Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

De cinci luni Nicușor Dan se războiește electoral cu Gabriela Firea pentru a cîștiga alegerile care au avut loc în 27 septembrie 2020

În timp ce Klaus Iohannis și Florin Cîțu susțin pe toate drumurile că în Coaliția de guvernare nu se manifestă disensiuni, c-ar fi vorba de dezbateri de tip academic în care PNL, USRPLUS și UDMR caută cele mai bune soluții la cele mai dificile probleme, neînțelegerile sînt evidente pînă și unui somnolent.

Una dintre înfățișările neînțelegerii dintre PNL și USRPLUS constă în aprecierea de către noii miniștri a activității antecesorului.
Noii miniștri PNL n-au zis nimic în privința moștenirii lăsate de miniștrii anteriori.
Lucru firesc.
Și unii și alții aparțin aceluiași partid.
Lucrurile se schimbă cînd noii miniștri sînt de la USRPLUS și preiau moștenirea lăsată de miniștrii PNL.
Așa s-a ivit denunțarea de către miniștrii USRPLUS a moștenirii dezastruoase lăsate de miniștrii PNL de la care au preluat portofoliul.

Denunțarea moștenirii dezastruoase e un tic de mare răspîndire în postdecembrism la venirea la putere a unui partid și trecerea altui partid în Opoziție. Șmecheria a fost folosită de miniștrii PSD cînd au venit în locul celor de la PNL și de miniștrii PNL cînd au venit în locul celor de la PSD. Rolul șmecheriei era de a justifica absența împlinirii făgăduințelor din campanie de către partidul biruitor în alegeri.

Am fi realizat ceea ce ne-am propus și am făgăduit dacă miniștrii anteriori nu ne-ar fi lăsat o moștenire dezastruoasă. Cînd am preluat portofoliul nu știam cu ce ne vom confrunta. Dacă am fi știut, n-am fi făcut atîtea promisiuni în campanie.

Șmecheria nu se reducea la declarațiile noului demnitar. Prin presa de casă erau aduse la cunoștința opiniei publice nu doar balamucul lăsat de antecesor, dar și așa-zisele afaceri de corupție descoperite abia acum ca desfășurate pe vremea fostului deținător de portofoliu. Pentru a fi mai convingători, demnitarii anunțau că vor depune plîngere la DNA împotriva fostului pe baza celor găsite după preluarea funcției.

Denunțarea moștenirii dezastruoase în cazul miniștrilor USRPLUS se referă la activitatea miniștrilor PNL de la care au preluat portofoliul. Spre deosebire însă de trucul clasic, miniștrii USRPLUS nu vor să-și justifice prin asta neîmplinirile după o lună și ceva de mandat.

Ei vor să cîștige capital electoral în bătălia cu PNL. E mai mult decît interesant că, deși PNL s-a aflat la guvernare timp de un an, pînă la alegerile din 6 decembrie 2020, liderii USRPLUS n-au atacat Guvernarea PNL. Au evitat asta dintr-o strategie abilă. Cea de a nu fi acuzați de PNL că dau apă la moară PSD. Acum, cînd o astfel de acuzație nu mai are temei, liderii USRPLUS își pot permite să atace PNL.

După alegerile locale din 27 septembrie 2020, trucul moștenirii dezastruoase a fost folosit la maximă intensitate de Nicușor Dan. De la alegeri, de cinci luni, așadar, Nicușor Dan nu mai contenește să acuze moștenirea dezastruoasă lăsată de Gabriela Firea. Cum Gabriela Firea răspunde la orice acuzație, impresia lăsată oricărui bucureștean e că alegerile nici n-au avut loc. Și dacă ținem cont că în campania propriu-zisă, această confruntare a fost de mic litraj, impresia lăsată bucureșteanului e că alegerile vor avea loc în curînd. Firește, în multe cazuri, Nicușor Dan s-a văzut constrîns să apeleze la acest truc pentru a justifica neîndeplinirea făgăduielile electorale de tip fantasy. Cum a fost, de exemplu, cea potrivit căreia a doua zi după anunțarea rezultatelor, luni, 28 septembrie 2020, bucureștenii vor avea apă caldă. Din nenorocire, Nicușor Dan n-a făcut nimic altceva de la venirea ca primar decît să se plîngă de moștenirea grea lăsată de Gabriela Firea. Și, evident, să alimenteze presa de casă cu dezvăluiri despre risipa banului public în perioada Firea, ba chiar și despre așa-zise afaceri de corupție. A lipsit și lipsește o inițiativă de amploare. Nu rezolvarea unor probleme moștenite nu neapărat de la Gabriel Firea, ci de la toate administrațiile postdecembriste, inclusiv cele de Centru Dreapta, ci lansarea unor lucruri noi.

Dar mai ales lipsesc proiectele mari, cele promise de Nicușor Dan cît era în Opoziție, anunțate cu surle și trîmbițe în campanie.

Sînt jurnalistul care i-a luat lui Nicușor Dan, cînd era în Opoziție, cele mai multe interviuri. Le-am luat pentru că – așa cum am scris pentru a mă justifica – Nicușor Dan mă fascina prin două elemente:

  1. Cunoașterea amănunțită a problemelor mari și mici ale Bucureștiului.
  2. Proiectele pe care le prezintă ca gata de a fi transpuse în practică dacă ajunge primar. Citez din campania pentru locale:
    „Am patru proiecte mari pentru rezolvarea problemei traficului în București și pentru o mobilitate urbană sporită: metroul de suprafață pe infrastructura CFR existentă; 15 mari parcări în jurul Capitalei, în sistem „park & ride”; extinderea, optimizarea și electrificarea / ecologizarea rețelei de transport public STB; semaforizarea inteligentă a traficului rutier.Metroul de suprafaţă va funcționa pe șase rute care se vor conecta la cele șase gări principale din oraș. Stațiile metroului de suprafață vor corespunde cu intrările în oraș și vor fi interconectate cu cele ale STB și Metrorex. Metroul de suprafață în Capitală va fi făcut într-un mandat – de la prima hârtie până la prima călătorie.”

Nicușor Dan e primar de aproape cinci luni. Nu spun că în perioada asta trebuia să dea gata metroul de suprafață sau măcar semaforizarea inteligentă. Spun că mă așteptam să anunțe că s-a constituit un colectiv menit a studia din punct de vedere tehnic realizarea metroului de suprafață. Un proiect despre care mi-a vorbit în mai toate interviurile se referă la realizarea cadastrului la nivelul Bucureștiului. Nicușor Dan mi-a semnalat că nu există la nivelul orașului o evidență a proprietăților aparținînd primăriei pentru a fi folosite. Ca de exemplu, pentru ca primăria să construiască pe ele blocuri cu locuințe sociale. În cele cinci luni de cînd e primar nu l-am auzit o clipă pe Nicușor Dan vorbind despre acest Proiect sau despre un altul de anvergură, despre vreo reformă a administrației municipale, gîndite ca rezultat al unei viziuni.

În toată lumea civilizată, primarii marilor orașe au lansat și lansează Proiecte grandioase de transformare a orașului sub semnul lui Smart City. Sînt regîndite structuri ale multor zone astfel încît ele orașul să fie prietenos cu cetățeanul. N-am auzit în ultimele cinci luni un singur discurs rezervat de Nicușor Dan conceptului de Smart City. Sînt în România primari precum Constantin Toma de la Buzău – care au avansat serios în transformarea orașului într-un oraș inteligent.

Asta așteaptă toată lumea de la Nicușor Dan, care s-a prezentat cînd era în campanie, dar și înainte, ca un promotor al unor schimbări spectaculoase.
În locul acestor inițiative, pentru care a fost ales primar, Nicușor Dan se războiește electoral cu Gabriela Firea pentru a cîștiga alegerile din 27 septembrie 2020.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „De cinci luni Nicușor Dan se războiește electoral cu Gabriela Firea pentru a cîștiga alegerile care au avut loc în 27 septembrie 2020”

  • Maestre,e foarte corect ce spuneti in articol insa problemele acestei tari locuite de adunatura care se crede popor sunt mult mai grave si mult mai adanci.Din ziua in care ati facut pe placul regimului si v-ati vaccinat cu mandrie patriotica ,cu ceva despre care nu veti habar nici dvs,nici „barbatii” rujati care v-au tras clapa,lumea dvs s-a prabusit.Imi permit ,in final,sa va sugerez o idee:acum la batranete ,dupa 50 de ani de presa sa faceti un ultim gest pentru fidelii dvs cititori .Rechemati pe Adriana Vitan Balint ,rugati-o in numele nostru,al celor care va citesc de 50 de ani sa vina si sa scrie pentru noi.Este printre putinele minti stralucite care au mai ramas printre noi.Faceti asta si nu o sa va uitam niciodata,

  • D-le Cristoiu, „greaua mostenire nu-i o inventie post 1989, nuuu ea vine din epoca socialista,daca nu chiar mai de mult, din vremea capitalista „pleaca ai nostri,vin ai nostri noi ramanem tot ca prostii”, ati uitat de greaua mostenire lasata de regimul burghezo-mosieresc ( analfabetsim, TBC, situatia dezastruoasa a sistemului sanitar rural, lipsa electificarii (lampa marelui Ilici”),etc.Doar ca atunci mostenirea era chiar reala. Ma surprinde, tocmai dv. fost staroste la „Scanteia Tineretului” care dezbatea „zi de zi,ceas de ceas” asemenea teme ? In ceea ce il priveste pe Nicusor, domne, cum nu scapa tara asta de Nicusori, stiti la cine ma refer ,la fostul dv. sef pe linie politica, acesta este un caraghios, gura mare si atat, care nu-i capabil sa construiasca ceva. De stat pe margine de sant si critica poate oricine chiar fara sa injure si poate si cu ceva argumente. Sa faci ceva e important nu sa negi sau sa minimalizezi ce a facut altul. Acest specimen incapabil nu e ceva nou au fost destui care l-au citit de mult si totusi iata ca s-a ales premare jeneral. D-na Firea a declarat ca va depune o plangere penala referitoare la corectitudinea alegerilor locale.Oare si-a respectat cuvantul ? Nu de alta dar poate se mai gaseste un procuror,daca nu acelasi,care sa dispuna renumararea voturilor.Asta asa ca sa-l legitimeze deplin pe guraliv, sau…….

  • Da’ mostenirea asta dezastruoasa invocata de fiecare era cumva ascunsa? Era tinunta la secret si nu stia nimeni de ea? Informatiile sunt publice, ba chiar ei le folosesc in campanie pentru a sublinia lipsuri sau pentru a face promisiuni fantasmagorice. Din ciclu „promitem orice, chiar si luna de pe cerul lui Saturn, numai sa ne alegeti”. Apoi cand sunt alesi o dau la intors cu „dezastruoasa mostenire”
    Vorba lui Eminescu: „Va mirati cum de minciuna astazi nu vi se mai trece? „

  • Asta i problema cu cei care ne fascineaza. Nu reusim sa ne dam seama (la timp) dac-o fac pentru amorul lor propriu sau chiar au de gand sa faca lumea mai buna.
    In cazul primarului de la Buzau, se poate masura rezultatul programului comunitar pe care l deruleaza. O face in liniste, cu resurse locale. Sunteti singurul care i a luat un interviu, ca sa stie toata tara ca se poate si ca, chiar exista si asfel de edili.
    Vom vedea ce ramane dupa Nicusor, dupa Clotilda, dupa neamtul de la Timisoara..

  • Out of topic.
    Sunt consternat ca profesorii in medicina care vin seara de seara la Tv nu atraga atentia asupra greselilor grave pe care le fac prezentatorii Tv, care echivaleaza termenul de vaccinuri cu cel de seruri. Sunt notiuni complet diferite, fiecare reprezentând cu totul altceva. Poate Dv. Dle Cristoiu, fiind invitat zilnic pe la Tv-uri le atrageti atentia sa nu mai faca aceasta confuzie și sa nu mai deruteze telespectatorii. Multumiri anticipate.

    • Nu trebuie sa fiti consternat. Ser este si un lichid extras din sânge sau preparat pe cale artificială care conține un anumit anticorp sau o secreție glandulară și care este folosit în scopuri terapeutice sau preventive.
      Deci, domnule Cristoiu, sa nu interveniti pe aceasta tema!
      🙂

      • da, dar vaccinul este cu totul altceva, eventual mai cititi putin

        • Vorbesc în cunostinta de cauza. Pe parcursul unor emisiuni pe care le-am urmarit eu, acei „profesori în medicina” se refereau la serul despre care am amintit si nu la vaccinuri. Este foarte posibil sa nu urmarim aceleasi emisiuni…

          • Daca ai fi citit mai atent ai fi observat ca ma refer la prezentatori/crainici TV care folosesc eronat termenul de ser pentru vaccinul Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca. Spuneam ca ma mira faptul ca domnii profesori nu au intervenit niciodata pentru a corecta aceasta confuzie. Serul este una, iar vaccinul este cu totul altceva. Si ca sa fie clar, eu sunt cel care vorbesc in cunostinta de cauza, fiind medic. Punct.

          • Îmi pare bine, colega, relaxeaza-te, a fost o mica neîntelegere din cauza unei confuzii. Si eu sunt medic. Punct.

    • Greseala porneste de la Klaus, ca el a zis primul ca e vaccin.

  • ‘punerea la indoiala’ nu se mai manifesta ‘in sistem’, ca pina acum, caz in care politicienii-oameni se puneau la indoiala reciproc,
    ci intre politicienii-oameni si politicienii-antioameni.:)))

    prin urmare toti! politicienii-oameni sint ‘pusi la indoiala’
    pe celalalt taler aflandu-se Inteligenta Artificiala.

    prezenta Revolutie Mondiala schimba plenar paradigma, Inteligenta Artificiala devenind ‘noul conducator’, prin urmare un oras condus de Inteligenta Artificiala nu e ceva SF, ci fix ‘realitatea urmatoare’:))

    sa vezi spectacol atunci cind oamenii vor alege pe post de Primar…o ‘inteligenta artificiala’ :))), deci creca vor bea de bucurie ca au scapat…de tot!:))), de politicienii-oameni si metehnele lor nemuritoare…:)))

    manifestarea doctrinei Anti! e implacabila, si ea e asa pentru ca politicienii de Stanga si de Dreapta…au dat-o la pace, prin lumea mare, prin urmare balanta pe care Stanga si Dreapta o definea a devenit, brusc, taler! :)), pe celalalt taler, al noii balante, manifestandu-se ‘doctrina Anti!, adica Artificialul,…cu Inteligenta lui cu tot!:)
    insa manifestarea doctrinei Anti! duce si la manifestarea Tezei Absolute, care e Iubirea:)))
    deci va fi dragut, paici!… 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *