Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

„Dacă vreți să cunoașteți starea morală și intelectuală a unei nații, uitați-vă la presa ei”

1. Pe catedră – așa i se spune pupitrului de la care, profitînd de supraînălțarea deasupra sălii cu noi, muritorii cititori, custodele se uită la noi de sus – întors de la cafeaua concepută exclusiv ca benzină (n-am zis în viața mea, Hai la o cafeluță!), văd lăsată acolo spre trimitere în depozit o publicație A4 cu un titlu care mă atrage: Ziarul Presei. Ia te uită! mă uimesc eu tainic, a fost și un ziar al Presei, subintitulat, bag seama, Organ al tuturor ziariștilor. În perspectiva trimiterii în adîncimile depozitului, Ziarul presei stă alături, pe catedră, cu o altă foaie foicică, Cupidon, pe a cărei primă pagină citesc titlul editorialului Jos rochița! Ca să vezi, cărui scop sublim îi închina un condei truda frunții sale! Iau Ziarul presei și-l scanez poate pentru a-l reproduce pe blog. Anul I, nr. 1 septembrie 1890, citesc pe frontispiciu, trăgînd concluzia că prin tuturor ziariștilor se înțelegeau ziariștii puțini ai finelui de secol XIX în România Mică. Mă fac să zîmbesc precizări precum Abonamente nu se primesc, Anunciurile trebuie adresate casierului Socității, Redacția și Administrația La localul Societății presei, strada Doamnei, 12 (Palatul „Naționala”), Ziarul nu apare de cît în zilele de serbări, Articolele de polemică nu sînt admise. Rețin în vederea unei citări nici eu nu știu cînd textulețul lui Constantin C. Bacalbașa: O minciună:

„Cea mai mare minciună constituțională este că: «toate puterile purced de la națiune». Adevărul este că de la națiune nu purcede decît o singură putere: banii din impozite.”

Mai păstrez, deși autorul – C. Colescu-Vartic – nu-mi spune nimic, aserțiunea de pe ultima pagină a foii:

„Dacă vreți să cunoașteți starea morală și intelectuală a unei nații, uitați-vă la presa ei.”

Din curiozitate cer de la depozit publicația Jos Monopolul Cîrciumăritului, descoperită cînd căutam la fișier ziare și reviste avînd în titlu cuvîntul Jos! Pentru un eseu mai amplu, scanez multe pagini, mai ales pagini întîi, cele care se vor drapele de luptă ale oricărei foi de luptă. Notez pe scurt, pînă la momentul eseului:

Publicația apare la Focșani mai întîi și la Panciu mai apoi. Editată de un grup de podgoreni, are toate datele publicațiilor scoase pe banii redactorilor. Nu puține sînt chemările la acordare de subvenții și la plata abonamentului.

Din cîte înțeleg, foaia apare un timp (săptămînal cam vreo doi ani, mult pentru o publicație căreia azi i-am zice de nișă) drept formă de revoltă a podgorenilor față de o Lege impusă de Emil Costinescu ( ministru Liberal al Finanțelor între 18 iulie 1902 – 20 decembrie 1904) în favoarea cîrciumarilor și în defavoarea podgorenilor. Nu știu ce conține legea, prin urmare, nu-mi dau seama cît de tare îi nedreptățea legea pe cei din județul meu, Vrancea. Știu însă sigur că sînt supărați rău pe lege și pe Costinescu.

Atît de supărați încît au înființat o publicația Jos Monopolul Cîrciumăritului pentru a lupta și pe calea presei împotriva Legii.
Asta da putere a Presei!

2. Spre final cu Cumpăna luminilor, roman de Nicolae Jianu, publicat în 1951 la Editura Tineretului, distins cu Premiul de Stat clasa a II-a. Abia acum realizez marea problemă a prozei și teatrului din anii stalinismului. Creația trebuia să aibă neapărat un moment cu acțiunea dușmanului de clasă. Abordarea dușmanului nu era însă de ici de colea. Se impunea respectarea anumitor norme. Ca de exemplu:

La descoperirea și demascarea dușmanului de clasă rolul principal revenea oamenilor muncii. Organele de stat – Miliția, Securitatea – interveneau după ce dușmanul era prins și demascat, de te întrebi de ce mai era nevoie de Miliție și Securitate, cîtă vreme masele populare le făceau treaba. În Cumpăna luminilor apare o nuanță. Organele țin la curent civilii de pe un șantier din provincie ( Corund) cu mersul anchetei într-un complot considerat organizat de la București. Ceea ce frizează absurdul. Cine să creadă că se risca o anchetă de asemenea proporții de dragul oamenilor muncii din Corund?! O altă schemă viza proporțiile sabotajului. Toată lumea a remarcat, în anii destalinizării, puerilitatea dușmanului de clasă. Ea nu venea din slaba fantezie a scriitorilor în această privință, ci din norma potrivit căreia acțiunea dușmănoasă nu trebuia să pară prea deșteaptă și mai ales prea gravă.
Dușmanul lovea, dar nu mortal!

Puerilitatea izvorăște și din norma descoperirii de către oamenii muncii. O altă normă: oamenii muncii simt instinctiv dușmanul de clasă. Alexandru Gaspar din Cumpăna luminilor poate fi în orice moment un specialist burghez apolitic, chiar ostil socialismului, dar cinstit. Mladin, secretarul de partid al șantierului, Voinea, șeful șantierului, îl miros de cum îl văd. Ca fiind dușman. Se spune că era instinctul de clasă. O altă normă: dușmanul de clasă așteaptă Războiul provocat de imperialiști. Nu trebuie sărită însă norma femeii fatale, un soi de Eva a construcției socialiste. Anca din Cumpăna luminilor devine agent al dușmanului de clasă pe fondul unei vieți deșănțate. Astfel de personaje erau visate de autori, pentru că mureau să scrie și despre o femeie adevărată și nu numai despre femei robot, cum sînt tovarășele de pe șantier.

3. Nimic nu mă enervează mai tare decît așa-zisele cercetări menite a dovedi că după 23 august 1944 slugărnicia față de comuniști era doar de fațadă. Să-l luăm pe Nicodim, Patriarhul României în 1946. 1946 e un an crucial pentru România. Firește, Armata Roșie era aici, firește alegerile urmau să fie cîștigate de comuniști. În paralel cu bătălia electorală se ducea însă o crîncenă bătălie de imagine între URSS și Occident. URSS ținea să arate Lumii că-n România toți sînt de partea Moscovei. Nu conta că mulți erau din motive de oportunism. Între Rusia și Occident se declanșase bătălia de început a Războiului Rece. Churchill, Truman aveau nevoie să arate lumii că în Est se instalează regimuri comuniste cu forța, prin siluirea voinței populare. Aveau nevoie de așa ceva pentru:
A pregăti opinia publică din Occident, lucrată pînă atunci propagandistic în favoarea Rusiei ( Coaliția anti Hitler o cerea), pentru momentul Cortinei de fier.
A stopa ascensiunea comuniștilor în Occident.

Moscova a sesizat strategia. Și a declanșat o vastă Operațiune de seducere prin cumpărare a elitei românești. Contau gesturile publice. Conta astfel că marii scriitori și marii ziariști români condamnau crimele comise de fascism (inclusiv de Armata română) pe teritoriul URSS. Conta că Patriarhul Nicodim a mers la Moscova și contau declarațiile sale tiribombiste despre Stalin și despre amiciția româno-rusă. După decembrie 1989 presa BOR a dus o campanie pentru a ne convinge că Patriarhul Nicodim făcuse asta contra inimii sale și chiar înfăptuise gesturi de dizidență.

Un fals de proporții!
În orice clipă, dacă ar fi vrut să nu facă jocul rușilor, Patriarhul putea demisiona!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „„Dacă vreți să cunoașteți starea morală și intelectuală a unei nații, uitați-vă la presa ei””

  • ‘Mintea si…Superpozitiile ei’, una fiind cea care șade pe Tronul numit Inima, e Povestea care e Citita sau Scrisa inca de cind e omul pacilea.

    Noul Zeu e Matematica, adica ‘desavarsirea matematicii’.
    adica Știința care in fapt e numele Poveștii Scrise.

    numele Poveștii Citite e Iubirea, adica ecuatia de miscare a Naturii ( Matematica fiind chiar Clona ei )

    Scienticizmul e credinta in Zeul Matematic.

    Scienticizmul propovaduieste Deșteptaciunea, ‘biblia’ ei fiind Povestea Scrisă, adica Povestea Acumularii,
    el fiind povestea Superpozitiei Mintii care e Mandra, deci care exclude exprimarea Inimii,
    asta spre fundamentala diferență fata de Povestea Citita, care e tot una cu Povestea Daruirii, care e exprimarea celeilalte Superpozitii a Mintii, care n are nimic impotriva Superpozitiei Mandre, a Mintii, si nu are pentru ca Superpozitia asta e chiar cea care se gaseste pe Tronul numit Inima, si a carei ‘mișcare’, numita Viață, este chiar Iubirea.

    in rezumat, Medicina se va exprima prin superpozitii, una ii va avea ca esente pe Inteligenti, ailalta pe Deștepti.

  • Bine că facem parte din NATO. Dacă nu ar fi fost așa, s-ar fi găsit și astăzi destule personaje din jalnica noastră elită care să-l susțină pe față pe agresorul de la Kremlin.
    Așa însă, jurnaliști și oameni politici care ar vrea să-l aplaude la scenă deschisă pe Putin, se mulțumesc doar cu punerea la zid a americanilor, pe care-i fac vinovați de răzoiul pornit de Putin.

  • Lasati astea, e 1 Mai muncitoresc si nu se organizeaza pe nicaieri ceva oficial cu mici si bere?
    Protestez! Se mai baga cineva la un protest? Hai, va rog frumos, ca poate il facem sa degenereze intr-o invazie, iar invaziile vaz ca-s apreciate.

  • „Dacă vreți să cunoașteți starea morală și intelectuală a unei nații, uitați-vă la presa ei.”

    Presa e un ‘serviciu de informatii’, prin urmare zicerea de mai sus o modific astfel:
    Daca vreti sa cunoasteti starea morala si intelectuala a unei natii, uitati-va la ‘serviciile ei de securitate’.
    Fix asa cum sint acestea e si starea morala si intelectuala a natiei aleia.

    In vremuri agitate ‘starea’ e catalizata, asa ca…mai modific o data zicerea:
    Daca vreti sa cunoasteti starea morala si intelectuala a unei natii, uitati-va la ‘serviciile ei de securitate’ atunci cind apele sint agitate, tulburi.

    …abia acuma suna bine 🙂
    :)))

  • Pai daca ne uitam la presa rusa vedem starea Rusiei,un Ospiciu Nuclear(asta ca si un exemplu).Pai si marea Fiinta Umana,creata dupa Chipul si Asemanarea lui Dumnezeu,a lasat ca jumatate din Arsenalul Nuclear sa incapa pe mana Ospiciului Planetar numit Rusia.Parca si meritam sa ne exterminam singuri.Atata am putut ,noi,specia cretina numita Om.Pai daca este sa ne luam dupa scrierile vechi Dumnezeul Biblic (venerat de 4 miliarde de credinciosi din intreaga lume),nu era decat seful unei expeditii de extraterestrii(Zeul sumerian Enlil dupa unele interpretari) care a intemeiat o colonie pe Terra creand prin experiment genetic rasa umana ca rasa de sclavi dupa care si au autodistrus (evident cu armament atomic) colonia(2 factiuni din acesti extraterestrii au inceput lupta pentru dominatie pe Terra ajungand la razboi atomic),iar supravietuitorii extraterestrii au fugit in spatiu,si supravietuitorii umani au ramas pe Terra formand umanitatea(vezi Mahabharata,Ramayana si scrierile lui Zecharia Sitchin).Iar religiile noastre sunt bazate pe „amintiri” despre acei colonisti extraterestrii.Iar oamenii merg pe aceeasi cale precum „creatorii” lor.

    • ‘colonistii’ care conteaza sint cei care au Creat…Universul:)), deci cei care conteaza sint colonistii din afara Universului si care, dincolo de faptul ca l-au creat si pe acesta, i au creat si pe colonistii despe care vorbesti, sau amintesti, cei ‘extra’ :)),
      asta in cazul in care ei exista :),
      …io nici nu confirm, nici nu infirm :)))

    • io, adica moi sau l’autre moi, creca online e de vina pentru ce se intampla pe planeta, scrie el pe aici si, paranormal fiind, impune ce o sa se intample.
      cu respect, asta ar avea mai multa logiica decat ce ai scris tu, tudy.

      • io creca e putin altfel, pentru ca nu ma pasioneaza Marea Resetare ci o chestie care o infașoara pe aceasta, mai exact Marea Revolutie,…Metamorfoza,
        asta fiind o dinamica legata ombilical de dinamica tuturor civilizatiilor care s au manifestat pe plabeta asta, xgiar daca se manifesta pe vremea civilizatiei curente 🙂
        deci nu exprimarile relative ale Marii Resetari imi trezesc interesul ci cum anume acestea devin, la nevoie sub influenta ‘ploilor de la waterloo’ exprimari absolute, proprii Metamorfozei 🙂

        in esenta vb despre…Minte VS Inima, acesta fiind chiar numele Jocului care se desfasoara acușica pe planeta asta, el fiind unul al ABSOLUTULUI, chiar daca intr unul din cazuri e vb despre o exprimare Absolut Relativa.

        Istoria Trecutului si Istoria Viitorului sint scrise, faptul ca omul e…cam gata cu Turnul Babel spune doar ca Istoria Viitorului va deveni Realitate, …toata! Brusc!, ca asta face Turnul Babel, indeasa intr un Anotimp…chiar ciclul Anotimpurilor Universului, redefinind astfel…chiar Timpul.
        E Vremea Artificialului,
        tot ce zic s a mai zis, folosind alte exprimari, iar cind n o sa mai zic…pesemne ca nu va mai fi nimic de adaugat:)), despre Taramul Anti va exista cunoastere, fiecare alegind Natura sau Antinatura dupa cum se Oglindește in acestea…:)
        :))))
        ce zici, de data asta l am intrecut pe tudy la…batut cîmpii?:)))

      • …de Iarna scapi prin Artificializare.
        civilizatia asta a construit o scara intre Cer si Pamant, …intrupind Mintea. nu Inima.

        Mintea, Inteligenta Artificiala din sanul Turnului Babel…tot aia.

        Artificializarea civilizatiei si a omului e un proces implacabil, pentru ca omul…asta si a dorit, sa …scape de Iarna,…sa nu mai moara. dorinta lui e…Lege in Creatie

        tot ce i se cere omului…sa faca… e… sa ramana om 🙂
        cu toate astea…va fi coada la cumparat Nemurire, vanzand omul ce esti pe 30 arginti…

        Artificial VS Natural, Minte VS Inima
        Nemurire VS Vesnicie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *