Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

De ce au eșuat negocierile pentru formarea unei alianțe care s-o sprijine pe Gabriela Firea la localele din 27 septembrie 2020

Duminică, 9 august 2020, am intervenit la emisiunea Mariei Coman de la Antena 3, pentru a semnala că principalul eveniment al acestor zile, ba chiar al acestor luni, e dat de eșecul negocierilor dintre PSD pe de o parte și ALDE pe de altă parte, ca și de eșecul PSD pe de o parte și Pro România, pe de alta. Deși nu s-a vorbit despre asta, negocieri s-au dus și între PSD și Partidul lui Dan Voiculescu. Și ele eșuate. E principalul eveniment nu atît prin efectele pe termen scurt, posibila înfrîngere a Gabrielei Firea la locale, cît mai ales prin efectele pe termen lung: scorul cu care PSD va intra în Opoziție la parlamentare și îndeosebi imaginea cu care PSD va intra în Opoziție. Istoria, cum ar fi spus Lenin, e de partea PNL. În alianță cu USR, PNL va guverna țara din 2020 pînă în 2024. Fie și pentru a-i da satisfacție lui Klaus Iohannnis, care își justifică impotența din cei șase ani de mandat, prin faptul că n-a avut și Parlamentul Meu. În aceste condiții, PSD se pregătește nu pentru a veni la putere, ci pentru a intra în Opoziție. Și – repet – eșecul negocierilor ține de strategia asumată de noua conducere a PSD:

Cea de a folosi intrarea în Opoziție pentru schimbarea la față a partidului.

Se vede cu ochiul liber că tot ce spune și ce face PSD la ora actuală în cadrul bătălie cu PNL, n-are nici o eficiență. Nu e vorba doar de faptul că PNL nu s-a erodat suficient după un an aproape de Guvernare, greu de perceput de electorat ca un an de putere deplină, cîtă vreme PNL n-a beneficiat pînă acum de deținerea puterii totale, cum s-a întîmplat cu PSD după decembrie 2019.

În cadrul interviului de la cristoiuTv Călin Popescu Tăriceanu a dezvăluit, la insistențele mele, de jurnalist cunoscător al culiselor, negocierile cu PSD. Declarația de debut de la conferința de presă de joi are un caracter electoral și, prin urmare, trebuie exclusă din analiza evenimentului. La capitolul întrebări, Călin Popescu Tăriceanu a recunoscut că decizia de a se angaja în cursa pentru primăria Capitalei, surprinzătoare dacă ne gîndim la greutatea politică a președintelui ALDE, a fost și rezultatul eșecurilor din negocierile cu PSD. La interviu, Călin Popescu Tăriceanu a revenit cu amănunte. De la început el a arătat că discuțiile dintre PSD, ALDE și Pro România au avut drept scop crearea unui puternic pol numit de el USL 2024:

„Părerea mea este că de 6 luni, cel puțin, ar fi trebuit să înceapă niște discuții serioase, adică ce se întîmplă cu alegerile din anul acesta, avem două tururi, și chiar și cele despre un orizont mai îndepărtat, 2024. Eu cred că soluția ar fi fost să recreăm un USL 2024, care să cuprindă cele trei formațiuni: PSD, Pro România și ALDE. De aceea, ar fi fost nevoie de o anumită strategie pentru locale și parlamentare, nu doar liste comune. Ar fi trebuit să venim cu mai mult, să arătăm cine va fi viitorul prim-ministru, viitorul candidat la președinție, cine vor fi principalii vectori de comunicare. Ca să inspirăm mai multă încredere, să dăm proiectului mai multă soliditate. Au fost discuții în sensul ăsta, însă până la urmă detaliile ne omoară”.

La întrebarea mea, dacă discuțiile au avut loc în trei sau separat între PSD și ALDE și apoi între PSD și Pro România, Călin Popescu Tăriceanu a explicat:

„Am discutat în trei, am discutat eu cu Ciolacu, eu cu Ponta, Ciolacu cu Ponta. Eu am pledat cu ardoare să avem un candidat comun la Primăria Capitalei. Bucureștiul are o valoare-simbol, care pune amprenta asupra rezultatului general și oferă și un avantaj pentru parlamentare. Eu am crezut că acesta e argumentul decisiv să ajungem la o soluție comună”.

Din cauza cui au eșuat negocierile ?
Călin Popescu Tăriceanu arată cu degetul spre PSD:

„Alaltăieri noi eram, totuși, într-o situație în care părea că lucrurile s-au convenit și că la București s-a luat decizia să mergem în alianță cu PSD. Și am avut o discuție cu cei din PSD și ei au spus că e mai bine să mergem singuri”.

Călin Popescu Tăriceanu n-a răspuns însă și la întrebarea:
De ce a făcut să eșueze negocierile PSD?

Despre aceste negocieri au circulat prin București informații venite pe surse și mai ales zvonuri, cum se întîmplă în România de la fanarioți încoace: zvonurile fac Istoria! S-a spus nu o dată, ci de mai multe ori că PSD a fost pus în fața unor pretenții ieșite din comun ale ALDE și Pro România în privința locurilor de la parlamentare. Călin Popescu Tăriceanu a confirmat ce știam și eu. Că negocierile dintre PSD și ALDE și dintre PSD și Pro România au depășit cu mult cadrul localelor. De altfel la locale alianțele de la centru sînt puțin importante. Sînt importante cele de pe plan local, cu o legătură mai tare cu cumetria decît cu ideologia. Pentru cele două partide, ca și pentru partidul lui Dan Voiculescu, importantă era alianța la parlamentare. Printr-o alianță cu PSD, partid puternic, beneficiar a multe locuri în Parlament, cele trei partide își asigurau intrarea în Parlament. Trocul despre care s-a vorbit mult timp era următorul. Sprijinirea Gabrielei Firea în schimbul locurilor din Parlament. S-a spus că partidele mai mici au cerut locuri multe în Parlament pentru a nu avea candidați proprii la București. Și că din cauza acestor pretenții au eșuat negocierile și astfel nu s-a creat la București o Alianță dintre PSD și cele trei partide după modelul alianței dintre PNL USR-PLUS. În realitate, negocierile au eșuat din cauza PSD și nu a pretențiilor emise de cele trei partide.

E vreo îndoială că lucrurile n-au stat așa?
O spulberă intervenția lui Adrian Năstase de la emisiunea moderată de Răzvan Dumitrescu pe 7 august 2020 la Antena 3:

„Aici cred că au procedat inteligent neacceptînd o alianță pentru că această barcă și așa dificil de dus la mal ar fi riscat să se scufunde dacă ar fi luat diverși candidați din partea altor partide”.

Negocierile pe București au eșuat, așa cum arată Adrian Năstase, din cauza PSD. N-a fost vorba însă doar de alegerile pe București. A fost vorba și de ceea ce Călin Popescu Tăriceanu numea în interviul de la cristoiuTv USL 2024. O alianță a PSD cu cele trei partide pentru locale și parlamentare, ba chiar și pentru prezidențiale. Refuzul alianței ține de strategia noii conduceri a PSD. Aceasta a decis să pună capăt unei lungi tradiții a PSD de prezentare în alegeri în coaliții mai mult sau mai puțin de formă. PSD știe că va intra în Opoziție. O perioadă în care partidul trebuie reconstruit. Reconstrucția nu poate avea loc dacă PSD e într-o alianță. Rămas singur, PSD va avea posibilitatea să se autoevalueze, dar mai ales să aibă în viața politică o poziție proprie, prin nimic influențată de constrîngerile unei alianțe. Ca să nu mai spunem că în istoria postdecembristă nu de puține ori după ce și-au văzut sacii în căruță, partidele mici aliate cu PSD s-au rupt de cel care le-a vîrît în Parlament și au dus o politică proprie. Cazul de notorietate e cel al PUR din 2004. Intrat în Parlament cu ajutorul PDSR, PUR se va rupe de PSD după prezidențiale și se va combina cu Alianța DA, lăsînd PDSR fără majoritate parlamentară. Pe lîngă faptul că din punct de vedere moral a fost o crimă, a fost o crimă și din punct de vedere politic. Dacă PUR nu trăda PDSR ar fi avut guvernarea. Și cu un guvern PDSR, Traian Băsescu ar fi fost mult mai puțin puternic. Iar România ar fi arăta altfel.

Nu știm dacă noua strategie a PSD va avea drept rezultat înfrîngerea Gabrielei Firea. Rezultatul votului din 27 septembrie 2020, vot în vremuri de pandemie, depinde de prea multe necunoscute, pentru a putea cineva profeți cine va pierde și cine va cîștiga.

Știm însă că pentru noua conducere a PSD obiectivul Schimbării la față a partidului e mult mai important decît victoria pe București. Dacă tot s-a gîndit că doar în Opoziție va putea reconstrui partidul, pentru noua conducere n-are importanță dacă Gabriela Firea cîștigă sau nu la locale.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

23 comentarii pentru articolul „De ce au eșuat negocierile pentru formarea unei alianțe care s-o sprijine pe Gabriela Firea la localele din 27 septembrie 2020”

  • de fapt politica aceasta de a nu te lua de „sefu” este marca inregistrata de dragnea. Se vede cit de buna a fost. Acum ” marele blond” din fruntea psd adopta aceasi politica. Ce ziceti, punem pariu ca in scurt timp va fii coleg cu dragnea.

  • EIINTELEGISTORIAASACUMESTECUHETEROITOVARASI
    CUMSASCRIIALTFELEMUZICALUIMENDELSSOHNSIMFONIAIII

  • Sa ma ajute careva sa fac o analiza pe textul lui Ion Cristoiu.
    .
    Cazul de notorietate e cel al PUR din 2004. Intrat în Parlament cu ajutorul PDSR, PUR se va rupe de PSD după prezidențiale și se va combina cu Alianța DA, lăsînd PDSR fără majoritate parlamentară. Pe lîngă faptul că din punct de vedere moral a fost o crimă, a fost o crimă și din punct de vedere politic. Dacă PUR nu trăda PDSR ar fi avut guvernarea. Și cu un guvern PDSR, Traian Băsescu ar fi fost mult mai puțin puternic. Iar România ar fi arăta altfel.
    .
    Pe cuvântul meu ca nu înteleg ultima parte:
    „Și cu un guvern PDSR, Traian Băsescu ar fi fost mult mai puțin puternic. Iar România ar fi arăta ALTFEL.” Deci… cu un Traian Basescu mai putin puternic, România ar fi aratat altfel, adica ar fi aratat mai BINE, sau mai RAU ?!
    … Ca parca nu-mi vine sa cred ca Ion Cristoiu ar zice ca, fara puternicul Basescu, România ar fi aratat mai BINE.
    ???

  • Si uite asa din razbunare votam UDMR! va dati seama cum ar fi un UDMR cu un 60% ca sa nu-i doara capul? Ar putea decide spargerea Romaniei in bucati in mod legal si fara probleme. Ce ar insemna asta? Pai securitatea care inca mai guverneaza tara sub marca SRI ar fi decapitata ptr ca sefii din Bucuresti nu vor mai putea controla teritoriile autonome sau independente! plus ca la o reorganziare teritoriala , micii securisti si retelele lor de informatori ar fi lasata pe dinafara!

    Din pacate datorita prostiei romanilor aceasta nu va ramane decat la stadiul de fantezie.

    PS
    Domnule Cristoiu daca dvs ati fi un ofiter SRi ce controleaza politica Roamniei ati permite coagaularea fortelor politice independente de influenta dvs?

  • Eu ma mir ca mai sunt unii oameni care chiar iau in serios toata mascarada politica din tara asta. Pana si Grivei stie ca aici nu se ia nici cea mai mica decizie. Totul vine in plic de afara. Romania pare, din pacate, ca seamana cu gaina cu capul taiat, care mai alearga bezmetic prin batatura pana la prabusirea finala. Ultimele evenimente „mondene” dau valoarea etalonului dupa care se ghideaza viata cetatenilor. Tara asta a avut un trecut, are un prezent dubios dar in mod cert, n-are nici un viitor. Place sau nu, asta e realitatea!

  • La ora actuala se pare ca , conform decizei lui ciolacu de mult timp ca : „intram in opozitie cinci ani”, domnul CRISTOIU nu spune nimic nou.Cea ce ma pune pe ginduri este ca ciolacu este o drona a securitatii. Dancila, convinsa cumva l-a pus presedinte de parlament, Asta ciolacu vazinduse cu saci in carunta, refuza sa puna un presedinte de senat in plenititudenea functiei,tine pe uni si alti ca intermediari. II este frica!Pe linga ca este prost( ciolacu) gramada, santajabil, supus si servil a lui iohanis, este si cioclu PSD.Asta este menirea lui sa-i asigure dictatura lui iohanis si sa legifereze toate prostiile pdl=pnl(ce a mai ramas)

  • Electoratul PSD-ului a fost mereu denigrat și jignit de votanții de dreapta, observatorii neutri și mai nou de tfl-isti. Cei care votau PSD-ul, ba erau „inculți”, ușor de manipulat, cumpărați cu un litru de ulei, etc.

    Dacă după predarea partidului în fața statului paralel (inamicul PSD din ultimii 10 ani) și intrarea calculată în opoziție pentru „curățarea”, „domesticirea” și infiltrarea sa de către neosecuritste (cum comenta cineva înaintea mea), atunci cine mai votează PSD-ul, clar e ușor de dus de nas. Nu poți sa abandonezi o poziție politică (anti-neosecuritate), și sa te lași plastenizat, remodelat, și introdus în umbra (controlul) neosecurității, sperând că o să ți se dea și ție un rol politic mic, câteva „voturi electronice” și un bilet de ordine la rotația partidelor la guvernare, între timp tu păstrându-ți alegătorii fideli.

    Partidele politice nu sunt posesoarele sau leaderii alegătorilor lor. Alegătorii sunt cei care conduc, susțin sau abandonează un partid: exemplu PNȚCD. Dacă îți trădezi electoratul, nu te mai votează decât cei lipsiți de rațiune. PSD-ul probabil mizează că are mulți astfel de alegători – adică își ia votanții „de proști”, validând astfel acuzele aduse electoratului său in postdecembrism. Mult succes!

    E clar că orice om cu rațiune și integritate nu poate să mai voteze PSD-ul după aceasta predare în fața sistemului și intrarea lui în „laborator”, unde să fie modificat și frankensteinizat. Astfel PSD-ul poate să mai convingă doar tfl-iștii nemulțumiți de celelalte partide de laborator și pe cei care voteaza „cum li se spune”. Din sursele mele, cei din urmă, însă, au trecut deja la PNL.

    Pentru alegătorii cu puțină integritate și rațiune rămân doar ALDE, ADN, sau alte noi partide, dacă se vor rupe din PSD. (!!!Sugestie viitorilor pierzători de la congresul PSD!!!)

  • Tariceanu nu este la prima tradare. Iar cat va mai ramane in politica va continua in acest fel! In ceea ce-l priveste pe junele Ponta ce as putea adauga la doua fapte semnificative in CV-ul sau, si anume plagierea tezei de doctorat si demisia din functia de presedinte al celui mai mare partid (la acea vreme) pe facebook.

  • N-ar fi rea o reconfigurare, dar nu facuta de neosecuritate!Cu oameni invartiti la cheita si dubiosi profesional nu are cum sa se intample ceva!
    Domnule Cristoiu unde mai e Plesoianu?
    PSD ar mai avea o sansa daca prin reconfigurare ar arata ca nu mai are treaba cu statul subteran!
    La europarlamentare a avut 28% , la prezidentiale 33% ,voturile psd nu ale dnei Viorica ,iar dupa guvernarea de dreapta cred ca o sa creasca mai mult fata de ce dau sondajele!
    O intrare in opozitie ar ajuta psd si stanga sa aiba o sansa sa dea presedintele in 2024 si sa incheie apoteotic 20 de ani de presedentie de dreapta si mai ales sa vada intreaga tara capacitatea si competenta dreptei si a neomarximului modern!
    PSD -ul ar trebui sa lase romanii sa vada cum se construieste Romania educata pas cu pas, normala si recladita !
    As vrea sa-l vad pe Barba premier si pe Ludovic vice si sa ii dea talpa programului de guvernare!

  • Partidele si politicienii sunt pline de orgolii si interese proprii; totul pentru ei,nimic pentru tara si cetatenii acesteia! Pe zi ce trece vad ca actuala conducere interimara a PSD-ului se duce direct in bratele PNL-ului si la picioarele sefului cel mare dezamagind absolut tot electoratul care a votat PSD+ALDE in 2016. Nicio motiune de cenzura impotriva actualului guvern sau Doamne fereste vreo suspendare a celui ce incalca frecvent constitutia tarii… absolut nimic care sa deranjeze nici „padurenii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *