Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

De ce Donald Trump nu este un „accident” în viața politică americană

Interviu de Charlotte Lalanne, publicat pe 4 noiembrie 2020.

Donald Trump sfidează din nou toate previziunile. Oricare ar fi rezultatul, președintele confirmă o bază electorală solidă.

Valul albastru nu a avut loc. Mai rău, pentru democrați, harta electorală pentru alegerile prezidențiale americane din 2020 seamănă din ce în ce mai mult cu cea din 2016. „Am câștigat” a declarat președintele american, chiar înainte de sfârșitul numărătorii, provocând multe reacții. „Părinții noștri fondatori trebuie să se întoarcă în morminte”, s-a plâns în direct un reporter CNN. Sute de mii de buletine de vot sunt, de fapt, în așteptare în mai multe state cheie, ceea ce va da naștere, probabil, unor bătălii legale. Prin urmare, este posibil ca rezultatele oficiale să nu fie cunoscute timp de câteva zile. Dar, indiferent de rezultatul alegerilor, tendința arată o bază solidă pentru electoratul său. Explicatii cu Romain Huret, istoric specializat în Statele Unite.

L’EXPRESS: Toți observatorii par, încă o dată, că s-au înșelat
Romain Huret:
Nu a existat un mare val democrat. Acest lucru arată cât de dificil este pentru cei care fac sondajele și pentru elite să ia pulsul opiniei publice. Respingerea personalității revoltătoare, transgresivă și perturbatoare a lui Donald Trump ne face să uităm rădăcinile aderării la Trumpism. Trump este punctul culminant a 40 de ani de alegeri politice, un produs pur al reaganismului, al unei Americi care a facut o schimbare în anii 1980. Piața devine din nou centrală, o idee foarte puternică pentru Trump, care a spus adesea că Wall Street e singurul său judecător. Mulți americani, copii ai erei Reagan, au integrat această idee, că piața este rege și că statul ar trebui lăsat cât mai pasiv posibil. Apoi, există un teren de cultură, cu revoluția conservatoare din anii 1980, marcata de revenirea la o lectură anti-modernă a religiei, ostilă avortului. Foarte repede, Trump va susține aceste opinii și va deveni un star printre evangheliști, desi mulți s-au îndoit de originea credinței sale.

Trump înregistrează un scor mai bun în mai multe state în 2020 decât în ​​2016. Nu numai că își păstrează baza, ci chiar le ia din voturile democraților
Dacă rezultatele sunt încă parțiale, ele arată deja că electoratul alb al clasei muncitoare a rămas loial lui Trump. Se pare că această clasă a interiorizat normele pieței, ale vulnerabilității economice. Nu mai crede în programele democrate de investiții masive, ci favorizează ceea ce va crea rapid locuri de muncă: redeschiderea minelor de cărbune, exploatarea gazului de șist.
Dar Trump câștigă voturi și în rândul minorităților, în special al hispanicilor, în Florida, de exemplu. Uită-te la Miami: Biden înregistrează un scor semnificativ mai slab decât Clinton în 2016, într-un district foarte urban, multicultural, unde ne așteptam la un val albastru. De ce ? Discursul lui Trump asupra pericolului comunist funcționează încă la fel ca în era lui Reagan, cel care vorbea despre „imperiul malefic” pentru a se referi la URSS. Este o coardă sensibilă pe care președintele a știut să o atingă.

Hispanicii care au emigrat în Statele Unite au venit în primul rând pentru libertatea lor. Siguranta este pe locul doi. Înseamnă asta că Trump înțelege mai bine societatea americană?
În orice caz, are o lectură care pare să răspundă așteptărilor multor americani. Echilibrul dintre libertate și securitate este un nod central. Exemplul Covidului este elocvent în această privință. Toată lumea a crezut că gestionarea Covidului îl va costa scump pe Trump, pentru că nu a putut să-și protejeze populația … Dar uităm că le-a oferit libertate. Ne place sau nu, Trump le-a oferit americanilor o soluție – pe care o putem găsi absurdă! -, constând în privilegierea libertății cu orice preț: libertatea de a purta măști, de a continua să circule, de a întreprinde. Iar electoratul pare să fi fost de acord cu el. Reacția care ni s-a promis în Florida, unde cei în vârstă ar vota covârșitor împotriva lui Trump … nu s-a întâmplat.

Deci, există o „raționalitate trumpistă” care astăzi pare să aibă câștig de cauză?
Da, putem vedea că Trump nu este un accident sau o paranteză. În patru ani, a finalizat revoluția conservatoare într-un mod foarte concret: reducerea masivă a impozitelor pentru persoane fizice și companii, de-reglementarea financiară și de mediu, privatizarea unui anumit număr de terenuri federale. Și, mai presus de toate, cheia de bază a sistemului: instanțele de judecată. Încă din anii 1970, conservatorii credeau că marele obstacol în calea reformării societății era legea prea progresistă, favorabilă sindicatelor. Trump este președintele care a numit cei mai mulți judecători în instanțele inferioare (peste 200) și Curtea Supremă (trei judecători), desi, în același timp, multe funcții nu au fost ocupate în ministere. Este o moștenire colosală.

(Text tradus din franceză de pe site-ul L’Express: https://www.lexpress.fr/actualite/monde/amerique-nord/pourquoi-donald-trump-n-est-pas-un-accident-de-la-vie-politique-americaine_2137914.html)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *