Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

De ce a fost scos din jocul prezidențialelor cel mai interesant candidat: Liviu Pleșoianu

Duminică, 22 septembrie 2019, la ora 12 noaptea, a expirat termenul de depunere la BEC a candidaturilor pentru prezidențiale.
Toată lumea a fost atentă la cei înscriși în cursa pentru președinție.
Eu însă am fost atent la cei care nu s-au înscris în cursă.
Mai precis, la Liviu Pleșoianu.
Aceasta deoarece după opinia mea, prezența lui Liviu Pleșoianu în campanie s-ar fi constituit într-unul din momentele de referință ale postdecembrismului.

Istoria candidaturii lui Liviu Pleșoianu începe pe 23 iunie 2019. După ce Klaus Iohannis confirmă – a nu știu cîta oară – că va candida la un al doilea mandat, Liviu Pleşoianu anunță pe Facebook că va candida și el la prezidențiale. Cu acest prilej liderul PSD publică un colaj foto inspirat din serialul „Game of Thrones”, în care el este Jon Snow, iar Iohannis, Regele Nopţii.

Semnalul e clar.
Liviu Pleșoianu candidează pentru a-l învinge pe Klaus Iohannis. În mod normal, aceasta n-ar trebui să fie o știre. Toți candidații la prezidențialele sînt de presupus că vor să-i ia locul lui Klaus Iohannis. Numai că în timp ce toți concurenții lui Klaus Iohannis evită cu brio să declare fățiș că vor să-i ia locul, mulțumindu-se cu ceva gen, Domnule președinte, iertați-mi îndrăzneala, dar aș vrea să candidez și eu, nu ca să vă iau locul, Doamne ferește! ci așa, ca să mă aflu în treabă, Liviu Pleșoianu e singurul care-l fixează pe Klaus Iohannis drept principal adversar.

Pe 22 iunie 2019 are loc Congresul PSD de alegere a noului președinte. Liviu Pleșoianu candidează și obține un scor strălucitor pentru un outsider. Dar nu numai atît. Liviu Pleșoianu ține un discurs de o rară spectaculozitate. Despre prestația sa la Congres, am scris la vremea respectivă. Am remarcat cu acest prilej nu numai conținutul, dar și prestația din timpul discursului.

Tema lui Liviu Pleșoianu a fost desigur nevoia unei tresări minime a demnității noastre umilite în ultimii ani de tratarea României drept Proasta Europei de Est, iar a Românilor drept un popor de babuini. Repet, Liviu Pleșoianu n-a pledat pentru ieșirea noastră din alianțele postdecembriste, cum s-au năpustit să-l terfelească unitățile militare din Presa acoperiților. El a cerut un lucru dorit de toți românii, inclusiv de cei fascinați de Occident. În raport cu noi Stăpînii să respecte măcar aparențele. Da, știm că sîntem babuini. Dar am vrea să fim tratați măcar ca babuini pur și simplu, și nu ca babuini de mîna a doua. Știm că trăim într-o țară colonie a Marilor Puteri. Nu sîntem singurii din Est în această postură. Numai că noi, spre deosebire de alții din Est, sîntem tratați – și numai și numai din vina noastră – ca o colonie de mîna a doua, nici măcar ca o colonie pur și simplu. În cazul lui Liviu Pleșoianu noutatea absolută era dată de discursul modern, european în favoarea demnității. Corneliu Vadim Tudor a compromis naționalismul autentic prin deraieri de la bunul simț, îndeplinindu-și prin asta misiunea primită. Din acest punct de vedere, Corneliu Vadim Tudor a fost pe placul Stăpînilor. Compromitea zilnic orice tentativă de ridicare din genunchi. Prin modernitatea discursului, prin talentul de orator, prin argumentele raționale, de bun simț, Liviu Pleșoianu se anunța drept un mare pericol pentru cei interesați ca România să rămînă mai departe Proasta Europei de Est.

După Congres, Liviu Pleșoianu a continuat să susțină ca va candida la președinția României.
Toți cei care și-au anunțat intenția de a candida au purces apoi la strîngerea semnăturilor. Așa cum s-a văzut în toate cazurile, strîngerea semnăturilor pentru un independent nu e cine știe ce mare problemă. Au reușit să strîngă semnăturile necesare și Mircea Diaconu și Alexandru Cumpănașu. Deși Liviu Pleșoianu devine rapid ținta unui boicot pe televiziunile din cartelul Să-l votăm pe Klaus Iohannis și în timp ce doarme!, de pe site-uri independente aflăm că și el strînge semnături. Ne pregăteam să fim anunțați cînd va merge la BEC, pentru a-și depune candidatura, cînd deodată, pe 22 septembrie 2019, Liviu Pleșoianu ne avertizează pe Facebook că nu-și va depune candidatura, deoarece n-a reușit să strîngă semnăturile.

E limpede că ne confruntăm cu o scoatere din cursă a lui Liviu Pleșoianu.
Cum s-a întîmplat asta rămîne o enigmă.
Poate peste timp în memoriile sale Liviu Pleșoianu ne vor spune ce și cum.

Nu e însă o enigmă ce s-ar fi întîmplat dacă Liviu Pleșoianu s-ar fi înscris în cursă.
Campania pentru prezidențiale dă în chip automat candidaților posibilitatea de a-și expune public viziunea lor asupra lumii, proiectul lor de țară.
Pe 23 iulie 2019, Liviu Pleșoianu își sintetiza pe Facebook discursul său de campanie:

„Viorica Dăncilă va candida din partea partidului CEX. Eu voi candida din partea românilor, a oamenilor care au crezut şi în 2012, şi în 2016 în posibilitatea: de a ne ridica din genunchi (nu de a lustrui fericiţi pantofii altora); de a avea o justiţie adevărată (nu una care distruge sufletul unui copil tîrîndu-l pe jos la propriu); de a reaşeza România în destinul său de ţară menită să creeze punţi între ţări (nu de stat vasal mulţumit să fie mereu mutat de alţii pe o tablă de şah ce nu-i aparţine); de a reaşeza fiinţa omenească în centru şi de a reumaniza profund societatea, politica, educaţia, relaţiile de muncă (nu de a continua să construim castele de nisip care se vor răsturna la cea mai mică adiere de vînt); de a face politica omului liber (nu de a fi marioneta unor grupări, interne sau externe, de interese economice sau politice, din zona ieşită din matcă a serviciilor sau a altor organizaţii metastatale); de a preţui rădăcinile spirituale şi culturale ale acestui neam; de a aduce în prim-plan oameni curaţi şi dornici să-şi ajute semenii (nu politruci şi ipocriţi înregimentaţi care mimează prost grija faţă de fiinţa omenească)!”

Să ne reamintim citind acest text de mare forță de discursul lui Liviu Pleșoianu de la Congresul PSD.
De intervențiile sale la tv înainte de a fi interzis.
De postările sale de pe internet.
Și ne dăm seama că acest discurs ar fi marcat o campanie electorală care se anunță de pe acum o comedie gen Să ne facem că-l concurăm pe Klaus Iohannis !

Un discurs de mare audiență într-o Românie care vede pe zi ce trece cum tentativelor din ultimii ani de a dobîndi un minim respect din partea Stăpîinilor le-a luat locul o slugărnicie fără precedent în istoria modernă a țării. Simțind că pot să ne trateze ca niște babuini de mîna a doua, Stăpînii nu mai catadicsesc nici măcar să respecte aparențele. Codruța Kovesi e pusă procuror șef european, deși o țară întreagă știe că a în postura de procuror general mai întîi și de procuror șef al DNA mai apoi a comis abuzuri criminale. Ei și ce dacă babuinii știu asta! Tocmai de aia o punem! Să le arătăm babuinilor de mîna a doua că ne doare în cot de ce cred ei! Un demnitar american, unul dintre cei contestați la el în țară, și-a permis să ne avertizeze că Ana Birchall, ministrul Justiției, e protejata sa și că în această ipostază ministra aplică în practică nu programul de guvernare, nu voința românilor, ci ordinele sale, hachițele sale de tip trecător pe la Casa Albă.

Dacă adăugăm faptul că Klaus Iohannis ar fi fost o țintă vie pentru Liviu Pleșoianu ca întruchipare a slugii cu șapcă de jockeu, avem imaginea spaimei produse de prezența în cursă a lui Liviu Pleșoianu. Firește, Liviu Pleșoianu n-ar fi ajuns președinte. Voturile viitorului președinte sînt depozitate deja în calculatoarele STS. Da, dar era riscul ca el să obțină, ca și la Congresul PSD, un scor spectaculos.

Cum ar fi sunat titlurile din presa Stăpînilor?
În România, un candidat naționalist, care și-a întemeiat campania pe denunțarea a ceea ce se numește România- proasta Europei de Est, a obținut un scor surprinzător de bun.
În finalul comentariului meu despre Congresul PSD scriam:

„În pauză, mulți delegați m-au întrebat dacă Liviu Pleșoianu n-ar fi bun de președinte al PSD.
Nu, n-ar fi bun, le-am răspuns, spre nedumerirea lor.
Prin Liviu Dragnea PSD s-a revoltat împotriva Înaltei Porți întruchipate de Birocrații de la Bruxelles și de uneltele lor din România: Instituțiile de forță și Klaus Iohannis. S-a revoltat și n-a mai vrut să plătească tribut. Prost concepută și prost condusă, revolta a eșuat. Poporul român s-a grăbit să anunțe nu numai că plătește tribut, dar și că dă capul Rebelului Liviu Dragnea înaintea ca oastea turcească să ajungă la Dunăre. Prin urmare PSD nu-și mai poate permite o nouă rebeliune. De aceea e de preferat Viorica Dăncilă, care a închinat țara Înaltei Porți, lui Liviu Pleșoianu care vrea un nou război de independență.”

Dacă aș fi întrebat de ce nu s-a înscris în cursă Liviu Pleșoianu aș răspunde la fel, cu singura deosebire că în loc de Viorica Dăncilă aș pune acum sintagma Toți candidații la președinție.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

31 comentarii pentru articolul „De ce a fost scos din jocul prezidențialelor cel mai interesant candidat: Liviu Pleșoianu”

  • Cernate, bineeeee!! Ai corectat ¨albastrii¨ si ai comentat ceva ce nu ai citit..Esti pe val!! 😛

  • Maestre, ce știi despre CV-ul lui Cumpănașu ?Gurile „rele” spun că n-ar avea Bacalaureatul, dar, după cum spune el, ar fi absolvit o Școală Regală, din Elveția (sic) !
    Ba mai e și masterand la nu’ș ce Școală Superioară !
    Dacă poți dezlega acest mister, ar fi bine să abordezi subiectul !

  • Inca o dovada ca in Romania, teritoriu aflat sub ocupatie, inca nu exista dreptul real la vot. Poate va exista cand va fi locuit de o natiune, actualmente e locuit temporar de slugi, M*** si „sa moara si capra vecinului”. E corect ca astia sa nu aiba drept de vot, ci numai de a creste copii pana pe la 12 ani, sa aiba ce recolta stapanii.

  • Veo poate sa asigure continuitatea in politica a unor nulitati profesionale, a caror calitati sunt demagogia si servilismul, adica peste 90% din clasa noastra politica.
    Nimeni nu vrea reformatori, mai ales daca sunt in afara unui control ¨parental¨.

  • Plesoianu ar fi avut sanse mult mai mari daca ar fi iesit din PSD atunci când CEx-ul ala cretin a ales-o pe toanta ca sefa de partid si a desemnat-o sa candideze la prezidentiale.
    Poate sa-mi explice si mie cineva, daca Viorica-Vasilica s-a vândut Statului Paralel, cum a fost posibil ca cei care au votat-o sa se fi vândut si ei în numar asa de mare? Toti ratatii aia prezenti la sedinta au stiut ca între ea si Plesoianu exista o diferenta de intelect uriasa, dar au preferat-o pe ea.

  • Dacă Plesoianu se vedea ca fiind Jon Snow, mă (și vă) întreb cine-ar putea fi Daenerys , Mama dragonilor ?
    Veorika, sau Ramona ?

  • Maestre, de ce nu incepi prin a ne spune cum a ajuns candidatul Pleșoianu in politica actuală?Dacă nu lucra ptr Nastase( Casa NATO) și nu era promovat și impins de la spate de catre Voiculescu prin trustul de media ,nimeni nu auzea de acest Plesoianu.
    Domn Plesoianu , a fost una dintre investițiile( proaste )ale lui Voiculescu, la fel precum Carmen Avram si Grapini.A fost parte a trocului dintre Voiculescu si PSD. Dacă nu era Voiculescu , Pleșoianu nu ajungea nici macar paznic pe Kiseleff 10 .
    Maestre , nu suntem babuini ci needucați. Lenea , mizeria si coruptia sunt rezultatul unui sistem de invatamant deficitar,a unui sistem corupt si plin de nepotisme.A acuza occidentul , marile puteri, forte oculte etc ca ne tin in saracie si mizerie este o mare prostiesi ipocrizie.Maestre , nu marile puteri numesc sefii de inspectorate scolare, nu FBI,CIA,MOSSAD etc numesc directorii slugarnici si corupti de prin scolile romanesti.
    Nu cred ca ” birocratii de la Bruxelles ” modifica programa scolara si tiparesc manuale idioate de 2 bani .
    Nu ambasadorul SUA a dat ordin directorului de scoala sa puna copiii să faca tumbe pe ciment in fata premierului intr-un gest slugarnic.
    Maestre , un amiral britanic a spus ca o flota se poate construi in 3 ani, dar o traditie in 300 de ani. După ce ne-am distrus industria ( flota) acum distrugem si scoala ( traditia) .
    PS. Legat de vestitul binom si distrugerea capitalului romanesc, am o intrebare : de ce DNA nu s-a luat de Daniel Dines sau de fratii Pavăl dar iau luat in vizor pe Ioan Niculae, Sebi Ghiță , Copos ,Borcea,neamul Becali etc.?Daniel Dines este ca si Ghiță in domeniul IT, Dedeman este una dintre cele msi mari firme românești, de cd n-au avut treaba cu justiția? Copos, clanul Becali, Borcea, Gh.Popescu au facut puscarie , de ce n-a facut si Hagi? Hagi are o afacere pe nume Academia Hagi , Viitorul C-ta.De ce oare Hagi nu se duce sa i-a bani sifonați din bugetul local de catre primar, asa cum fac 99% dintre cluburile de fotbal?
    Maestre , asa ca nu-i mai plange capitalistii de mucava bagati la puscarie de catre DNA.Mai bine sa-i plangem pe afaceristii corecti si cinstiti care se bat cu acest sistem politic corupt.

    • Deci, in conceptia dvs., un om cu inteligenta si cultura lui Liviu Plesoianu nu ar fi bun nici de paznic????? Mai, sa fie…

  • Maestre, sunteti defazat si gresit informat! Nici Plesoianu, nici Cumpanasu si nici Diaconu nu sunt „independenti”. Plesoianu este deputat PSD, Diaconu este traseist politic si reprezentat neoficial al aliantei Pro Romania – ALDE, iar Cumpanasu este liderul CNMR, un mega-ONG, din care fac parte patronate, sindicate, rectorate, asociatii civice. Deci, toti acestia au in spate structuri de putere care au lucrat pentru ei. Ca independent, este extrem de greu sa strangi 200.000 de semnaturi, ca si pentru candidatii partidelor mici. Plesoianu s-a retras din cursa deoarece nu a strans semnaturile, cum nu le-au strans nici Florin Calinescu, Marian Bataiosu, Avram Iancu sau Radu Moraru. Semnaturile se pot aduna in doua moduri: legal si ilegal. Pentru a nu avea probleme cu justitia, Plesoianu a fost nevoit sa renunte la listele cu semnaturi ilegale. Nu la fel au procedat Cumpanasu, Catarama, Miron Cozma, Maria Minea, Catalin Ivan, Sebastian Constantin Popescu, Ninel Peia, Bobby George Marius Panescu, care s-au dus cu liste semnate in fals, ceea ce a facut ca BEC sa sesizeze Parchetul General. Nu-i vorba, ca nici Iohannis, Dancila, Barna, Diaconu sau Paleologu nu au toate listele curate, dar ei au in spate structuri ale statului paralel care ii apara.

  • E tot mai mult uzitat termenul COLONIE (Ilie Serbanescu l-a introdus cred, un analist de exceptie de altfel) pentru situatia actuala a Romaniei.
    E o gresala si folosirea de termeni gresiti aduce erori grave de perceptie. O colonie inseamna in principal spolierea de resurse – de catre ocupant; dar in schimb exista un transfer de progres – infrastructura si un statut relativ mai bun (!) pentru clasele inferioare (majoritatea populatiei), transfer de institutii juridice, administratie etc.

    Or nu e cazul nostru. In schimbul reurselor (SPOLIERE TOTALA – vezi ultimele cerinte brutale ale ‘partenerilor’) primim interdictii la dezvoltare infrastructura (a se compara vecini), controlul extern total al institutiilor de forta tradus in lipsa totala de raspundere civila a lor.
    Nu mai exista feed-back nici macar formal (vezi nesimtirea anchetei Caracal). Oamenii se simt mai terorizati decat inainte de 89. Adevarat, emigrarea catre ‘metropola’ functioneaza dar e prea putin pentru a pastra notiunea.

    Propun conceptul de ‘STAT SECURIST ASERVIT’.
    Surprinde cred eu dubla constrangere interna-externa, de la care trebuie sa inceapa orice analiza corecta.

    • Și Ionescu și Al au dreptate, dar amândoi generalizează, pentru că nici unul nu deține tot adevărul, iar conform unei „butade celebre” toți au dreptate, inclusiv domnul Cristoiu.

  • Domnule Cristoiu ,
    Romanii nu sunt „babuini” !
    Daca dumneavoastra va simtiti asa, va priveste !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *