Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

De ce nu propune Klaus Iohannis tuturor partidelor un Pact național privind schimbările climatice?

Potrivit unei știri difuzate de întreaga presă de la noi:

„Grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale din cauza efectelor activității umane (IPCC) a publicat cel mai amplu raport din istorie referitor la schimbările climatice, catalogat drept «Cod roșu pentru umanitate». Potrivit experţilor ONU în domeniul climei, ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170, iar omenirea va asista în curînd la «evenimente meteo extreme fără precedent în istorie»”.

Momentul a provocat printre altele reacția lui Klaus Iohannis. Nu sub forma unui interviu (ar fi fost o minune mai mare decît oprirea schimbărilor climatice), nu sub cea a unei conferințe de presă, nici măcar sub forma unui Comunicat, ci sub forma unei postări de cîteva rînduri pe Facebook. Postarea cîtorva rînduri pe Facebook de către un lider, în fapt, dispoziția dată consilierilor să fie postat un text, pentru că un lider cu o părere atît de bună despre el însuși, nu se coboară pînă la a compune și a bate el la computer un astfel de text, e cea mai puțin importantă formă de reacție. Cînd reacționezi la ceva prin simpla postare pe Facebook înseamnă că acorzi evenimentului o mică importanță. Deoarece Klaus Iohannis s-a mai pronunțat în ultima vreme asupra schimbărilor climatice, ba chiar a schițat cîteva fapte de protocol menite a-l arăta înscris printre ecologiști (a se vedea plantarea de puieți în direct la tv, plimbarea cu barca, datul cu bicicleta) noi vom lua în serios textul și-l vom supune iscodirii. Iată ce-a postat Klaus Iohannis pe Facebook despre Raportul ONU:

„Raportul publicat astăzi de ONU cu privire la schimbările climatice trebuie să fie un semnal de alarmă pentru noi toți! Magnitudinea, precum și ritmul accelerat în care au loc schimbările climatice cauzate de acțiunea umană nu ne permit să mai amînăm decizii și măsuri care să reducă efectele dramatice ale acestora. Este nevoie să acționăm ferm, coordonat la nivel național, european și internațional, pentru a implementa politici publice adecvate. Mă voi implica activ în procesele care vizează rezolvarea crizei climatice. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să protejăm mediul înconjurător pentru sănătatea noastră și a generațiilor viitoare!”

Trec peste primele rînduri care-l surprind pe Klaus Iohannis, în privința schimbărilor climatice, în postura celui care se laudă, în anul de grație 2021, c-a descoperit apa caldă. Adolescenta Greta Thunberg nu numai că s-a pronunțat cu mult timp înaintea lui Klaus Iohannis, dar după opinia mea, a făcut-o prin intervenții puternice, neliniștitoare în dramatismul lor, în timp ce textul lui Klaus Iohannis e adormitor prin repetarea unor clișee despre schimbările climatice. Să admitem că președintele a descoperit abia în ultima vreme că omenirea e în stare de alarmă în privința schimbărilor climatice, deși, între noi fie vorba, are suficienți consilieri care urmăresc dezbaterile planetare și, prin urmare, ar fi trebuit să-l țină la curent cu neliniștile marilor lideri ai lumii în privința schimbărilor climatice, identificate drept cauza unei incredibile ieșiri din țîțîni a vremii.

Să ne oprim asupra angajamentului că se va „implica activ în procesele care vizează rezolvarea crizei climatice”.
Din această rostire nu e prea clar dacă Klaus Iohannis se va implica în calitate de membru al Consiliului European sau în calitate de președinte al României. Din frază se înțelege că se va implica în procesele mondiale și europene care vizează rezolvarea Crizei și nu în acțiunile prin care România se racordează la preocupările europene și mondiale privind schimbările climatice.

De ceva vreme, atenți la procesul planetar de trecere de la energia pe bază de fosili la energia verde, atragem atenția că România pare a nu trăi pe această planetă. Deși Uniunea Europeană a pus la bătaie sutele de miliarde de euro pentru ca țările membre să treacă la energie verde, România s-a încăpățînat să trimită la Bruxelles un PNRR fără nici o legătură cu trecerea la energia verde, la digitalizare. Din start, sub conducerea lui Klaus Iohannis, Guvernul a conceput un PNRR prin care România cere bani nu pentru rezolvarea problemelor ținînd de secolul al XXI-lea, ci pentru rezolvarea problemelor ținînd de secolul trecut. Rapiditatea cu care PNRR-ul altor țări a fost aprobat își are explicația în înțelegerea acestor țări că prin PNRR se vor da bani doar pentru Green Deal.

Dar nu numai atît.
Rezolvarea Crizei e gîndită pe plan european prin dezvoltarea unei industrii bazate pe energie verde. Ca reacție la Raport premierul britanic a scris Adio cărbune! Asta înseamnă schimbări cruciale în domeniul economic. A te implica activ în rezolvarea Crizei înseamnă pentru președintele României a anunța drept Proiect de țară trecerea la energia verde. Un proiect care a putea uni sub conducerea Președintelui toate forțele politice de la noi, cărora să li se pună în față, după admiterea în UE, un nou obiectiv comun, la rezolvarea căruia să participe toate partidele, inclusiv cele din Opoziție:
Racordarea României la energia verde.

Ce-a făcut Klaus Iohannis pînă acum?
A plantat puieți, a cultivat mersul cu bicicleta, s-a plimbat cu barca.
Acestea sînt preocupări de Ecologistul secolului trecut și nu de Ecologistul secolului prezent.

Un instrument de trecere la energia verde îl reprezintă eolienele.
A vizitat Klaus Iohannis vreun loc din România unde sînt eoliene?
Specialiștii spun că în zona în care se află acum pe Marea Neagră platformele s-ar putea instala eoliene care să asigure energia verde a României.
A făcut Klaus Iohannis un popas în această zonă?

În Europa bate vîntul electoral al Ecologistmului. Pentru a fi în ton cu asta, Klaus Iohannis s-a grăbit să se arate preocupat de schimbările climatice.
Numai că aceste preocupări stau sub semnul unor acțiuni de ONG de cuconițe, și nu al unor acțiuni de șef de stat.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „De ce nu propune Klaus Iohannis tuturor partidelor un Pact național privind schimbările climatice?”

  • Frate Vlahuta,
    Tu crezi ca voi, literatii si artistii, “ prin cinstea , prin caldura sinceritatii, pe care le puneti pana si in greselile voastre, sunteti mai aproape de sufletul tinerimii, si ca, de multe ori, din umbra in care traiti, voi puteti calauzi, s’o calauziti in adevar, mai mult chiar decat povatuitorii si dascalii ei directi”.
    Imi pare rau ca nu pot crede ca tine; nu pot zice ca asa este, fiindca din nenorocire, nu e asa, desi asa ar trebui sa fie. Stiu si eu ca tinerimea care, pe bancile Universitatilor, se prepara astazi a fi maine clasa dirigenta a natiei, ar trebui sa-si cultive nu numai inteligenta prin inaltele stiinte, ci si caracterul si sentimentele – ceeace pe romaneste se spune cu un singur cuvant: omenia – prin cultivarea frumoaselor litere s’a artelor nobile… Dela cele dintai ar invata sa inteleaga si sa deslege problemele vietii publice, la care vor fi chemati maine; iar dela cele din urma ar invata “sa-si consacre existenta la combaterea prejudecatilor funeste, la indepartarea opiniilor strambe, la luminarea spiritului natiei, la curatirea gustului ei, inspirandu-i frumoase sentimente si idei nobile”.
    Da ! asa ar trebui sa fie, stiu si eu. Dar, ia vezi, asa e?…
    Nu literatii, nici artistii, pot avea la noi vre-o influenta asupra tinerimii, ci cu totul altcineva.
    Acel altcineva stapaneste astazi exclusiv sufletul acestei tinerimi, si nu “ prin cinstea si caldura sinceritatii, pe care voi le puneti pana si in greselile voastre”, ci prin exaltarea prejudecatilor funeste, prin coborarea gustului, prin avilirea mintii, inspirandu-i cu metoda rece de stramte si josnice sentimente.
    Nu ! nu voi, literatii, si artistii, va puteti bucura de a fi exercitat vre-o influenta asupra tinerimii din vremea noastra; nu. De asta se poate bucura cu prisos o alta seama de oameni.
    Mult o sa mai mearga asa?… Sa speram ca nu. In orice caz, la varsta mea, nu mai pot spera sa vad si eu fericita prefacere.
    Fii sanatos si vesel! Al tau vechi
    CARAGIALE

  • Green Deal…
    tare!:),
    suna bine:)), nimic de zis:)

    intrebare: daca Natura este green, ea suprapunindu-se peste Verdele Curcubeului,
    Civilizatia…, care e un produs artificial ( macar pentru simplul fapt ca nu e Natura:)), ca mie mi se pare ca nu prea seamana:)) ), ce fel de verde foloseste atunci cind povesteste despre Green Deal, un…verde artificial?:)))
    intrebarea, la prima vedere se prea poate sa para a fi…putin cam aiurea:)), insa…
    hai a ne amintim:
    in 2020 culoarea anului, definita de Pantone a fost Albastrul. o anumita nuanta de albastru ( insa una care, prin definitia precizata mi a atras atentia ) Spuneam, pe aici, atunci, ca…ia sa vezi, culoarea anului 2021 va fi ori rosu ori galben, cea a anului 2022 urmand sa fie…ce ramane, iar pentru ca intre timp culoarea anului 2021 a fost aleasa, …de fapt sint doua, una fiind chiar galben, culoarea anului 2022 n are decat sa fie…rosu, sau poate ca iarasi vor fi doua culori. spuneam atunci ca…acesti ani sint ani in care se redefineste…tot ce misca, ce urmeaza dupa fiind exclusiv o combinatie a culorilor acestor trei ani.
    insa pentru ca in poveste galbenul e definit prin…gemeni, unul fiind o nuanta de gri, mi am zis ca…ia sa vezi, acest gri e…Noul Galben:)), la anul urmand sa l aflam pe…Noul Rosu:))), moment in care am putea afla care e…Noul Curcubeu, esenta a Noii Lumi ( aia care urmeaza sa se nasca dupa ce se…termina:)) Revolutia Mondiala )

    de unde rezulta ca am putea pricepe care e faza cu acest ‘green’ abia dupa ce vedem cum arata Noul Curcubeu, el urmand a fi, cel mai probabil, obtinut pe acelasi traseu pe care se obtine Verdele Curcubeului, din combinatia Albastrului cu…Noul Galben…

  • Folosind cu intelepciune „focul grecesc” bizantinii au condus lumea 1000 de ani avand de luptat impotriva persilor, arabilor, slavilor si altor migratori, turcilor si, din pacate, cruciatilor. Sunt curios cum vor folosi astazi „focul grecesc” noii conducatori! Istoria nu se repeta! Sau „important este de a o schimba”?! Vom vedea!

  • Ca sa raspund la intrebarea titlu de articol,ieri,era cit pe-aci sa spun „de prost ce e”.Bine ca n-am lasat-o doar in astea 4 cuvinte. uitati de ce:acum citeva saptamini,ati spus la Marius Tuca show ca urmatoarea mare”gaselnitza”va fi subiectul „MEDIU”, incalzire globala,protectia mediului etc.Asta se tot discuta de mai multi ani si cum da un incendiu,hop sar astia cu „incalzirea globala” sa ne futa creierii ca ce se intimpla e din cauza „incalzirii globale”.Bun, dar astfel de evenimente au fost ciclice de-a lungul existentei planetei.Ba mai mult,anul 1709 e stiut ca anul in care Europa a inghetat,cititi articole pe internet si veti vedea ca evenimente ciudate(ba incalzire,ba inghet) au loc pe Pamint dintotdeauna.Ce se intimpla cu adevarat?Nici un asa zis cercetator n-are habar,fiecare-si da cu „presupusu”” si cam atit,e la fel ca in arheologie – de ex.au fost descoperite fel si fel de dovezi,in Egipt,in Mexic, Ba chiar si-n Romania, dovezi care ar schimba istoria pe care o stim din temelii,asa ca maharii din arheologie prefera ingroparea dovezilor,distrugerea carierelor acelor arheologi care ar dori sa dea in vileag ce se stim azi despre trecut E GRESIT.Deci avem o mina de indivizi,arheologi,care nu vor sa fie deranjati din linistea lor si nici reputatia pe care si-au format-o nu o vor afectata.La fel cu incalzirea globala, se minte de ingheata apele.De ce?Nu pt ca-i la moda, pe linga strategia asta de a atrage atentia spre alte lucruri decit ce e imprtant(locuri de munca,educatie,sanatate,etc), unii fac bani din subiectul asta.Deci asta e noua forma de a te imbogati peste noapte,e o metoda de a inventa lucruri de care n-ai nevoie,dar din care unii fac bani multi si repede.Herr al nostru n-are nici in clin,nici in mineca cu subiectul,el repeta ca papagalu’ ce i s-a impus,ba chiar cred ca-l dor maselele ca trebuie sa vorbeasca despre ceva pt care nu are nici umbra de interes.Cred ca tipu’ numara secundele pina sa i se termine mandatu’ si sa se poata muta pe la”brusel”sau „Maiami bici” pe unde are o casa. E asa de plictisit de a mai face pe presedintele,ca orice subiect i se ordona sa-l faca public,il face mecanic,cu o plictiseala care i se vede si-n transpiratie,el are de trait o viata dom’le, or a trai,inseamna a te plimba,a vedea Soarele,Luna si stelele,a te balaci in oceane, a vedea muzee,a minca ceva nou sau unic, a te relaxa intre trandafiri si a citi ce ai chef nu ce vrea vreo tante Anjelic sau mai stiu eu cine.Asa ca nu inteleg cum de oamenii nu vad cit de plictisit e herr cam de tot xw tinw de administrarea unei tari,scaparea lui de la cosmarul asta e sa nceapa a bolborosi ceva pe tema schimbarilor climatice,ca-n rest a rezolvat tot. In 2024 lupta o sa se dea intre ciocoflenderi si ratati gen orban.Citzu,barna,ciolos,etc,toti o apa si-un pamint.Jocurile sint facute si balanta inclina spre Ciolos, mai ales ca are trepadusi pe la „brusel”, pe tzopirlanca aia care se plingea de supa de la parlament si alte manevre care incep sa se faca vazute – ex.Alina Mungiu Pipidi care a dat un interviu acum citeva zile si care a lansat shopirlica cum ca Ciolos e mai de incredere, e mai serios, ba chiar a avut curajul sa spuna ca herr ciolhanis e MEDIOCRU,de parca noi n-am fi observat aceasta „calitate” de neegalat in persoana mnealui. Asa ca, daca o Pipidi Mungiu vine cu astfel de shopirle, ceva s-a pregatit in avans la”brusel”,nemtzalaii vor tot pe al lor,ceea ce va face un spectacol grotesc in 2024,mai ales ca madam de frantza si-a dat singura cu firma-n cap,deci e descalificata de la a mai si incerca sa faca pe „cadidata”,da’ la cit tupeu are,nu m-ar surprinde sa apara si-n 2024 sa se lupte cu „mafia” si sa promita „Romania curata” sau „curatzata”de pe fata planetei.Apropos de Alina Mungiu Pipidi,personal imi place cum vorbeste,e clar ca e desteapta ca om,dar nu-mi place cind face jocurile altora,e ca si cind se contrazice singura…de exemplu a lansat ideea ca cei ce refuza vaccinarea, sint needucati…bun,dar daca cei ce refuza vaccinarea sint needucati,si medicii care sustin ca aceasta vaccinare e stupida, si aia sint needucati/N-au o diploma?Au luat-o degeaba?N-au muncit pt ea?De cind si pina unde politologii au devenit si medici si -si permit sa faca comentarii pe teme unde parerea lor e zero,un vaccin e un act medical,nu e politica…aaaaaa, daca vrem sa-l transformam in politica pt ca aduce beneficii cuiva, vreunui stat producator de vaccinuri sau Dumnezeu stie ce altceva, atunci de aia politicienii,politologii sustin cu atita inversunare un act medical,vaccinarea,pt o asa zisa boala cauzata de un viru,virus care e pe planeta de cind lumea si nu v-a putea fi eradicat cit timp exista fiinte umane….Conluzia?Vaccinare,virusi,incalziri globale,bla-bla-bla si bla-bla-blauri, sint un mod de a distrage atentia de la lucrurile importante,o acoperire pt incompetenta celor ce au ajuns in functii cheie,un mod de a lasa pe altii sa se implice in socotelile tale, pretexte false pt a nu face nimic si speranta ca nu vei fi descoperit cit de prost esti ca presedinte sau adunatura UE….Ca sa inchei, apropos de incalzirea globala si incendii, da unele pornesc natural,altele sint mina criminala,dar cind stii ca incendiile vin an de an,ce fac administratorii de tara?De ce nu-s niciodata pregatiti pt interventii urgente,ca nu doar stinsu’ cu apa e solutia,mai sint si multe alte solutii de prevenire a lor sau de stopare inaite de a se extinde asa cum vedem azi.De ce NIMENI din aparatele de stat nu au grija sa aiba macar un plan…uite cu Grecia,pompierii nostri au mers acolo cu echipament modern, drone etc. De ce in momentul in care au fost trimisi in Grecia, NIMENI dintre mai marii conductatori nu a luat in consideratie optiunea de a da imagini d eultim moment din satelit, echipelor de interventie care erau in drum spre Grecia?Se putea face macar un plan din mers ca sa zic asa, care putea fi adaptat imediat ce ajungeau in zonele afectate.Deci unii au sateliti de vad si boabele de seminte din floarea Soarelui, da’ lasa oamenii sa arda si pe nimeni nu-l duce capu’ sa aiba un astfel de plan rapid!!!!!!!!!!!!Deci cine ne conduce?O adunatura de speriati puturosi si plictisisti de cafelele si trascaurile cu care se delecteaza….Aia e.

  • Si inca ceva, ca tot ati amintit de „adolescenta Greta Thunberg”, activista Nr. 1 pentru acest controversat Green Deal.
    In noiembrie este programata la Glasgow conferinta ONU pentru schimbarile de clima din intreaga lume. Ei bine, copilu’ Greta s-a enervat cand a auzit ca la conferinta asta vor veni si delegati nevaccinati si-a spus ca ea nu va merge acolo decat daca toti participantii vor fi vaccinati, fara nici un fel de exceptii!… Cu alte cuvinte, ea nu vrea sa se intalneasca si sa discute decat cu vaccinatii…!
    Sa mai spuna cineva ca asta-i Deal si nu-i de-a dreptu’ NOUA religie. Si inca una de-aia agresiva si exclusivista. Ca doar, deh’, de sfantu’ Green Deal nu pot vorbi decat vaccinatii… restu’ au dreptu’ sa-si tina gura, cu sau fara masca!… 🙂

  • Domnu’ Cristoiu,

    Am ajuns s-o vad si pe-asta: „expertii” de la ONU iau mancarea de la gura lu’ Baba Vanga… 🙂

    In mod normal, oricine face un „deal” e relaxat si isi pastreaza capu’ limpede, fiindca pana la urma, orice Deal este numa’ o afacere, nu?

    Ori aici e mirarea: de ce Arhitectii Realitatii il numesc un Deal, cat o fi el de Green, si totusi isi baga la inaintare toti „expertii” si mass-media ca sa strige-n microfoane de dimineata si pana-n miez de noapte tot felul de „stiri” pentru a convinge omenirea sa accepte acest Green Deal? Eu stiu ca orice Deal e bun cata vreme ambele parti castiga din el. Dar cand castiga doar o parte iar ailalta isi pierde pana si drepturile elementare, nu mai vorbim de un Deal, ci de Dictatura. Una Verde. Si ca sa observi asta nu-ti trebuie sa fii nici „expert” nici vreo baba magica.. !

  • Am intrat pe blog fiind sigur ca postarea lui KWI va fi subiect de analiza. Mesajul presedintelui nostru m-a facut sa ma gandesc daca nu cumva Iohannis a inceput sa se creada presedinte de galaxie. Cum se va implica activ? Va solicita ca SPP sa il plimbe exclusiv cu masini electrice? Va decreta o stare de urgenta si ne va cere sa nu mai poluam timp de o luna? Cam atat poate face Romania (si, implicit, Iohannis) pentru incetinirea incalzirii globale. Ca la UE nu suntem in postura de a deschide gura iar daca vorbim de strategii eergetice, nu avem nici forta economica, nici cercetare stiintifica sa le gandim si sa le aplicam.
    Si eu ma voi implica activ: nu voi mai cumpara pungi de plastic, voi folosi de aici incolo sacose de carpa. Va dati seama In 10.000 de ani cat plastic voi salva? De ce faceti? Doar vorbim de ere geologice, nu?

  • Ca sa le pese politicienilor de schimbarile climatice, ar insemna sa poata vedea mai incolo de lungul nasului de 4 ani cat masoara un mandat. Nu le pasa lor de datoriile pe care le iau, ca oricum le vor plati guvernele urmatoare. Si de la o vreme nu le mai plateste nimeni, se rostogolesc in viitor, eventual acumuland alte datorii in plus intre timp. Problema datoriilor externe este ceva care o sa explodeze undeva in viitorul apropiat, si asta pe plan global. Sa vezi atunci debandada, nu ce-a fost in Grecia.
    Apoi mai sunt problemele geo-politice, ca tarile s-au organizat in găști si se șicaneaza intre ele. Desigur, nu e un conflict deschis, dar nici mult nu mai este.
    Apoi mai sunt nenumaratele probleme economice, pretentiile tot mai mari si lipsa fortei de munca in tarile dezvoltate, precum si saracia si disperarea din tarile sarace. Undeva in viitor civilizatiile se vor ciocni si nu cred ca va fi bine.
    Apoi mai sunt problemele digitale ale secolului 21, de la inteligenta artificiala si pana la amestecul si controlul guvernelor si corporatiilor in viata oamenilor. Deocamdata ei accepta, dar candva lanturile „libertatii” lor vor deveni evidente si nici protestele nu vor mai putea fi tinute sub pres.
    *****
    Asa ca nu-mi bat capul prea tare cu schimbarile climatice. Apocalipsa umanitatii o sa vina mult mai devreme si motive sunt destule.

    • „… ar insemna sa poata vedea mai incolo de lungul nasului…”
      Dar au nas, au obraz, au bun simt, mai au interes national, ii mai intereseaza cum traieste poporul roman; ii mai intereseaza altceva inafara de „interesele lor” ????? Daca ar fi avut nas, obraz, etc, n-ar fi ajuns Romania zilelor noastre in situatia in care este acum.

  • Mai are speranta cineva ca presedintele Iohannis poate concepe un proiect de tara? Nu conteaza in ce domeniu ! A inceput cu Romania educata … Se vede ceva ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *