Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

De facto, modificarea Constituției va însemna preluarea puterii executive de către președinte și serviciile de informații. Partea de putere care contează

În 25 aprilie 2019, purtătorul de cuvânt al președintelui a anunțat întrebările la referendumul din 26 mai. Și eu, ca mulți alții, de atunci și până acum, tindeam să cred că întrebările sunt prost formulate. Cu toate acestea, nu m-am împăcat cu ideea propagată în neștire că aceste întrebări sunt prost puse. Până la urmă, de ce ar iniția Iohannis o ditamai acțiunea electorală pe baza unor interogații stupide?

Până acum știam pe dinafară doar rugăciunea Tatăl Nostru și legea lui Arhimede, însă, de astăzi, pot să recit ca pe-o poezie și întrebările referendumului. Mi-am dat seama că, de fapt, sunt niște întrebări geniale. Merită să le citim din nou, pentru că nici nu știm cât de tare ne vor schimba viața. Mă refer în special la cea de-a doua întrebare considerată aberantă, bizară etc:

„1 – Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
2 – Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

Biroul Electoral Central ne-a informat că 7.538.443 de persoane au votat la referendum. Astfel putem să presupunem că milioane de români nu sunt de acord cu faptul că toate Guvernele României au emis nejustificat ordonanțe de urgență. Prin acest mecanism Guvernul, puterea executivă, este acuzat că se substituie Parlamentului, puterea legislativă. Însă Parlamentul, prin lege, poate să aprobe sau să respingă orice ordonanță de urgență adoptată de Guvern. Nu știu care sunt motivele, dar cei mai mulți uită să amintească acest lucru.

Dacă Guvernul rămâne fără dreptul de a emite ordonanțe de urgență „în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare” înseamnă că va avea mai puțină putere decât până acum, iar altcineva mai multă. Prin menționarea expresă a interzicerii ordonanțelor de urgență doar în acest domeniu se deduce răspunsul la enigma: de ce a fost atât de prost formulată cea de-a doua întrebare la referendum.

Guvernul României trebuie împiedicat și acum și pururea și în vecii vecilor să mai conteze în ecuația puterii. Acum se pun bazele unei republici prezidențiale, în care puterea executivă nu va mai fi împărțită între premier și președinte, ci între locatarul de la Cotroceni și serviciile secrete. Este o iluzie teoria conform căreia prin eliminarea ordonanțelor de urgență va crește rolul Parlamentului.

Cu puțin ajutor, din 1989 și până acum, Parlamentul a reușit să devină oaia neagră a sistemului politic. Guvernul a intrat ori de câte ori a avut nevoie pe teritoriul rezervat Parlamentului, pentru că parlamentarii au permis acest lucru. Pe de altă parte, președinții României, indiferent de numele lor, au lovit puternic în autoritatea puterii legislative.

Mult invocatul referendum din anul 2009 pentru trecerea la parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari este unit de un arc peste timp de referendumul din 26 mai.
Mereu m-am întrebat cum a decis T. Băsescu numărul de 300 de parlamentari. S-a gândit la cei 300 de spartani ai regelui Leonidas?
Cred că mai degrabă serviciile de informații s-au gândit că 300 de deputați și senatori sunt mai ușor de controlat decât 465 de aleși. Nu era vorba de nicio economie privind cheltuielile Parlamentului, după cum nici acum nu este vorba despre independența justiției, ci despre cine trebuie să fie  șeful magistraților.

Referendumul din 26 mai precum și cel viitor suprapus cu alegerile prezidențiale ne vor confirma cine deține puterea reală în România.
Cu ștampila în mână, noi, românii, vom participa cu bucurie la o crimă colectivă: democrația de tip postdecembrist. Oricum, nu ne-a plăcut prea mult!

P.S.  La consultările de la Cotroceni, Iohannis a arătat că îi este frică de USR. Înainte de venirea usr-iștilor, președintele declara că este de dorit doar implementarea rezultatului referendumului. Dan Barna spunea, la ieșirea de la consultări, că “președintele a fost de acord ca inițiativa Fără Penali în funcții publice va trebui să facă parte din această revizuire.” Orice idee în plus complică jocul în Parlament, dar președintele nu își permite un conflict cu USR.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „De facto, modificarea Constituției va însemna preluarea puterii executive de către președinte și serviciile de informații. Partea de putere care contează”

  • Geo, „analiza falsă de la A la Z” este doar o ipoteză de lucru, cârcotașule!
    Există ceva pe planeta asta care să-ți placă și ție? Altceva, decât dragostea ta pt f…?!

    • Dragostea mea este pentru Julia Luca, cea mai lucida si mai impartiala invitata a maestrului.
      Citeste atent analiza tânarului Solga si vei ajunge la concluzia ca face într-adevar o demonstratie falsa.

  • După cum se observă, din ultimele declarații ale tuturor decidenților, ale zilelor trecute de la momentul 26 mai, doar o parte a acestor declarații sunt pentru o reviziure mai largă a Constituției. Eu, unul, chiar sunt de acord pt o dezbatere mai largă. Dacă tot trebuie să modificăm, să îmbunătățim, să aliniem cerințele, apăi, acum este momentul.
    Băse a fost promotorul modificării Constituției. Nu s-a întâmplat nimik.
    Iohannis, continuă ideea. NU! se v-a întâmpla…nimik.
    Facem pariu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *