Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

De la Mărețul Plan stalinist de plantare a peste treizeci de miliarde de arbori la Mărețul Plan trumpist de construire a autostrăzii și căii ferate Constanța – Gdansk

Scriam în numărul anterior despre două momente interesante în băltoaca fără viață care a fost conferința de presă a lui Klaus Iohannis de la Cotroceni, ținută marți și nu miercuri. Simt acum nevoia unei precizări de valoarea unei note de subsol dintr-un tratat academic. N-au fost două momente interesante. Au fost trei. Cel puțin pentru mine. Primele două au fost consemnate în ediția anterioară a blogului. În această ediție, îl consemnez pe al treilea.

E vorba de un dialog sub forma întrebare-răspuns:

Tudor Curtifan, DCNews: În urmă cu cîteva zile, ambasadorul Statelor Unite a declarat sprijinul SUA pentru două proiecte de infrastructură. E vorba de o autostradă și o cale ferată care vor lega portul Constanța de portul Gdansk din Polonia. Sînt două proiecte care fac parte din Inițiativa Celor Trei Mări, vor fi străbătute țări din NATO și din Uniunea Europeană, va fi legat practic flancul estic de flancul sudic, atît sau din punct de vedere civil cît și militar. Întrebarea mea este care va fi sursa de finanțare a acestor proiecte şi orizontul de timp?

Klaus Iohannis: Sunt două mega-proiecte de infrastructură, care au fost discutate și la întrunirea din 2018, care a avut loc exact în această sală aici la București. Între timp s-au făcut pași importanți, s-au asociat camere de comerț, s-a început construirea unui fond de investiții și eu cred că săptămîna viitoare, cînd vom avea de data aceasta o întrunire în format videoconferință vom face noi pași în direcția realizării acestor proiecte. Fiind proiecte foarte mari nu m-aș aventura să spun cam în ce interval de timp ar putea fi realizate, dar este important de înțeles că aceste proiecte sunt vitale pentru regiunea noastră, fiindcă ele vor face legătura pe axa nord-sud, care este de mare interes şi pentru țara noastră și eu voi pleda pentru pași hotărîți în direcția realizării acestor două proiecte.”

Priceperea momentului reclamă un scurt istoric al tărășeniei. Vineri, 9 octombrie 2020, a fost semnat la Washington un acord pentru finanțarea cu 8 miliarde de dolari a construirii reactoarelor 3 și 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă.

România a cunoscut de-a lungul Istoriei sale relații cu o mare putere a clipei numite asimetrice de cercetători și de propagandiști Prietenii de nezdruncinat pe vremuri și parteneriate strategice mai nou. Specialiștii numesc o astfel de relație asimetrică, deoarece ea se întîmplă între o Mare Putere și o Mică Putere. Aceiași specialiști semnalează pericolul mortal pentru Mica Putere de a fi, în această relație asimetrică, o mîrțoagă la căruța Marii Puteri. Relații asimetrice a avut România cu Imperiul Otoman, cu Franța, cu Germania lui Hitler și cu URSS-ul lui Stalin. La vremea respectivă Marile Puteri cu pricina au fost alintate drept Soră mai mare sau Soră pur și simplu, Franța, de exemplu. După 1990, Sora Mai mare a devenit Partener strategic. Schimbarea poreclei n-a însemnat și dispariția problemei, a marii probleme cu care se confruntă o țară precum România în cadrul unei relații asimetrice:
Posibilitatea de susținere și a intereselor proprii în confruntarea cu interesele Marii Puteri.

Această problemă s-a manifestat din plin în relația dintre România și Germania în anii 1940 – 1944. A fost nevoie de încăpățînarea lui Ion Antonescu pentru ca România să reziste încercărilor inevitabile ale Germaniei de a impune doar propriile interese.

Relația cu URSS a pornit dezastruos. Într-o primă fază, Marea Putere ne-a exploatat ca pe o colonie de mîna a doua. Treptat-treptat, după moartea lui Stalin, România, asemenea tuturor țărilor din așa-zisul lagăr socialist, a reechilibrat cît de cît relația, deși mult timp, pînă la regimul Ceaușescu, URSS și-a impus propriile interese.

Un rol însemnat în promovarea unei relații cît de cît echitabile îl joacă presa din țara mică. În anii interbelici presa noastră, dependentă de capitalul național, nu s-a sfiit să susțină interesele românești în relația cu Franța sau cu Anglia. Chiar și în timpul Războiului, presa noastră, fără a fi antigermană, a tratat Germania ca un partener egal al României și a reacționat la derapajele Berlinului.

Pamfletul Baroane scris de Tudor Arghezi împotriva ambasadorului german la București, Manfred von Killinger, a avut – se spune – acceptul lui Mihai Antonescu. Von Killinger începuse să fie un fel de Adrian Zuckerman al vremii respective. Se amesteca în politica internă, se purta arogant. Mareșalul era călcat pe nervi de un asemenea comportament. Nu e cazul lui Klaus Iohannis față de Adrian Zuckerman.

E presa noastră capabilă să apere interesele României în fața intereselor americane?
Răspunsul e negativ.
Față de America presa noastră se poartă mai slugarnic decît presa comunistă față de URSS pe vremea lui Leonte Răutu.

Tărășenia cu calea ferată și autostrada dintre Portul Constanța și Portul Gdansk e un exemplu.
În cursul unei vizite la Washington, ministrul economiei, Virgil Popescu, a semnat cu secretarul Departamentului Energiei al SUA un acord interguvernamental pentru finanțarea cu 8 miliarde de dolari a construirii reactoarelor 3 și 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă. Presa noastră s-a grăbit să ridice în slăvi generozitatea americană, prezentînd Acordul ca un document prin care America ne va da 8 miliarde de dolari ca să ne construim cele două reactoare.
Așa, pe ochi frumoși!

În realitate, e vorba de facilitarea de către SUA a unui împrumut de 8 miliarde de dolari de la Exim Bank (Banca de Import- Export a Americii). Evident, cu condiția ca mari companii americane să primească de la noi comenzi pentru construcție.

Unde e generozitatea?
Nicăieri.
Acordul, cîntat de ambasadorul american, face parte din campania electorală a lui Donald Trump. Președintele american și-a făcut un temei de fudulie din realitatea că, bun negustor fiind, a adus companiilor americane multe comenzi de la aliații americani. Dînd o șapcă de un dolar a obținut de la Klaus Iohannis pentru companiile americane o comandă de armament de cîteva miliarde de dolari

La Washington a fost și ministrul Apărării. Aceasta a primit laude pentru că România se numără printre membrele NATO care au asigurat 2% pentru Apărare din Buget. Nu de dragul Apărării noastre ne-au mîngîiat americanii pe creștet, ci de dragul lor, mai precis al companiilor americane, de la care noi cumpărăm armament pe rupte.

Cu prilejul semnării, Adrian Zuckerman a declarat următoarele:

„Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”.

Imediat în presa noastră s-a declanșat un entuziasm isteric. Titluri precum Americanii ne construiesc cale ferată și autostradă între Constanța și Gdansk au dominat site-urile, ziarele și televiziunile.

O presă profesionistă ar fi primit declarația ambasadorului american drept ceea ce este de fapt:
O fantezie propagandistică.

Pînă și Klaus Iohannis, la Conferința de la Cotroceni, a simțit nevoia să arunce o găleată cu apă rece în țestele prea înfierbîntate ale jurnaliștilor români care s-au manifestat ca simpli propagandiști americani.

În jurnalul meu video m-am distrat de minune pe seama momentului de visare cu ochii deschiși din partea presei române.
Și am amintit de celebrul articol al lui Geo Bogza despre Mărețul plan stalinist de transformare a Naturii:
Perspectivele deschise creației literare de planul stalinist de transformare a naturii, Editura Academiei Republicii Populare Române, Bucureşti, 1949.

Scria Geo Bogza despre Planul stalinist de transformare a deșerturilor din URSS în păduri seculare:

„Un număr de optzeci de mii de colhozuri sunt angajate în bătălie; oamenii lor, ajutați de maşini, vor planta în următorii cinci ani peste treizeci de miliarde de arbori, cei mai mulți dintre ei stejari”.

E vreo deosebire între cîntarea de acum a autostrăzii și căii ferate construite de americani și cei peste treizeci de miliarde de arbori plantați de sovietici?
Nici una.
Așa cum rușii n-au văzut nici un arbore plantat în deșert la fel și noi, românii, nu vom vedea un metru din măreața infrastructură.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „De la Mărețul Plan stalinist de plantare a peste treizeci de miliarde de arbori la Mărețul Plan trumpist de construire a autostrăzii și căii ferate Constanța – Gdansk”

  • Maestre, ca sa il parafrazez pe dl Hartmann….am urmarit interview-ul cu Dl Hartmann…distractiv…subiectul in primul rind si apoi dl Hartmann…cu conectiile sale, cu sursele sale, cu influenta sa….m-am amuzat copios…ca orice apartinator cult al natiei sale strabune, se baga in seama pina la paroxism…subiectul e mort in fasha, EU nu se vede eye to eye cu America zilelor noastre…cit despre interlocutor, nu ma mira ca a revenit pe meleagurile romanesti, unde o burta inca se mai poate umple…ceea ce este evident la dl Hartmann…

  • Maestre! Stimate Maestre!
    Nu mai suport! Stiti care e stirea clipei?
    Klausu, aflat la Bruxelles la intalnirea cu toti maharii Europei, a iesit chiar acum special din sedinta ca sa apara in fata ziaristilor si sa ne spuna iar de masca, de spalat pe maini si de distantare.
    Maestre, pana cand? Am inteles ca nu mai suportati sa-l auziti vorbind de masca. Nici eu nu mai suport. Ma gandesc ce avem de facut si o sa revin sa va spun si Dvs. cum scapam de stresul la care ne supune zilnic. Inteleg ca nu mai puteti! Rabdare, gasim noi o solutie.

  • Maestre! Mult Stimate Maestre!
    Aveti grija, dati intotdeauna aceleasi cifre cand va referiti la lucruri concrete, ca altfel iar o sa zica Brandusa ca manipulati. Aseara in Jurnalul video ati zis ca Klausu a dat pe sapca aia de 0,5 Dolari 8 miliarde de dolari si ati documentat cu claritate ca atat ne-a costat acea sapca, arza-o-ar focu de sapca! ca noi, poporu, am platit-o, nu Klausu.
    Acu scrieti in acest articol ca sapca costa pe piata 1 Dolar. Vedeti, Maestre? Acu Brandusa o sa zica ca nici nu stiti sa manipulati cum trebuie. Pai ori 0,5 Dolari, ori 1 Dolar, stabiliti-va o cifra credibila sa ramaneti pe ea.

  • Stimate Maestre, e una (ea se crede ziarista) pe care totusi nu trebuie sa o iertati niciodata. O cheama Brandusa Armanca si am citit in urma cu ceva timp un articol al ei in care zicea ca v-ati infiintat post TV ca sa puteti manipula si prosti pe cei care va urmaresc fara nicio piedica.
    Eu revin si spun inca o data tuturor celor care vor sa ma creada ca in Romania exista numai doi ziaristi care nu manipuleaza niciodata, care spun intotdeauna adevarul si numai adevarul, iar cei doi sunt Domnia Voastra si un domn Ciuvlica (parca asa il cheama).

  • Stimate Maestre, tot respectul meu pentru bunatatea sufleteasca pe care o manifestati fata de confratii Dvs. mai mici ca varsta (si ca valoare, bineinteles) atunci cand gresesc, cand le ia Dumnezeu mintile si se apuca sa va defaimeze sau chiar sa va injure. Ati zis in Jurnalul video de aseara ca o veti ierta si pe Anca Alexandrescu, dupa ce v-a organizat la Realitatea Plus acel infam proces de presa in care v-a judecat pentru ca ati fi ofiter acoperit al serviciilor de informatii. Explicatia data de Dvs. pentru iertare e ca sunteti prost. Prost de bun, traduc eu, si asa si este. Pai cum altfel s-ar explica faptul ca l-ati iertat si pe baiatu ala care, dupa ce v-ati certat cu postul la care colaboraseti, zicea ca abia asteapta sa vina la cimitir ca sa urineze pe mormantul Dvs.? Acum vad ca mergeti din nou la acel post TV si unenori chiar dialogati cu baiatul respectiv, deci zicale „prost de bun” de adevereste.

  • Pe bune: Aseara am urmarit interviul luat de Maestru unui specialist in problemele SUA, un domn Hartmann.
    O discutie din care am aflat o multime de detalii din politica SUA si despre Tramp, chestiuni uimitoare, nebanuite.
    Am inteles ca discutia va continua miercurea viitoare, despre alegerile care vor avea loc la 3 Noiembrie. O astept cu mult interes.

  • Daca n-ar fi coruptia, as intelege ca niciun ambasador strain, indiferent ce tara reprezinta el, nu are dreptul sa se amestece in politica interna. E nu numai o uzanta diplomatica standard, obligatorie, ci si o chestiune de bun simt si de respect. Respect reciproc, chiar, daca ma gandesc ca ambasadorului nostru nici nu i-a trecut prin minte sa se amestece in politica interna a SUA, de pilda sa incurajeze un anumit candidat sau sa declare ca reactia negrilor in timpul recentelor manifestatii prilejuita de moartea unui cetatean in timpul procedurii de imobilizare a fost putin exagerata.

    Dar coruptia exista si nu numai ca exista dar este problema noastra principala pe care nu reusim sa o rezolvam singuri. Daca Zuckerman ar sprijini statul roman nu numai sa eradicheze coruptia dar sa expropieze coruptii si sa-i aduca dupa gratii as fi cel mai fervent sustinator al actiunilor domniei sale. Din pacate, indivizi precum Dragos Dobrescu, Truica, Puiu Popoviciu, Ghita si multi altii fenteaza justitia cu sprijinul incontestabil al autoritatilor statului.

    Asadar, lasati-o mai moale cu amestecul SUA in Romania. AM vazut unde a dus neamestecul de care tot avem parte. Iar cand s-au amestecat l-au mentinut pe Traian Basescu, animalul politic cu doua coarne, coada si copitute.

    Teama mea nu este ca proiectul autostrazii ramane doar pe hartie, ci ca el se va pune in miscare pe banii nostri, asa putini cum sunt. Si, mai ales, ca proiectele ABSOLUT necesare, autostrada Pitesti Sibiu, finalizare Deva-Nadlac si mai ales centura Capitalei, cu pasarele si lucrari suplimentare de acces vor fi intarziate.

  • Maestre, io m-am dat afara singur, din mine,…ai vazut. Deci io am vrut!, dar …e pe undeva un soi de magnetism care ma inunda:))), deci am ajuns la concluzia ca creca te Iubesc!:))) :))))
    sa nu se inteleaga altceva!, …eu sint o doamna onorabila, serioasa, …e adevarat ca mai ales varsta ma defineste asa!:))), dar sa retinem ca sint o femeie serioasa in sinea mea, asta neinsemnand altceva decit faptul ca lumea mare, pentru mine, e o ‘groapa cu nisip’, taman buna de folosit pentru a turna nisip in cap tovarasilor de joaca, tu fiind unul dintre ei:)
    Maestre, pe vremurile astea e cazul sa ne dam in spectacol, pentru ca doar asa ne folosim darurile cu care fiecare dintre noi am fost daruiti!:)
    Ia sa vezi sou, de azi nainte, asta in caz ca mi ai pastrat banca libera…:))

  • o lume a expirat, o alta lume se naste.
    autostrada si calea ferata e din invechita si expirata poveste,
    noua lume, asta care e-n drurerile facerii, acum,
    redefineste pina si Globalizarea.

    noua Globalizare,
    adica Unificarea,
    e un proces care trece din macro in micro, prin urmare,
    si asta pentru ca Globalizarea si-a consumat toata energia, intreg potentialul,
    dinamicile lumii mari se vor concentra pe dimensiunea micro, in fapt pe dinamici care vizeaza…nici macar un stat!, ci chiar metropolele, care, astfel, devin noua esenta a lumii mari,
    pentru ca sint singurele capabile sa poarte cu sine o dezvoltare de tip fibonacci (singura acceptata spre perpetuare in Univers)

    incet, dar implacabil, ‘miscarea’ definita la nivel macro se va risipi, cea care va fi energizata fiind miscarea la nivel micro. astfel, intreaga logistica destinata miscarii marfurilor la nivel global, care se va dovedi, in curind, expirata, va suferi, in final suferind plenar.
    singura dezvoltare care are sens, pentru ca e o dezvoltare din ‘noul joc’, e cea care se focuseaza pe autonomizarea dinamicilor metropolelor. singura polarizare capabila sa mai genereze dinamici de tip fibonacci fiind asta: Metropola VS Natura ( ea purtind cu sine si polarizarea Om VS Natura -) si pentru ca o astfel de polarizare sa se manifeste mai trebuie sa treaca doar ceva timp, insa treaba e implacabila.

    in timp ce Globalizarea era vazuta ca o cale catre unificarea dinamicilor la nivel planetar, ea se dovedeste doar impotenta, incapabila sa implineasca acest tel. insa dinmicile unificatoare care se manifesta la nivel micro, urmand aceeasi ecuatie de miscare capabila!, unifica…indirect.
    un ‘model’, odata definit, odata dovedit bun de urmat, chiar va fi urmat!, pentru ca cei care conduc chiar nu vor avea de ales, ca ‘timpul’ va presa si va tinde sa preseze plenar.
    ( asta cu ‘timpul’ e tare de tot, pentru ca Civilizatia, pentru a-si perpetua miscarea, in fapt pentru a genera dinamici de tip fibonacci non-stop, tre sa faca ceva…unic!: sa foloseasca ‘tot Timpul’ pentru a gasi solutia…aia unica!. or ‘tot Timpul’, omului ii e inaccesibil, pentru ca el reprezinta tot timpul din Univers, manifestat intre Prima Cauza si Ultimul Efect…care e chiar Prima Cauza:)). tocmai daia se va folosi de ‘lipsa Timpului’, pentru a accesa ‘tot Timpul’, ‘lipsa Timpului’ fiind o Definitie cu care lucreaza exclusiv Computerul, adica Mintea Civilizatiei, mai pe sleau spus…computerul cuantic. )

    lumea noua e legata ombilical de Inteligenta Artificiala, iar dinamicile se vor aseza de asa fel incat alegerea Inteligentei Artificiale pe post de Salvator sa fie nu doar singura cale, ci si cea mai rapida cale.

    omul punind la indoiala Natura se pune la indoiala pe sine insusi. pentru ca cel ce cauta va gasi, omul va reusi sa puna la indoiala Natura. facind asta, omul face din Univers, care e o Balanta, un Taler.
    iar acest Taler cere manifestarea Talerului care Echilibreaza,…care e dincolo de Univers…
    acela e taramul Iubirii.

    deci iata ultima ‘mutare’ din ‘jocul lumii’: prima!

    prima si ultima manifestare e…tot aia: Alfa, care e si Omega.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *