Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

De ce timp de șapte luni Klaus Iohannis n-a mustrat Guvernul măcar o dată

Documentîndu-mă în vederea unei tablete despre Dana Budeanu (nici despre Hortensia Papadat-Bengescu nu m-am ocupat atît!), am dat în ultimul Verdict de pe știripesurse peste un gînd despre prezența lui Klaus Iohannis la lansarea Planului cincinal al PNL. Și anume că prin această participare (chiar dacă ușor nervoasă, deoarece Klaus Iohannis nu rezistă să asculte alți vorbitori de cît el mai mult de cinci minute) președintele și-a asumat afacerile cu măști prin care, indiscutabil Guvernarea PNL de pînă acum va rămîne în istoria României.

Dana Budeanu are dreptate referitor la complicitatea involuntară a președintelui la afacerile putrede ale Guvernului liberal din vremea Crizei Sanitare. În alte țări, Franța, de exemplu, președintele s-a păstrat departe de politica premierului în Pandemie, tocmai pentru a nu trece drept complice la miș-maș-urile guvernului. La noi, Klaus Iohannis a lăudat zilnic Guvernul Orban pentru mărețele succese obținute în Criză. Chiar și pe iarba de la Clubul Diplomaților el a reiterat teza unei administrări unice în lume a Pandemiei de către Guvernul Orban. Și dacă se va dovedi mai devreme sau mai tîrziu că în timp ce poporul era arestat la domiciliu sau internat cu forța în spitale, pentru a da posibilitatea unei veritabile jefuiri a bugetului CNas, clientela mafiotă a Guvernului s-a îmbogățit pe seama măștilor contrafăcute și a echipamentului care nici măcar n-a existat? Va sări Klaus Iohannis în ajutorul Guvernului? Sau poate nu va fi nevoie de așa, deoarece asumarea de către Klaus Iohannis a administrării Pandemiei de către Guvern e un semnal transmis DNA, DIICOT și Parchetului General să nu cumva să se atingă de demnitarii PNL, deoarece Ei sînt cu mine, vorba aia.

Eu cred însă că laudele aduse iar și iar Guvernului pentru gestionarea Pandemiei țin de un aspect mai larg al poziției lui Klaus Iohannis față de Guvern.

Istoria postdecembristă ne arată că toți președinții au simțit nevoia la un moment dat să iasă în public și să facă cu degetul Guvernului, dacă nu chiar să-l tragă de urechi. Ion Iliescu a făcut asta cu Guvernul Năstase. Emil Constantinescu a mustrat din cînd în cînd Guvernul CDR. De Traian Băsescu nu mai vorbesc. Guvernul Boc a fost ținta multor mustrări venite de la Cotroceni. Inutil să demonstrez de ce o asemenea detașare față de Guvern, chiar și cînd, dacă nu chiar mai ales, cînd Guvernul e de tip Guvernul Meu pentru președinte, derivă din legile politicii. Și dacă premierul ți-ar fi frate n-ai cum tu, președinte, să lucrezi în locul lui. Prin urmare între premier și președinte va fi totdeauna o distanță de apreciere. Nu, nu e vorba de așa numita ceartă între palate, ci de impresia lăsată Poporului că Președintele e supervizorul Guvernului și nu agentul publicitar al acestuia.

Între președinții postdecembriști Klaus Iohannis face excepție.
Guvernul Meu 2, cum i se spune Guvernului Orban, se află la Palatul Victoria de mai mult de jumătate de an. A fost o guvernare dezastruoasă, care a reușit să compromită Guvernarea de Dreapta în doar șapte luni mai mult decît a reușit CDR s-o compromită în patru ani. Deciziile împiedicate, amatorismul majorității demnitarilor, ridicolul comunicării din partea unor demnitari, promovarea în funcții a camarilei de mîna a doua a PNL, afacerile de corupție desfășurate pe față, în chip ostentativ, dar mai ales proasta administrare a țării, au făcut din Guvernul Orban unul dintre cele mai proaste din postdecembrism. Cu toate acestea președintele n-a ieșit o dată, o singură dată măcar, în public, pentru a mustra fie și amical Guvernul. Nici cînd ziariștii i-au ridicat mingea la fileu la conferințele de presă președintele n-a avut o obiecție față de Guvernul Meu 2. Și au fost zeci de situații în care opinia publică a așteptat poziția președintelui față de o năzbîtie a membrilor Guvernului. Klaus Iohannis nu numai că n-a avut față de greșelile Guvernului nici măcar o ridicare de sprîncene, dar mai mult s-a manifestat, timp de peste o jumătate de an, drept un fan activ al Guvernului. De criticat a criticat PSD-ul!

Cum se explică asta?
Prin teama de a nu crea imaginea unui conflict între Palate nu cred că s-ar explica. Nu e vorba de o critică dușmănoasă, ci de una numită de comuniști tovărășească.

Explicația stă în spaima lui Klaus Iohannis față de Ludovic Orban. Și nu pentru că Ludovic Orban ar fi și el preferatul vreunei cancelarii, ci pentru că Ludovic Orban are în spate PNL. Spre deosebire de Ion Iliescu, de Emil Constantinescu și de Traian Băsescu Klaus Iohannis a fost parașutat în partidul de Guvernămînt. El n-a construit PNL, așa cum a făcut-o Ion Iliescu cu PDSR, n-a lucrat cu PNL așa cum a lucrat ani întregi cu CDR Emil Constantinescu, n-a condus PNL așa cum a condus Traian Băsescu PDL. Prin urmare, în cazul unui divorț între președinte și premier PNL l-ar urma automat pe premier. Și dacă Ludovic Orban s-ar simți dușmănit public de Klaus Iohannis, avînd în vedere relațiile sale transpartinice cu toți liderii, spre deosebire de președinte, care în afară de amicii de pe vremuri de la Sibiu, n-are nici un apropiat în politică, n-ar fi exclus o suspendare a lui Klaus Iohannis chiar de către PNL. Firește, un Traian Băsescu nu s-ar fi lăsat șantajat de acest gînd. Nici Klaus Iohannis nu se lasă. Numai că el e comod. Și gîndul unei bătălii cu Guvernul, cu PNL, bătălie care i-ar luat timp și energie, îl sperie. De ce să se bată el cu Guvernul cînd o poate duce așa, comod, încă patru ani?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

17 comentarii pentru articolul „De ce timp de șapte luni Klaus Iohannis n-a mustrat Guvernul măcar o dată”

  • Cu toate ca bajetii astia ne influenteaza intr-un fel viata, totusi nu cred ca e cazul sa discutam despre nimicuri. Sunt mii de alte subiecte interesante iar agenda internationala e doldora!

  • Vorba lui Caragiale: „Şaizeci şi nouă cu roşu, buni,… unsprece cu albastru… ai lor…”. Cam asa se numara politicienii la noi. Nu conteaza doctrina, programul de guvernare sau orientarea de stanga-dreapta. Nu conteaza nici daca e competent sau e prost. Nu conteaza nici daca e hot si are dosare penale. Nu conteaza nici macar legea/HG/Ordonanta care se voteaza. Poate sa fie cea mai mare aberatie. Atat conteaza pt ei: Asta e de-al nostru, ala nu e. Doctrina lui Corleone. 🙂

  • Se spune ca seful isi alege subalternii dupa chipul si asemanarea sa. E de rasu’-plansu’ ce se intampla la noi…”Vaporul e in deriva dar e al meu…”

  • Marele Dulap, dupa ce s-a autointitulat „Presedintele tuturor romanilor” n-a mai iesit sa spuna o vorba buna poporului care l-a votat de cel putin 6 luni. Un terminat fara demnitate.

  • Cred ca marele presedinte al unei colonii bananiere are sufletul sfîșiat de o mare dilema: e mai bine cu Dragnea mort sau cu el viu, depizitarul de serviciu al tuturor marsaviilor? Singurul cuvant pe care il stie bine marele om ezte PE_SE_DE.

  • Klaus Iohannis e total rupt de realitate! E ca o mamă care vede la copilul ei doar calități și copilul e derbedeul s(t)atului!

  • Maestre, în Franta, Macron nu s-a amestecat în gestionarea crizei sanitare doar dupa alegerile din 15 martie, când a facut o greseala impardonabila. A hotarât ca alegerile se pot tine în deplina siguranta sanitara, siguranta care era o minciuna vadita! Stiindu-se cu musca pe caciula, Macron s-a retras apoi si l-a lasat pe premierul Philippe sa se descurce singur.
    Ieri, ca sa mai schimbe peisajul în folos propriu, Macron s-a debarasat de Philippe si l-a numit la sefia Guvernului pe Jean Castex, un individ ceva mai riguros, dar si mult mai docil decât Philippe.

  • „De ce timp de șapte luni Klaus Iohannis n-a mustrat Guvernul măcar o dată”
    Cum „de ce „? Fiindca e „guvernul meu ” ! Prosti , prosti , dar sant prostii lui …

    • Asa e. De mai multe ori a spus: am lucrat impreuna cu Guvernul, am stabilit impreuna( adica eu am stabilit si Guvernul a executat), am decis impreuna……..si de aia avem rezultatele ASTEA, atat de bune.
      Pentru esecuri avem INCA la indeman pesedeul si Dragnia..

    • Respect,aveti dreptate,si????? ce facem?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *