefa multe deosebiri:

1) Alegerile din 2020 sînt într-un singur tur și nu în două.

2) Alegerile din 2020 se țin cu patru luni întîrziere față de data normală și, prin asta, cu doar patru luni înaintea celor parlamentare.

3) Alegerile din 2020 au loc în condiții de Pandemie. În 2008, prezența pe București a fost de doar 31,49%, cea mai scăzută din ultimii 30 de ani. Condițiile Pandemiei, mediocritatea campaniei electorale (vă mai amintiți excelentul clip al lui Sorin Oprescu în care alunga un buldog?) ne fac să ne așteptăm la o prezență mai mică. Și totuși surprizele nu pot lipsi. Și dacă mulți bucureșteni vor merge la vot și pentru a sfida Pandemia?

4) Alegerile din 2020 au drept principali competitori pe:

  • Nicușor Dan, independent sprijinit de PNL și USRPLUS, dar mai ales de Klaus Iohannis, care l-a binecuvîntat public drept Candidatul Meu.
  • Gabriela Firea. Deși prim vicepreședinte PSD, ea a lăsat impresia unui candidat dacă nu independent, atunci măcar pe cont propriu.
  • Traian Băsescu din partea PMP, lăsînd și el impresia candidatului pe cont propriu.
  • Călin Popescu Tăriceanu, din partea ALDE, și el sugerînd că merge pe cont propriu.
  • Ioan Sârbu, candidat Pro România, singurul candidat veritabil de partid.
  • În alegerile din 1 iunie 2008, primul tur, candidații au fost:
  • Sorin Oprescu, candidat independent, fără nici un sprijin de la partide.
  • Vasile Blaga, candidat PDL, candidat clar de partid.
  • Cristian Diaconescu, candidat PSD, clar de partid.
  • Ludovic Orban, candidat PNL, candidat clar de partid.
  • Cozmin Gușă, candidat al Partidului Inițiativa Națională, candidat pe cont propriu, dacă ne gîndim la lipsa de forță a partidului.

În 2008, cu excepția lui Sorin Oprescu și parțial a lui Cozmin Gușă, principalii candidați au fost reprezentanți ai partidelor.
În 2020, nu există un independent pur de tipul Sorin Oprescu. Nicușor Dan e sprijinit de două mari partide. Ceilalți candidați, deși membri de partid, au evitat pe cît au putut ipostaza de candidați al unui partid.

5) La votul politic, votul pentru Consiliul general s-au prezentat în turul unu, din 1 iunie 2008, următoarele partide, care au obținut următoarele scoruri:

  • PDL – 35,5%
  • PSD – 24,5%
  • PNL – 11,4%
  • PNG – 7,7%
  • PRM – 5,3%

În 2020, concurează:

  • PNL
  • PSD
  • USRPLUS
  • PMP
  • Pro România
  • ALDE

Față de 2008, au rămas în competiție doar PNL și PSD.
Au dispărut PNG și PRM.
Au apărut: USRPLUS, PROROMÂNIA, ALDE.

Pot fi trecute în revistă multe alte deosebiri.
Cea mai importantă mi se pare însă asumarea de către președintele României, Klaus Iohannis, a unui candidat la primăria Capitalei:
Nicușor Dan.

Confruntarea Nicușor Dan – Gabriela Firea devine astfel confruntarea Klaus Iohannis – Gabriela Firea.
E o noutate absolută în postdecembrism.

S-a zis că și Traian Băsescu și l-a asumat pe Vasile Blaga în 2009.
Nici vorbă de așa ceva.
Pe 11 mai 2008, Traian Băsescu s-a întîlnit într-un restaurant din București cu Vasile Blaga, Liviu Negoiță, Adriean Videanu. La ieșirea din restaurant el a declarat postului Realitatea Tv, singurul prezent prin preajmă:

„Este o zi de duminică, m-am întîlnit cu trei prieteni. Sîntem un fost primar, un primar în funcție și un viitor primar”.

Cu acest prilej, el a spus că și-ar dori ca Vasile Blaga să învingă.
La vremea respectivă Traian Băsescu a fost acuzat că a încălcat Constituția.

Lesne de observat însă saltul făcut de Klaus Iohannis.
Traian Băsescu a evitat implicarea oficială prin mersul la restaurant cu trei politicieni și nu doar cu Vasile Blaga, și răspunsuri la întrebările unui post tv.

De altfel aceasta a fost una dintre caracteristicile de esență ale președintelui Traian Băsescu:
A evitat pe cît a fost posibil prin mii de subterfugii imaginea de președinte care nu respectă Constituția.
Cînd voia să întreprindă ceva la limita Constituției se lansa într-un lung șir de argumente menit a dovedi că inițiativa sa e conformă cu Legea Fundamentală.

Klaus Iohannis a renunțat de mult la aceste prudențe.
El încalcă Legea fundamentală fățiș, ostentativ, într-un gest de sfidare a celor care mai cred în Constituție, gen, Uite, fac ce vor mușchii mei!

Klaus Iohannis s-a întîlnit cu Nicușor Dan la Palatul Cotroceni, în chip oficial, joi, 24 septembrie 2020, cu cîteva zile înaintea campaniei electorale.
Nicușor Dan a fost însoțit de președintele PNL (partid care-l sprijină pe candidat) Ludovic Orban.

În chip oficial președintele și l-a asumat pe Nicușor Dan:

„Administrația Prezidențială confirmă că Președintele României, preocupat fiind de problemele cu care se confruntă zilnic bucureștenii, s-a întîlnit astăzi cu Nicușor Dan. În cadrul discuțiilor, la care a participat și premierul Ludovic Orban, au fost abordate soluțiile necesare remedierii urgente a acestor probleme, precum și proiectele de dezvoltare a orașului pe termen mediu și lung. Președintele Klaus Iohannis a apreciat că soluțiile propuse de Nicușor Dan sînt fezabile și pot conduce la rezolvarea deficiențelor grave existente la nivelul Capitalei”.

Anterior, Klaus Iohannis a convocat două conferințe de presă la Cotroceni pentru a-l apăra pe Nicușor Dan și a o ataca pe Gabriela Firea
Am scris că noua încălcare a Constituției de către Klaus Iohannis n-a provocat nici o reacție din partea clasei politice, a celorlalți competitori, a presei, a societății civile.

Încălcările cutumelor de către Klaus Iohannis trec drept firești. Mult mai grav, campania de anul acesta a transformat în fapte firești alte încălcări grave ale cutumelor:
Ambasadorul american la București a fost plimbat prin țară de conducerea PNL pentru a face campanie candidaților PNL.
O inimaginabilă încălcare a cutumelor diplomației.
N-a fost nici o reacție.
Cum să cuteze babuinii să tragă de mînecă pe ditamai Trimisul Înaltei Porți?!

Premierul Ludovic Orban a încălcat legea electorală făcînd campanie pe față în provincie, sîmbătă, 26 septembrie 2020, cînd e interzis așa ceva.
A reacționat la asta doar PSD.

Absența reacției din partea celorlalte partide, a societății civile (unde sînt ONG-urile care supravegheau strașnic alegerile din România doar cînd le organiza PSD?), a presei independente transformă și în cazul lui Ludovic Orban anormalul în normal.

La parlamentarele din 6 decembrie 2020, aceste trei aberații vor fi demult fapte firești.
Ele se vor repeta, ba mai mult, ele vor fi depășite de alte aberații, mult mai mari.
Ca de exemplu Klaus Iohannis să fie prezent pe afișele electorale ale PNL cu portretul său solemn și cu sloganul Votați Partidul Meu!

Asumarea lui Klaus Iohannis a lui Nicușor Dan în postura de Candidatul Meu și prin asta de Primarul Meu transformă bătălia pentru București în confruntarea dintre Președinte și candidata PSD Gabriela Firea.

Klaus Iohannis dispune de Sistemul instituțiilor de forță, specialiste în fraudarea alegerilor.
N-am nici o îndoială în aceste condiții, că președintele n-are cum să piardă.
La vanitățile sale o asemenea înfrîngere e de neconceput.
A doua zi toți șefii instituțiilor de forță ar zbura din funcții.

Dacă printr-o minune va învinge Gabriela Firea, voi considera asta drept o înfrîngere uriașă a lui Klaus Iohannis.
Și atunci, așa cum am spus și în Jurnalul meu video, duminică seara, după ce de se vor ști rezultatele, la Aleph News voi scoate limba și-i voi face Sîc ! în direct la Klaus Iohannis:
Va fi o postură neobișnuită pentru mine, ca și cea din 2008, cu papion.
Minunea înfrîngerii Mărețului Klaus Iohannis merită însă asta.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii