Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

De ce va eșua Proiectul Reconstrucția PSD

Un dezastru precum cel încercat de PSD impunea o dezbatere dură, dar sinceră despre cauzele eșecurilor, despre viitorul partidului, despre soluțiile de redresare. Se întîmplă asta, de regulă, nu doar în partide, dar și în tot ce este organizație.

O astfel de dezbatere n-a avut loc în PSD. Au fost două încercări de a explica dezastrul și prin mutațiile socio-politice din România ultimilor ani (afirmarea unor generații care, vorba lui Ilya Ehrenburg în romanul Dezghețul, cred că nu se poate trăi numai cu pîine), mutații responsabile de pierderea electoratului tradițional al PSD. Cele două tentative – a lui Vasile Dâncu și a lui Ionuț Vulpescu – au fost de acord că una dintre cauzele de fond stă în politica de tip ciocoiesc a PSD de pînă acum. Măririle de pensii, măririle de salarii, înlesnirile sociale au apărut în comunicarea publică a PSD ca pomeni aruncate de ciocoi din trăsura în viteză „mișeilor”, cum ar spune Cronicarul, căzuți în „pulbere” la ivirea Stăpînului. Toate politicile în domeniul social țin de Programul de Stînga. Ele trebuie făcute în virtutea doctrinei de Stînga și nu pentru a arăta celor mulți și săraci că-i miluiești. Așa s-a ajuns ca PSD să fie un partid neiubit. Semnalul acestei direcții falimentare aveau să-l dea medicii. Deși pricopsiți cu măriri de salarii, medicii n-au votat PSD.

A trecut 2019. Au trecut opt luni din anul 2020. Au trecut zece luni de cînd PSD a intrat în Opoziție. Intrarea în Opoziție era condiția ideală pentru a trece în fine la dezbaterea despre cauzele dezastrului și despre soluțiile pentru reînvierea PSD. Nici acum partidul n-a făcut-o.

De ce?
Răspunsul ni-l dau cuvîntările la Congresul extraordinar.

Moțiunea pe care și-au asumat-o vorbitorii se întitulează Reconstrucția PSD – o viziune politică de stînga pentru un partid european. Reconstrucția PSD astfel încît partidul să se adapteze la exigențele interne și internaționale. Ar fi fost de așteptat în aceste condiții ca vorbitorii semnatari ai Moțiunii să se refere la situația grea a PSD, la soluțiile avansate de document și pentru care să pledeze. Cu excepția lui Radu Moldovan și, evident, a lui Marcel Ciolacu, nici un vorbitor nu s-a arătat îngrijorat de situația PSD. Toți semnatarii Moțiunii au denunțat Guvernarea PNL. Dincolo de criticile lor am simțit exprimîndu-se bucuria că acuș, acuș PSD revine la putere, dat fiind balamucul guvernării PNL.

Cele zece luni de Guvernare PNL au fost, într-adevăr, catastrofale. Asta nu scutea pe liderii PSD să discute situația partidului. Indiferent că PNL pică sau rămîne la Guvernare, realitățile din PSD nu se schimbă.

În absența unei dezbateri, un grup din PSD, avîndu-l în frunte pe Marcel Ciolacu, au socotit că salvarea stă în reconstrucția PSD, astfel încît partidul să devină unul tipic Stîngii moderne, europene. Cum trebuie reconstruit PSD se găsește pe larg în Moțiunea prezentată la Congres de echipa Ciolacu și intitulată semnificativ Reconstrucția PSD – o viziune politică de stînga pentru un partid european.

Esența acestui Proiect politic, cum e subintitulată Moțiunea, se află în aceste două rînduri:

„Prioritatea PSD este de a-și recîștiga credibilitatea în fața cetățenilor români și în cadrul familiei europene social-democrate.”

Ele nu pot fi înțelese fără a reaminti situația PSD de partid nefrecventabil atît pe plan intern, cît și mai ales, pe plan extern. Perioada Dragnea a dus la izolarea totală a PSD chiar în cadrul Stîngii Europene. PSD a fost criticat nu numai de Popularii europeni, dar și de Social-democrații europeni. A reintra în concertul Stîngii europene înseamnă din punctul de vedere al Moțiunii:

  • Scoaterea din agenda PSD a „controverselor din domeniul Justiției”;
  • Atenția acordată și „categoriilor sociale active”, prin acesta înțelegîndu-se persoanele „care muncesc din greu pentru a-și cîștiga cinstit traiul de zi cu zi și care contribuie la dezvoltarea societății și economiei”. Criticii Moțiunii din interiorul PSD au văzut în asta o deplasare spre Dreapta. Cred că mai degrabă e un efort de dezlipire a PSD de eticheta de Partidul pensionarilor.
  • Reconectarea la societate, lucru care „poate fi realizat doar printr-o colaborare mai strînsă cu organizațiile societății civile”.
  • Preocuparea pentru mediu, ținînd și de Stînga europeană.
  • Asigurarea egalității în procesul digitalizării.

Pentru a evidenția ambiția de a reconstrui un autentic partid de Stînga, de Stînga europeană, Moțiunea face o scurtă incursiune în Istoria României prin care PSD își asumă trecutul social-democrației românești, văzut ca trecutul unui partid de avangardă în ce privește statul de drept.
Sub același semn, Moțiunea conturează un PSD angajat în bătălia pentru drepturi și libertăți, pe care le vede puse la îndoială de Dreapta, exagerată astfel pînă la extrema Dreaptă.

Un asemenea Program au socotit cei din Grupul lui Marcel Ciolacu, presupune o conducere unitară, consacrată Proiectului. Pentru îndeplinirea aceste a doua condiții de salvare a PSD, votul tradițional se anunța nepotrivit. Dedicat fiecărei funcții în partid, el putea propulsa în conducere lideri din grupări diferite. În cazul PSD de acum putea propulsa și lideri ostili Proiectului, nostalgici ai Epocii Dragnea.

Pentru a evita asta, Grupul a propus și a impus votul pe Moțiune. Altfel zis, votul pe Proiect. Un candidat la șefia partidului concepe un Proiect de partid și-l prezintă celorlalți lideri, invitîndu-i să i se alăture ca membri ai echipei sale.
Se înțelege că toți cei de pe listă se simt însuflețiți de ambiția de a se dedica trup și suflet Proiectului. Votul se dă în Congres pentru un Proiect. Lista e o anexă a Proiectului.

Grupul Ciolacu a reușit să impună în CExN votul pe Moțiuni.
Moțiunea sa a cîștigat.
PSD are acum tot ce-i trebuie pentru a se schimba din temelii, modernizîndu-se:
Proiect și echipă dedicată Proiectului.

Are vreo șansă acest Proiect să se realizeze?
Trec peste amănuntul că toți cei din echipa cîștigătoare n-au făcut nici o referire la Moțiune. Au semnat-o fără s-o fi citit?
Mă opresc la rîndurile din Moțiune care definesc Procesul de Reconstrucție:

„Este un proces care necesită adaptare și schimbări de atitudine. Este nevoie de realinierea la valori și principii care au permis singurei formațiuni politice de centru-stânga din România, recunoscută la nivel european, să fie principalul partid politic în opțiunile românilor în ultimii 30 de ani. Tranziția va dura și va presupune implicarea tuturor membrilor, simpatizanților și susținătorilor noștri.”

Congresul a avut loc sîmbătă, 22 august 2020.
Pînă la alegerile locale a rămas aproape o lună.
Pînă la Parlamentare au rămas patru luni.
Localele și Parlamentarele sînt examene cruciale pentru conducerile partidelor.
E limpede că – așa cum însăși Moțiunea avertizează – Proiectul de reconstrucție va fi lung.
Asta presupune ca echipa care a cîștigat cu Proiectul Reconstrucției să supraviețuiască unui eventual eșec la apropiatele două examene.

După opinia mea, acest eșec e previzibil dacă parlamentarele găsesc PSD în plină reconstrucție.
Nu cred că Proiectul va reuși.
Pentru că vorba lui Marin Preda:
Timpul nu mai are răbdare!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

36 comentarii pentru articolul „De ce va eșua Proiectul Reconstrucția PSD”

  • LIVIU DRAGNEA a fost singurul om politic român înainte de a fi si transnational.ÎA mai fost si controversatul Lucretiu Pàtràscanu .
    În postdecembrism , în 30 de ani deci , este singurul care a propus si initiat legi în favoarea poporului român ! Privind si bogàtiile solului si subsolului României ! Actualul PSD este pe cale sà devinà ceea ce a devenit PNT. Cel care a semnat disparitia lui programatà a fost fostul Prim Ministru VIORICA DÄNCILÄ .Ordonanta cu STS coarbitru si contabil al ALEGERILOR este lovitura de gratie datà Democratiei .

  • Că PSD-ul a fost zdrobit e un fapt de necontestat. Problema este că toți cei care se laudă cu această realitate sunt mult mai proști și incompetenți decât PSD-iștii, fie din guvernările PSD-iste, fie din partid. Nu ”luminează” niciun guvernant PNL-ist, iar Klaus Iohannis e o moară stricată. Nu știe decât să atace PSD-ul în orice împrejurare mediatică. E singura lecție pe care a învățat-o, dar cu o singură lecție nu treci niciun examen important. Pălăria de președinte nu i se potrivește decât în închipuirea lui. Vom vedea ce procente vor aduce localele care, oricum, sunt atipice. Așa cum vor fi și parlamentarele. Vom vota, vor număra și vom vedea.

  • „De ce va eșua Proiectul Reconstrucția PSD”
    Simplu :”N-ai cu cine , ba ! ”
    Dupa inchiderea lui Dragnea , au ramas la conducere eunucii . O singura persoana cu cojones in PSD : Olguta Vasilescu . Insa probabil ca s-a saturat sa faca parte din grupul de impotenti .

  • Maestre reconstructia si reforma in societatea romaneasca mai greu; la noi specializarea de baza este demolarea…
    Nu s-a reformat niciun partid, ba mai interesant partidele nou aparute n-au nici macar doctrina!
    In toate partidele si-au gasit loc ciocoii noi alaturi de cei vechi, 99% cu studii inalte la „padureni”.

  • GABI DE LA PRIMARIE SCAPA TARA DE HOTIE !
    Maestre, Stimate Maestre, cu tot respectul nemarginit pe care vi-l port, cu toata admiratia pe care o nutresc fata de Domnia Voastra care sunteti tot ce are mai valoros Romania acestor vremi, nu pot sa ma abtin si sa va exprim regretul meu pentru ca ati renuntat la singura ideie salvatoare pe care o lansaseti in urma cu cateva zile, anume ca salvarea pesedeului nu poate veni decat de la Duamna Gabi, aceasta Ana Ipatescu a zilelor noastre sau, cum i-as zice eu incepand de ieri, aceasta Ioana D’Arc a Romaniei. Avem campania puternica de sustinere pentru Duamna Gabi din partea prietenilor nostri de la A3 si ar fi pacat sa nu fim strans uniti in continuare pentru atingerea scopului comun.

  • De ce va eșua Proiectul Reconstrucția PSD?
    Pentru ca PSD este un partid al fostilor nomenclaturisti si al fostilor securisti vopsiti peste noapte în ’89 în mari democrati capitalisti, sub obladuirea tatucului lor care voia sa instaleze în România un alt fel de comunism, vopsit si acesta, dar vopsit cu sângele românilor care au murit din cauza lui!
    .
    Duca-se, ca le-a fost de-ajuns! Maestre, nici nu trebuie sa va faceti probleme ca va disparea stânga din politica româneasca, pentru ca România nu a avut parte niciodata de-o stânga veritabila! Cine stie, daca PSD nu-si va reveni ca pasarea aceea legendara, poate se va naste un partid socialist veritabil, în care sa nu-si mai gaseasca loc dinozaurii comunisti, cei care au continuat sa nenoroceasca tara si în perioada post-decembrista!

    • Mare noroc pe noi ca in PNL & Co nu sunt fosti securisti si nomenclaturisti, vopsiti peste noapte in mari democrati capitalisti. Uf, m-am linistit, traiam cu spaima ca aia sunt peste tot. Merci docteur ca mi-ai inseninat ziua!

      • De rien. Da, mai, stiu ca sunt peste tot, dar îti spun eu de ce sunt peste tot! Pentru ca în nemernicia lui, în primii ani de dupa Revolutia-Lovitura de Stat, Iliescu si clica lui le-a permis fostilor nomenclaturisti si securisti sa se capatuiasca în noua orânduire si sa conduca din nou Statul Român.
        Cine este Iliescu? Este tatucul PSD. De ce nu-i suport eu, în primul rând, pe pesedisti? Pentru ca niciun pesedist nu s-a dezis niciodata de Ilici cel cu mâinile pline de sânge, cel din cauza caruia România a pornit-o cu stângul în noua era, si la propriu si la figurat!

    • De acord cu tine Geo in ceea ce priveste PSD ul,asa e,insa o mica mentiune,vezi ca si PNL eii sunt de aceeasi teapa,nu sunt diferiti,si PSD si PNL provin din acelasi sinistru FSN,dupa care s au despartit in mai multe grupari,PDSR,PNL si PD,sa para ca sunt mai multe partide diferite ,asta pentru ochii fraierilor,ei fiind aceeasi structura neobolsevica devenita capitalista peste noapte,dar care este TRANSPARTINICA,aceeasi mafie baloasa care a nimicit Romania.Intradevar PSD numai partid socialist nu e,multi invart averi uriase si isi etaleaza bogatia la modul nerusinat,insa si la PNL e aceeasi treaba,si astia invart alte afaceri si bani.Pe scurt PSD =PNL=Aceeasi mizerie.La noi nu exista Stanga si Dreapta ,e doar gasca unica ,transpartinica cleptocrata,provenita din fostul sistem comunist,impartita in partide,care isi impart tara in feude,si care se fac ca se cearta,insa doar de ochii fraierilor.Toata disputa PSD PNL e un teatru ieftin,circ pentru fraieri.

      • E de dorit disparitia PSD,pentru ca asa ar disparea si PNL si Iohannis.Astia sunt votati de catre cei care urasc visceral PSD,daca insa ar disparea PSD ,cei ce urasc PSD nu mai au obiectul urii,si atunci nu mai au nevoie nici de PNL ,care devine inutil,PNL Iohannis promite doar un lucru „Moarte PSD”,daca PSD e mort,ce rost mai are PNL Iohannis pe lume.ZERO.De aia PNL Iohannis are nevoie de PSD viu si puternic ,ca sa aiba si PNL si Iohannis un rost pe lume.

      • Nu te contrazic, dar daca PSD, fostul FSN, ar fi vrut binele României, s-ar fi debarasat în ’89-’90 de nomenclaturisti si securisti si te asigur ca România ar arata astazi mult mai bine.

        • N avea cum ,trebuia sa se debaraseze de el insusi,tot FSN ul era plin de securici si comunisti.Erau numai ei.Ma Geo,sa se debaraseze ei,de ei insisi,nici pomeneala.Plus ca si KGB ul i a folosit,ca sa poata infiltra oameni cu succes in structurile Euro-Atlantice,operatiune reusita cu un mare succes,cred eu.Iar Occidentalii i au „halit”pe astia,si i au luat in brate, in integralitate,probabil neintelegand nici macar acum ca au fost infiltrati.Revenind la Rusi ,eu cred ca si razboiul comercial SUA China,ca si plasarea diliului Trump la Casa Alba sunt opera Kremlinului,atat sunt de perversi rusii astia.

  • Ce se întâmplă în PSD în micro_ se întâmplă cu toată România.
    Puterile statului sunt dezechilibrate.
    Este un talmeș-balmeș.
    Legislativul e total ignorat de Executiv (se vede clar că legile date de parlament nu sunt aplicate de guvern), Puterea judecătorească s-a înfrățit prin protocoale cu SRI și se amestecă în jocurile politice, Executivul huiduie CCR și parlamentul.
    Președintele nu vrea să semneze decât după bunul plac.
    De exemplu menține în funcție un guvern care nu a rezultat în urma alegerilor.
    Peste toată bulibășeala mai este și amestecul direct al ambasadelor străine care acționează în politica internă.
    Țara este stoarsă de bani prin cumpărarea de armament și echipamente militare (de ordinul miliardelor de $).
    Din partea PSD eu aștept moțiunea deoarece PNL trebuie urgent schimbat dacă vrem să ne salvăm cât de cât.

    • Privind în ansamblu, cred că Justiția s-a detașat de departe în acapararea puterii. Este cea mai protejată castă, cea mai bine plătită, cea care nu răspunde în fața legii.
      Normal că a fost tentată de putere din moment ce a ajuns ca să demită politicieni și guverne. Chiar și președintele cu casele lui stă la mâna Conei Justiții.
      Se vede clar că după publicarea raportului Curții de Conturi că justiția nu se atinge de PNL, îl lasă la putere. Probabil că Orban cu Predoiu le-a promis că nu se vor apuca de reforme și schimbări și nu se vor atinge de uriașele lor indemnizații.
      Nu știu spre ce ne îndreptăm ca stat.

      • Asa, deci, dupa creierasul tau, este grav ca „Justitia a ajuns ca să demită politicieni și guverne”, dar este tot grav „că justiția nu se atinge de PNL, îl lasă la putere”.
        Adriano, îmi esti simpatica, dar esti varza!

        • Nu e grav deloc ca nu se atinge de PNL, e chiar minunat. Asta da echidistanta. Ca la voi in Oiropa! Ca nici acolo nu se clinteste nici un fir de par din capul vreunuia din maretul PPE. Ca ei e toti curati si uscati si Mutti nu se supara! N-asa?

          • Mon Dieu! Cum te servesti tu de orice prilej ca sa lovesti cu sete în UE!
            De data asta nu era cazul, trebuia sa stai în banca ta, pentru ca în replica mea nu conta care erau guvernele puse în discutie iar UE era departe.
            Eu îi scoteam în evidenta prietenei mele, Adriana, ca la distanta de câteva rânduri s-a contrazis, ea pe ea însasi…
            Atâta tot, товарищ Cib!

        • Ca la Oiropa nici ala de se incalta azi cu pantofi unu’ maro si altu’ negru , maine cu unu’ negru, altu’ maro, sau tanti aia care conduce Komisia si care a dus armata teutona la maretia puscoacelor din coada de matura, prin vraji numai de ea stiute, n-au fost deranjati nici macar cu o floare. Deh, esti de dreapta, esti competent si urata aia cu balanta si-a pus masca la ochi in loc de gura (mama ei de smechera)si nu te vede. Ce bine e sa fii de dreapta! Si sa lupti din greu cu comunistii. Da, aia de la care cumperi viel, molto gas prin conducte cu dedicatie. Cata integritate, nici o urma de ipocrizie. Si la colonie e bine, poti sa negociezi mii de coco pentru campanie si apoi devii die granda si conduci satra spre mareata victorie. Nu conteaza impotriva cui, victorie sa iasa. Ce misteaux! Hai salam!

          • Faina compozitia, apreciez! Valeu, ce te-ai mai racorit, товарищ Cib!
            P.S. Nu te mai obosi sa-mi dai a mia oara replica aia cu stalinistii, securistii etc., pentru ca o stiu par cœur.

          • Rusia lui Vladut cel iute la manie nu mai e demult comunista,e capitalista feroce,uite Amerlocii au dat o pe neomarxism cu Democratii Sorosisti,si uite oamenii lui Vladut cel suparacios ,au pus umarul la instalarea celui mai capitalist prezident american,in ciuda neomarxistilor si la salvarea Capitalismului American.Iar in America are loc a doua Mare Revolutie din Octombrie(Octombrie negru,nu Octombrie rosu,ca astia nu plagiaza,si e revolutia neagra oricum) 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

        • Ma Geo,Justitia are putere mare in Romania,cei din Justitie nu raspund decat in fata lui Dumnezeu,faza e ,insa ca justitia nu mai paradeste pe nimeni,nici de la PNL,dar nici de la PSD,e liniste totala,dupa ce a plecat Codruta,dar asta datorita lui Iohannis care a stiut sa gaseasca un fraier PSD ist care sa l scape de Codruta si de Coldea(Dragnea),promitandu i acestuia ca i curata trecutul.Boul de Dragnea s a executat,scapandu l pe Iohanita de Coldea si Kovesi,insa Iohanita l a „rasplatit”,cu ani de puscarie(I a dat o teapa monumentala).Practic Iohannis si Sistemul s au folosit de Dragnea,si apoi s au sters cu el la fund.

          • Curat murdar,ce sa zic.

          • Geo,ce bine scrii in Rusa,mai mai mai,vezi ca te remarca Vladut cel suparacios,ala care si timite „prietenii”,”la loc cu verdeata,unde a disparut toata durerea si intristarea”,poate vrea sa ti ofere un loc de munca,sa faci ceaiuri calde,”prietenilor”sai din opozitie.Ce zici,te bagi,ca se vede ca rusa o stii bine. 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 Ca aia de pana acum dadeau numai rateuri.

          • Dar si tu poti scrie ruseste daca vrei. Sau chinezeste, ca parca-i placi. Uite, foloseste-te cu încredere:
            https://translate.google.fr/?hl=fr

          • Si tot Dragnea „a curatat” si PSD ul din interior,facand din el un partid molusca,tot facand treaba murdara a Sistemului lui Iohannis,care l a rasplatit cu o mega teapa.Oricum in viziunea mea Dragnea a fost un”idiot util”,pentru Sistem,folosit si aruncat la gunoi dupa aceea.

          • Eu glumesc ma geo,in rusa nu vreau eu sa scriu,chineza e mai complicata,cat despre Chinezi,am o parere impartita,sunt lucruri care imi plac la ei,dar si lucruri care nu imi plac la ei.Imi place la ei ca sunt organizati,inteligenti,muncitori,si ca pot creea lucruri care uimesc lumea(orase,cai ferate ,autostrazi,poduri,lucrari de anvergura ca nimeni altii,tehnologie si multe chestii).Plus ca au o istorie indelungata si fascinanta(intotdeauna m au fascinat culturile astea Asiatice,China ,Coreea,Japonia,si toata zona extremului Orient).Ce nu imi place la ei e ca sistemul lor nu e democratic ca si in Coreea de Sud sau Japonia,dar asta e specificul lor ,pot sa inteleg ,ce iarasi nu imi place la Chinezi,sunt prea secretosi,ar trebui sa fie mai deschisi cu restul lumii,sincer mi as dori o colaborare mai larga intre Europa,SUA si China,asa cum a fost pe vremea fostei administratii Obama.Eu zic ca o colaborare intre SUA,Europa si China,in locul unui razboi comercial ar fi mult mai benefica pentru toti.In ce priveste treaba cu laboratorul din Wuhan eu sunt mai sceptic,nimeni nu cred ca a avut intentia sa arunce molima asta cu buna intentie,nimeni nu cred ca e atat de nebun,vreau sa cred.

          • Laboratoare cu virusi au toate marile puteri si SUA si Rusia,si tarile vest Europene,nu doar China,ca doar nu au monopol pe virusi astia,iar faptul ca izbucnesc focare de virusi in China si zona Indochinei ,asta e natural,focarele de virusi apar mai ales in zonele tropicale umede(unde exista o mare biodiversitate),zone precum Amazonia,America Centrala,Africa Centrala,sau China si Indochina,astea sunt si zone focar pentru virusuri,iar ,cum China este intr o astfel de zona,si cum spre deosebire de alte zone tropical umede,China si Indochina sunt puternic populate,posibilitatea ca oamenii sa intre in contact cu mediul inconjurator purtator de virusi este mult mai mare,de asta apar numerosi virusi proveniti din zona aceea.Un alt lucru care imi displace profund la chineji,(am uitat sa mentionez),e faptul ca mananca absolut orice(si ce trebuie,dar si,mai ales ce nu trebuie mancat),asta e un defect major al chinezilor,care contribuie si el la raspandirea virusilor,proveniti din acea zona geografica.Asta ca sa vorbim stiintific si realist,nu aberatii conspirationist Trumpiste aruncate de diversi pe piata.

          • Eu oricum nu ma omor dupa Rusi ,nu sunt fanul lor si nu am fost niciodata,rusii sunt oameni greu de citit,de inteles,oameni ascunsi,care ,nimeni nu poate sa i inteleaga.Rusii sunt oameni pe care nu te poti bizui,nu poti sti ce intentii au,cum sa lucrezi,sau sa te comporti cu ei,sunt total imprevizibili.Am cunoscut cativa ,si mi am format o opinie,nimeni nu poate spune ca e prietenul lor,sunt ca si gheata siberiei,fara multa empatie,si total imprevizibili,si in genere ei nu se imprietenesc cu alte popoare,ei doar le studiaza cu atentie,le urmaresc calitatile si defectele,ca sa poata folosi informatiile in folosul lor.Sunt foarte buni psihologi,noi nu i putem citi,insa ei o fac foarte bine,citesc foarte bine psihologia celorlalti,insa ei nu pot fi cititi.Si nu au nici o retinere in a si elimina adversarii,la fel ca si Putin,o fac cu zambetul pe buze,fara sa exprime vreun sentiment.Ideea e ca sunt periculosi.

  • Nu reconstruieste nimeni nimic. Totul este pentru imagine. Vor sa se puna bine cu socialistii europeni. Care e scopul in conditiile in care socialistii europeni au voturi intre 5 si 15% in tarile lor. Vor sa ajunga la fel?

  • vremurile sint speciale.
    uite ca io zic ca sint unice, vremurile!, …si dabia astept sa fiu pus la indoiala.

    pentru ca vremurile sint speciale,… ca pina si Pandemia lucreaza cu ‘noactiuni’!, reconstructia oricarui partid poate avea succes daca implineste exclusiv doua tinte, plenar opuse:
    -Romania Online, adica potrivita noului nivel pe care Civilizatia se dezvolta
    -Romania Naturii, natura Romaniei
    alte tinte nu mai exista, au disparut in ceata. pentru ca Timpul nu mai are rabdare, …vrea sa devina Spatiu.

    cum se pot implini aceste tinte? pai …lasind efectul sa se manifeste liber.
    mai simplu spus…e cu oameni si doar cu oameni, povestea.
    proiectele sint…efecte ale acestor oameni:))
    cum se misca ei, dupaia, e o alta poveste, chiar daca e singura care conteaza:))
    cum sa incepi cu proiecte daca mai intai se incepe cu ‘oameni’?! :))

    io cred ca pe undeva, prin serviciile de securitate, se cunosc oamenii capabili din tara asta.
    daca nu exista cunoastere despre oamenii capabili, ai neamului, atunci serviciile astea sint defecte.
    chiar si defecte, fiind, …tot ar trebui sa existe cunostere despre ‘esentele’ neamului :)), barim pentru ca sa le distruga:))), …sa stie ce sa distruga, pentru ca defecte fiind, doar nu s-or ocupa cu protejarea lor!:)))

    reformarea oricarui partid pleca de la oameni, de la cei care devin Generator pentru partid. Proiectele…sint efecte, ele nu pot fi cauze, pe vremurile astea, in care Timpul nu mai are rabdare, asa de mult isi doreste sa devina Spatiu:)))

    faza e ca generatorul neamului tre sa se suprapuna peste ala al partidului, indiferent despre ce partid e vorba.

    ceea ce s-ar parea ca nu e luat in seama de catre partide e faptul ca ele, toate!, sint puse la indoiala. si vor ramane in picioare doar daca sint Iubire sau daca vor ‘pune la indoiala Iubirea’. atit.
    pentru ca vrmurile astea sint unice.
    si sint asa pentru ca civilizatia asta e singura, dintre toate cite s-au perindat pe planeta asta, de care…nu se va alege praful. …adica Cenusa. iar asta doar pentru ca va reusi sa faca din Timp, Spatiu, dinamizind un Perpetuum Mobile :))))))

    • se prea poate ca unele partide sa-si proiecteze viitorul dincolo de urmatorul ciclu electoral, adica peste 5–6 ani. pai faza e ca, intre timp, definitiile Definiitiilor se vor schimba in asa fel ( hal! ) incat Definitia ‘partidului politic’ va fi de nerecunoscut!:))

      metamorfoza definitiilor e un proces care face din orice alt proces unul…online.
      Viitorul are tendinta sa se suprapuna peste Prezent, dupa cum si Trecutul are aceeasi tendinta, pentru ca tendinta Esentelor Creatiei, adica Cifra3 si Cifra 9 au tendinta sa se suprapuna peste Cifra 6, care e Referinta Absoluta, adica Verdele Curcubeului :)))) ( tinta acesto tendinte fiind…sa-si continue miscarea Anti, facind din Viitor, Trecut si invers :))) )

      ‘…la anu’ ‘ sau ‘peste citiva ani’…eheee, nenica:)),…asa ceva tinde sa nu mai existe, pentru ca definitia acestora se afla in Prezent.
      ‘jocul vremurilor’ tinde sa se joace in Prezent, pentru ca Viitorul tinde sa fie mapat, pe vremurile astea, unice, deci Viitorul tinde sa mai fie doar un Prezent intarziat in manifestare… :)))

  • un PSD slab.In felul asta reconstructia va dura sute de ani. Daca vrei sa nu votezi pe un semnatar al unei motiuni esti fortat. Halal democratie de partid ! PSD a fost puternic datorita organizarii si sistemului de reprezentare. In momente de criza masura este sa intaresti punctele tari nu sa disipezi energiile in cele patru vanturi. Fiti sinceri, cati corporatisti va vor vota vreodata? De cand cu votul pe motiuni puterea e luata de indivizi ca Dancu, care nu ar fi votati de nimeni in pe persoana fizica. Nu degeaba digitalizarea, e pe ultimul loc in lista de acum.
    Unde esti Cozmanca…

  • Unii spun ca ar fi bine sa fie lasati liberalii sa conduca singuri tara, sa formeze guvernul de dreapt, sa aiba majoritatea absoluta in parlament, sa fie Klaus Iohannis presedinte intr-o republica prezidentiala (modificarea constitutiei, pe baza unui referendum)
    Se spera ca astfel si presedintele va fi mai responsabil, isi va demonstra capacitatea de a conduce tara, in acord cu parlamentul si cu guvernul, liberalii vor putea demonstra capacitatea lor de a transforma tara, asa cum promit dar sunt impiedecati acum de catre „ciuma rosie”.

    • Poate ar trebui sa schimbam constitutia astfel incat Romania sa devina imperiu. Ghici pe cine am pune imparat? Ah, si sa se stipuleze ca in imparatie nu exista legislativ. Doar guvern. Condus desigur de imparat. Si doar un singur partid (partidul „meu”)! Si ce atatia judecatori si avocati. Procurorii sunt suficienti. Mai ales daca sunt „ai mei”! Si nici de economie nu mai avem nevoie. Are Oiropa destule dosuri de sters si campuri nesfarsite de sparanghel de cules. Vivat Imperator!

      • Romania e condusa de PNLSD si de catre seful sau Iohannis,cum bine remarca Emil Zmau,un antevorbitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *