Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

De ce și-a amintit Marcel Ciolacu de Proiectul uitat pînă și de USR- PLUS: Fără penali în funcții publice

Luni, 29 iunie 2020, la ora 14:22:25, Mediafax trimitea lumii românești următoarea știre:

„Conducerea Camerei Deputaților a decis, luni, să convoace o sesiune extraordinară în perioada 1-15 iulie, în condițiile în care sesiunea ordinară se încheie la finalul lunii iunie. Pe ordinea de zi se va afla și inițiativa «Fără penali în funcţii publice».

Decizia a fost luată luni în şedinţa Biroului permanent, la propunerea președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
Printre proiectele care se vor regăsi pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare se află iniţiativa USR«Fără penali în funcţii publice».

Prin iniţiativa «Fără penali în funcţii publice» se propune ca la articolul 37 din Constituţie să fie adăugat următorul alineat: «Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor şi Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvîrşite cu intenţie, pînă la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării»”.

România e țara în care evenimentele se trec mai ceva decît semințele prăjite. Pe această uitucenie, de popor vesel, care nu vrea să-și bată capul întrebîndu-se, Dar ce s-a întîmplat cu Scandalul X sau Y au pariat toți șmecherii prinși cu mîța-n sac. Dacă reziști o zi, două, de la stîrnirea scandalului în jurul numelui tău, ai șanse serioase să nu ți se mai întîmple nimic. Opinia publică trece rapid la un alt foc de paie aprins pe scena țării. Prin urmare, la citirea veștii date de Mediafax, deși agenția a adăugat ceea ce numește profesional background-ul știrii, mulți se vor fi întrebat, fără a fi baci pe la stînele din creierii munților, Care penali, care inițiativă? Asta deoarece inițiativa asupra căreia s-a aplecat pentru a o pune pe ordinea de zi a Camerei Deputaților nimeni altul decît Marcel Ciolacu zace prin sertarele Parlamentului de vreun an și ceva. Mai precis din 9 aprilie 2019, cînd CCR a declarat constituțională inițiativa cetățenească a USR intitulată Fără penali în funcții publice. Potrivit articolului 150 din Constituție Legea fundamentală poate fi revizuită și ca urmare a inițierii de către cel puțin 500 000 de cetățeni cu drept de vot. Plecînd de aici, USR a lansat în 8 noiembrie 2017 o acțiune de strîngere de semnături pentru revizuirea Constituției prin impunerea unui aliniat la articolul 37 care să prevadă că „nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați prin hotărîri judecătorești definitive la pedeapsa închisorii pentru infracțiuni săvîrșite cu intenție”. Pe 21 februarie 2018, USR anunța strîngerea a peste un milion de semnături în cadrul inițiativei cetățenești. Pe 12 februarie 2019, USR semnala printr-un Comunicat că „După aproape cinci luni de tergiversări, Camera Deputaţilor a predat Curţii Constituţionale listele semnate de cei peste un milion de români care susţin iniţiativa cetăţenească Fără Penali în funcţii publice. CCR a declarat constituțională inițiativa cetățenească la 9 aprilie 2019. Revizuirea Constituției nu poate avea loc decît prin Referendum. În cazul Inițiativei cetățenești, potrivit articolului 151, pașii de urmat după trecerea de CCR sînt următorii:

„(1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.
(2) Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaților și Senatul, în ședința comună, hotărăsc cu votul a cel puțin trei pătrimi din numărul deputaților și senatorilor.
(3) Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.”

Deși a trecut un an și ceva de la aprobarea de către CCR, Parlamentul n-a luat în discuție Propunerea USR. Unul dintre motive stă și în faptul că nici USR nu s-a dat de ceasul morții să impună Parlamentului dezbaterea Proiectului. Prin urmare Propunerea părea uitată. A dezgropat-o deodată Marcel Ciolacu.
Ce l-a apucat?
Întrebare legitimă.

Așa cum spuneam mai sus, Propunerea părea uitată pînă și de USR, Oricum nu putem vorbi de o agitație cît de cît a USR din ultimul timp și nici de ieșirea în stradă a TeFeLiștilor, morți de frică să nu moară de Coronavirus. Luni, 6 iulie 2020, Dan Barna a găsit explicația gestului comis de Marcel Ciolacu. Și anume că PSD s-a gîndit să ia în discuție inițiativa pentru ca Referendumul să fie programat în august și astfel să cadă revizuirea Constituției. Caracteristica personalității lui Dan Barna o constituie situarea în paralel cu tot ce e viață normală în România lui Covid 19. Îți trebuie sau o demagogie otova sau o mare nerozie ca să crezi că Marcel Ciolacu a scos propunerea de la naftalină, pentru că, vezi Doamne! se teme ca în Constituție să nu fie trecută interdicția pentru condamnații definitiv. Păi ce partid serios se gîndește să pună la locale pe liste vreun condamnat definitiv? Propunerea USR e o tiribombă demagogică. Aceasta deoarece ea vizează inși care oricum prin faptul condamnării sînt scoși din joc din punct de vedere politic.

De ce și-a amintit brusc Marcel Ciolacu de inițiativa USR?

  1. Pentru că fără să-l coste nimic (oricum PSD nu punea pe listă vreun penal) își adîncește imaginea de lider european al partidului, de cel care vrea să pună capăt moștenirii Dragnea. Nu știu dacă la electoratul PSD va da bine această concesie făcută USR. Marcel Ciolacu nici nu-și propune asta. El își propune să dea bine la Bruxelles.
  2. Scoaterea de la naftalină a proiectului e deosebit de avantajoasă electoral USR în bătălia cu PNL. Formațiunea și-a făcut un punct din program, de fapt, singurul punct, deoarece în afară de lupta împotriva penalilor, liderii USR nu cred să aibă altceva în cap, convinși că ajunși la guvernare vor da românilor să mănînce cătușele preparate de Binomul SRI-DNA. E destul de ușor ca USR și PLUS să-și facă din Fără penali drapelul de luptă electorală, mai ales că astfel se pot disocia de PNL.
  3. Orice armă dată USR în lupta cu PNL convine PSD, interesat în divizarea Dreptei. N-ar fi de mirare ca Marcel Ciolacu să vrea ca Referendumul să aibă loc odată cu localele. În definitiv, USR ia voturi de la PNL și nu de la PSD.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

26 comentarii pentru articolul „De ce și-a amintit Marcel Ciolacu de Proiectul uitat pînă și de USR- PLUS: Fără penali în funcții publice”

  • am vazut ‘Cum se va trece de la coronavirus la Green Deal’.

    asa e, cu Green Deal-ul, …dar oleaca mai complicat.

    viitorul e tesut din dorinte.
    atunci cind viitorul devine prezent, el aduce cu sine, in Realitate, Potentialul de a implini dorinte.
    deci mai intai Potentialul si dupaia ‘dorintele implinite’.

    …cu Potentialul.
    il vezi, ii observi esenta si il refuzi, adica refuzi sa l folosesti, facind, astfel, Pace, dar daca si numai daca Potentialul poarta cu sine o referinta care nu se suprapune peste cea absoluta.
    sau
    il vezi, ii observi esenta si il accepti, adica il folosesti pentru a implini dorintele pe care el, Potentialul, le poarta in sine ( dar doar ca promisiune ).

    prin urmare, privind Potentialul, se intimpla doua chestii: unii oameni se vad mai clar pe ei insisi, acceptind Potentialul, iar altii isi cunosc mai clar sinele, refuzindu-l.

    acest proces, cunoasterea de sine, nu e unul lalait, ci unul cu eficienta plenara, prin urmare Potentialul pe care Vremurile il poarta are o singura treaba de implinit: dinamica fibonacci a tuturor proceselor care, insumate, definesc viata Civilizatiei, cu a omului cu tot.

    rezumat:
    Green Deal-ul e doar virful icebergului, vizate sint esentele Civilizatiei, adica sistemele sociale, care, toate!, vor fi innoite din temelii…
    Green Deal-ul e doar virful icebergului, vizat e omul, care pe vremurile astea e pus plenar la indoiala, Civilizatia punind ‘pe masa’ nu doar o Noua Lume, ci si Noul Om
    Green Deal-ul e virful icebergului, care cu toate ca e o poveste despre Natura, e una care e Anti…sub …ape.

    ‘Green Deal’, mai inainte sa fie Green e Deal!
    …esenta negotului pe care l propune e: Verdele Naturii VS ‘Verdele’ Civilizatiei,
    in fapt povestea fiind una ‘ pace VS Pace’

    ( atunci cind ‘pacea’ tinde catre Infinit ea tinde catre ‘Pace’, logica Matematica din spatele echivalentei, fie ea si tindere, e: Infinit tinde catre Zero, Zero care e Totul, nu Nimicul, prin urmare o generare de tip ‘perpetuum mobile’ a ‘pacii’ poate fi echivalata, la limita, cu ‘Pacea’ )

    • toti cei care imbratiseaza… ‘facind’!, Green Deal-ul, sint in Barca Civilizatiei si se opun, opunerea fiind plenara, adica Anti, …chiar Naturii! Echilibrarea,…cu Referinta Pace!, e posibila doar dind ‘Cerul’, Cerului si ‘Pamantul’…Civilizatiei., abia asa ‘ facerea’ devenind o nonactiune…, prin urmare Green Deal-ul poate fi ‘imbratisat’.

  • Alta prostie care este neconstitutionala…deoarece este vorba de drepturi fundamentale…a alege si A FI ALES…Penalitatea unui individ este temporara.Prevederea de a avea cazier curat pentru paznici sau similare,exista doar ca norma interna a unei institutii,nu exista lege in acest sens…precizez asta pentru sfintii care arunca cu pietre…

  • Ar mai fi o explicatie :”bajetii „, vorba lui cib , i-au zis Ciolacului : toti cei ce ti se opun , ii „facem” noi „penali” . Iti eliminam concurenta , ca porcororii si catusele sant la noi !

  • Sintagma „fara penali in functii publice” e total cretina. Pai nenica, daca cineva a savarsit ceva nasol si are condamnare cu interzicere de a exercita anumite lucruri pe o anumita perioada de timp, ex sa aleaga, sa fie ales, etc, ce rost are prostia asta? Oricum la expirarea termenului de interdictie, nimeni si nimic nu poate trece inaintea Constitutiei care spune ca oricine are dreptul sa aleaga si sa fie ales (daca nu are interdictie expresa prin hotarare judecatoreasca). Ce dreaq, parca toti au facut Dreptul cu maistri de traforaj de la scoala ajutatoare. Prin tari cu apa calda, unii au luat mojo in tinerete si au facut bulau, deci erau penali, si dupa niste ani au ajuns ministri si politicieni. Da’ deh, la aia nu canta licuriciul stategic, ca ei sunt licuriciul. Doamne, bine ca nu doare prostia!

    • E o chestie veche, uzată, populista cu care USR vrea sa rupă gura târgului problemele României fiind mai degrabă totalitare decât penale în acest moment.

      • Daca ai fi citit cu atentie articolul ai fi putut observa ca este vorba despre momentul în care PSD este cel care „vrea sa rupă gura târgului” pe acest subiect!
        „Conducerea Camerei Deputaților a decis, luni, să convoace o sesiune extraordinară în perioada 1-15 iulie, în condițiile în care sesiunea ordinară se încheie la finalul lunii iunie. Pe ordinea de zi se va afla și inițiativa «Fără penali în funcţii publice”.

  • Aici este vorba de ipocrizia tipica a tuturor politicienilor care, în goana lor dupa voturi se folosesc de gaselnitele cele mai ciudate ca sa atraga atentia si sa prosteasca electoratul.
    Auzi acolo, liderul unui partid de corupti interesat dintr-o data de iniţiativa «Fără penali în funcţii publice»
    a USR.
    Țigănie curata!

    • Si ma rog, care ar fi partidul ala de necorupti, dupa augusta dvs parere? USR? Muahahahahaaaa! Bai fratele meu francez, stii ce-mi place la tine? Nu iesi din cuvantul bajetilor. Adica toti sunt corupti dar de fapt toti inseamna doar pesede, pesede, pesede…!

      • Maître, nu ai putea d-ta sa renunti la elucubratiile despre mine si „bajeti”, renuntând sa-l mai copiezi pe Serban?!
        Si înca ceva: acel „muahahahaaaa” preluat de la diliu arata ca dracu’, ai putea sa inventezi un rânjet mai sympa.

        • Maitre, eu nu fac decat sa trag niste concluzii logice. Doar stii ca iubesc logica. E adevarat, armata incepe unde se termina logica. Ghinion! PS Oricum nu mi-ai raspuns la intrebare. Toti inseamna numai pesede, pesede, pesede…?

          • Eu nu am zis ca înseamna numai pesede, dar aici subiectul era Ciolacu din pesede!
            Cibule, ce abil punctezi tu pentru PSD fara sa-i aplauzi, ci criticându-i doar pe ceilalti! Dar altii sa nu procedeze cumva pe cealalta parte ca tine, ca automat îi etichetezi drept securisti! Asta-i logica ta mult trâmbitata.

        • Bai maistrule, nu stiu in ce padure ai crescut tu, dar Muahahahaa, este larg folosit de zeci de ani, in industria de filme, benzi desenate etc, fiind considerat rasul conventional al personajului negativ (nu ranjet).
          Cat despre faptul ca esti SECURIST, acum 3 zile ziceai ca sub demnitatea ta sa contesti/comentezi asa o afirmatie, acum vad ca-l rogi frumos pe Cib sa nu mai zica!!

          • Tu Nikola, docturu’ lui peste,
            iar intri ca musca stii tu unde, cersind vorbe grele, ca apoi tot tu sa te milogesti la administratorul blogului sa ma blocheze????!!!

          • Ciudato, mai degraba tu faci jocul securistilor care vor sa-l bruieze pe Ion Cristoiu!
            De-aia nu postezi nimic referitor la editorial, ci intri doar ca sa faci scandal!
            Cum îti ziceam si ieri, cara-te ca îmi provoci repulsie!

          • Bai taranusule! Esti amuzant cat de obsedat esti de Nikola !!! Problema ta, dar nu sari de tartitza in sus pentru ca vreau sa te mai luminez un pic, ca te faci de rasul curcilor cu ignoranta asta suburbana!!

          • Nikola, du-te naibii ca te-as recunoaste si dintr-o mie de postaci!

          • Nikola, du-te naibii ca te-as recunoaste si dintr-o mie de postaci!

          • Taranusule, ai inceput sa te bâlbâi, sa-ti tremure mana ? Ai idei putine dar fixe, PSD, Nikola etc..N-am nici o problema, de fapt voi incepe fiecare msj cu : sunt eu, iubita ta Nikola! :)))

          • Bine, iubito, dar sa nu mai proferezi injurii, ca ma supar!
            Uite-asa am început operatiunea „îmblânzirea scorpiei”, fii cooperanta si totul va fi bine!

          • Gresit, incepem EDUCAREA TARANOIULUI!! :))) Dar e bine ca nu te superi.

      • Ba nu, PSD si Dragnea! Daca nu ar fi PSD si Dragnea , ar fi numai lapte si miere in tara asta!
        Aaaa, numai sunt? Apai atunci e Greaua Mostenire.
        Iarba si liniutele dauneaza grav gandirii!

  • Ciolacu este charismatic ca o grebla. Daca n-ar fi avut spate de la servicii, nici nu auzeam de el.

  • La vanatoare, caini de vanatoare, gonaci si vanatori incearca sa incolteasca un cerb. La un moment dat, dintr-un tufis iese un iepure care alearga in alta directie. In momentul acesta, integul alai paraseste directia de alergare a cerbului si alearga dupa iepuras.

  • Proiectul USR este convenabil si pentru PSD,probabil va fi discutat si votat.
    Ingrijorator este proiectul neconstitutional de lege copt in guvern privind carantinarea si izolarea in care ineptiile unui despot si a clicii de imbogatiti de pe urma coronavirusului ar putea da foc la tara la propriu si la figurat. Nu mai exista dezinfectanti si detergenti de trebuie sa fie confiscate si incendiate bunuri personale, de la pachete primite prin curier pana la autoturisme?! Un Nero legitim ne mai lipseste ca sa scormonim antecedentele din trecutul nu prea indepartat…Iar amenzi apocaliptice, jandarmerie si politie fara numar urmate probabil de o multime de contestatii prin instante de toate rangurile. Astea fac parte din conceptul de tara normala?!
    Ca tot vorbeati mai ieri de invartelile politice pentru ca PNL sa castige alegerile, zi de zi si ora de ora are grija chiar partidul prin reprezentantii sai sa displaca profund electoratului de care se distanteaza si pe care are grija sa il umileasca zilnic. Pana si celebrei tablete de la alegeri ii va apare mesajul „Error” daca se va forta ceva.

  • Domnule Cristoiu este simplu,ciolacu este manipulat cum doreste STAPINU. In loc sa se discute de treburi legate de incompetenta guvernului ,sunt gasite legi fara nici un folos.Sunt convis ca orice se voteaza va fii neconstitutional.ESTE UN FEL DE A TE FACE CA LUCREZI.(CEVA CA IN decembrie1989-fate ca lucrezi).
    RESTUL DE BINE , SI NU MAI RADE CE SCRIU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *