Vineri, 6 septembrie 2019, de la ora 12.00, Felix-Oliver Bănilă, procuror șef al DIICOT, a susținut la sediul instituției o declarație de presă, fapt anunțat dinainte de DIICOT printr-un comunicat oficial publicat cu o zi înainte. Așa cum am procedat cu toate documentele oficiale, reproducem mai jos transcrierea declarației de presă, precum și a sesiunii de întrebări ale presei și răspunsurile oferite.
Despre această declarație de presă vom scrie mai pe larg în numerele viitoare. De precizat, înainte de toate, că momentul de vineri 6 septembrie, a fost precedat de o declarație de presă a lui Klaus Iohannis consacrată tot cazului Caracal, declarație făcută de la Palatul Cotroceni, miercuri, 4 septembrie. Ce i-a apucat pe cei doi să vorbească despre cazul Caracal, în condițiile în care mersul anchetei nu s-a întâmplat nimic deosebit? De ce se tem Klaus Iohannis și Felix Bănilă? De Alexandru Cumpănașu? De apariția a unei bombe în cazul Caracal?
„În limitele principiului confidențialității urmăririi penale prevăzute de art. 285, alin. 2 din Codul de Procedură Penală, în raport de speța Caracal, DIICOT aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:
Organele judiciare au fost sesizate pentru prima dată la data de 15 aprilie 2019, telefonic, de către numitul Iordache Stelian care a anunțat postul de poliție din comuna Dioști, județul Dolj, despre faptul că în ziua de 14 aprilie 2019, în jurul orei 10,30, nepoata sa Luiza, în vârstă de 19 ani, a plecat în mod voluntar de la domiciliul din satul Radomir, comuna Dioști, cu intenția de a se deplasa în municipiul Caracal și nu s-a mai întors la domiciliu. Astfel, la data de 19 aprilie 2019 a fost constituit dosarul penal cu numărul 3363/p/2019 la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova în care, prin ordonanța organelor de poliție din data de 18 aprilie 2019 s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal prevăzută de art. 205, alin. 1 din Codul Penal. Existând indicii ale comiterii infracțiunii de trafic de persoane, întrucât bunicul victimei fusese apelat telefonic în două rânduri, în datele de 15 și 19 aprilie, de către un bărbat necunoscut care i-a dat de înțeles că nepoata sa ar fi condusă într-o altă țară, prin ordonanța din data de 30 mai 2019 cauza a fost declinată în favoarea serviciului teritorial Craiova al DIICOT. Astfel, la data de 5 iunie 2019 a fost constituit dosarul penal cu nr. 203/d/p/2019 al Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT în care, în raport de împrejurările cauzei, de datele personale ale victimei, de locul inițierii celor două apeluri telefonice către bunicul acesteia și de cele comunicate autorului sesizării din care rezultau indicii temeinice despre existența unei activități de recrutare a victimei prin răpire și/sau constrângere în scopul exploatării sexuale a acesteia prin ordonanța din data de 6 iunie 2019 s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane prevăzută de art. 210, alin. 1, lit.a din Codul Penal.
Organele judiciare au fost din nou sesizate în data de 25 iulie 2019 de către numita Măceșanu Tudorița care, prezentându-se la postul de poliție din comuna Dobrosloveni, județul Olt, a anunțat despre faptul că în ziua de 24 iulie 2019 fiica sa Alexandra, în vârstă de 15 ani, nu s-a mai întors la domiciliu în satul Dobrosloveni, după de a plecat în mod voluntar de acasă în jurul orei 09,30 pentru a se deplasa în municipiul Caracal urmând a reveni în cursul aceleași zile. Astfel, la data de 25 iuli 2019 a fost constituit dosarul penal cu nr. 1883/p/2019 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal în care, prin ordonanța organelor de poliție, din aceeași dată, a fost începută urmărirea penală in rem pentru săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal prevăzută de art. 205, alin. 1,2 și 3, lit. B din Codul Penal.
În aceeași zi, în intervalul orar 11,04 – 11,51 aproximativ, Poliția Municipiului Caracal a fost în mai multe rânduri apelată telefonic prin 112 de către o persoană de sex feminin care s-a recomandat a fi minora dispărută și care a relatat faptul că a fost răpită de către un bărbat necunoscut, bărbat care a agresat-o, a violat-o și o ține legată într-o casă din municipiu, apelurile fiind efectuate de la un post telefonic mobil neînregistrat, respectiv cartelă prepay.
În vederea identificării locației unde este ținută victima contrar voinței sale au fost efectuate mai multe verificări și activități de către organele poliției judiciare sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal care, în noaptea ce a urmat în jurul orei 02,30 au solicitat judecătorului de drepturi și libertăți de la Judecătoria Caracal autorizarea efectării perchezițiilor domiciliare între altele și la locuința numitului Dincă Gheorghe din municipiul Caracal strada Craiovei, nr. 169 a cărui post telefonic și cel de pe care apelase minora organele de poliție s-a stabilit existența unei conexiuni anterioare.
Cu ocazia efectuării percheziției domiciliare în curtea locuinței numitului Dincă Gheorghe au fost descoperite urmele arderii într-un butoi metalic de circa 200 litri volum fără capace așezat vertical pe un dispozitiv metalic improvizat prevăzut cu o sită, respectiv cenușă și fragmente osoase calcinate. În urma cernerii conținutului butoiului au fost descoperite și ridicate toate fragmentele osoase rezultate precum și un număr de 21 de dinți, obiecte de bijuterie și accesorii toate prezentând urmele specifice expunerii la flacără și temperatură ridicată.
Totodată, în aceeași curte a fost găsit și un autoturism marca Renault Megane de culoare gri, tip break, cu nr de înmatriculare OT-48-WYW aparținând lui Dincă Gheorghe în al cărui interior a fost descoperit, între altele, un cercel recunoscut ulterior de către mama victimei ca apartinând fiicei sale ca de altfel și bijuteriile din butoiul metalic.
Medicul legist din cadrul Serviciului de Medicină Legală Olt, deplasat la fața locului, a precizat că fragmentele osoase și dinții descoperiți în acel butoi sunt de natură umană, motive pentru care cauza a fost de îndată declinată prin ordonanța din data de 26 iulie 2019 spre competentă soluționare în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor. La nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt s-a constituit, la aceeași dată, dosarul penal cu nr. 297/p/2019 în care prin ordonanța din 26 iulie 2019 s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor calificat prevăzută de art. 188, alin. 1 din Codul Penal raportat la art. 189, alin. 1, lit. a și h din Codul Penal. La aceeași dată, 26 iulie, comunicându-li-se de către Serviciul Teritorial Craiova al DIICOT despre existența pe rolul acestei structuri de Parchet a unui alt dosar penal anterior respectiv cel cu nr. 203/d/p/2019. Având același mod de operare și existând indicii că faptele din ambele dosare ar fi fost comise de către acceași persoană prin ordonanța din data de 27 iulie 2019 Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a dispus declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT. Astfel, la data de 27 iulie 2019 cauza a fost înregistrată la DIICOT, Serviciului Teritorial Craiova, sub nr. 290/d/p/2019, iar prin ordonanța din aceeași dată s-a dispus reunirea dosarului la cel anterior cu nr. 203/d/p/2019.
În dosarul astfel reunit și la aceeași dată, de 27 iulie 2019, la ora 07,20 s-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de minori și de viol, fapte prevăzute de art. 211, alin. 1 și 2, lit. A din Codul Penal raportat la art. 210, alin. 1, lit. A, Cod Penal, respectiv art. 218, alin. 1 și 3, lit. C din Codul Penal. totodată s-a dispus și continuarea urmăririi penale prin aceeași ordonanță față de suspectul Dincă Gheorghe pentru săvârșirea celor două infracțiuni, având ca persoană vătămată pe minora Alexandra.
Audiat fiind în prezența avocatului desemnat din oficiu, suspectul nu a recunoscut că ar fi comis faptele pentru care era urmărit penal iar prin ordonanța din data de 27 iulie 2019 procurorul a dispus reținerea pentru 24 de ore a suspectului începând cu ora 08,45 sub aspectul săvârșirii în concurs a infracțiunilor de trafic de minori și de viol având ca persoană vătămată pe minora Alexandra. Ulterior, dar în aceeași zi, la ora 09,15 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Dincă Gheorghe sub aspectul săvârșirii acelorași două infracțiuni.
Inculpatul nu a dorit să facă o nouă declarație menținându-și-o pe cea dată în calitatea de suspect anterior și nu a solicitat avocat ales. Totodată, cu referatul din 27 iulie 2019, procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT au solicitat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dolj arestarea preventivă a inculpatului Dincă Gheorghe pe o perioadă de 30 de zile pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori și de viol având ca persoană vătămată pe minora Alexandra.
Inculpatul a fost arestat pentru o perioadă de 30 de zile și nu a declarat contestație împotriva măsurii preventive. Iar în data de 28 iulie 2019 prin ordonanța de la ora 21,00 s-a dispus extinderea acțiunii penale față de inculpat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane, de viol și de omor calificat prevăzute de art. 210, art,1, lit. A Cod Penal, art, 218, alin. 1 Cod Penal respectiv art. 188, alin. 1 Cod Penal raportat la art. 189, alin. 1, lit. A și h, Cod Penal, toate având ca victimă pe numita Melencu Luiza Mihaela.
Fiind reaudiat, în prezența aceluiași avocat din oficiu, în raport de noile acuzații penale, inculpatul a recunoscut de data aceasta faptul că le-ar fi ucis pe ambele fete după care s-a preocupat să scape de cele două cadavre, precizând că pe al doilea l-a ars în acel butoi iar pe primul l-ar fi aruncat în Dunăre în apropierea localității Corabia.
Nu a recunoscut însă că le-ar fi violat pe vreuna dintre cele două victime și nici săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și de trafic de minori. În raport de aceste noi declarații ale inculpatului, de recunoaștere, prin orronanța din 29 iulie 2019 s-a dispus efectuarea unei conduceri în teren cu inculpatul pentru a preciza locațiile în care ar fi aruncat cadavrul victimei Melencu Luiza Mihaela și a obiectelor personale apartinând celor două victime. Totodată, prin ordonanță, a fost dispusă și efectuarea unei analize comportamentale a inculpatului în cauză de către specialiști din cadrul IGPR Direcția Investigații Criminale.
De asemenea, la data de 27 iulie 2019 s-a dispus și efectuarea unei expertize antropologice de către specialiști din cadrul INML asupra fragmentelor osoase și a dinților găsiți în butoiul inculpatului, iar la data de 31 iulie 2019 s-a dispus efectuarea unei constatări fizico-chimice de către specialiștii Insitutului Național de Criminalistică al IGPR cu privire la cenușa ridicată din același butoi. Tot la data de 27 iulie 2019 s-a mai dispus și efectuarea unei expertize genetice judiciare de către specialiștii Institutului Național de Criminalistică cu privire la firele de păr, urme biologice de contact și obiecte purtătoare de astfel de urme prelevate și/sau ridicate din autoturismul și din locuința inculpatului punându-se totodată la dispoziția specialiștilor probe de referință prelevate atât de la inculpat cât și de la ambii părinți ai victimei Măceșanu Alexandra .
La data de 31 iulie 2019 s-a dispus efectuarea unei alte expertize genetice judiciare de către aceeași specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică cu privire la probe biologice prelevate de pe mâinile inculpatului și alte obiecte ridicate din locuința și autovehicului acestuia cu punerea la dispoziție de probe de referință prelevate de la mama victimei Melencu Luiza Mihaela, de la soția inculpatului și de la martorul Meilă Victor, persoană din anturajul inculpatului.
La aceeași dată s-a dispus efectuarea unei constantări tehnico-științifice pentru detecția comportamentului simulat de către specialiști din cadrul Direcției Generale a Municipiului București, serviciul criminalistic, cu privire la inculpat.
La data de 01 iulie 2019 aceeași constatare privind detecția comportamentului simulat a fost dispusă și cu privire la mama și bunicul matern al victimei Melencu Luiza Mihaela de către specialiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, serviciul criminalist.
La data de 30 iulie 2019 a fost dispusă expertizarea medico legală psihiatrică a inculpatului la nivelul INML și transferul în acest scop a acestuia la spitalul penitenciar Rahova.
Având în vedere complexitatea cauzei, mediatizarea excesivă a acesteia precum și resursele tehnice, logistice și umane necesare aflării adevărului judiciar prin ordonanța din data de 01 august 2019 în temeiul art. 17 din OUG 78/2017 și a art. 325 din Codul de Procedură Penală procurorul șef al DIICOT a dispus preluarea dosarului în discuție la structura centrală a DIICOT, soluționarea acestuia fiind de îndată asumată de un colectiv format din patru procurori, urmărirea penală urmând a fi desfășurată în continuare cu maximă celeritate.
Cu încuviințarea judecătorului de drepturi și libertăți s-a dispus efectuarea percheziției informatice asupra tuturor aparatelor telefonice și a mediilor de stocare descoperite în autoturismul și în locuința inculpatului. De asemenea, s-a dispus efectuarea percheziției domiciliare a inculpatului, locuință, anexe, curte și grădină, cercetările ce au urmat în cadrul acestei activități fiind efectuate cu cea mai mare minuțiozitate posibilă și fiind finalizate abia în data de 29 august 2019 în baza mai multor autorizații de percheziție domiciliară solicitate și obținute în mod succesiv.
În acest scop, încă din ziua preluării cauzei, lucrătorii de poliție judiciară din cadrul IGPR – Direcția Investigații Criminale, cei ai Direcției Generale a Municipiului București – Serviciul Omoruri și Serviciul Criminalistic și cei ai Direcției Combaterii Criminalității Organizate ai biroului Craiova au fost delegați să asigure suport tehnic în activitatea de căutare, descoperire, prelevare, ambalare și sigilare de probe, respectiv urme și obiecte purtătoare de urme, în special biologice, și lucrătorii din cadrul Insitutului Național de Criminalistică din cadrul IGPR. De asemenea, în aceeași zi, procurorii structurii centrale a DIICOT au dispus reluarea activității de cercetare la fața locului la domiciliul inculpatului și de conducere în teren cu acesta, iar a doua zi, 02 august 2019, în curtea inculpatului au fost identificate și alte fragmente osoase de natură umană, urme bio-criminalistice și obiecte purtătoare de urmă ce prezentau interes pentru cauză în vederea analizelor de laborator.
De asemenea, în cursul aceleași zile, în timpul efectării conducerii în teren cu inculpatul acesta a indicat locul în care a aruncat aparatul telefonic al victimei Măceșanu Alexandra Mihaela, ocazie cu care, în
Prin ordonanța din data de 4 august 2019, s-a dispus efectuarea uneio constatări biocriminalistice de către specialiștii Institutului național de criminalistică cu privire la mai multe urme materie, urme biologice de contact și obiecte purtătoare de astfel de urme, findu/le puse totodată la dispoziție specialiștilor profilele genetice ale inculpatului și ale celor două victime. În data de 3 august 2019, a fost primit de la INML, un prim raport genetic preliminar din care rezulta că în urma analizelor de laborator ale probelor ridicate și examinate până la acea dată, a rezultat profilul genetic al unei singure persoane, respectiv al victimei Măceșanu Mihaela Alexandra, concluzie fundamentată științific pe compararea acestui profil genetic determinat cu profilul genetic determinat al părinților acestei victime. Activitățile de cercetare la fața locului efectuate în baza autorizațiilor de percheziție au continuat în parcursul a o lună de zile, iar în data de 5 august 2019, inculpatul a revenit asupra celor declarate inițial cu privire la cadavrul luizei melencu și a precizat verbal că nu l-ar fi aruncat în dunăre, ci l-ar fi ars, procedând de aceeași manieră ca și în cazul celeilalte victime, iar cenușa rezultată ar fi pus-o în doi saci pe care i-ar fi transportat și abandonat într-o zonă de lizieră, situată pe traseul Caracal București. Inculpatul a condus anchetatorii pe DN 6 și la km 168+250 m, în urma detaliilor oferite de inculpat, a fost identificată o cantitate de cenușă și doi saci din plastic. În urma cernerii cenușei, au fost descoperite mai multe fragmente osoase și dentare iar medicul legist chemat la fața locului a concluzionat că acestea sunt cu cea mai mare probabilitate de natură umană. A doua zi, 6 august 2019, s-a dispus efectuarea de către specialiștii INML a unei expertize genetice asupra fragmentelor osoase și dentare, precum și a sacilor descoperiți în zona de lizieră. Ulterior, la data de 13 august 2019, INML a comunicat, urmare a examinării antropologice faptul că fragmentele osoase în discuție, găsite în zona de lizieră, provin de la o persoană de sex feminin cu vârsta cuprinsăî între 15 și 19 ani și că ele sunt altele decât cele care s-au individualizat anatomic printre resturile scheletare descopeite în urma perchezițiilor domiciliare efectuate la 27 iulie 2019 la locuinta inculpatului.
La data de 17 august 2019, INML a comunicat și constatări preliminare ale expertizei genetice judiciare din care rezultă că în urma examinării a o parte din probele ridicate cu ocazia cercetării la fața locului, efectuate în zona lizieriii de pădure, respectiv fragmente osoase de natură umană nu s-a putut evidenția niciun profil ADN, având în vedere starea de calcinare excesivă a acestora și urmare a acțiunii factorilor fizico-chimici la care a fost supus materialul biologic examinat. În aceeași zi, procurorii au reiterat INML dispoziția de efectuare în continuare, în regim de urgență, a expertizei genetice judiciare, asupra întregului material probator, inclusiv asupra dintilor și altor mijloace de probă găsite la fața locului. În același timp cu cercetările desfășurate la fața locului, cu examinările de specialitate ale specialiștilor de la Institul de Criminalistică și INML și cu percheziționarea informatică a mediilor de stocare, procurorii, atât personal, cât și prin intermediul ofițerilor de poliție judiciartă delegați, au procedat la audierea a numeroase persoane în calitate de martori, atât ca evoluție a anchetei, cât și în urma solicitărilor formulate de părțile civile și de reprezentanții acestora. Ca urmare a declarațiilor luate, prin ordonanta din 22 august 2019, s-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de viol, prevăzut de articolul 218, alineatele 1 și 3 litera C din Codul Penal, în raport de alte două persoane vătămate decât cele precizate anterior. La dosarul cauzei a fost reunit și dosarul nr 2677/d/t/2019, la data de 26 august 2019, dosar format ca urmare a declinării în favoarea structurii noastre de parchet a dosarului nr 2059 /p/2019 al Parchetului de pe lângă judecătoria Caracal, în care o altă persoană vătămată sesizase fatul că în mai 2019 fusese contrânsă de inculpat să ântrețină raporturi sexuale cu acesta în locuința inculpatului din municipiul Caracal.
În data de 23 august 2019, s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem și pentru complicitate la omor, urmare a sesizării făcute de mama victimei Melencu Luiza Mihaela în data de 22 august 2019, cu privire la o presupusă activitate infracțională a numitei Dincă Elena, soția inculpatului. Urmărirea penală a fost din nou extinsă la data de 2 septembrie 2019 sub aspectuil comiterii a două infracțiuni de profanare de cadavre și morminte, prevăzute de art. 383, alin 1 din Codul Penal. Ân dosarul cauzei s-au efectuat cercetări și sub aspectul infracțiunii de neglijență în serviciu cu privire la apelurile telefonice efectuate de Măceșanu Alexandra Mihaela prin ingtermediul 112, respectiv cu privire la respectarea procedurilor specifice într-o astfel de situație. Dar întrucât o cauză având obiect similar se afla pe rolul secției de investigare a infracțiunilor din justiție, la data de 26 august 2019, s-a dispus disjungerea cauzei sub acest aspect și declinarea competenței de soluționare a cauzei disjunse în favoarea acestei secții din cadrul Parchetului ICCJ.
În aceeași perioadă, în curtea oinculpatului au mai fost descoperite și alte fragmente osoase, într-o groapă săpată în pământ, a căror expertizare genetică a fost de asemenea, de îndată dispusă, de către specialiștii INML, prin ordonanța din 7 auigust 2019. Tot în data de 7 august 2019, s-a dispus specialiștilor de la Institutul Național de Criminalistică, stabilirea profilului genetic al unei persoane din anturajul inculpatului, respectiv Risipiceanu Ștefan, și compararea profilului genetic detertminat al acestuia precum și a profilelor genetice ale inculpatului și victimelor cu profilele genetice rezultate din examinarea firelor de păr, a urmelor de contact, și a mai multor obiecte purtătoare de urme, ridicate din casa și autoturismul inculpatului. La data de 28 august 2019 au fost dispuse noi expertize genetice la nivelul INML și a Institutul de Criminalistică cu privire la fragmentele osoase și fragmentele textile carbonizate, respectiv fragmente metalice, nasturi, capse, cleme, agrafe de păr, fermoare și un cercel, descoperite în zona de lizieră și rezultate în urma cernerii cenușei la km 168 +250 m, de pe marginea DN 6. La aceeași dată, s-a dispus și efectiarea unei constatări fizico-chimice de către specialiștii Institutului Național de Criminalistică cu privire la acea cenușă, precum și expertiza antropologică la nivelul INML asupra fragmentelor osoase desscoperite în aceasta.
Cercetarea criminalistică de la domiciliul inculpatului a fost finalizată așa cum am precizat în data de 29 august 2019, iar în data de 1 septembrie 2019, inculpatul a fost transferat în Centrul de reținere și Arest preventiv din București pentru efectuarea altor activități ce presupun prezența acestuia în fața organelor de urmărire penală, respectiv pentru realizarea analizei comportamentale, dispusă prin ordonanța din 29 iulie 2019, pentru reaudierea sa începută la 5 septembrie 2019 și pentru examinarea sa medico-psihiatrică ce va fi programată într-o perioadă imediat următoare.
În data de 2 septembrie 2019, INML ne-a comunicat un prim raport final de expertiză genetică judiciară în ceea ce o privește pe victima minoră Măceșanu Alexandra Mihaela. Din acest raport rezultă faptul că analiza genetică a probelor biologice de os, reprezentate de elemente dentare selectate din coletul cu fragmente osoase găsite în timpul cercetărilor la fața locului în cenușa din butoiul metalic de la domiciliul inculpatului, a condus la evidențierea unui profil ADN unic, aparținând unei persoane de sex feminin. Din același raport mai rezultă și faptul că persoana de sex feminin evidențiată în urma analizelor genetice a probelor biologice de os, este victima minoră Măceșanu Alexandra Mihaela, cu o probabilitate de 99,93%.
La data de 5 septembrie 2019, s-a dispus efectuarea unor suplimente de expertiză medico legală antropologică de către specialiștii INML atât cu privire la piesele scheletare ridicate din zona de lizieră de pădure, cât și cu privire la piesele scheletare riodicate din curtea inculpatului, în vederea identificării persoanei sau a persoanelor în cauză, examinării fizico-chimice, precum și stabilirea cauzei decesului și precizarea oricărui aspect medico-legal ce ar putea contribui la aflarea adevărului în cauză.
Vreau să vă mai precizez că în vederea lămuriri cauzei sub toate aspectele și al stabilirii întregului cerc de eventual participanți la comuterea faptelor, confirmăm emiterea la data de 7 august 2019 a unui ordin european de anchetă către autoritățile judiciare din Italia, pentru obținerea informațiilor necesare, precum și dispunerea unei comisii rogatorii către autoritățile judiciare din SUA la data de 25 iulie 2019. Prin ordonanța din 6 august 2019, s-a dispus comunicarea datelor privind existența conturilor bancare, a datelor privind veniturile și tranzacțiile imobiliare, a istoricului de asociat/administrator în cadrul societăților comerciale, conturile societăților comerciale astfel identificate și date REVISAL, deținute de către inculpat, de soția sa, de către cei trei fii și fiica acestora, de către ginerele și nora lor.
În data de 14 aug 2019 s-a dispus indisponibilizarea celor 4 autovehicule ale inculpatului, respectiv cel marca Renault Megane cu nr. de înmatriculate OT 48 WYW, 2 marca Fiat Ducato și unul marca Ford. La data de 19 aug 2019 s-a dispus efectuarea unor activități care se impun pe teritoriul Italiei, pentru identificarea bunurilor mobile și imobile precum și identificarea unor activități ilicite, ce pot face obiectul măsurii sechestrului asigurator și al confiscării speciale sau existente sau al stabilirii trasabilității acestora în scopul sechestrării și/sau valorificării acestora prin intermediul Agenției Naționale e Administrare a Bunurilor indisponibilizate cu privire la inculpat. La aceeași dată s-a dispus și instituire măsurii asiguratorii a sechestrului asupra soldului contului deschis de inculpat la BRD. In data de 29 august 2019 s-a dispus și instituire măsurii asiguratorii a sechestrului cu privire la bunurile imobile si mobile asupra ale inculpatului , respectiv 3 imobile, situate în municipiul Caracal și patru autovehicule, toate acestea in scopul asigurării recuperării cheltuielilor judiciare și al acoperiri prejudiciilor cauzate prin comiterea infracțiunilor, dar și sub aspectul faptului ca unul dintre bunuri a fost folosit la comiterea faptelor – respectiv autoturismul Renault Megane de care v-am precizat.
Cauza in discuție este una complexă și, in final dorim să asiguram opinia publică de faptul ca autoritățile române, atât DIICOT cât și organele de poliție judiciară delegate în această cauză, precum și specialiștii INML și cei ai Iniști National de Criminalistică implicați o tratează cu maximă responsabilitate și cu toate resursele disponibile atât logistice cât și umane și energetice, iar urmărirea penală se desfășoară cu stricta respectare a principiilor prevăzute de art. 41 din Codul de procedură penala.
Aceasta este declarația de presă pe care v-am prezentat-o, vă mulțumesc pentru interesul pe care-l arătați față de această speță, cu impact emoțional deosebit, și o să pot să iau doua-trei întrebări de la dvs.
Î: Care sunt probele care arată că Luiza Melencu a fost în casa lui Gheorghe Dincă și a fost ucisă de acesta, altele decât pata de sânge ca s-a găsit……
R: După cum bine știți, indicarea probelor se arată în fata instanței de judecată. Orice proces penal presupune o contradictorialitate care se desfășoară în faza de judecată, în faza instanței de judecată și în faza urmăririi penale. Nu vă pot răspunde la o astfel de întrebare.
Î: Dar sunt probe?
R: Sunt probe.
Î: Probe în legătură și cu uciderea sau doar cu prezența în casă sau în mașină?
R: Am mai discutat despre aceste aspecte și anterior, am făcut și comunicate de presă anterior, știți foarte bine că din punctul nostru de vedere sunt probe, însă inculpatul este și el beneficiarul art. 4 din Codul de procedură penală. Nu putem face discuții.
Î: Oasele găsite în curtea lui G. Dincă au arătat că sunt și alte victime, în afară de Alexandra și Luiza?
R: Dacă ați urmărit cu atenție prezentarea pe care v-am făcut-o anterior din ceea ce v-am prezentat, se poate distinge și răspunsul la întrebarea dvs.
Î: Există indicii că bărbatul arestat acea complici ? Și dacă nu, de ce este această anchetă în continuare la DIICOT? De ce în continuare se fac cercetări cu privire la infracțiunea de trafic de persoane?
R: Așa cum v-am precizat de la început, dosarul acesta a fost constituit ca urma a unei sesizări pentru infracțiunea de trafic de persoane prevăzută de arta 210 din Codul Penal. Știți floare bine că un organ judiciar care poate face mai mult, poate face și mai puțin. În speță, este vorba de os structură specializată a Parchetului de la lângă ÎCJ, respectiv structura pe care o reprezint, DIICOT, a cărei competentă este indicată de dispozițiile art. 11 din OUG 78/2016 , articol care, la aliniatul 4, precizează că DIICOT își poate păstra competența chiar și în situația în care s-ar dispune o disjungere sub un anumit aspect.
Î: Se impune o disjungere?
R: Nu am spus așa ceva. Am indicat o chestiune teoretică.”
Ramona, cea cu nume „complicat”, s-a retras din cursa prezidențială, din cauza de … nato !
Daca procurorii gen portocala nu erau aparati pana in panzele albe, indiferent de greselile lor,
cu zicerea „niste penali ataca justitia”, poate ca procurorii din zona si-ar fi facut datoria, in cazul Luiza si in alte cazuri precedente cunoscute sau nu. Ma intreb daca nu se tem ca procurorii ar putea intelege gresit ca trebuie sa lucreze pe bune.
Nu va temeti : STS -ul e cu noi ! El va scoate ceea ce trebuie din urne . E drept ca in conditii normale introducerea unei variabile ( Cumpanasu , Diaconu ) ar complica ecuatia care ar scapa de sub control ( vezi d-aia sint asa basicati ziaristii cu epoleti ), dar avem STS-ul si totul e OK.
Dar de bătăiosu, lui MVPC, ai uitat ?
Cică el va câștiga, … „detașat” !
Și, mai e Ramona, pe care-ai uitat-o,
Care i-a băgat și pe ruși, in nato !
Vezi ca Bataiosu l-a provocat la lupta pe Cumpanasu. In ring! Dati vestea mai departe, sa vedem si noi ceva paruiala la tv!
Are si motocicletă, cumva, că, dacă da, il chemam pe mircea a3, că el se pricepe la … încasat !
Johannis nu se teme, pen’că el, pur și simplu, n-are … sentimente !
Poate, doar de un singur lucru s-ar putea teme, respectiv să nu-l treacă și pe el, Trump, pe lista neagră !
Cool! Am citit TOT. Mi-a luat o saptamana… 🙂
DIICOT omite cu bună stiinta trei lucruri esentiale in cazul Caracal:
1) Alexandra a dat indicii clare unde se află, i-a spus la telefon politistului Pistol ca fost dusă in spatele liceului Mihai Viteazu. Era usor de gasit daca organele statului voiau. In zona sunt suficiente camere de supraveghere, trebuiau verificate
2 Alexandra figura ca plecată voluntar de acasă pe site-ul politiei inclusiv dupa ce anuntase ca fusese rapita
3 Politistii din Caracal nu au intrat in casa lupului singuratic pentru ca asteptau intai semnal de la capii retelelor de proxenetism sa fie extrase fata care sunase la politie, asta era procedura si intelegerea politisti-retele de proxenetism
DIICOT acopera politia si intrebarea e de ce face acest lucru? Si desigur de ce vrea sa inchida cat mai rapid cazul Caracal.
Pe „surse” :
Cică în imagini s-ar vedea și momentul când moșu’ deschide portiera din spate, unde era, pe banchetă, Alexandra, și îi trage acesteia o … „directă”, in plina figură !
Cool! Eu am citit începutul si sfârsitul si mi-a ajuns.
Vezi ca te claxoneaza prietenul balaur mai sus. 😆