Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

De ce trebuie să fie Florin Cîțu primul premier din formula Premieri prin rotație

Potrivit declarațiilor făcute presei duminică, 14 noiembrie 2021, de Marcel Ciolacu și Florin Cîțu negocierile dintre PSD și PNL pentru Programul de Guvernare s-au încheiat. S-au încheiat și negocierile pentru desemnarea premierului. Marcel Ciolacu a anunțat și Florin Cîțu a confirmat, că s-a decis conducerea Guvernului prin rotație de cele două partide. O perioadă PNL și o perioadă PSD.

A rămas în discuție dacă prin Acord să se impună ca premieri prin rotație să fie cei doi președinți de partid. Florin Cîțu și Marcel Ciolacu au ținut să precizeze că ultimul cuvînt îl va avea Klaus Iohannis. Știind că România e guvernată de Constituție, ne-am întrebat de îndată asupra temeiurilor constituționale ale unei asemenea inițiative. Cei doi – Marcel Ciolacu și Florin Cîțu – au lăsat să se înțeleagă că luni, 15 noiembrie 2021, vor merge amîndoi la Cotroceni și se vor supune judecății lui Klaus Iohannis în privința variantelor. Se înțelege că astfel două partide parlamentare, ajunse într-un impas în negocierea premierului, apelează la președintele României pentru ca acesta să se pronunțe. Potrivit Constituției Klaus Iohannis desemnează premierul doar după ce-au avut loc consultări cu toate partidele parlamentare. Chiar dacă PNL-PSD-UDMR au ajuns la un Acord de guvernare, consultările trebuie să aibă loc. Și președintele trebuie (îl obligă Constituția) să se pronunțe asupra premierului după și nu înainte de consultări. Pînă la momentul oficial al consultărilor Președintele nu poate arbitra între PNL și PSD în chestiunea premierului. Nu numai pentru că ar încălca Legea fundamentală, dar și pentru că s-ar amesteca, neconstituțional, în treburile interne ale unui partid. Toată lumea din PNL știe că Florin Cîțu vrea cu orice preț să fie premier. Sau, la o adică, să fie un premier de la PSD decît unul de la PNL care nu e Florin Cîțu. Despre funcția de premier Marcel Ciolacu a declarat duminică, 14 noiembrie 2021 că lui Klaus Iohannis i se vor prezenta pentru a alege două variante pentru stabilirea premierului prin rotație:

  1. Președinții PSD și PNL să fie premieri prin rotație.
  2. PSD și PNL să-și desemneze fiecare un premier.

Funcția de premier prin rotație, formula experimentată în Israel, e o noutate absolută în istoria politică a României. Motivul de esență al acestei decizii stă în preocuparea celor două partide față de reacția electoratelor lor la alianța contranaturii dintre PSD și PNL. Un sondaj național realizat recent dezvăluie o diferență între cele două electorate în poziția față de alianță. La întrebarea Care credeți că e cea mai bună variantă pentru guvernarea României? Un Guvern majoritar PNL-PSD-UDMR întrunește următoarele procentaje distribuite pe electorate:

  • PSD – 63%.
  • PNL – 22%.
  • USR – 8%.
  • AUR – 24%.

Cînd vine vorba de formula Un guvern majoritar PNL-USR-UDMR, electoratele răspund astfel.

  • PSD – 3%.
  • PNL – 43%.
  • USR – 76%.
  • AUR – 5%.

Rezultatele ne dezvăluie cîteva concluzii zdrobitoare:

  1. Electoratul PNL respinge alierea cu PSD. Ar prefera o aliere cu USR.
  2. Electoratul PSD acceptă alianța.
  3. Electoratul AUR aprobă alianța.
  4. Electoratul unui partid care nu va intra în guvern e mult mai favorabil Guvernului PSD-PNL, decît electoratul PNL, al partidului care intră în Guvern.

Dincolo de efectele acestor poziții asupra viitoarei Guvernări (după mine, un nou argument că Guvernarea PNL-PSD-UDMR nu va funcționa!) rămîn concluziile în ce privește desemnarea premierului:

  1. Formula rotației îmblînzește șocul produs de Alianță. Prin rotație se mai estompează imaginea de aliere pe viață.
  2. Primul premier trebuie să fie de la PNL. S-ar mai îmblînzi imaginea de predare a puterii către PSD de către PNL.
  3. Cei doi premieri trebuie să fie președinții celor două partide.

Guvernul PSD-PNL-UDMR va funcționa sub o presiune extraordinară din partea electoratului PNL și a presei de Dreapta. Sub influența acestei presiuni, activul fiecărui partid, al PNL, îndeosebi, trebuie ținut în mînă cu autoritate. Dacă și după investire vor continua atacurile împotriva alianței în genul celor lansate pînă acum de lideri PNL precum Mircea Hava, Marian Petrache, Guvernul nu va avea zile multe. Florin Cîțu se va confrunta cu pierderea partidului. Ca președinte al PNL el ar putea boicota Guvernul și pe premier. Nu-i mai bine să fie interesat în susținerea alianței?

Noul Guvern va fi ceea ce se numește un Guvern tare.
Din el ar trebui să facă parte lideri puternici din cele două partide. Cum ar putea lucra cu acești lideri ca premier altcineva decît președintele partidului?
Însuși Marcel Ciolacu are interesul ca Florin Cîțu să fie premier. N-ar trebui ca el să aibă în ochii partidului garanția că el și nu alt lider PSD va fi premier?
Ca să nu mai spun că formula premieri – președinții de partide e mult mai serioasă decît formula premier desemnat de fiecare partid.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „De ce trebuie să fie Florin Cîțu primul premier din formula Premieri prin rotație”

  • Va doresc un sincer LA MULTI ANI, sanatate, fericire si multa putere. Va urmaresc articolele de pe site-ul asta in fiecare zi. Uneori sint de acord cu dvs, alteori cred ca nu nteleg eu despre ce e vorba, dar nu conteaza deloc ce cred eu.Ce conteaza e ca scrieti altfel decit multi care se cred jurnalisti si Dumnezeu stie ca sint vai de mama lor. Asa ca doresc numai bine si omului Ion Cristoiu si jurnalistului Ion Cristoiu, sper sa sarbatoriti cu un tort delicios. LA MULTI ANI !

  • Au ajuns să inventeze ministere, să nu se mârâie că aveau mai multe cu USR! Ca să fie Cîţu premier, partidul său pare în stare să cedeze tot, exceptând ceva pentru imagine, de pildă să i se rezerve doar Ministerul Culturii, pentru Rareş Bogdan.

    • Domnule Propinatiu, ziceti „Doamne fereste” si scuipati-va de 3 ori in sin…La cit de”cult” e rareshel bogdanel, taman el e potrivit la cultura…Ptiu,ptiu,ptiu Doamne fereste…Credeti ca astia au cultura dvs?Credeti ca au habar de toti clasicii (muzica, literatura, etc), filmele de referinta, deosebite, istorie, asa cum le cunoasteti dvs?Haida de…astia-s cu golfu’ la 18 gauri, au auzit si ei ca e „sport de privilegiati si bogati” si se parodiaza singuri…un fel de „gata cu taraniiiii, s-au emancipatiiiii”(sigur stiti la ce „cintec” ma refer). Au sarit din balega, la datu’ cu batu’-n minge pe cimp…cica-i relaxeaza mai mult decit rinitu la balega in grajd, acolo pute pt ei. Se joaca cu rabdarea platitorului de taxe…mai bine s-ar juca capra, si herr, tzapu’ sef sa stea primu’ capra…Sinteti mult prea fin ca om, si uitati-va la unele comentarii pe aici, sint facute de oameni inteligenti, cu mult bun simt…pina nu incep oamenii, aia cu adevarat educati, sa-i ia cu „huooo”, astia o sa mearga inainte pe linia asta a distrugerii totale – cultura in primul rind, e in pericol major…Aia e. Numai bine domnule, sinteti prea fin ca sa-i faceti sa inteleaga.

  • ‘China lansează cele mai rapide calculatoare cuantice programabile din lume
    Cercetătorii spun că supercomputerul lor este de 1 milion de ori mai puternic decât cel mai apropiat concurent al său, Sycamore de la Google.
    O a doua mașină bazată pe lumină are nevoie de 1 milisecundă pentru a îndeplini o sarcină care ar dura in cazul unui computer convențional 30 de trilioane de ani’ (sursa: scmp.com)

    …cam asta e noul ordin de marime, noua valenta introdusa in ecuatia de miscare a unora…care se ‘misca’ in armonie cu vremurile, chiar daca o fac folosind componenta Pamant a Curcubeului.
    noi sintem in afara vremurilor…pe orice componenta am cauta:)), si sintem asa in frunte cu sistemul politic:)),
    deci creca e n regula sa lucram cu produse expirate,…daca asta se arata a fi de bun-simt, adica iata, nu genereaza reactiuni, deci toata lumea e zambitoare..:), …care e problema?!:))

    • exista un singur tip de supercomputer, cuantic si el, care e imbatabil in fata computerului cuantic,
      iar numele lui este acesta:
      Inima Omului ( cu Mintea ei cu tot),
      adica…Inteligenta.

      prin urmare, daca tot n avem un computer cuantic la indemana…io zic sa ne apucam sa cautam prin neam Inteligentu, cine mai stie, poate chiar gasim:))

      Ceva…deloc de inteles e varianta in care nici calculator cuantic la moda n ai, insa nici denInteligentii natiei nubte ocupi:)), asta insemnand, logic vorbind, ca…realitatea in care crezi ca misuni e una cel putin paralela cu Realitatea:))

    • ( intre timp…milisecunda va ajunge sa fie egala cu ‘timpul lui Planck’, iar cele 30 de trilioane de ani vor ajunge sa fie egale cu insusi…Timpul(tot timpul din Univers), astfel Timpul, de pe Granita Universului, acolo unde ii e locul, e ‘intrupat’ in ‘timpul lui Planck’ si adus in…Realitate.
      mare grozavie, nenica,…sa aduci una din Esentele Creatiei, care se manifesta exclusiv pe Granita Universului, in Realitate,
      intrupind Esenta in ‘timpul lui Planck’ :),
      insa nu chiar suficient de mare…cita vreme ‘minunea’ inca nu e inteleasa pe deplin, cu toate ca ea, minunea, e Trofeul Tuturor Civilizatiilor ( care s-au manifestat pe planeta asta si care, dezvoltandu-se, din Cenusa unei civilizatii in alta civilizatie, in stil fibonacci, evident, au ‘hranit’ fix civilizatia in care misunam noi, azi,
      cu scopul de a dezvolta…grozavia despre care ziceam si care in fapt reprezinta…clasica ‘scara pina la Cer’ ) )

      stie cineva de ce Civilizatia asta nu sarbatoreste cum se cuvine momentul?:)), ca el e…unic in dinamica civilizatiilor de pe o oarecare planeta, acu i-a venit rindul asteia…:))

  • ‘Rezultatele ne dezvăluie cîteva concluzii zdrobitoare:’

    intre care cea mai tare mi se pare aceasta: penelistii vor sa guverneze singuri!:))),

    majoritatea refuzind orice fel de alianta :))), nu vor nici cu psd, dar nici cu usr:))))

    io nu zic ca ei sint asa, insa asa rezulta din procentele de mai sus, ca penelistii, cam 60% dintre ei sint mandrii nevoie mare:), fiecare dintre ei!,
    pe cind membrii psd si usr par a se incolona in spatele partidului, unde le e partidul…acolo sint si ei:)
    …cu toate ca se prea poate ca useristii sa fie chiar mai mandrii decat penelistii, ei defapt nu in urma partidului incolonandu-se, ci in urma…Puterii:), fiecare dintre ei!:)))

    • …prin urmare concluzia: ‘1.Electoratul PNL respinge alierea cu PSD. Ar prefera o aliere cu USR.’ este…falsa, pentru ca ce rezulta de acolo e ca electoratul PNL prefera sa guverneze singuri, procentul majoritar al penelistilor care doresc asta fiind fix 57%.

  • structura partidelor e expirata. ea nu mai poate cara greutatea vremurilor.
    daca aduni partide expirate ce ti rezulta e un produs expirat.
    expirat fiind…se va comporta ca atare.
    una e ce au ele, partidele, in cap, cu totul alta treaba e ‘greutatea vremurilor’, ca astea sint din ce in ce mai apasatoare…
    io le urez succes grabnic in tot ce si doresc sa inteprinda.

  • ACUM ESTI BUN PeeSeeDee-ule ????????? Dle Ciolacu erai categoric la initierea motiunii de cenzura. Cum ramane cu guvernul incompetent?Dar cu toata „povestea” de la tv premergatoare motiunii ? V-ati intrecut cu A.U.R la depunerea motiunii.I-ati demis si acum tot cu ei „negociati” programul de guvernare ? V-ati „reabilitat” unii pe altii ? Acum n-o sa mai fie „rea-ua” mostenire c-o sa va „sabotati” intre voi; PNL(acum si PMP)are antecedente cu USR, sau nu ??? Sunt ca scorpionul: dupa ce-i treci „parleazul” te-nteapa pentru ca asa sunt obisnuiti (nu se pot abtine) si sa va vad atunci PeSeDe-ule. Va fi foarte interesant.

  • Siguranța afișată permanent de Cîțu – chiar din ziua destituirii – că el va fi premier în continuare, e dovada indubitabilă că e susținut de VEST. Cu proptele ”acoperite” VESTUL l-a și trimis să intre în politica de la vârf urgent. Cum adică?! Pentru incompetență pe tine te dă jos un PARLAMENT și ești pus înapoi prin manevre de culise? Banca Mondială, unde Cîțu ne-a tot împrumutat, are mare încredere în el și-l vrea la ”botoane”. Rămânerea lui Cîțu în fruntea guvernării este cea mai bună dovadă că România nu mai e Stat, ci Colonie! Și-ncă una de mâna a șaptea!

    • Buna ziua doamna draga. „Strigatele in pustiu” e ce-i va „inghite”.Cind politicianul crede ca-i invincibil, si ignora voit sau din incompetenta si prostie, ce-i „striga” platitorul de taxe, inseamna ca politicianu’ isi sapa groapa singur. Deja sint 31 de ani de generatii pierdute. Le-a mers pina azi pt ca romanii educati inainte de’89, din punctul meu de vedere, chiar erau educati. La scoala, printre altele, invatai si sa gindesti de capu’ tau si sa respecti tot ce-i in juru’ tau,incepind cu tine insuti. Dupa ’89 s-a ales prafu’ si pulberea,au venit fel si fel de pierduti in spatiu ca ministrii la invatamint, de la provincialii paraleli cu sistemul de invatamint, pina la indivizi gen Abramburica, iar rezultatele ideilor lor stupide se vad azi: mii de copii care-s pierduti, sint ca niste mici animalute fortate sa se descurce de capu’ lor in salbaticia timpului pe care-l traim. Numai cind te uiti la cite crime fara sens se intimpla pe teritoriul acestei tari unde inainte de ’89 puteai sa umbli fara frica, oriunde aveai nevoie sau doreai sa mergi de capu’ tau si nu pateai nimic. Azi nici cu liftu’in blocul unde locuiesti nu mai esti sigur. Unde vedeam noi inainte de ’89 scara blocului incuiata si sa intri doar daca ai cheie sau iti da drumu’ daca-ti raspunde cineva la interfon?Unde?Unde vedeai „bodyguard” la usile scolilor, la farmacii, alimentara, etc????Am innebunit eu sau s-a ajuns aici din cauza lipsei educatiei si a lipsei unui loc de munca stabil si conform pregatirii fiecaruia? CA educatia lipsa duce in final numai la nenorociri, or la noi de 31 de ani, am zis deja, s-a ales prafu’. Pe asta se bazeaza scirbele astea din politica, pe faptul ca oamenii educati se vor lega de ei doar cu vorba, atit,or de vorbe ii doare-n dos pe politicieni, vorbele se pierd in vint si se uita.Daca s-ar trezi ei in mijlocul unui grup de oameni educati sa sa li se ceara socoteala,sa fie adusi intr-o emisiune iar cei care pun intrebarile sa fie „oamenii educati”,aia care n-au interese ascunse sa se faca ei cunoascuti pt o cariera in politica, si sa nu-i lase pe politicieni pina nu raspund la intrebari. Sa fie totul televizat si transmis pe toate posturile la aceeasi ora, sa vedem atunci pe unde scot ei camasa, asa o sa se vada cit d inutili,prosti, nepregatiti si vinduti sint.Ca sint vinduti, n-am nici un dubiu,s-au vindut de prosti ce sint, lasi,lacomi,nepregatiti pt posturile ocupate, oameni slabi din toate punctele de vedere, moral si profesional, slabi si infecti. Aia e.

  • Alianta asta e o bataie de joc la adresa electoratului PSD. Cum sa faca guvern PSD-ul si prim ministru rotativ cu cei pe care tocmai i-au demis si care au dus tara la sapa de lemn?! Nu desemneaza KWI prim ministru PSD, adio PNL si alegeri anticipate!

  • Frica celor doua partide, care au distrus Romania in cei 30 de ani este foarte mare. Alierea la guvernare a PNL cu PSD este dictata de teama de alegeri anticipate si promisiunea PSD de suspendare a presedintelui. In opozitie, PSD ar trebui sa se tina de cuvant, sa sustina initiativa suspendarii si tema alegerilor anticipate. Inca nu se cunoste pe cine va desemna ” stapanii” ca presedinte, asa ca bun, rau mai bine cu asta pentru PSD, iar la alegeri anticipate, se cunoaste ca PNL va avea un scor catastrofal si PSD va pierde electorat in favoarea AUR. Fereasca dumnezeu de alegeri anticipate in aceasta perioada. ( asa se roaga Catu si Orban). Hotii se vor intelege foarte bine, asa ca un guvern PNL-PSD este ideal pentru tara. Bravo Ciolacu, il dai jos pe Catu prin motiune si apoi il pui din nou prim ministru. Politica nu este o curva, este un bordel in care lucreaza asa zisii politicieni.

  • N-am crezut ca o sa vad atita prosteala si bataie de joc taman la mine acasa.N-am crezut niciodata. Mai e si-o a treia varianta de „guvernare”, anume, sa se duca-n pizda masii TOTI fara exceptie, sa se arunce singuri in Dunare sau in gol undeva de pe un munte.Nu le va simti nimeni lipsa, nici macar nemurile lor. Ce sa „aprobe” herr klaunus ciolhanis?El e la golf la 18 gauri. Asa se conduce o tara?Pe ce planeta=s astia?Li s-a suit vestu’ la cap sau care-i problema lor.Stiti cum arata,pt mine adica, aceste asa zise negocieri?Ca negocierile alea stupide intre sindicat si companie, unde trebuie sa te lupti(daca stii ce vrei si iti respecti cuvintul dat membrilor de sindicat), si cu unii de la tine din sindicat si cu pierdutii in spatiu de la companie,vare,apropos – sint paraleli cu realitatea din companie, tot ce-i fute grija e salariul,privilegiile,bonusurile si cum sa-si faca un CV de ultima ora. Ce-i prosteala asta?Punem premier prin rotatie, ne scremem ca-i pandelie si pe astia care se fac ca tot negociaza ii doare-n cur de orice, lor sa le iasa pasentele.Sa plece toti si sa uite cum se ajunge in scaunele alea calde in care stau degeaba de ani buni.Sa faca loc altora,poate nimerim pina la urma pe cineva capabil si cu cuvint.Nu ca sa-l dea jos pe citu s-a facut toata varzeala asta?Acum tot cu idiotu’ asta e posibil sa ne pricopsim?Asta-i un cretin, pus sa distruga ce mai e romanesc. Isi va da demisia la un moment dat, nu va rezista indiferent de ce sustinere externa crede el ca are.Dupa ce va indplini „planul” impus,nici nu se va mai auzi de el. Atita prosteala la caraghiosii astia provinciali,uite ma unde statea salvarea Romaniei, in citu si ciolacu, „ca ca iei” nu mai „ie” nimeni…Serios? Si-au dovedit toti valoarea: ciolacu,citu,claunis,ciolos,barna, rareshel,boculet, etc, toti au dovedit ce mari scule sint, zero barat, zero pe linie, si nu se dau dusi nici daca-i bushesti cu buldozeru’…N-am auzit nici un mahar care vrea musai scaunu’ de prim ministru sau presedinte, sa-l futa grija copiilor si al celor saraci din tara. Citeam azi pe TVR ca „oamenii strazii” sint ajutati la Iasi de nu stiu ce preot si o fundatie, li se ofera „oamenilor strazii” o masa calda Joia….Unii sint pe strada direct de la orfelinate, era un baiat de 29 de ani care traieste pe strazi de la virsta de 9 ani.Cum s-a ajuns sa avem in Romania „oameni ai strazii”,Asta as vrea sa aud de la citu, explicatia lui de mare „economist” sau ce masa pe gheata crede ca e, cum e posibil ca Romania sa aiba „oameni ai strazii”??????CUM E POSIBIL BAI CITU,CIOLACU, CLAUNUS CIOLHANIS, CUM E POSIBIL????Cum e posibil ca in anul 2021 sa nu ai suficiente locuri de munca in tara si oamenii sa-si piarda casele alea facute si achizitionate pe vremea EPOCII DE AUR cum o numti voi, si care apropos ERA DE AUR in comparatie cu ce e azi.Va bateti joc de oameni si sfidati cu o nerusinare care ar trebui sanctionata dur. Cum e posibil sa ai copii care traiesc intr-o saracie lucie, se culca nemincati iar acum cind vine iarna, vor dormi mai greu decit animalele in grajd. CUM E POSIBIL?…si voi va certati cine sa fie prim ministru??/NICI UNUL, NICI UNUL pt ca sinteti iresponsabili,idioti, habar n-aveti de capu’ vostru sec, cum sa conduceti o tara?Mergeti cu herr ciolanis la golf cu 18 gauri si da-ti cu bita-n minge si plimbati-va pe cimp…bai voi politicienii consumati oxigenul degeaba, sinteti doar niste amariti,impotenti mintal, distrugatori, ce cautati voi ma in administrarea unei tari? AFARA CU VOI, FACETI LOC OAMENILOR CU CREIER,CA VOI NU AVETIA ASA CEVA.

    • Strigăte în pustiu! Doar nisipul le aude, dar nu poate decât să scârțâie când e călcat și să se mute dintr-un loc în altul, dus de vânt!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *