Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

De ce au învins rușii în al doilea Război mondial: Pentru că erau obișnuiți cu lipsurile!

1. Tudor Arghezi despre căsătorie în tableta Nunta din Adevărul, 27 noiembrie 1947:

„Nu lipseşte o săptămînă fără ca poşta şi telefonul să nu ne anunţe încă o serie de nunţi. Ele merg paralel cu invitaţiile la înmormântare şi cu cererile de divorţ. În vreme ce părechile dansează, bate la biserică toaca şi femeia ideală, luată de un soț tot atît de ideal, se scuipă reciproc în faţa unui tribunal. Căsătoria e o filă cu două pagini: una îmbată cu roze şi dacă nu ştii să rămîi la ea şi să nu o mai întorci, a doua pagină miroase cîteodată urît.”

2. Am lăsat Memoriile lui Erich Von Manstein, de la o pagină la alta tot mai împotmolite în referiri strict militare și m-am apucat de Moscova 1941. Sfîrșitul Blitzkriegului de Rodric Braithwaite.
O carte cu care am avut pînă acum un dublu contact. Am dat mai întîi s-o citesc pur și simplu, dar am abandonat-o, luat cu alte lecturi, toate obligatorii. Am avut apoi nevoie de ea pentru eseul despre Stalin pe marginea prăpastiei și am parcurs doar paginile despre eșecul Operațiunii Taifun și debutul contraofensivei rusești din iarna lui 1941-1942. Acum am socotit că trebuie s-o citesc cu creionul în mînă. Memoriile lui Manstein le-am pus deoparte, pentru a le fișa după ce termin cartea cu Paulus. Chiar dintru început îmi sare în ochi mottoul, luat din romanul Vii și morți al lui Constantin Simonov, prin care se explică într-un fel de au învins rușii:
Pentru că trăiseră pînă atunci în materie de restricții nu prea diferit de realitățile războiului:

„Mare parte din viaţa lui, ca şi a celorlalţi concetăţeni, se scursese în lipsuri, în încercări şi în luptă, de aceea, după cum se va dovedi mai tîrziu, povara îngrozitoare a primelor zile de război nu reuşi să le frîngă sufletele”.

3. Precizările Prefecturii de Poliție București în legătură cu colindătorii de Crăciunul 1946:

„Colindătorii nu au voie să umble mascaţi Comunicatul Prefecturii Poliţiei Capitalei.
Pentru a preîntîmpina eventualele abuzuri cu caracter penal cu ocazia tradiţionalelor colinde de sărbători, Prefectura Poliţiei Capitalei aduce la cunoştinţă următoarele:
Colindele sînt libere.

Pentru coruri organizate de societăţi corale, asociaţii sau grupuri de bărbaţi, se va cere o autorizaţie de la Prefectura Poliţiei Capitalei. Cererile vor indica exact pe garanţia conducătorului de cor, numele, pronumele, adresa şi profesiunea fiecăruia.

Pentru echipele de irozi, conducătorii vor cere autorizaţia de colindare indicînd numele fiecărui colindător cu adresa şi profesiunea, precum şi rolul ce-l are în echipă.

Aceleaşi condiţiuni şi pentru Pluguşor.
Nu se admite nici un fel de armă albă sau de foc. Colindătorii nu au voie să umble mascaţi.
Se atrage atenţiunea că este cu desăvîrşire interzis a se intra forţat în curţile sau casele locuitorilor.

Orice echipă mai mare de doi oameni trebuie să poarte autorizaţia poliţiei. Ofiţerii şi agenţii de poliţie care vor întîlni echipe de colindători cu pachete, haine sau orice alte obiecte, le vor aduce la oficiul poliţienesc pentru cercetări.
Toate manifestările menţionate mai sus vor fi permise numai în timpul zilei de la 7 pînă la ora 20.”

Comunicatul a apărut în Scînteia din 25 decembrie 1946. Cea mai tare chestie mi se pare cea cu legitimarea Irozilor, astfel încît Poliția să poată afla nu numai identitatea, dar și locul și rolul în spectacol al fiecărui interpret.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

35 comentarii pentru articolul „De ce au învins rușii în al doilea Război mondial: Pentru că erau obișnuiți cu lipsurile!”

  • Este anul plăților,al imploziei marilor averi adunate prin șantaj,minciuna,corupție ,exploatare,după averile oligarhilor ruși și ucrainieni vor urma bancherii,finanțiștii care schimba guverne după bunul lor plac din America si din occident ,criza ce va urma va dizolva intr-o clipita toate averile și acumulările făcute prin și pe suferința altor oameni din toată lumea,asta va fi marea resetare care va aduce sisteme politice noi astfel decât cele pe care le cunoaștem,cred ca nici noi nu vom fi ocoliți doar avem și noi oligarhii noștri.

    • Citiți și scrieți și despre atrocitățile batalionului Azov ,sunt filme și articole documentate de ziaristi și reporteri occidentali,nazismul e chiar o realitate in ukr acceptata de guvern și clasa politica de acolo,americanii au acordat ample articole despre nazismul in ukr,bineînțeles înainte de război,acuma nazismul a dispărut subit ca și când nu a existat niciodată acolo.

    • E ok sa vorbesti tu cu tine, adica sa-ti raspunzi singur ?
      .
      Pentru ca Nobel, Trumam, Gicu, Gigi e una si aceeasi persoana.
      (pentru ceilalti cititori: cautati dupa 9fcb0ec293614a5cda3f87acd45e44c1 in sursa paginii.)

      • De ce nu?

        • Da, daca REDACTIA vrea sa para ca-s MAI MULTI PROPAGANDISTI RUSI decat sunt in realitate, vorba ta, de ce nu… Politica editoriala se numeste.

          • Adevarul deranjează.Întotdeauna…

          • Asta foloseste 4 nume si ne vorbeste despre adevar!?! Cam asta-i adevarul lor putinist, o mare minciuna tupeista si criminala.

  • Dle,Australianul ,constat ca esti foarte bine informat si indignat privind atrocitatile Rusiei,nu-i asa,in Ucraina.Dar despre crimele impotriva umanitatii savarsite in numele mascaradei covid de ce nu vorbiti pe site-uri nici unul daca sunteti asa milosi?V-a inghitit pisica limba nu-i asa?Mercenarii care lupta in Ucraina sunt mai onesti ca voi ,astia indignatii de serviciu,macar aia muncesc si isi risca viata pentru banii care ii castiga.

  • Salutari vorbitorilor de limba romana din alte tari, care scriu pe aici din luna martie (conform similarweb).

    • Multi copii printre victimele ucise in atacul din gara Kramatorsk . Olaf Scholz: Vladimir Putin poarta responsabilitatea pentru aceste crime de razboiSituatia actuala O racheta balistica rusa a lovit vineri o gara aglomerata din orasul Kramatorsk, in estul Ucrainei, unde 4.000 de persoane asteptau sa fie evacuate. Cel putin 50 de persoane, inclusiv cinci copii, au fost ucise, potrivit guvernatorului din Donetk, Pavlo Kyrylenko. Rusia a negat ca ar fi responsabila. Presedintele ucrainean a acuzat fortele ruse ca au tintit in mod deliberat civili si a declarat ca nicio trupa ucraineana nu se afla in gara cand aceasta a fost atacata. Intr-o declaratie, Zelenski a spus: „Acesta este un rau care nu are limite.

    • Din doua tarisoare mici, vecine cu Rusia, mai clar.

  • UE va discuta sprijinul său pentru investigațiile privind crimele de război din Ucraina în cadrul unor întâlniri din următoarele două zile cu procurorul șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan.

    Khan se va întâlni cu șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, duminică la Luxemburg, înainte de a se întâlni luni cu miniștrii de externe ai UE, a declarat Comisia Europeană.

  • Rusia, retrogradată de S&P în categoria ”faliment selectiv” .
    Mulți soldați ruși refuză să se întoarcă în luptă.

    Autorii crimelor împotriva civililor din orașul ucrainean Bucha s-sunt vinovați de crime de război și trebuie să fie trași la răspundere, a declarat sâmbătă cancelarul german Olaf Scholz: Au”Este ceva ce nu putem uita. Nu putem trece cu vederea că aceasta este o crimă. Acestea sunt crime de război pe care nu le vom accepta… cei care au făcut acest lucru trebuie să fie trași la răspundere”, a spus Scholz.

  • Maestre, am citit ce ați scris și nu am înțeles nimic.
    Trăim de aproape 3 ani într-o lume pe care nu o mai recunoaștem, ne-am pierdut printre perdelele de fum.
    Nu mai știm ce este adevărat și ce nu. A fost o pandemie așa cum ni s-a spus? Nu știm.
    Au murit oameni dar nu au fost rapoarte certe a cauzei deceselor.
    După atâta timp OMS trebuia să se vină cu un raport clar gen „în urma autopsierii a 100.000 de decese s-a constat că singura cauză a fost efectul coronavirusului”, dar nu s-a întâmplat asta.
    Nu există nici o justificare pentru care cercetările asupra deceselor nu au fost făcute.
    * Acum suntem într-o altă zonă plină de perdele de fum.
    Poate cineva să explice rațional de ce statele europene și SUA trimit zilnic armament de miliarde în Ucraina?
    Adik, nu este nimeni conștient că armamentul distruge, nu numai ambele armate, dar și populația civilă? Nu vede nimeni că fiecare bombă și dronă distruge o țară întreagă?
    De ce acest război este împins atât de departe?
    Ucraina clar nu va mai exista. Pierderile vor fi uriașe. Zelenski își împinge țara în groapă iar europa îl ajută.
    Bărbații mor înrolați, femeile și copii au ajuns prin toată lumea, pe toate continentele, iar acestea în mod sigur nu se vor mai întoarce.
    * PNRR-ul va fi devastator pentru România. Green dealul este o imensă eroare. Guvernul se joacă cu viețile noastre. Nu numai că ne va îndatora și mai mult dar este o utopie.
    Nu există nici o zonă din țară unde vântul să bată 360 de zile, și nici o zonă în care soarele să fie 360 de zile.
    Toate astea se știu, deci toate aceste hotărâri de distrugera țării și a populației sunt făcute cu bună știință.
    Să explice cineva de ce guvernanții au fost de acord cu ceva dincolo de evidență, de rațiune?
    *
    Trăim de trei ani într-o conspirație a nebunilor? sau ce?

    • Ursula von der Leyen pune iar paie pe foc. Nu știu ce a căutat la Kiev.
      Cică e oripilată de cadavre. Draqu o crede, doar e medic, încă din facultate a avut de-a face cu cadavre.
      Ea inventat green-delul. O pacoste. Dar la ce să te aștepți de la o nemțoaică? Nemții ăștia au inventat camerele de gazare și cuptoarele de ardere. Ei știu cel mai bine să gestioneze cadavrele.
      Am fost în Berlin, am văzut Pergamonul. Tot ce e acolo e furat, așa cum au furat și dinții de aur al evreilor.

      • Proasto, nu se poate compara faptul ca un medic are de-a face cu un cadavru pentru studiul anatomic cu imaginea pe care o creeaza oricarei fiinte umane cadavrele zecilor de civili, printre care si copii, ucisi de un nemernic caruia tu nu îi gasesti nicio vina!

        • @Dora:
          Sa nu fiti invidioasa ca dumneavoastra va raspunde Gigi si mie Gicu. Pentru ca GIGI, GICU si cu NOBEL sunt una si ACEEAASI PERSOANA. 😆
          .
          (Cautati dupa 9fcb0ec293614a5cda3f87acd45e44c1 in sursa paginii.)
          .
          O fi lipsa de resurse ca-i week-end.

      • Pai Ursula trebuie sa abată atenția de la scandalul financiar din Franta in care e implicat fiul ei care e asociat la firma americană care avea contracte cu statul francez si care a eludat plata taxelor de 10 ani ,totul e de fatada,o mascarada ,mafia conduce Europa si Parlamentul European.

    • Sa tot dai vina pe o tara care se apara si pe aia care ii mai ajuta, in loc sa ceri invadatorilor sa plece acasa, asta e culmea NESIMTIRII propagandei rusesti. De fapt e culmea NESIMTIRII pur si simplu.
      A ajuns saitul asta o tribuna a propagantei lui Putin.

      • Acolo in Australia cred ca soarele bate in cap pe multă lume,nu aia care -i ajuta ci aceia care i-au împins la război și distrugere prin coruperea clasei politice in frunte cu oligarhul actor,vânzarea de armament și promisiuni de aderare in NATO pe care și americanii și ucrainienii politicieni știau ca nu se vor realiza niciodată,la fel cum niciodată nu vor putea fi puse baze militare rusești in Mexic,Canada,Cuba.Ce tot batem câmpii aicea!?Odata cu criminalul trebuie judecați cu aceeași masura și autorii morali care se știu cine sunt,i știe toată Planeta cine sunt,ce ne tot ascundem după deget.

      • Australiene, te strofoci degeaba să mă faci în fel și chip.
        Tu ai uitat proverbele românești.
        Eu nu le-am uitat și cred în ele: „Capul plecat sabia nu-l taie” și „Timpul le rezolvă pe toate”.
        Dacă străbunii noștri nu găseau o cale de a feri țara și neamul, acum în loc de biserici aveam minarete și citem Coranul în turcă în moschee.
        Dar ei au găsit o cale, au evitat o confruntare directă cu ditamai imperiu, și oricât de greu a fost timp de 400 de ani uite că neamul nostru a mers înainte, avem o țară și am păstrat limba noastră.
        Deci Timpul le-a rezolvat pe toate.

        • Adriana, asa ai invatat tu la istorie ? Eu am invatat ca vorbeam turceste si alte limbi straine daca stramosii plecau capul. Oricum nu prea conteaza „sclipirea” ta ca vremurile s-au schimbat, cei invadati nu mai sunt lasati singuri si neajutorati.
          Si oricum, o dai sucita, adica MINTI CU NERUSINARE, ca daca ma uit in urma prin comentariile tale nu de ucrainieni sau de noi iti pasa. Toate-s cu incrancenare maxima impotriva Ucrainei si Europei, iar de psihopatul Putin in cel mai bun caz nu zici nimic. Asta cand nu-l pupi de nu mai poti cu tot cu ma-sa rusie.
          PS: Adriana, am si eu o problema, altii i-ar spune altfel. Cand ma uit la un text, stiu al cui e. Doua minciuni intr-o zi, Adriana, in doua locuri diferite? (Si ai ales si prost momentul cand sa raspunzi aici, asta e la gafe. :)))). Noroc ca eu nu parasc.

          • Apropo de „timpul le-a rezolvat pe toate” : mai intai a rezolvat cu Crimeea… acum era doar o continuare inainte de a „le rezolva pe toate”? Cand si Unde se opreste rusnacul, unde vrea el ?
            Te dai pacifista in ultima postare. Ai spus macar o singura data ca iti doresti sa se termine razboiul oricum, adica si retragerea rusilor o consideri acceptabila numai sa fie pace? normal ca nu. Asa ca lasa-ma cu asa zisul tau pacifism.

  • se spune ca s ar putea sa urmeze o criza.
    fals! nu urmeaza nicio criza.

    Marea Revolutie nu e cu ‘crize’, ci cu pandemii.
    prin urmare ceea ce urmeaza este asta:
    alte pandemii.

    cite pandemii urmeaza sa se mabifeste?
    pai e simplu: macar atatea pandemi cite sisteme sociale exista.

    deci…sa retinem: se va manifesta inclusiv o pandemie care va viza sistemul politic. un alt sistem politic, unul Nou-Nout, urmeaza sa se manifeste.

    teoretic Noul Sistem Social, care inglobeaza toate sisteleme sociale, va fi unul care va avea ca sef…Inteligenta Artificiala.

  • Adevarul DOARE, asa ca puteti sterge postarea daca nu va convine.
    De ce au învins rușii în al doilea Război mondial ??? Raspuns :
    – pentru ca au mobilizat multi soldati; veneau ca puhoiul ; au avut avut cele mai mari pierderi umane in razboi.
    – soldatii erau drogati cu bautura si ‘manati’ de la spate cu pistoalele de catre ofiteri. (acum folosim Captagon in UKR)
    – foloseau si „tehnica Napoleon I ” din soldat direct „polcovnic” ptr succes in lupta.
    – au fost ajutati enorm de SUA, asa cum ajuta acum NATO pe cei din UKR.
    – au fost capabili sa construiasca rapid multe fabrici de armament (aici stahanovismul a avut rol determinant)
    – au modernizat armamentul cu idei proprii; l-au adaptat conditiilor din Rusia (automate, tancuri, katiusa etc)
    – s-a permis ptr soldati sa ia „prada de razboi” si sa comita atrocitati (placerea umana de a ucide; Napoleon 1809)
    – erau obisnuiti cu lipsurile ; au rezistat foarte bine la asedii, conditii vitrege etc
    – au avut strategi fff buni. Ce s-a intamplat ulterior cu ei este alta problema…Au avut si o politica a „cuceritorului”,
    – etc.( ptr ca mai este de scris pe acest subiect).
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    NOTA: De ce se folosesc acum mercenari in UKR (de ambele parti)?? Soldatul obisnuit, in conditii dure de razboi,
    isi „salveaza pielea”. Executa superiorul si dezerteaza. Din acest motiv ofiterii merg in spatele plutoanelor cu pistolul
    in mana. Discutam de: infanterie, artilerie, motorizate etc, adica cei care iau contact direct cu realitatea razboiului.
    Mult succes patriotilor si analistilor militari !!!!

    • Din comentariul dvs reiese ca francezii anului 1812 si nazistii anului 1941 erau niste ingeri plecati la lupta sa salveze lumea de poporul rus alcoolic.Plus ca o armata de betivi ,cum spuneti,a inovat armamentul ,intre doua sticle de votca,probabil,si a avut strategi fff buni dupa ce se trezeau din mahmureala.Cat priveste atrocitatile ,ati dat-o in bara, ura bolnava pe care o avem fata de rusi ne intuneca judecata.Din cei 25 de milioane de sovietici,nu numai rusi,care au pierit in WW 2 ,doar vreo 10 milioane erau soldati.Restul?A,da ,stim,au murit de coma alcoolica.Mare ne e gradina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *