Inițiatorii moțiunilor de cenzură se concentrează asupra titlurilor, de parcă așa ar convinge mai ușor alte partide să adere.
„No, gata? No, hai!” Atât a spus Avram Iancu la Blaj, în 1948, când a format Legiunea Auraria Gemina, una dintre cele 15 legiuni care au luptat în Revoluția pașoptistă din Transilvania. Nu a recurs nici la versuri, nici la discursuri plictisitoare.
Moțiunile de cenzură din ultimii trei ani dau din dramă în patetism prin titlurile alese.
Să le luăm pe cele din ultimii trei ani.
În iunie 2017, premierul Sorin Grindeanu era debarcat de alianța PSD-ALDE, care l-a propus. Moțiunea s-a numit „România nu poate fi confiscată! Apăram democrația și votul românilor”. Se pare că titlul a convins, spre deosebire de prima moțiune împotriva guvernului Grindeanu, din februarie, 2017. Atunci moțiunea a fost depusă de PNL și USR și s-a numit „Guvernul Grindeanu – Guvernul sfidării naţionale. Nu legalizaţi furtul în România„. Probabil, PSD s-a enervat și le-a spus inițiatorilor că habar nu au să dea un titlu câștigător. L-au găsit în 4 luni și din titlu s-a putut deduce că nu UDMR vrea să confiște România, ci Sorin Grindeanu.
Asta a fost varianta câștigătoare, dar i-a forțat pe liberali și useriști să-și pună mintea la treabă. Astfel, în noiembrie 2017, când premier era Mihai Tudose, PNL și USR au depus moțiunea intitulată „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”. S-a făcut o zarvă fantastică, dar moțiunea a fost respinsă.
În ianuarie, 2018, enervați de incapacitatea opoziției de a dărâma un guvern, pesediștii l-au forțat pe Tudose să-și depună demisia.
Premierul Viorica Dăncilă a trecut prin patru moțiuni de cenzură. Doar ultima a fost cu succes, după ce liderul opoziției de atunci, Ludovic Orban, a dormit în parlament pentru a convinge partidele să adere.
În iunie, 2018, moţiunea de cenzură s-a intitulat „Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!”
În decembrie, 2018, au mers tot pe ideea cuplului Dragnea-Dăncilă și au dat un ultimatum: „Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, rușinea României!”.
În iunie,2019, au mers pe coarda sensibilă, cu cozile la secțiile de votare. Moțiunea a purtat titlul „Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot”.
Abia în octombrie, 2019, cu moțiunea „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” opoziția a avut succes.
În acest an, a venit rândul PSD să sancționeze guvernul. În februarie 2020, au depus moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”. Și guvernul a picat.
Ultima moțiune, cea depusă în 17 august, se numește „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată”.
Lasă un răspuns