Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Daniela Cărămănuță, de la Fetești-Sat la Londra, de la matematică la poezie

Pe vremea când eram și eu tânăr și neliniștit, era la mare vogă cântărețul Dan Spătaru, cel la care mă gândesc astăzi, 2 octombrie, cât arată calendarul din perete, ziua sa de naștere. Unul din refrenele sale fredonate de multă lume avea următoarele versuri:
Drumurile noastre toate se vor întâlni vreodată
Drumurile și iubirea, gândurile, fericirea.

Dacă a venit vorba despre versuri, despre drumuri, de departe cel mai potrivit este să aduc în centrul atenției dumneavoastră pe distinsa doamnă Daniela Cărămănuță. Asta deoarece face versuri care mi-au mers la suflet, dar și drumuri interesante pe planeta noastră. Unul dintre ele este cel care a pornit din localitatea Fetești-Sat, Județul Ialomița, locul unde s-a născut, și a ajuns la Londra, unde este acum profesoară de matematică, la un colegiu. Vă invit să o cunoaștem în cadrul următorului dialog.

– Pentru început, vă rog să vă prezentați.
– Mă numesc Daniela Cărămănuță, m-am născut în anul 1970, pe 10 mai, în localitatea Fetești-Sat, Județul Ialomița. Sunt căsătorită cu un om extraordinar, am o fată frumoasa din toate punctele de vedere, iar de profesie sunt profesoară de matematică la un colegiu din Londra. Sunt cunoscută pe Internet ca Daniela – Fata cu poezii la minut. Am două pagini de Facebook unde public poeziile scrise de mine: pagina personală

– Daniela Caramanuta și pagina Fata cu poezii la minut.
– Cum a fost întâlnirea cu poezia ?

– Întâlnirea cu poezia a avut loc la o vârstă foarte fragedă, când mama – o mare iubitoare de poezie – mi-a citit primele versuri… Ceva s-a întâmplat atunci, deoarece din acel moment sufletul meu se umplea de bucurie de câte ori auzeam, citeam sau recitam o poezie.
Recitam de mică atât de frumos încât dădeam spectacole tutor rudelor și vecinilor din bloc, iar de câte ori călătoream, compuneam versuri în minte pe care din nefericire nu le așterneam pe hârtie. Din păcate, după terminarea liceului și începerea facultății, nu am mai avut timp de poezie. Învățam foarte mult, iar apoi m- am angajat, căsătorit, am născut un copil… Însă acum 2 ani, având deschiderea necesară, toate forțele
Universului au lucrat împreună și au făcut posibila reîntâlnirea cu prietena mea cea mai buna din copilărie, poezia. Si cât de frumos a fost! Acum nu mai contează dacă sunt extrem de obosită (având un program de lucru extenuant), nu contează nici dacă sunt bolnavă… Nu mai contează nimic – tot îmi fac timp pentru poezie. Nu mai găsesc scuze, ci caut soluții deoarece sufletul meu este atât de fericit și mulțumit atunci când scriu sau citesc o poezie…Și acest lucru este cel mai important!
La sfârșitul anului 2020, am început timid să public pe Facebook câteva rânduri așteptând cu emoție comentariile din partea prietenilor. Totodată, poeții din spațiul virtual m-au încurajat, m-au sprijinit enorm și m-au invitat în grupurile de poezii din care făceau parte. (Mulțumiri infinite poeților: Mariana Ieremia, Mariana Kiss, Petru Ungar, Rodica Flore, Cristina Serghiescu, Kessy Ellys Nycollas, Ileana Tufisi, Ionel Sava, Viorica Crecan, Mariana Carp, Ana Rusu, Vasilica Purice, Antoneta Marangoci, Pinte Carmen, Marieta Coman, Dida Dya, Popescu Daniel Cristian). În acest fel am căpătat încredere și apelând la talentul meu de a recita, am început să realizez videoclipuri cu poezii compuse și recitate de mine. Am recitat apoi și poezii compuse de Mihai Eminescu și George Coșbuc. Din anul 2021 am început să recit din poeziile scrise de distinsul poet Ioan Ilie. Ulterior, dumnealui mi-a dedicat 2 poezii: „Zâmbește, Daniela!” și „Cine ești tu, Daniela?” pe care le-am recitat în videoclipuri realizate excepțional de sora mea, FocuswithFlo.
Am scris și eu o poezie cu același titlu: „Cine ești tu, Daniela? “ pe care am recitat-o ulterior într-un videoclip minunat. În 2021 mi s- au alăturat în călătoria mea alți poeți minunați cărora doresc să le mulțumesc pentru tot sprijinul lor: Ely Rossi, Lorica Mihaila, Doina Moritz, Marcela Mravec, Felicia Pascal, Teo Mardare, Lucia Steffens, Valerica Salagean.
– Ce poeți din România vă plac?
– Poetul român preferat este George Coșbuc. Apoi urmează Nichita Stănescu și Mihai Eminescu.

– Dar din alte țări?
– Ca și poeți de peste hotare: Charles Baudelaire și Jalaluddin Rumi.

– Ce ne puteți spune despre anul 2022?
– În acest an, am continuat să compun versuri pentru melodiile (în limba română) cântate de sora mea, FocuswithFlo în care eu am părți în care recit. Toate melodiile noastre conțin această combinație cântec- poezie. Am finalizat împreună ALBUMUL „Anotimpuri pe portativ “ care conține melodiile: „Culorile Primăverii”, „Totul e un joc”, „Magia Toamnei”, „Bucuriile Iernii” și ca bonus „Scumpa mama”, toate având un real succes în mediul virtual. Totodată am început lucrul la un alt album la care nu avem încă un titlu și am compus versurile pentru cântecele: „Invidia” și „Ura” la care avem deja zeci de mii de vizualizări , sute de distribuiri și comentarii minunate. Tot în acest an am continuat să scriu zilnic poezii (în general catrene și nu numai) pe care le public pe paginile mele. Cititorii se regăsesc în aceste versuri deoarece scriu în general despre viață, iubire, Dumnezeu. Primesc zilnic comentarii foarte frumoase, mulțumiri și aprecieri pentru ceea ce fac. De aici îmi iau puterea de a merge mai departe. Fără Dumnezeu și fără oamenii care îmi citesc rândurile și gândurile eu nu aș fi nimic. Sunt recunoscătoare în fiecare zi!

– Ce vă doriți pentru finalul lui 2022?
– Pentru finalul anului 2022 visez să public prima mea carte care se va intitula „Poezii la minut” vol.1. Am strâns suficient de multe poezii în acești 2 ani, chiar și pentru 2 volume, dar nu le voi publica pe toate. Le voi alege doar pe cele mai reușite. Totodată îmi doresc ca acest volum să fie unic din punctul de vedere al modului în care va fi structurat. (Acesta va fi o surpriză extrem de plăcută pentru cititorii mei pe care nu o voi dezvălui acum). Pentru viitor mi-aș dori să public anual câte un volum de poezii. De aproape 2 ani poeziile mele sunt publicate lunar în minunata revistă de Arta și Cultură LUCEAFARUL DIN VALE și de 2 ori pe an în antologii. În următorii ani voi continua să public în aceasta revista și în antologiile redactate de LUCVAL & KEN. Am o relație profesională extraordinar de frumoasa cu dna Kessy Ellys Nycollas. Colaborez cu dumneaei de aproape 2 ani. O colaborare minunată am și cu domnul Ionel Sava, poet și administrator al grupului de poezie Poezii recitate I&G și al Radioului cu același nume. Dumnealui a recitat și montat câteva din poeziile scrise de mine. De asemenea am scris poezii în 2 antologii publicate în limba engleza și îmi propun să continui să scriu și în următorii ani, poezii în limba engleză în paralel cu creațiile în limba română.

– Cum doriți să fie lumea în general, lumea culturală mă refer?
– Lumea culturală poate fi o lume magică atunci când toți oamenii de cultură și artă se sprijină și se apreciază reciproc. Fiecare poet, scriitor, artist contribuie într-o măsură mai mare sau mai mică la crearea acestui miraculos Univers al artei în toate formele ei. Facem acest lucru pentru cei ce ne urmăresc creațiile, pentru cei ce ne vor descoperi într-o zi și chiar pentru noi. Pentru ca acest lucru ne bucură sufletele într-un mod pe care nu îl putem descrie în cuvinte. Îmi imaginez o lume culturală plină de frumos, fără critici care au la baza invidia sau pur și simplu motivul de a discredita (doar critici constructive care ne ajută să evoluăm).

– Ce le transmiteți celor care vă urmăresc în spațiul virtual ?
– Mulțumesc din suflet oameni minunați, care zi de zi îmi citiți poeziile de pe paginile mele de Facebook, din reviste sau antologii. Sunt fericită că am puterea să aduc zâmbete, speranțe de mai bine, că pot să pătrund în inimile voastre prin gândurile frumoase puse în rime. Mulțumesc tuturor pentru comentariile deosebite, pentru mulțimea de aprecieri, pentru distribuirile poeziilor mele pe paginile voastre. V-am spus oare cat sunteți de minunați?

– Să vedem acum versurile dumneavoastră?
– Iată două poezii scrise de mine:

Cine ești tu, Daniela?
Sunt ZÂMBETUL ce-ți dorești să îl vezi dimineața…
Sunt RÂSUL zglobiu ce vrei să-ți umple viața.
Sunt PRIVIREA blajină ce te face să tresari…
Sunt VOCEA ce te face iubirea s-o declari!
Sunt OMUL ce se reinventează și își îndeplinește menirea.
Sunt MELODIA ce alungă durerea.
Sunt POEZIA ce aduce pretutindeni pacea.
Sunt FEMEIA ce își face auzită vocea.

*
Ce e POETUL?
Un ÎNGER trimis de Dumnezeu pe pământ
Să îți ALINE durerea când te vede plângând!
Să te facă să RÂZI sau să ZÂMBEȘTI
Când sufletu-ți e greu de GRIJILE lumești…
Ce e poetul?
O muzică DIVINĂ,
Ce vine ca o ploaie de vară peste TINE.
O vorbă atât DULCE,
Că MIERE împarte de zor pe unde trece…
Ce e poetul?
Un SĂRUT ușor ce inima tare îți face ca să BATĂ!
Nu-l vei uita în veci, de l-ai citit o dată!

– Felicitări din toată inima.

Am plecat de la drumuri și vreau să termin tot cu ele. Citind poemele invitatei noastre, fiecare om poate face drumul de la tristețea și îngrijorările provocate de știrile negative a realității, la bucurie și lumină solare. Elemente ce caracterizează poezia Danielei Cărămănuță. De când am aflat de doamna profesor, mă gândesc și eu la dascălii din tinerețea mea. Apoi, îmi revin în memorie versurile sale. Asta deoarece „Nu-l vei uita în veci, de l-ai citit o dată”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *