Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

De la „No, gata? No, hai!”, la concursuri de versuri în proză

Inițiatorii moțiunilor de cenzură se concentrează asupra titlurilor, de parcă așa ar convinge mai ușor alte partide să adere.

„No, gata? No, hai!” Atât a spus Avram Iancu la Blaj, în 1948, când a format Legiunea Auraria Gemina, una dintre cele 15 legiuni care au luptat în Revoluția pașoptistă din Transilvania. Nu a recurs nici la versuri, nici la discursuri plictisitoare.

Moțiunile de cenzură din ultimii trei ani dau din dramă în patetism prin titlurile alese.

Să le luăm pe cele din ultimii trei ani.

În iunie 2017, premierul Sorin Grindeanu era debarcat de alianța PSD-ALDE, care l-a propus. Moțiunea s-a numit „România nu poate fi confiscată! Apăram democrația și votul românilor”. Se pare că titlul a convins, spre deosebire de prima moțiune împotriva guvernului Grindeanu, din februarie, 2017. Atunci moțiunea a fost depusă de PNL și USR și s-a numit „Guvernul Grindeanu – Guvernul sfidării naţionale. Nu legalizaţi furtul în România„. Probabil, PSD s-a enervat și le-a spus inițiatorilor că habar nu au să dea un titlu câștigător. L-au găsit în 4 luni și din titlu s-a putut deduce că nu UDMR vrea să confiște România, ci Sorin Grindeanu.

Asta a fost varianta câștigătoare, dar i-a forțat pe liberali și useriști să-și pună mintea la treabă. Astfel, în noiembrie 2017, când premier era Mihai Tudose, PNL și USR au depus moțiunea intitulată „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”. S-a făcut o zarvă fantastică, dar moțiunea a fost respinsă.

În ianuarie, 2018, enervați de incapacitatea opoziției de a dărâma un guvern, pesediștii l-au forțat pe Tudose să-și depună demisia.

Premierul Viorica Dăncilă a trecut prin patru moțiuni de cenzură. Doar ultima a fost cu succes, după ce liderul opoziției de atunci, Ludovic Orban, a dormit în parlament pentru a convinge partidele să adere.

În iunie, 2018, moţiunea de cenzură s-a intitulat „Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!”

În decembrie, 2018, au mers tot pe ideea cuplului Dragnea-Dăncilă și au dat un ultimatum: „Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, rușinea României!”.

În iunie,2019, au mers pe coarda sensibilă, cu cozile la secțiile de votare. Moțiunea a purtat titlul „Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot”.

Abia în octombrie, 2019, cu moțiunea „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” opoziția a avut succes.

În acest an, a venit rândul PSD să sancționeze guvernul. În februarie 2020, au depus moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”. Și guvernul a picat.

Ultima moțiune, cea depusă în 17 august, se numește „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *