Domnul Dan Iacob, scriitor din Piatra Neamț, mi-a trimis, la Breaza, cea mai recentă antologie a sa: „Ecoul Vasile Lovinescu – autori, texte și teme din viață și operă”.
Aceste rânduri nu se doresc o cronică, ci doar semnalarea unei importante apariții editoriale.
Volumul este dedicat Doamnei Roxana Cristian.
Pentru a lămuri lucrurile de la început, este necesar să precizez că fenomenul în interiorul căruia gravitează toate numele evocate până acum are un sâmbure strălucitor pe nume René Guénon, gânditor francez, care a scris opera sa incredibilă în secolul XX.
Dar, cine este de fapt René Guénon?
S-a născut la 15 noiembrie 1876, la Blois, Franța. A trecut în veșnicie în 7 ianuarie, 1951, la Cairo, în Egipt.
În 1904 a venit la Paris, înscriindu-se la Colegiul Rollin, ca student la matematică. În 1908, Guenon frecventa deja „școlile” ocultiste ale epocii. A devenit o figură cunoscuta în mișcarea ezoterică.
Este investit cu funcția de restaurator al Tradiției primordiale în Occident, mai precis cu rolul de transmițător și tălmăcitor al adevărurilor absolute.
Conduce publicația „Études Traditionnelles”.
În 1930 părăsește definitiv Franța, stabilindu-se pentru tot restul vieții la Cairo.
Din opera sa vastă amintim doar câteva titluri:
Din volumele publicate postum:
Cel care l-a făcut cunoscut în România pe gânditorul francez este Vasile Lovinescu.
Descendent al celebrei familii a Lovineștilor, el s-a născut pe data de 17/30 decembrie 1905 în oraşul Fălticeni. Tatăl său era frate cu criticul literar Eugen Lovinescu.
După terminarea Facultăţii de Drept, Vasile Lovinescu a lucrat ca jurisconsult. Principala preocupare a tânărului a rămas spiritualitatea. În acest domeniu, el a publicat în anii ’30 numeroase articole şi eseuri în reviste ca: Viaţa Literară, Viaţa Românească, Adevărul Literar şi Artistic, Credinţa, Familia, Azi, Vremea, dar şi câteva traduceri din limbile germană, franceză şi engleză.
Figura care l-a atras în aceste începuturi de studii tradiţionale a fost cea a misticului Bo Yin Ra, german de origine. Din cărţile lui Bo Yin Ra a aflat Vasile Lovinescu de cartea lui René Guénon „Le Roi du Monde”, pe care o traduce, fără să o poată însă publica. Din acest moment, gânditorul tradiţional francez a devenit mentorul său spiritual.
A început în 1934 o corespondenţă cu René Guénon, care a durat neîntrerupt până în 1940, în paralel cu o meditaţie susţinută asupra cărţilor lui şi a marilor texte ale esoterismului universal. Chiar dacă a continuat să scrie în reviste şi să aibă relaţii cu unii scriitori români ca Dan Botta, Dan Petraşincu, Anton Dumitriu, Mircea Eliade şi mai ales Sandu Tudor, atenţia lui principală s-a îndreptat spre obţinerea unei iniţieri.
Scriitorul s-a retras în 1980 definitiv la Fălticeni, în casa părintească de pe strada Sucevei, devenită între timp Galeria Oamenilor de Seamă (1972), prin donaţia şi grija soţiei sale.
S-a stins din viaţă pe data de 14 iulie 1984. După 1989 apar în periodice numeroase fragmente din opera lui Vasile Lovinescu şi diferite prezentări ale omului şi operei (Caiete Critice, România Literară, Steaua, Cotidianul LAI, Timpul, Manuscriptum, Cronica, Echidistanţe, etc.)
Ca și mentorul său a lăsat o impresionantă operă din care amintim:
Cartea nu este întâmplător dedicată Doamnei Roxana Cristian, este singura în viață dintre discipolii săi.
Cine e Dan Iacob de fapt? Deși este absolvent de învățământ superior tehnic, a fost atras de arta teatrală în special, apoi de filozofie și teologie.
Autor al volumelor:
Au urmat trei antologii despre Iisus Hristos, Constantin Noica și Vasile Lovinescu.
Dan Iacob dovedește din nou că este un promotor neobosit al culturii de calitate, al cunoașterii în general. Orașul Piatra Neamț se poate mândri cu el, un om de o mare profunzime. Preocupările sale sunt plastic descrise de scriitorul Dan Stanca în prefața cărții: „Ajuns la capătul acestei antologii, el nu va fi mult schimbat față de cel care a plecat la drum. Deoarece tot urcând a înțeles că adevăratul alpinist nu este acela care a atins piscul propus, ci acela care, după ce a ajuns în vârf face de acolo saltul în sus, fără să mai aibă în față un perete stâncos de care să se agațe. Aceasta este ascensiunea finală. Dan Iacob, la 60 de ani, așteaptă clipa saltului.”
Lansarea celei mai recente cărți se poate urmări la această adresă:
https://www.facebook.com/100012196838585/videos/1068341496915735
Lasă un răspuns