Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

De ce pe 27 septembrie și nu pe 23 sau 24?

Mare și multă dreptate a mai avut cel care a spus că nimeni nu este profet în satul lui. Uite, cu doar câteva zile în urmă, atât-de-mult-știutorul europarlamentar Gheorghe Falcă ne dădea de veste că pe 23 și 24 septembrie, anul curent, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va afla la București pentru a semna Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Document la care, după cum bine știm, au trudit din greu luminatele minți ale guWERNului domnului pseudo-președinte Klaus Iohannis. Pentru ca, mai nou și mai nou, pe canale avizate, să aflăm că doamna Ursula vor der Leyen va veni pe meleagurile scumpei noastre patrii pe 27 septembrie, adică după ce, potrivit acelorași surse, se va finaliza evaluarea documentului trimis la Bruxelles (pentru a câta oară?) de către oficialii de la București.

„Eu cred că pică bine pentru România”, își freca mâinile tot domnul Gheorghe Falcă, referindu-se, desigur, la cele 29,2 miliarde de euro pe care țărișoara noastră le va primi pentru a traduce în viață angajamentele asumate prin PNRR. La care ar urma să se adauge, potrivit aceluiași europarlamentar, celor 50 de miliarde de euro de care ar trebui să beneficiem din bugetul uniunii pentru perioada 2012-2027. Și uite că, peste noapte, se schimbă calendarul vizitei, iar, în acest fel, ies pe piață tot felul de ipoteze și de speculații. Nu puține dintre cele referindu-se la expresia „eu cred că pică bine”…

Foarte adevărat, europarlamentarul Gheorghe Falcă a precizat că vizita președintei Comisiei Europene „pică bine pentru România”, dar nu cred că greșim dacă spunem că expresia poate să fie valabilă și într-un alt context. Adică dacă ne gândim că pe 23 sau 24 septembrie se va semna PNRR-ul redactat de guWERNul al cărui premier este Florin Cîțu, una și aceeași persoană cu Florin Cîțu candidatul cotat, deocamdată, cu cele mai mari șanse de a fi ales președinte al PNL la congresul partidului, care va avea loc pe 25 septembrie. Așa încât este foarte probabil ca în palmaresul cu care vine la alegerile de la congres candidatul Florin Cîțu să fie adăugată la loc de cinste vizita doamnei Ursula von der Leyen și semnătura-i augustă pe acel mult controversat PNRR. Fapt care, cu siguranță, că ar înclina balanța în favoarea celui menționat. „Picând bine” – nu-i așa? – și pentru România!…

Se poate ridica obiecția- foarte serioasă și foarte corectă zic eu- că, pentru a se invoca, în favoarea candidatului Florin Cîțu numele doamnei Ursula von der Leyen printre cei care recunosc și girează meritele premierului Florin Cîțu pentru semnarea PNRR, corect ar fi ca, în prealabil să existe acordul președintei Comisiei Europene. Doar că, despre asta, noi, capetele de locuitor, nu avem știință să fi existat tratative și un acord. Așa că nu ne rămâne decât să considerăm că, fie și dacă ar fi existat varianta datei de 23/24 septembrie, politician de rang înalt fiind, doamna Ursula von der Leyen a sesizat o asemenea posibilitate nedorită și, pentru a o evita, a decis amânarea vizitei, cu două zile mai târziu decât data congresului PNL. În acest fel, fiind practic eliminată orice suspiciune de amestec în treburile interne ale PNL, ale guWERNării, implicit, ale crizei de sistem a coaliției muribunde.

Aceasta poate fi o explicație pentru faptul că nu data de 23 sau 24 septembrie, pe care o anunțase cu mare voioșie europarlamentarul Gheorghe Falcă, este data adevărată a vizitei șefei executivului comunitar. Am scris „o explicație” pentru că, la o analiză mai atentă, constatăm că, în intervalul de timp 23/24-27 septembrie, apare un eveniment de o cu totul deosebită importanță atât pentru țara în care urmează să se petreacă, Germania, cât și pentru Uniunea Europeană și,evident pentru statele sale membre. Mă refer la alegerile din Germania, patria doamnei Ursula von der Leyen, la care, după cum prevăd estimările, este foarte probabil ca partidul Angelei Merkel să fie marele perdant. Actualului (încă) premier, politicianul mână forte al Germaniei și al Uniunii Europene urmând să îi ia locul Olaf Scholz, reprezentant al unui partid dintr-o altă familie politică. Este de la sine înțeles că rezultatele alegerilor din 26 septembrie din Germania vor determina nu puține schimbări și repoziționări atât pe tabla de șah a acestei țări, cât și pe cea a Uniunii Europene. Dar, cu siguranță, nu numai acolo. Schimbări și repoziționări care, cu certitudine, vor avea impact în viața politică a României, conducând, mai devreme sau mai târziu, la repoziționări și la o reevaluare a ierarhiilor și a sferelor de putere. Motiv pentru care înclin să le dau dreptate celor care spun că adevăratul motiv pentru care pseudo-președintele Klaus Iohannis nu se implică, în văzul marelui public, în tensiunile și conflictele din coaliție, din PNL sau din USR, este acela că așteaptă rezultatele alegerilor din Germania. Întrebarea la care se așteaptă răspuns fiind nu atât dacă actualul chiriaș din Dealul Cotroceni va agrea rezultatele alegerilor din 26 septembrie din patria lui Goethe și Immanuel Kant, ci dacă el și echipajul său vor mai prezenta interes pentru noile cercuri de putere de la Berlin. Cercuri de putere- și de interese!- care sunt convins că sunt bine, temeinic și corect informate, asupra dezastrului cu care se soldează acești șase ani de guWERNare, autocrată și multilateral dezvoltat de abuzivă, a pseudo-președintelui Klaus Iohannis.

Sunt, toate acestea, câteva ipoteze pe care le sugerează data de 27 septembrie, pe care președinte Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ales-o pentru a vizita capitala scumpei noastre patrii. Le numesc „ipoteze”, deși cred că măcar una sau două dintre ele s-ar putea să figureze printre motivele pentru care s-a ales această dată pentru baterea în cuie a PNRR.
Evident, fără a-l fi consultat, în prealabil, pe europarlamentarul Gheorghe Falcă, acela care dădea ca sută la sută zilele de 23 și 24 septembrie!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „De ce pe 27 septembrie și nu pe 23 sau 24?”

  • Ori acest Falcă a mințit, ori doamna Von nu a simțit nevoia să informeze servitorii. Cam că Von Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *