Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Dan Motreanu – soluţia pentru şefia PNL

Este oficial. 25 septembrie 2021 este data stabilită de către conducerea PNL pentru organizarea congresului partidului. Până în acest moment, Ludovic Orban este singurul lider care şi-a anunţat candidatura. Şi a demarat deja propria campanie în interiorul partidului.

De asemenea, Florin Cîţu, actual vicepreşedinte al partidului şi premier al României, este împins de la spate spre o candidatură la vârful partidului atât de opozonaţii lui Orban, cât şi de majoritatea influencerilor din mass-media abonaţi la resurele guvernamentale.

Pentru Partidul Naţional Liberal urmează o perioadă foarte dificilă, care va presupune costuri electorale extrem de mari. De modul în care va fi gestionată această perioadă depinde viitorul partidului pe scena politică. Anul 2024 poate găsi PNL fie ca un partid popular în rândul maselor – cel care a salvat şi relansat economia naţională –, fie ca un partid înghenuncheat şi aflat la limita dispariţiei din lumina reflectoarelor politice.

Cutuma politică, care a funcţionat până în acest moment în rândul partidelor care au câştigat alegerile parlamentare, a impus ca preşedintele partidului să fie şi cel care ocupă funcţia de premier. O cutumă care nu a mai putut fi, însă, aplică în urma alegerilor parlamentare din 2016, când Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a fost în imposibilitatea juridică şi constituţională de a ocupa această funcţie.

Decuplarea funcţiei de premier de cea de preşedinte al partidului, chiar dacă a generat numeroase convulsii şi jocuri de putere în interiorul PSD, s-a dovedit a fi, totuşi, extrem de benefică pentru rezultatul obţinut de partid în alegerile parlamentare din 2020. Separarea celor două funcţii, pentru o bună perioadă de timp, a amortizat astfel destul de mult din impactul erodării guvernamentale asupra scorului politic al partidului.

Ludovic Orban este printre ultimii mohicani care reprezintă vechea generaţie de politicieni şi care ocupă încă o funcţie înaltă în statul român. Reconfirmarea sa în funcţia de preşedinte al PNL ar echivala automat cu demararea demersurilor pentru ca acesta să ocupe şi funcţia de premier.

Pentru Florin Cîţu, funcţia de premier se dovedeşte deja a fi o pălărie mult prea mare pentru capacităţile sale profesionale. Propulsarea acestuia într-o funcţie politică extrem de dificilă, cum este cea de preşedinte al unui partid aflat la guvernare, este o responsabilitate pe care el nu are pregătirea politică necesară să o îndeplinească.

Până în aceste moment, în mass-media au circulat diverse nume al unor potenţiali candidaţi supriză pentru conducerea PNL. Dintr-o listă destul de cuprinzătoare de posibili contracandidaţi ai favoriţilor, europarlamentarul Dan Motreanu este de departe soluţia cea mai bună pentru a ocupa funcţia de preşedinte al PNL.

Astfel:

  • Deşi este mai puţin cunoscut publicului larg, Motreanu este unul dintre cele mai experimentate personaje de pe scena politică, atât prin prisma activităţii parlamentare (fiind ales în mai multe rânduri ca deputat în Parlamentul României), cât şi prin prisma activităţii sale politice – acesta fiind membru PNL din anul 1990;
  • Contextul generat de către recenta pandemie a subliniat mai bine ca oricând că jocurile politice şi marile decizii se iau la Bruxelles. De cele mai multe ori, statele membre au fost doar simple spectatoare. Or, prin statutul său de europrlamentar, Motreanu poate reprezenta, negocia şi apăra interesele PNL şi ale guvernului României direct la sursă;
  • Alegerea lui Motreanu în funcţia de preşedinte al PNL poate fi garanţia că actualul statu-quo cu Florin Cîţu – premier şi Ludovic Orban – preşedinte al Camerei Deputaţilor se menţine, iar partidul nu riscă să treacă prin convulsii interne care ar putea genera chiar o sciziune a partidului;
  • Imaginea lui Dan Motreanu nu este asociată nici cu restricţiile dure impuse populaţiei de Ludovic Orban din funcţia de premier, nici cu campania de vaccinare promovată de premierul Florin Cîţu – care provocată iritare în rândul unor segmente electorale destul de importante. Or, prin alegerea lui Motreanu în funcţia de preşedinte al partidului, imaginea PNL este protejată de impactul negativ al acestor măsuri controversate;
  • Dan Motreanu a fost unul dintre principalii piloni ai campaniei prezidenţiale, astfel că preşedintele Klaus Iohannis nu ar trebui să-şi facă griji în privinţa intereselor politice pe care acesta le are în perspectiva finalului său de mandat. Foarte probabil, Motreanu nu ar ezita să îl propună pe Iohannis în anul 2024 pentru funcţia de premier din partea PNL;
  • Nu în ultimul rând, Dan Motreanu este unul dintre cei mai carismatici şi mai eleganţi bărbaţi de pe scena politică, fiind printe puţini care ştiu cum să îmbrace şi să poarte un costum. De cele mai multe ori, o imagine are un impact mai mare decât orice discurs. Or, de imaginea prăfuită a şefior de partid care poartă costume cu două numere mai mari cred că s-a săturat toată lumea în acest moment;

O confruntare tensionată, cum se prefigurează a fi cea între Orban – Cîţu, riscă să degenereze şi producă numeroase deservicii politice şi de imagine pentru PNL atât pe termen scurt, cât şi în perspectiva anului 2024. Candidatura lui Dan Motreanu este soluţia care garantează menţinerea în continuare a unităţii interne a partidului. Iar propulsarea sa la conducerea PNL va fi un câştig însemnat atât pentru liberali, cât şi pentru întreaga scenă politică.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Dan Motreanu – soluţia pentru şefia PNL”

  • In mod normal, liberalii ar trebui sa reprezinte in parlament clasa de mijloc. Dar aceasta, in Romania, este sublima dar lipseste cu desavarsire. Sunt chiar curios cati dintre liberali au facut afaceri fara stat. In Romania, in afara de micii patroni de SRL-uri amarate, singurii asa-zisi reprezentanti ai clasei de mijloc, prin prisma veniturilor, sunt functionarii superiori din ministere si agentii, magistratii, politistii si securistii. In rest, bate vantul. Deci, pe cine reprezinta PNL? Pe cine sa reprezinte Dan Motreanu? Pe mine, unul, sigur nu! Cat despre Werner, viitor PM, sa ne fereasca D-zeu! N-a fost suficient ce a produs ca presedinte? La Bruxelles, nimeni nu negociaza nimic. Acolo vorbeste Berlinul si ceilalti asculta. E adevarat ca mai misca ceva ungurii si polonezii. Ai nostri, ha, ha, mai e cazul sa vorbim?

  • Pnl nu se confrunta cu o competiție de lideri. De fapt aripa PD in earca sa preia controlul alimentând conflictele între foștii liberali care sunt mai numeroși. Obiectivul lor este Cioloș presedinte al Romaniei

  • deci…cu doctrina.

    ce e mai intai, doctrina sau seful partidului?!

    doctrina pnl e expirata.
    stiti cumva daca doctrina, aia noua, a fost aleasa?
    ca ar fi chiar culmea ca seful sa fie cunoscut, insa doctrina sa ramana pitita bine!:))

  • ‘Iar propulsarea sa la conducerea PNL va fi un câştig însemnat atât pentru liberali, cât şi pentru întreaga scenă politică.’

    daca exista un castig si pentru popor, chiar ca era tare!:))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *