Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc în data de 24 noiembrie, iar al doilea tur în data de 8 decembrie. Alegerile parlamentare au loc la 1 decembrie

Dan Tomozei: Niciodată relațiile româno-chineze nu au fost mai proaste ca acum

Comentarii

20 comentarii pentru articolul „Dan Tomozei: Niciodată relațiile româno-chineze nu au fost mai proaste ca acum”

 • Politica pe care o promovează iohanis față de China frizează trădarea. Nu mai detaliez de silă. Am zis și când cu vizita lui Xi.
  .
  Presupun că o să i mai luați interviuri dlui. Tomozei, mai aplicate.
  Întrebați l pe când o traducere integrală a cărții lui U Cheng en, Călătorie spre soare apune.
  Cartea e tradusă în românește după o traducere parțială în engleză.
  În spiritul bunei prietenii cu China, cartea ar merita o traducere directă și integrală. Mult succes cui se va apuca de treabă.
  Cartea poate fi comparată cu Odiseea, sinteza spiritului unei civilizații și manual inițiatic.
  La schimb ar trebui traduse Miorița și Toma a lui Moș. Vorbesc serios.
  .
  A propos de civilizația chineză, remarcabilă în atât de multe privințe, sper să nu se autodistruga prin tehnologie.

  • să nu se autodistruga prin tehnologie.

   doamna civilizația așa cum arată ea azi și așa cum a arătat ea de când e lumea e pe moarte. prin urmare despre ce distrugere sau autodistrugere mai vorbim. scăparea civilizației este artificializarea iar din acest punct de vedere China este în frunte.

   în lipsa artificiazării civilizația moare iar în prezența artificializării natura nu mai prezintă interes. prin urmare discuția dacă e să fie purtată este purtată în acești termeni vom avea o civilizație care se artificializează renuntind la natură sau vom avea o natură care nu are nimic împotriva artificiazării, deci va fi păstrată și aceasta componentă naturala chiar daca în afara civilizației mare cit planeta

   • problema fundamentală a Chinei este atitudinea ei față de inteligența artificială. aceasta e problema pe care o are de rezolvat. momentan poate că problema nu e văzută ca fiind fundamentală însă odată cu trecerea timpului ea va deveni capitală.

    • există o singură soluție însă pot fi căutate și altele
     soluția este lucrul prin superpoziții

 • Intru sustinerea afirmatiei domnului Tomozei, cum ca Romania mai are „in memoria si simtirea sociala” din China, INCA, o imagine afectiva buna, relatez, sumar, cele traite de mine in China, in urma cu cca. 10 ani: – menajera (Acolo se chiama „Ai”) unui cunoscut, nou venita la el (a lucrat, inainte, la suedezi, norvegieni, etc.) auzind ca suntem nascuti romani, s-a luminat repede la fata si a zis „Lomania” (chinezii nu pronunta bine litera „R”) „foarte bun, frumos, Ceausescu, Nadia comaneci, Nastase…”; – Vizita lui Ponta in China a fost relatata, pe larg, in pagina 1 cu o fotografie mare, color, in cel mai mare ziar de limba engleza din Shanghai;- intr-o cofetarie (destul de rare in Beijing), asteptand dupa o ingetata, am rasfoit o carte, in Chineza (editata in 2014), unde erau poze si articole despre filozofi contemporani (numele filozofilor erau scrise cu litere latine). Incepand de la pagina 83 am gasit un articol despre EMIL CIORAN. Tot atunci am aflat, de la oameni care au vazut asta ei insisi, ca arealul ambasadei romane, era plin de balarii, iar foarte putinul personal era necalificat si rau voitor…PROBLEMA este ca memoria buna, castgata greu, se stinge incet, dar sigur. Ramane realitatea jegoasa „faurita” de slugi baloase…care va da noul „renume” Romaniei

 • „E.S. Han Chunlin, Ambasadorul Chinei în România: A acuza China de “supracapacitate” este nerezonabil. Politicile de subvenții industriale ale Chinei sunt rezonabile și conforme”
  https://curierulnational.ro/e-s-han-chunlin-ambasadorul-chinei-in-romania-a-acuza-china-de-supracapacitate-este-nerezonabil-politicile-de-subventii-industriale-ale-chinei-sunt-rezonabile-si-conforme/

 • nici macar ‘ pacea și prietenia intre popoare’
  nu ne mai e …crez.
  și în fața crezului asta am decazut … făcând galerie.

 • Extraordinar interviu !
  Se degaje trista concluzie ca nu mai ai nevoie de dusmani cand ai astfel de parteneri precum SUA si UE.

 • Tovarășul Dan Tomozei face mare cinste României și merita acest post de ambasador al României în China din păcate nu se califica…până nu scăpăm de interesele americane România nu are nici un interes de aparat.

 • Un dialog de zile mari!

 • Tovarăși ordin pe unitate China + Rusia +BRICS sunt dușmanii noștri sunt tari conduse de dictatori nemiloși care vor binele tarii lor.Iar noi suntem, suntem, suntem ce naiba mai suntem?Mari mișcări sunt acum la nivel planetar iar NOI din nou suntem de partea greșita a istoriei?!

  https://youtu.be/pNQfXG8KASs?si=cvD3hYhQoYm9jvEb

  • Nu mai reprezentam mare lucru,dar deocamdată e important ca mai…suntem,până când?
   E comedie ca la teatrul de păpuși cu țările Europei ,din lemn,capete seci ,manevrate de diabolicul păpușar de peste ocean,poate se mai rup sforile…
   Și viitorul omenirii e pe axa China-Brics,clar.

 • Domnule Ion Cristoiu
  Până în 2026 Romania s-a angajat în fața americanilor că scoate firmele chinezești de IT&C din rețelele locale ale furnizorilor de servicii de comunicații.
  Toată Stima Maestre Ion Cristoiu!!!
  Valentin-Ionut Constantinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *