Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

De ce a fost neînfricat Nicolae Ceaușescu la Târgoviște

Mulți publiciști și istorici, ba chiar și mulți politicieni, au observat că Procesul de la Târgoviște l-a reabilitat pe Nicolae Ceaușescu.
De ce?
Răspunsul e mai mult decît interesant în materie de imagine publică.

Anterior lui 22 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu a fost pentru mai toți românii un portret. Un portret idealizat, dar un portret. Despre omul Nicolae Ceaușescu îndrăzneau să scrie – și îndrăzneau, pentru că li se permitea – doar scriitori precum Adrian Păunescu, Corneliu Vadim Tudor. Toți ceilalți semnatari de ode se încadrau strict în numărul redus de cuvinte și formulări: Un om între oameni, Geniul Carpaților, Înțeleptul Conducător. Oricît ar părea de straniu, Cultul personalității a făcut mult rău lui Nicolae Ceaușescu prin zidul de neîncredere ridicat între el și români ca urmare a laudelor deșănțate. Lipsite de măsură nu doar prin frecvența halucinantă, dar și prin exagerările groaznice, laudele aduse lui Nicolae Ceaușescu au dus la neîncrederea și în calitățile reale ale lui Nicolae Ceaușescu. Putem spune orice despre Nicolae Ceaușescu. Că a fost un comunist fanatic; că nu absolvise la vreme o facultate mai acătării; că era Dictator; că se implica în cele mai mărunte decizii, reluînd la nivel de șef de stat comportamentul chiaburilor din Scornicești. Nu putem spune că n-avea geniu politic, dar mai ales nu putem spune că era laș. Lumea se miră de bărbăția dovedită la Tîrgoviște, de neînfricarea ce a uimit pe occidentali. Dar tot ea, Lumea, uită că Nicolae Ceaușescu a fost arestat pe bune și condamnat chiar de tînăr. Cităm din Wikipedia:

Procesul de la Brașov și detenția la Doftana

Cert este că în 1936 Ceaușescu era secretar regional al UTC și încerca, împreună cu agitatorul polonez Vladislav (sau Vladimir) Tarnovski, să coaguleze celulele comuniste. În ianuarie 1936 cei doi au vizitat celula comunistă constituită în comuna Ulmi de lîngă Târgoviște, încercînd să-i atragă pe membrii ei cu funcții mai înalte în ierarhia comunistă. Întîlnirea a fost deconspirată de un informator al Siguranței, Ion Olteanu, iar Ceaușescu a fost din nou arestat împreună cu Tarnovski, Gheorghe Dumitrache (organizatorul celulei) și alți comuniști. În cursul anchetei și interogatoriilor separate, Ceaușescu a rămas singurul care a refuzat să recunoască, împotriva tuturor evidențelor, activitatea subversivă. La sfîrșitul lunii grupul a fost transferat la Palatul de Justiție din Brașov, unde a fost judecat. În perioada judecării procesului a fost încadrat în PCdR. Ceaușescu a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare (doi ani pentru acțiunile propriu-zise și șase luni pentru ultraj în urma protestelor vehemente la adresa curții). El și Tarnovski au primit cele mai mari pedepse din lotul de 13 activiști comuniști condamnați. Transferat ulterior la Închisoarea Doftana, Ceaușescu i-a întîlnit pe Vasile Luca, Alexandru Moghioroș și apoi pe Gheorghe Gheorghiu-Dej, Chivu Stoica și Gheorghe Apostol. Propaganda comunistă avea să creeze multiple legende romanțate în jurul detenției la Doftana.

Eliberat la termen în 1938, Ceaușescu a rămas în libertate doar doi ani, întrucît în 1939 a fost condamnat în lipsă la 3 ani de închisoare pentru continuarea propagandei comuniste, fiind din nou arestat în 1940. În această scurtă perioadă de libertate, a cunoscut-o pe Elena Petrescu, activistă comunistă din București. Încarcerat la închisoarea din Jilava, Ceaușescu a continuat întîlnirile cu Elena, profitînd de permisiunea primită din partea conducerii penitenciarului de a primi tratament stomatologic la Spitalul Militar. Transferat în 1942 la Caransebeș și în 1943 la Văcărești, la terminarea detenției în 1943 nu a fost eliberat, în condițiile în care generalul Antonescu se ferea să elibereze activiști comuniști ce i-ar fi subminat regimul, ci a fost transferat în lagărul de la Târgu Jiu, unde erau aduși comuniștii. A fost eliberat la 4 august 1944.”

După decembrie 1989, în cadrul vastei Operațiuni de nuanță bolșevică de rescriere a trecutului, aceste realități din biografia lui Nicolae Ceaușescu au fost puse la îndoială. Folosite în cadrul Cultului personalității ca lingușiri mizere și nu ca fapte adevărate, legendarizate pînă dincolo de orice limită a bunului simț, aceste realități n-au mai fost acceptate de români ca adevărate chiar înainte de 1989. După 1989 aceeași ziariști și publiciști care contribuiseră la Cult au sărit în partea cealaltă, negînd cu mînie orice fapt eroic din trecutul lui Nicolae Ceaușescu. Pe fondul exagerărilor anterioare în privința arestărilor și anchetărilor la Siguranță, s-a ajuns să se susțină că tînărul Nicolae Ceaușescu n-a fost arestat și condamnat la închisoare, că totul e o născocire a istoricilor în cadrul Cultului. Concomitent, după decembrie 1989, în cadrul campaniei de legendarizare propagandistică a interbelicului, Siguranța a fost prezentată ca o instituție de tip academic, alcătuită din intelectuali și nu din brute bătăușe, cum a fost în realitate. Prin urmare, bumbăcirea tînărului Nicolae Ceaușescu în subsolurile Poliției politice dintre cele două războaie a fost negată cu vehemență, ca rod al propagandei comuniste. Nicolae Ceaușescu avea la Târgoviște un trecut de ins neîmblînzit, de neînfricat în fața statului ostil, de rebel în fața anchetatorilor și a judecătorilor considerați a fi ai statului burghez. La Tîrgoviște Nicolae Ceaușescu nu e deloc surprinzător în tot ceea ce face. Refuzul de a recunoaște Completul de judecată nu era pentru el o noutate. O mai făcuse în tinerețe la Procesul de la Brașov, cînd se luase în gură cu judecătorii.

Articolul scris de Eugen Jebeleanu pentru Cuvîntul liber din 16 iunie 1936 a fost exploatat pînă la greață în anii de Cult al personalității. Eugen Jebeleanu a fost bombănit retrospectiv pentru elogiul adus tînărului neînfricat. Punînd între paranteze propaganda pro și contra Ceaușescu se cuvine a reaminti că la vremea scrierii articolului respectiv Eugen Jebeleanu era un gazetar de Stînga și mai ales un poet. Era practic imposibil la vremea respectivă (azi nu se întîmplă așa ceva) să fii intelectual și să nu te emoționeze lupta pentru ideal a comuniștilor. Publicistul Eugen Jebeleanu știa, spre deosebire de noi, postdecembriștii, ce însemna închisoarea arestul preventiv, bătăile la Siguranță. Articolul său aparține unui intelectual care tresărea la cutezanța unui adolescent de a înfrunta Justiția:

„Ceaușescu are 19 ani (neîmpliniți) și este cizmar. Ceaușescu e un copil. Dar un copil cu o inteligență de o maturitate surprinzătoare. E scund, slab, cu ochii mici și vioi, două boabe de piper. Vorbește limpede, puțin prea repede, parcă voind să spună deodată tot ce știe. Are nouăsprezece ani, dar a văzut și a pățit ca pentru nouăzeci.
Bătaie? Ho-ho, și încă cum!
Jandarmii nu se joacă.
O spune totuși simplu, ca pe un lucru devenit firesc, schițînd din cînd în cînd cîte un gest: trei degete unite, descriind cercuri, ca pentru rotunjimea frazelor.”

„Nu a împlinit 20 de ani (nici nouăsprezece) și a fost și el condamnat, în aceeași ședință de sîmbătă, la șase luni închisoare tot pentru ultraj.
Și anume pentru că – la auzul pedepsei date lui Tarnovski – s-a adresat Consiliului, spunînd că se solidarizează cu camaradul său. Inimă tînără și generoasă, să ne mirăm că i s-au mai dat șase luni de închisoare?
Va trece vara, va veni toamna și îl va prinde și lapovița. Ceaușescu cu cei 19 ani ai săi, nu le va putea simți și nu le va vedea, ca altădată, la el, la țară.”

Diferă Nicolae Ceaușescu de la Târgoviște de Nicolae Ceaușescu de la Brașov?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „De ce a fost neînfricat Nicolae Ceaușescu la Târgoviște”

  • Ceaușescu a avut un crez, a crezut sincer în comunism.
    Și a crezut sincer în nația noastră, a crezut că și românii sunt în stare să dezvolte singuri România.
    A avut încredere în inteligeța și abilitățile acestui popor. A crezut în viitorul României.
    Chiar și la final a considerat că nu poporul l-a condamnat la moarte ci un grup de ucigași, de complotiști.

    *
    Din stenograme proces:
    „Nicolae Ceauşescu: Am fost de mai multe ori în situaţia să fiu împuşcat”.
    „Nicolae Ceauşescu: Cine a dat lovitura de stat poate să împuște pe oricine!”
    „Ce nedreptate! Toate ne-au spus pe lumea asta, dar nimic de trădători!”

    *
    Ultimul Cuvânt pentru România
    „Nicolae Ceauşescu: România va trăi-n în veci de veci. Toți trădătorii, oricâți vor fi… Va trăi România și poporul român liber, nu cu trădătorii.”

    *
    Au insistat să fie executați impreună și fără să fie umiliți

    „Elena Ceaușescu: Nu sunt de acord! Împreună am luptat, să murim împreună. Dacă vreți să ne omorâți, ne omorâți pe amândoi, împreună, nelegați. Nu dragă.. împreună, mergem împreună, legea așa spune. Ne dă dreptul să fim împreună. Ce e asta? Ce vrei să faci cu asta?
    Nu admit, nu puneți mâna pe noi, nu ne legați, nu ne jigniți, nu ne legați, nu e voie să ne legați!
    Vă e frică de popor.
    Nicolae Ceauşescu: Nu e voie, nu e voie! Nu ne legați!”

    *
    Se spune că au murit cântând Internaționala – Sculați, voi oropsiți ai vieții, Voi, osîndiți la foame, sus! Azi nu sînteți nimic în lume, Luptați ca totul voi să fiți!

    *
    Despre procesul de la Brașov Nicolae Ceauşescu: „…Şi l-am recunoscut, pentru că era un tribunal legal constituit, este scris şi acuma ce am spus…”
    Despre procesul de la Târgovișe nu l-a recunoscut ca fiind legal.
    „Nicolae Ceauşescu: Calitatea de preşedinte nu o poate lua decât Marea Adunare Naţională, de aceea există calitatea. Există calitatea pentru că un grup contrarevoluţionar care se instituie, se declară Comitet de Salvare Naţională, care e comitet de trădare naţională, a independenţei ţării, nu el poate hotărî.”

    • Like!

    • Ceușescu a fost singurul din Istoria României care a reformat toată țara și totuși nu știm mai nimic desore el ca om.
      Se spune că avea o memorie exraordinară, că era inteligent și hotărât, foarte ambițios de a reliza toate proiectele.
      Noi nu știm cât anume a fost gândirea lui proprie și cât a miniștilor și consilierilor săi.
      A avut o politică externă de succes, a fost primit de toate statele europene, de președinți sau de case regale.
      A fost primit la Casa Albă de Richard Nixon pentru a obține Clauza națiunii celei mai favorizate. A fost primit de Jimmy Carter.
      A gost președintele care a primit prima vizită a unui preşedinte american în România Richard Nixon.
      A fost mediator și intermediar în politica din Orientul Mojlociu. Negociator pentru Israel, Egipt.
      A reușit să încheie tratate economice cu țări de pe toate continenetele.
      La Invadarea Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varşovia a ținut un discurs extraordinar de îndrăzneț.
      Discursul a fost trimis la ONU și a fost pe prima pagină a presei internaționale.
      Mă opresc, nu le mai inșir.
      Dacă citești vizitețe de stat ale lui Nicolae și Elena Ceaușescu rămâi uluit de cât de multe sunt. Practic România era cunoscută, și mai mult, conta.
      Ceușescu s-a integrat activ în toată politica internațională.

      *
      Consider că Nicolae Ceaușescu merită omagiul nostru etern!

      • iata un taler!

        tot ce mai trebuie e ca altcineva sa vina si sa l umple pe celalalt,
        abia in felul asta ‘perioada Ceausescu’ poate fi pusa intr o balanta, caz in care abia asa faci Pace cu ea.

        insa … talerului pe care l ai umplut …ochi!, ii dau cu tot dragul Like! :))

        • celalalt taler se desavarseste in ‘revolutia’ din 89. deci in tradare si lovitura de stat.

          deci in final ai o balanta definita de talerul despre care ai vorbit tu, pe celalalt fiind tradarea.
          fiecare vede Binele si Raul cu proprii ochi, insa dincolo de astea cred ca dupa 33 de ani nu e chiar lipsit de bun-simt sa ne pozitionam pe SI-ul dintre Bine…si Rau,
          permitind manifestarea unei noi Primaveri.

          picaturile de roua n au decit sa se adune, definind Singularul, abia daruirea de sine a acestuia putind permite un nou Plural, deci o noua viata.
          acu’ daca Renasterea e de bun-simt, aia e. insa singura disponibila mai e doar asta: Calea Radacinii. calea asta fiind o chestie …care are tot atatea dubii cite are Natura.

      • Ce nu ati mentionat e faptul ca le-a spus amerolacilor sa-si ia clauza natiunii celei mai favorizate si sa si-o bage adinc in cur…una la mina, a doua,oriunde in lume a fost in vizita, nu a venit niciodata cu mina goala pt Romania. Intotdeuna a obtinut ceva si nu a instrainat nimic din tara. relatiile economice si diplomatice de pe vremea lui nu pot fi comparate cu tradarea mizerabililor care cica ne reprezinta azi si culme, auzi aici, culmea indraznesc sa se numeasca „alesi”…doar ca nici macar unu’ nu spune cine masa pe gheata la ales, ca nu poporu’ roman a ales un labagiu ca ciolhanis, sau un derbedeu ca citzu, linge blide ca ciolacu, un nesatul ca ciuca s.a.m.d….sa nu indrazneasca sa-mi spuna mie ca poporu’ a ales o alina gheorghiu,sau o fosta miss care a cam disparut la Ploiesti sau unde s-o frecanci si aia, o turcan care pozeaza sa-si arate pedichiura ca cica asa-i prin vest si de’, e modern, sau alte cutre caraghioase care nu stiu de mama capului lor..asta nu-i Romania pe care generatii de strabuni si parinti au incercat s-o construiasca, asta e un cosmar din care nu ne mai trezim…Romania sub Ceausescu reusise sa dezvolte mult, produceam acasa la noi tot, TOT, si am fi fost departe. Multi uita ca Ceusescu ajunsese sa imprumute cu bani, in numele Romaniei,pe altii si urma sa aduca in tara dobinzile aferente. Facuse un plan prin care sa creeze o banca romanesca si sa acorde imprumuturi altor tari, exact cum face FMI-u’ si daca cineva da atentie si-si aminteste, Putin a preluat ideea aceasta si da el imprumuturi altor tari, plus a facut intelegeri economice exact asa cum nea Nicu al nostru deja facea inainte de ’89. Ceausescu a vrut sa faca bine tarii lui. A pus accent pe educatie, a vrut ca fiecare copil roman sa aiba acces la educatie, pina au venit cretinii astia de dupa ’89 cu diei vestice si s-a ales praful de tot in numele asa ziselor „economii”. Funeriu a desfiintat peste 1100 de scoli pe motiv ca nu sint eficiente si n-au destui copii. In felul asta a fortat nizte zecii de mii de copii sa faca naveta,majoritatea renuntind la scoala din cauza distantelor prea mari si a venitului pe familie. Multe familii din mediul rural nu-si permit nici macar o masa calda pt copiii lor, cum sa-i trimita la scoala cu rata si sa le mai dea si ceva de mincare. Scoala e scoal, nu-ti bati joc de ea, nu faci decizii distructive in numele unor nenorociti de bani care oricum se duc pe apa Simbetei pe prostii de tablete si computere pe care nu elevii le folosesc. Apoi sistemul de sanartate. Cit a fost lasat pe mina hunilor, nesimtiti astia cu pretentii, aroganta si talente de cacat,ce s-a ales de sistemul de sanatate? Au inchis spitale ca sa traga toata spuza pe turta lor in asa zisul „Tinut Secuiesc”, adica PAMINT ROMANESC pe care incearca sa-l spurce niste cretini mincinosi si care refuza sa admita ca limba nationala e LIMBA ROMANA si vor s-asi bage limba lor de primitivi peste tot. Daca am avea politicieni cu demnitatea lui Ceausescu, le-ar pune pielea-n batz acestor sovini nenorociti. Ba auzi aizi, acesti sovini huni au tupeul sa spuna ca romanii sint cei care au ceva impotriva lor. Au uitat nenorocitii astia ca dupa ’89 timp de 25 de ani au jignit in fel si chip poporul roman pina li s-a acrit romanilor si au inceput sa le reteze din aroganta nesimtita pe care o afiseaza permanent. Tara asta e tradata la secunda, avem in functii sus puse doar ciurucuri, neghiobi de legat, analfabeti, cioflingari plini de jeg, tradatori acre se cred protejati si imuni, mincinosi si distrugatori,lasi si lacomi, au facut pact cu invadatorii pt un pumn de centi murdari, se bucura la faxuri de multumire si la cite o shapca de la magazinul de un dolar….Cum s anu compari ce a fost cu ce e cind diferentele sint uriase. Imi amintesc multe di Decembrie ’89 si ce-mi amintesc puternic este neputinta in fata prostiei unora, a manipularii pe fata pe care culmea e ca am inteles-o imediat cum am inteles si mascarada covid din prima secunda…In Decembrie ’89 ni s-a jucat o cacialma, o farsa infecta. Sergiu Nicolaescu, un pervers nesimtit care si-a ascuns mintea infecta in spatele unor filme patriotice si care erau placute la aceea vreme. Pacat ca din creatorul de filme placute publicului, a ales sa fie distrugatorul propriei tari, un monstru la fel si caramitru pe care unii il lauda dar care in ’89 aparuse pe tanc in fata tembeliziunii si urla ca un isteric de parca juca Hamlet…Imediat au aparut”dizidentii” cu vestita doina cornea, sa ma ierte Dumnezeu da’ parca era dusa cu capu’ , pina si brucan i-a zis in direct sa taca Doamne iarta-ma din gura ca spunea numai timpenii…apoi Brcucan, tzipa prefacatoria in el prin toti porii,cum Doamne apara si pazeste nu vedeau romanii toata fatzarnicia in direct?Toate zbieretele acelea de la TV de parca vedeai acum la TV ce le-a facut Orson Welles amerolacilor cu „The war of the worlds” la radio.Cine a facut scenariul „Lovitutia din ’89” nu a avut prea multa imaginatie proprie, a fost un imitator jalnic doar ca distractia asta a costat vieti omenesti si o tzara ingropata nejustificat. As vrea sa vad la TV o dezbatere in direct cu toti netrbnicii care conduc azi si cu citiva dintre comentatorii de aici. Sa puna comentatorii de aici intrebari si sa-i provoace pe netrebniici de „alesi” la o discutie serioasa.Sa vezi atunci surprize. Una dintre intrebari pe care eu as pune-o e urmatoarea: Cit din Romania si care zona a tarii mai e a noastra?
        Romanul nu e prost, doar ca in ’89 o mina de lovitutionari au intors cu susu-n jos o tzara si au fost ajutati de citiva naivi cu mintea necoapta si o alta mina de curiosi care s-au trezit in mijlocul agitatiei fara sa inteleaga care le e rostgul. Sint multe de spus, dar ce e greu e sa-ti amintesti ca doi batrini au fost asasinati in zi sfinta de Craciun. Am rams cu acelasi sentiment de tristete pe care l-am simtiti atuci si in fiecare an de Craciun sentimentul e acolo enschimbat. Pot sa pun pe masa de toate, pot sa fac casa sa straluceasca si sa fie atmosfera calda si placuta, ce e predominanmt e sentimentul de tristete si neputinta pe care l-am simtit pe 25 Decembrie ’89, neschimbat pina in ziua de azi. Asta e.Dumnezeu sa-l odihneasca pe nea Nicu cu ai lui si sa le dea Dumnezeu lumina acolo unde i-a luat.
        Doresc un Craciun cu bunatati si bunatate tururor oamenilor, sanatate si impliniri. Redactiei de aici va multumesc pt articolele documentate si cu puncte de vedere logice si unice. Citesc cu placere si in acelasi timp invat lucruri noi pe care nimeni nu le spune in felul in care le spune Ion Cristoiu. Un singur lucru ma enerveaza aici, faptul ca ati taiat optiunea de a comenta la articolele trecute si nu lasati suficient timp de comentat la aricolul de fiecare zi.Sper sa reveniti la formatul vechi. V-am mai spus, nu pot sa sufar schimbari de nici un fel, vreau lucrurile asa cum le stiu. Cind o schimbare aduce ceva pozitiv o salut, e bine venita, cind nu, nu suport nicio schimbare. Va doresc Sarbatori Fericite si un Craciun dupa datina. La Multi Ani tuturor?

  • Interesante comentarii. Acum douazeci de ani erau cu totul altele.
    Dar, asta e timpul distileaza lucrurile.
    Fara sa fiu mistic, cred ca executia celor doi in ziua de Craciun ne poarta ghinion.
    Recentul “ succes” cu Schengen e o confirmare.

    • Sa ma ierte Dumnezeu daca vrea si daca poate…da’ te caci pe el de „shenchen”.Alta mizerie inventata ca sa faca unii milioane…Cu conducatori demni si gospodari n-ai nevoie de nici un”shenghen” sau alte mizerii, facaturi vestice in interes vestic.Romania era independenta, clar indendenta. Azi e pe miinile unor netotzi sadea, analfabeti cu o gindire ingusta si fixa,N-au idei personale sau in interes national. ce li se sufla, ei pun in aplicare ca idiotii.Nu e normal sa se latre atita peste tot pe tema Ucrainei iar de Romania sa-i doara-n cur taman pe alesii pusi in frunte sa gestioneze o tara si sa-i apere interesele. Cum apara ei interesele Romaniei cind dau totul pe tava oricui vorbeste orice alta limba doar romana nu????Ba ieri parca era un articol despre nu stiu ce alta minune” strategia apararii Marii Negre”, ceva de genul asta de-ti vine sa urli de nervi. Azi e zi sfinta de Craciun si in loc de ginduri bune, calm si speranta,nu-mi vin decit injuraturi murdare la adresa oricui indrazneste sa se numeasca „politician”. Astia de azi nu-s politicieni, sint tradatori, oportunisti, fiare lacome si dezlantuite puse pe distrus. Nu au farima de demnitate si au tupeul sa-mi spuna ca ei fac pe masa pe gheata pt tara.

  • Au intampinat moartea cu demnitate :
    Decebal , Mihai Viteazu , Antonescu , Ceausescu .
    Comparati cu : Vercingetorix , Saddam Hussein , Muammar Gaddafi.

  • Va puteti imagina, o clipa doar, cum s-ar comporta Iohannis, Catu, Ludovic Orban, Victor Ponta, Ciolacu, Dragnea, Nastase, Dan Voiculescu cu ai sai bese in cizme, Gabriel Oprea, Basescu, Blaga, Videanu, Predoiu, Hellvig, etc in fata unui pluton de executie?! Ceva mai jalnic si mai plin de lasitate nu se poate inchipui…aceste loaze care au praduit Romania, nu merita nici macar un glonte in teasta. Funia …dreptul lui Iuda!

    • Daca ati stii citi romani isi pun intrebarea asta…daca i-ar duce capu’ pe toti cei enumerati de dvs atunci toti ar trebui sa poarte pantaloni maro in permanenta…24 din 24…

  • Sunt prea aproape de noi faptele pentru a le putea înțelege cu detasare
    Aveam 25 de ani atunci am trăit in miezul lor toate acele zile
    Am știut din 22 ca ceva este in neregula cind in CC cu buletinul și livretul militar in mina așa cum spunea legea am fost refuzat sa primesc o arma in spatele meu a primit una și doaua sectoare un puști
    Securitatea trădase statul in August
    Armata trăda atunci
    Nicolae Ceaușescu șeful staului comandantul suprem al forțelor armate avea și el sa fie trădat de oameni care cu un genunchi in pămînt sărutând drapelul de lupata al unității militare juraseră sa apere patria poporul și pe el pe Nicolae Ceaușescu președintele republicii
    A refuzat sa-i lege miinile
    Nu au avut decenta sa tragă o salva
    Au tras foc de voie in România de azi

  • Diferă Nicolae Ceaușescu de la Târgoviște de Nicolae Ceaușescu de la Brașov?

    io zic ca da. cind era tinar vedea doar una din carari, la Targoviste mi s a parut ca a vazut o si pailalta, pe care de altfel a si fost impins.

    • Anturajul strica personajul
      Sau spus in românește – spune cu cine te însoțești și iti spun cine ești
      S-au strins in jurul lui după Manea Mănescu sau Corneliu Mănescu George Macovescu Virgil Trofin Stefan Andrei numai loaze Bobu Dascalescu Spornic Gidea
      Nu ai cum sa ramii cu mintea întreaga intre așa colaboratori

  • De ce a fost neînfricat Nicolae Ceaușescu la Târgoviște

    adica ..in general era un fricos, insa la Targoviste s a dovedit neinfricat si …chiar nu stim de ce s a dovedit asa?
    io zic ca …asa era el. asta era felul lui de a fi. la fel se comporta si cind purta discutii cu omologi de peste mari si tari, l am vazut io in citeva filmari…, tot neinfricat era. o fi fost el un prost, insa era inteligent, nu gluma.

  • singura prestatie demna manifestata in simulacrul de proces de la Targoviste a fost a lui Ceausescu.
    daca scoti prestatia lui Ceausescu din proces, ce ramane e ca …s au strans unii, au stat un picut de vorba, dupa care l au impuscat pe un tip si pe nevasta sa. dupa care, nu se stie de ce, toata lumea s a facut ca ploua.

    • ce rezulta din simulacrul de proces a fost ca Ceausescu respecta notiunea de stat mai mult decit cei care il judecau si practic reprezentau chiar statul.

    • Procesul acela a omorit pentru totdeauna ideea ca poate sa existe justiție
      Din momentul cind lumea a văzut și a acceptat complice acel fapt statul a dispărut

      • Cea mai corecta si concisa concluzie. Felicitari!

      • @poate ca tocmai de asta ar fi fost, inca e, cu fundamental folos ca ‘revolutia’ sa fie pusa in cuibul ei, fara alte urmari,…dupa 33 de ani pare a fi suficient atat, sa i spui numele, nu porecla.
        insa statul tre sa …apara, sa rasara iar,
        poate ca 33 de ani sint suficienti pentru ca o noua primavara sa se manifeste.
        macar pentru ca daca nu, atunci n avem nicio sansa pe Vremurile astea.
        n avem …din start.

        • sintem in plina desfasurare a unei alte revolutii, mondiale de data asta. pai daca noi n am rezolvat o paia din 89, cum sa tragem nadejde ca ne vom descurca cu asta?!
          s-o tii danga langa cu revolutia din 89 pur si simplu nu se mai poate, tinutul asta nu ne permite, ca natie, s o vedem clar pasta care se manifesta chiar acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *