Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

De ce refuză Ludovic Orban să-și depună mandatul

Biata Constituție! Dezvirginată de Traian Băsescu, președintele care a rescris-o, practic, în propriul interes, a fost violată în grup, zi de zi, de Klaus Iohannis, împreună cu generalii din Sistem, cei care alcătuiesc armata de gloată de bașbuzuci a președintelui.
Prin urmare, cînd vine vorba de vreun fapt prezidențial stînd sub semnul Constituției, Istoricul Clipei se vede obligat să-l reamintească și să explice didactic articolul corespunzător din Legea fundamentală. După Căderea Guvernului Dăncilă, în urma unui vot cu bile puse în urnă și de mîna SRI, la Cotroceni s-au petrecut ceea ce articolul 103 definește drept consultările pentru desemnarea unui candidat pentru funcția de prim-ministru:

„Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.”

Conținutul și spiritul articolului 103 sînt clare. Chiar și în varianta în limba germană a Constituției, întocmită special pentru Klaus Iohannis.
În absența unei majorități absolute deținute de un partid, scopul consultărilor e „pipăirea majorităților”. Ca și monarhul constituțional din interbelic, președintele postdecembrist convoacă partidele parlamentare la consultări, după căderea unui Guvern sau după alegeri, pentru a vedea cine dintre pretendenții la funcția de premier are șanse mai mari decît ceilalți de a forma majoritatea. Majoritate, nu guvernul. În postdecembrismul marcat de inexistența unei majorități absolute (excepție făcînd Parlamentul de după alegerile din 20 mai 1990) marea problemă la formarea unui nou guvern o reprezintă obținerea majorității în Parlament. Chiar și cînd un partid a obținut un scor însemnat (ca PSD, în decembrie 2016), pentru a putea guverna trebuie să negocieze cu alte partide pe cît de mici, pe atît de primejdioase, ca să facă majoritatea parlamentară.

Deoarece formarea unei noi majorități e dificilă, rolul președintelui rămîne deosebit de important pentru interesul național. Acest interes cere ca formarea noului guvern să se facă într-un timp cît mai scurt. Perioadele dintre cele două guverne nu sînt fericiri pentru țară. Deși există un guvern interimar (acum Guvernul Dăncilă), acesta e lipsit de autoritatea guvernului plin. Administrația așteaptă ivirea noilor miniștri. Pînă atunci taie frunză la cîini. Consultările – dacă ele sînt cu adevărat constituționale, dominate de conștiința patriotică a președintelui – au menirea de a contura și posibilele alianțe în vederea majorităților. Cînd dă cuiva mandatul de a forma majoritatea, președintele ține cont și de pozițiile celorlalți convocați la Cotroceni. În chip impropriu, întîmplările de acum ale lui Ludovic Orban sînt consemnate drept formarea noului Guvern. Exact, ele se definesc drept formarea unei noi majorități. Cît despre formarea noului guvern, altfel spus despre alcătuirea listei, pentru un ștab de partid nu e nici o problemă.

Repet ceea ce am mai scris de-a lungul timpului cînd s-au ivit astfel de momente. Președintele nu desemnează un premier. Președintele desemnează o persoană despre care crede că poate forma noua majoritate. Și această persoană poate sau nu să facă majoritatea.

Din punct de vedere constituțional, Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban cu alcătuirea majorității.
Termenul de 10 zile de la desemnare vizează maximul de timp pus la dispoziție de Constituție lui Ludovic Orban pentru a forma noua majoritate. Constituția prevede astfel posibilitatea ca persoana desemnată să-și depună mandatul înainte de a trece examenul din Parlament. În istoria postdecembristă s-a întîmplat asta de două ori. O dată în 2008, cînd Tudor Stolojan, desemnat premier în 10 decembrie 2008, de Traian Băsescu, și-a depus mandatul pe 13 decembrie 2008, și în 2009 cînd Liviu Negoiță, și-a depus mandatul pe 15 decembrie după ce fusese desemnat să facă majoritatea. În perioada interbelică, s-a întîmplat să-și depună mandatul însuși marele Nicolae Titulescu. A fost asta în noiembrie 1928, cînd Nicolae Titulescu a eșuat în tentativa de formare a unui Guvern de Uniune Națională.

Victor Orban a fost desemnat să formeze Guvernul marți, 15 octombrie 2019.
Imediat el a început seria de consultări cu partidele care au semnat Moțiunea de cenzură.
Vineri, 18 octombrie 2019, seria de consultări s-a încheiat. Fiecare consultare a fost un eșec. Pînă vineri, 18 octombrie 2019, nici un partid nu anunțase sprijinul pentru noul guvern. E drept, și-a anunțat sprijinul PMP prin Eugen Tomac. Un sprijin necondiționat. PMP e însă o glumă de-a lui Traian Băsescu, nu un partid.
Ar fi fost de așteptat ca Ludovic Orban să-și depună mandatul.
El nu numai că n-a făcut-o, dar mai mult suflă în goarnă pe la toate răspîntiile că Guvernul va trece.

Dincolo de prelungirea inutilă a instabilității politice, refuzul lui Ludovic Orban de a-și depune mandatul poate avea în spate următoarele explicații:

  1. Ludovic Orban știe că guvernul va trece pînă la urmă.
    Fie pentru că liderii partidelor interpretează aria linguriței de argint, fie pentru că Generalii din frunte, care conduc țara l-au asigurat pe Klaus Iohannis că guvernul va trece.
  2. Așa zisa formare a noului Guvern ar urma să se prelungească pînă după al doilea tur.

Lucrurile ar urma să se petreacă astfel potrivit unei înțelegeri între Klaus Iohannis și PSD:
Ludovic Orban va cere investirea Guvernului la limita celor zece zile, adică vineri, 25 octombrie 2019. Potrivit Constituției, conducerea Camerelor trebuie să planifice ședința de vot în termen de cel mult 15 zile de la cererea de investire. Ședința va fi planificată cît mai aproape de termenul de 15 zile. Asta înseamnă cît mai aproape de primul tur. Așa cum a anunțat, PSD nu se prezintă la vot. Dacă nu se prezintă, nu se face cvorum. Dacă nu se face cvorum, ședința de investire se reprogramează. Constituțional, Guvernul n-a picat. Guvernul n-a fost supus votului. Nici un document nu obligă conducerea Camerei să programeze noua ședință într-un timp precis. Teoretic, ea poate fi programată și peste un an. Mai mult ca sigur totul se va amîna pînă după al doilea tur. E un aranjament care convine ambelor părți:

Lui Klaus Iohannis în primul rînd. Atenția opiniei publice va fi concentrată pe formarea noului Guvern. Se vor face pariuri dacă de data asta se realizează sau nu cvorumul. PNL va face mare caz de ticăloșia PSD care boicotează formarea noului Guvern pentru a putea sta la Victoria cît mai mult timp. Prin asta Klaus Iohannis dă curs strategiei sale de campanie, întocmită și realizată cu generalii din Sistemul instituțiilor de forță. Impunerea unei campanii de ochii lumii, pe parcursul căreia nu se va dezbate nimic și mai ales nu se va auzi vocea nici unui candidat. Strategie în favoarea președintelui în exercițiu. N-are importanță că absența campaniei e o lovitură dată democrației. Vorba lui Cătălin Ivan:
Pe Klaus Iohannis îl deranjează democrația din România.

Scandalul cvorumului asigură păstrarea în prim plan a doar doi candidați: Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis. Klaus Iohannis ca cere votul pentru a pune capăt, în fine, Guvernării PSD. Viorica Dăncilă îl va acuza pe Klaus Iohannis c-a aruncat țara în haos. Viorica Dăncilă intră în turul al doilea.

Aranjamentul convine și PSD. Mai întîi prin intrarea Vioricăi Dăncilă în turul al doilea. Apoi prin rămînerea PSD la guvernare pînă după al doilea tur. Pînă după 24 noiembrie 2019!
Această ipoteză mi-a fost confirmată de mai multe surse. Evident, e vorba doar de un Scenariu. Firește, un astfel de Scenariu, întocmit și pus în scenă de generalii din Sistem, poate fi dat peste cap de realități. Nu în România, unde Regizorii reușesc totdeauna să-și pună în practică Scenariile.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

31 comentarii pentru articolul „De ce refuză Ludovic Orban să-și depună mandatul”

  • Doamne iartă-i, că nu știu ce fac !

  • Putain de bordel de merde!

    • …adica, Nikola.

      • Adica..ma-ta, ba, motostivuitoristule!!!
        Hai sictir, ca ma plictisesti..Marș la kkt, unde ti-e locul !!

        • Putoare, tu râcâi tot timpul în kktul celor care posteaza, în loc sa scrii ceva cu referire la editorial!
          Perversule, ocoleste-ma si te voi ocoli, oricum mi-e sila sa dialoghez cu tine!

          • Bine, ba, ¨Monsier Le Docteur¨, frustratul p*lii, cum zici tu…si dupa tine tragem apa. 😀 😀

  • Daaaa, Dottore, ca Ponta!! 😀 😀
    Bine Bazdaganie, viseaza in continuare in timp ce manevrezi electrostivuitorul!

      • Ce tot imi dai linkul asta, cretinule? Ai recunoscut deja, acu ceva vreme, ca esti magazioner la multinationala…

      • Si chiar daca ai fi medic, ca asa se definesc cei care chiar sunt, nu doctori(!!!), crezi ca ai fi primul medic imbecil pe care mi-e dat sa-l vad??. Doar de la mine din clasa, din liceu (mate-fizica), 12 s-au facut medici…

        • Doar dupa tartacuta ta, îi zici „domnule medic”. Esti dus…
          Deci, din clasa ta de mate-fizica, 12 au devenit medici?! Esti dus…
          Asa, si dintre cei 12, câti ar avea capacitatea sa lucreze în Franta în liberal?! Habar nu ai câti medici români au început sa lucreze aici, dar au fost nevoiti sa se întoarca în scurta vreme acasa, pentru ca nu au facut fata.

          • Bai bovina, deci meseria ta e dupa cum te striga aia din jur??? 😀
            Hail sictir, nu-ti mai da calde, pentru mine tot magazioner fara oo esti!
            Am si eu prieteni medici in Franta si mi-e mila de ei cat muncesc pentru 6-7k/luna, nu au timp nici sa respire..

          • Deci, bivole! Daca te striga unul ”Domnu Vasile”, meseria ta e ”vasile” ??? 😀

          • Cei care nu au timp sa respire sunt sau incompetenti, sau prea ahtiati dupa bani. Cei care-si stapânesc meseria în sistem medical francez si care isi respecta pacientii si propria persoana, nu lucreaza mai mult de 8 ore pe zi pentru 7-8000 pe luna, cu conditia sa aiba pacienti suficienti.

          • Ratatule, eu ti-am zis sa mi te adresezi cu Monsier Le Docteur, si tu ai dat-o la întors ca de obicei, ticalosule!

          • Poate, vierme, daca esti neimportant…Aia care conteaza sunt chemati de acasa pentru urgente, sunt la dispozitia pacientilor 24/7.
            Brancardierii si alti ”vasile” asemenea lor, nu!

          • Da, ba! MONSIER..
            E clar, esti medic in Franta. 😀 😀

          • Poate ai vrut sa spui Monșer… 😀 😀

          • Ba, tarane, nu mai mânca atâta rahat, daca nu stii despre ce vorbesti. Urgentele le rezolva cei care lucreaza la Urgente (SAMU), nu medicul de familie, care face consultatii în cabinet sub RDV (rendez-vous) si vizite programate la domiciliu, foarte rar deplasându-se si pentru urgente. Suna tu orice medic francez în timpul lui liber sa vezi cum dai de répondeur care te invita politicos sa formezi le15 pentru orice urgenta.

          • Ha, ha, sa stii ca nu am stiut sa scriu Monsieur… daca asta te satisface!

          • Aha, adica te lauzi ca esti pielea p..lii. Vezi ca ti-a mai intrat una cu doua gaini.. 😀
            Vai de steaua ta, sarmane prostanac!!

  • Ceea ce imi e clar devine evident pentru multi: asa-zisul presedinte are misiunea de a tine locul ocupat si de a sabota Romania prin orice mijloace, asigurandu-se ca nu e guvernata.
    Am o singura nelamurire: in conditiile in care Constitutia a devenit maculatura, Justitia insasi, prin CSM, cere pretext secretizat de la inalta poarta branderburgiana sa scuipe pe Constitutie, luand exemplu de la asa-zisul presedinte, de ce naibii ne mai numim republica?
    Ce democratie e asta in care rezultatele la vot sunt urmare a unei licitatii tinute peste hotare, intre gastile de apatrizi numite cu emfaza partide, si puse in opera de militari, pe baza de soft STS?
    Sa fim o clipa onesti si sa recunoastem ca ne aflam sub ocupate straina si aceasta a impus o dictatura militara.
    Oricum, istoria asa va consemna…

  • Orban nu-si depune nimic ca nu are ce si n-are nici ordin sa. Oricum e haios cum umbla precum musca fara cap si tot incropeste guverne. Dar adevarata comicarie va incepe abia atunci cand, proptit de baietii cu ochi albastri, isi va incepe capodopera la Victoria. Cred ca va fi de un haz nebun sa-l vezi pe Sica cum explica el cu ochii tulburi (de nesomn, of course), diversele „masuri si greutati” luate de guvernul „meu”. Trista tara plina de umor, cum bine zicea cineva!

    • Orban nu va fi niciodată premier, așa că nu vă mai faceti iluzii deșarte !
      El este doar un … ?!

  • Bai Vasile Bazgan, tu esi acelasi Geo Matei cu alta palarie..Gata. ati terminat sezonul de spalat babe la c…?

    • He,he,he..ai vazut cum te-am banghit, becisnicule !!!
      Acu sunteti toti medici?? 😀 😀
      Pana acum te laudai ca aveti o (una bucata) doctorita in famiglie si ca aveti respectivul biznis ¨de familie¨ in Franta..Ce faci, te ascunzi dupa fusta ei? Raspund tot eu: DA, pentru ca asa caracter infect ai, vierme inelar!

      • Ba, Vasile Bazdaganie!
        Ai inceput sa folosesti toate expresiile lui dobi, insisti ca nu esti unul si acelasi??? Sau ai in continuare probleme cu criptorhidia? 😀
        Intreab-o pe matusica..

      • Bazdaganie, atata te-a dus capul, sa editezi si sa-ti imparti prima postare in doua?? Vierme inelar, cum spusei! 😀 😀

  • Maestre, ar fi bine să revezi „materialele”, înainte de publicarea pe blog, editând (eventual) greșelile !
    Azi, cei drept, sunt … „decât” 2 (două):
    1. Tudor, in loc de Theodor Stolojan ;
    2. Victor, in loc de Ludovic Orban .
    Mai rămâne să te înțelegi cu cei doi în privința … „mielului” !
    In alta ordine de idei, nu știu dacă de data aceasta ai dreptate !
    Cel puțin în privința „scenaritei’, invocate în articolul de mai sus !
    Altfel spus, eu cred că „happy-end-ul” (dacă va fi !) acestei tevaturi de formare a unei majorități se va prelungi mai mult, respectiv cam până după „Mărțișor”, deoarece alegerile anticipate sunt, într-adevăr dorite de cei mai mulți, chiar dacă se spune că parlamentarii nu vor să-și întrerupă mandatul !
    Chestia cu pensiile se va rezolva printr-o … OUG, data de guvernul care va fi investit, despre care trebuie sa spun că va fi o SURPRIZĂ, chiar daca sasu’ va obține al doilea mandat, el neavând ce face, trebuind să desemneze premierul tot din … STÂNGA !!!
    Și mai e ceva :
    Credeți-mă, decât FEBRA GALBENĂ, parca-i mai bine … CIUMA ROȘIE !!!

  • Felicitari multe PT Maestru!

    • Campanie electorala fără dezbaterile specifice intre candidati, doar cu tableta STS chiar confirma ipoteza Dvs.ca cineva se bazeaza pe servicii pt a rămâne presedinte…alegatorii mai au vreo importanță?! Imi aduce aminte de Ponta care isi dorea sa manance popcorn si sa se uite la tv in loc de a participa activ la campania electorală… E un joc ciudat care se bazeaza pe niste promisiuni ce pot fi oricând uitate.
      Orban este „atât de convigator” încât nu va reuși in veci sa-si treacă oastea prin parlament.
      Iarasi au aruncat țara in derivă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *