Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Dan Iacob a lansat Ecoul Vasile Lovinescu

Domnul Dan Iacob, scriitor din Piatra Neamț, mi-a trimis, la Breaza, cea mai recentă antologie a sa: „Ecoul Vasile Lovinescu – autori, texte și teme din viață și operă”.
Aceste rânduri nu se doresc o cronică, ci doar semnalarea unei importante apariții editoriale.
Volumul este dedicat Doamnei Roxana Cristian.

Pentru a lămuri lucrurile de la început, este necesar să precizez că fenomenul în interiorul căruia gravitează toate numele evocate până acum are un sâmbure strălucitor pe nume René Guénon, gânditor francez, care a scris opera sa incredibilă în secolul XX.

Dar, cine este de fapt René Guénon?
S-a născut la 15 noiembrie 1876, la Blois, Franța. A trecut în veșnicie în 7 ianuarie, 1951, la Cairo, în Egipt.
În 1904 a venit la Paris, înscriindu-se la Colegiul Rollin, ca student la matematică. În 1908, Guenon frecventa deja „școlile” ocultiste ale epocii. A devenit o figură cunoscuta în mișcarea ezoterică.
Este investit cu funcția de restaurator al Tradiției primordiale în Occident, mai precis cu rolul de transmițător și tălmăcitor al adevărurilor absolute.
Conduce publicația „Études Traditionnelles”.
În 1930 părăsește definitiv Franța, stabilindu-se pentru tot restul vieții la Cairo.

Din opera sa vastă amintim doar câteva titluri:

  • Esoterismul lui Dante (1925)
  • Regele lumii (1927)
  • Simbolismul crucii (1931)
  • Stările multiple ale ființei (1932)
  • Metafizica orientală (1939)
  • Marea Triadă (1946)
  • Tratat despre inițiere (1946)
  • Principiile calcului infinitezimal (1946)

Din volumele publicate postum:

  • Tratat asupra ezoterismului creștin (1954)
  • Simboluri fundamentale ale științei sacre (1962)
  • Forme tradiționale și cicluri cosmice (1970)
  • Puncte de vedere despre ezoterismul islamic și taoist (1973)

Cel care l-a făcut cunoscut în România pe gânditorul francez este Vasile Lovinescu.
Descendent al celebrei familii a Lovineștilor, el s-a născut pe data de 17/30 decembrie 1905 în oraşul Fălticeni. Tatăl său era frate cu criticul literar Eugen Lovinescu.

După terminarea Facultăţii de Drept, Vasile Lovinescu a lucrat ca jurisconsult. Principala preocupare a tânărului a rămas spiritualitatea. În acest domeniu, el a publicat în anii ’30 numeroase articole şi eseuri în reviste ca: Viaţa Literară, Viaţa Românească, Adevărul Literar şi Artistic, Credinţa, Familia, Azi, Vremea, dar şi câteva traduceri din limbile germană, franceză şi engleză.

Figura care l-a atras în aceste începuturi de studii tradiţionale a fost cea a misticului Bo Yin Ra, german de origine. Din cărţile lui Bo Yin Ra a aflat Vasile Lovinescu de cartea lui René Guénon „Le Roi du Monde”, pe care o traduce, fără să o poată însă publica. Din acest moment, gânditorul tradiţional francez a devenit mentorul său spiritual.

A început în 1934 o corespondenţă cu René Guénon, care a durat neîntrerupt până în 1940, în paralel cu o meditaţie susţinută asupra cărţilor lui şi a marilor texte ale esoterismului universal. Chiar dacă a continuat să scrie în reviste şi să aibă relaţii cu unii scriitori români ca Dan Botta, Dan Petraşincu, Anton Dumitriu, Mircea Eliade şi mai ales Sandu Tudor, atenţia lui principală s-a îndreptat spre obţinerea unei iniţieri.

Scriitorul s-a retras în 1980 definitiv la Fălticeni, în casa părintească de pe strada Sucevei, devenită între timp Galeria Oamenilor de Seamă (1972), prin donaţia şi grija soţiei sale.
S-a stins din viaţă pe data de 14 iulie 1984. După 1989 apar în periodice numeroase fragmente din opera lui Vasile Lovinescu şi diferite prezentări ale omului şi operei (Caiete Critice, România Literară, Steaua, Cotidianul LAI, Timpul, Manuscriptum, Cronica, Echidistanţe, etc.)

Ca și mentorul său a lăsat o impresionantă operă din care amintim:

  • Al patrulea hagialâc (Ed. Cartea Românească, București, 1981; ediția a II-a, Ed. Rosmarin, București, 1996)
  • Creangă și Creanga de Aur (Ed. Cartea Românească, 1989; ediția a II-a integrală, Ed. Rosmarin, București, 1996)
  • Incantația sîngelui (Ed. Institutul European, Iași, 1993; ediția a II-a, Ed. Institutul European, Iași, 1999
  • Mitul sfîșiat (Ed. Institutul European, Iași, 1993; ediția a II-a, Ed. Institutul European, Iași, 1999
  • Interpretarea esoterică a unor basme și balade populare românești (Ed. Cartea Românească, București, 1994; ediția a II-a, Ed. Cartea Românească, București, 2000)
  • Jurnal Alchimic (Ed. Institutul European, Iași, 1994; ediția a II-a, Ed. Institutul European, Iași, 1999)
  • Steaua fără nume (Ed. Rosmarin, București, 1994)
  • Dacia hiperboreană (Ed. Rosmarin, București, 1994; ediția a II-a, Ed. Rosmarin, București, 1996)
  • Scrisori crepusculare (Ed. Rosmarin, București, 1995)
  • Însemnări inițiatice (Ed. Rosmarin, București, 1997)
  • Meditații, simboluri, rituri (Ed. Rosmarin, București, 1997)

Cartea nu este întâmplător dedicată Doamnei Roxana Cristian, este singura în viață dintre discipolii săi.

Cine e Dan Iacob de fapt? Deși este absolvent de învățământ superior tehnic, a fost atras de arta teatrală în special, apoi de filozofie și teologie.

Autor al volumelor:

  • „Neodihnirea de fiinţă” Editura „Nona”,
  • „Lasă-te locuit” Editura „Timpul”,
  • „Pecetea” Editura „Cetatea Doamnei”,
  • „Uită-te o clipă, răsare soarele” Editura „EIKON”,
  • „Această lume nu e o concluzie” Editura „EIKON”,
  • „De la Nistru pân la … Nisa – jurnalul unui bibliotecar”, Editura EIKON,

Au urmat trei antologii despre Iisus Hristos, Constantin Noica și Vasile Lovinescu.

Dan Iacob dovedește din nou că este un promotor neobosit al culturii de calitate, al cunoașterii în general. Orașul Piatra Neamț se poate mândri cu el, un om de o mare profunzime. Preocupările sale sunt plastic descrise de scriitorul Dan Stanca în prefața cărții: „Ajuns la capătul acestei antologii, el nu va fi mult schimbat față de cel care a plecat la drum. Deoarece tot urcând a înțeles că adevăratul alpinist nu este acela care a atins piscul propus, ci acela care, după ce a ajuns în vârf face de acolo saltul în sus, fără să mai aibă în față un perete stâncos de care să se agațe. Aceasta este ascensiunea finală. Dan Iacob, la 60 de ani, așteaptă clipa saltului.”

Lansarea celei mai recente cărți se poate urmări la această adresă:

https://www.facebook.com/100012196838585/videos/1068341496915735


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *