Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

De la Nomenclatură la Cleptocratură

De la cuvîntul rusesc nomenklatura (listă de nume desemnînd în fosta URSS posturile de activişti şi persoanele care le ocupau), jurnaliştii au născocit şi lansat conceptul de nomenclatură: ansamblu de persoane care se bucurau, în comunism, de privilegii speciale, graţie funcţiilor deţinute pe linie de partid şi de stat. Prăbuşirea socialismului real a dus la dispariţia nomenclaturii de pe scena istoriei. Dacă ar fi să credem analiştilor occidentali, nomenclaturii i-a luat însă locul, în Rusia şi în tot Estul, inclusiv în România, cleptocratura. E o expresie născută din încrucişarea cuvintelor nomenclatură şi cleptoman. Ea ar desemna ansamblul de persoane care se bucură de uriaşe avantaje materiale obţinute printr-un furt devenit stare patologică. Lui Miciurin nu i-a ieşit căsătoria mărului cu păpădia. Oricît s-a străduit, el n-a putut crea o păpădie care să facă mere. Încrucişarea dintre nomenclatură şi cleptoman le-a ieşit însă strălucit analiştilor occidentali. Într-adevăr, nu cred că se putea găsi o expresie mai fericită decît cleptocratura pentru a desemna noua clasă de privilegiaţi din Est, îmbogăţită prin jefuirea statului. Aşa cum arată şi expresia, această clasă e alcătuită din persoane care reuşesc să adune într-o sinteză unică două cusururi ale firii umane: nevoia de a avea privilegii şi nevoia de a fura pe rupte. N-am cunoştinţă de apariţia în Occident sau în Est a vreunui studiu de amploare consacrat acestor privilegiaţi ai sorţii, născuţi din mîlul tranziţiei de la comunism la capitalism. E posibil ca un asemenea studiu să existe. În aceste condiţii, s-ar putea ca rîndurile mele dedicate cleptocraturii să repete lucruri scrise de alţii. Mi-l asum, totuşi, deoarece noul concept mi se pare că merită şi o contribuţie din partea unuia ca mine, care, în calitatea sa de cetăţean al României, asistă în direct, de decenii, la formarea minorităţii de privilegiaţi numite cleptocratură. Cum însăşi denumirea o dă de gol, noua clasă nu face altceva decît să continue, după prăbuşirea comunismului, în condiţiile tranziţiei, un fenomen specific socialismului real: formarea unei minorităţi privilegiate.

Ca şi nomenclatura, cleptocratura trăieşte pe spatele întregii societăţi. Nomenclatura se bucura de privilegii plătite, în ultimă instanţă, de munca oamenilor simpli. Nu altceva se întîmplă şi cu cleptocratura. Uriaşele avantaje materiale ale noii clase au fost dobîndite prin jefuirea statului, prin exercitarea maniei patologice de a fura din ceea ce au făcut braţele şi mintea unor generaţii întregi în ultimii cincizeci de ani. Nomenclatura din comunism se caracteriza printr-o demagogie deşănţată. Membrii nomenclaturii vorbeau pe toate drumurile de Codul eticii şi echităţii socialiste, de egalitate, de soarta celor mulţi şi amărîţi în timp ce ei practicau din plin inegalitatea, deşănţarea morală. În chip asemănător procedează şi cleptocratura din perioada tranziţiei. Membrii noii clase nu ostenesc a pălăvrăgi despre democraţie, despre îmbogăţire prin muncă cinstită, despre dreptul celui harnic şi deştept de a cîştiga mai mult decît cel leneş şi prost. Ei însă se îmbogăţesc prin necinste. Cît despre hărnicie şi deşteptăciune, n-are nici un rost să vorbim. Mulţi dintre ei sînt mai proşti şi mai leneşi decît oamenii de rînd.

Paralela dintre cele două minorităţi poate fi dusă şi mai departe. Atît nomenclatura cît şi cleptocratura sînt catastrofale pentru regimurile care le adăpostesc. Nomenclatura a dus la compromiterea iremediabilă a idealurilor comuniste iniţiale. Cleptocratura provoacă un proces asemănător idealurilor democraţiei şi economiei de piaţă. Mai mult, existenţa cleptocraturii loveşte grav dezvoltarea firească a capitalismului. Privind în jurul nostru, vom observa lesne că membrii cleptocraturii româneşti sînt persoane care n-au produs nimic în planul economiei de piaţă. N-au ridicat întreprinderi care să schimbe faţa ţării. N-au creat noi locuri de muncă. N-au îmbogăţit, ca să zic aşa, zestrea ţării. În cele mai multe cazuri, s-au lăfăit într-un lux orbitor pe baza unor credite iresponsabile date de bănci, sau în urma unor afaceri murdare. Deşi îşi spuneau comunişti, nomenclaturiştii n-aveau nici o legătură cu adevăratul comunism. Deşi se autointitulează capitalişti, cleptocraţii n-au nici ei, la rîndul lor, vreo legătură cu capitalismul. Capitalism înseamnă, în esenţă, investiţie productivă. Cleptocraţii n-au investit în nimic eficient. Capitalism înseamnă a pune bănuţ lîngă bănuţ pentru a construi ceva. Cleptocraţii nu fac altceva decît să cheltuiască. Sume de bani exorbitante sînt scoase din circuitul productiv şi vîrte în vile, Mercedesuri, amante costisitoare, conturi în bănci străine. Cleptocraţia e astfel o clasă parazită. Există totuşi unele deosebiri între cleptocratură şi nomenclatură. Spre deosebire de nomenclaturişti, cleptocraţii îşi pot permite să-şi afişeze privilegiile.
Și și le afișează.
Fără rușine.
Dovedind prin aceasta că sînt nu numai păduchi, dar şi ţoape.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „De la Nomenclatură la Cleptocratură”

  • În sfârșit o analiză lucidă și la obiect a societății noastre actuale. Nici o legătură proletcultistă între capitalism și Mercedes, Maybach, etc. Relevă doar experiența autorului din relația cu capitaliștii autentici, a căror valoare nu stă în mașinile și vilele pe care le posedă, și care nu constituie mai mult de 0,1% din valoarea și cifra de afaceri a acestora. În schimb, este un avertisment pentru cei care spoliază, fără vreun merit, impozitele pe care le plătim cu toții, oameni fără valoare și fără vreo realizare notabilă, care semnează zilnic pe sume infernale la care procentul a rămas ”sfânt”.
    Și referitor la spolierea României de către străini, o scurtă evaluare pe orice motor de căutare ne va aduce cu picioarele pe pământ. Cu ocazia unei burse în SUA, am pus întrebarea, alături de colegi din Polonia, Bulgaria, etc. ”De ce firmele din SUA sunt atât de puțin prezente în Europa de Est?. Răspunsul a fost dezarmant: Câștigă mai mult dacă își cresc cota de piață cu 1% în California decât dacă acaparează întreaga piață din Europa de Est. Deci suntem la un meci al ”mărunțeilor”(Austri, Ungaria, Cehia, etc.).

    • Mai e si un alt factor aici,la faza cu investitiile americane,si Planeta e impartita pe sfere de influenta economice,faza e ca aici in Europa,suntem in sfera de influenta economica a Germaniei,Amerlocii au voie doar ca sa intre cu bazele militare si sa foloseasca pozitia strategica a Romaniei(in coasta Rusilor si a Islamului),in rest nu au voie sa se bage in ciorba economica Europeana,care este a Germaniei.Amerlocii in Europa au rol de Bodyguard al banilor Germaniei,nimic altceva.Pai Nastase a vrut sa i bage pe Amerloci in Romania,si Ponta pe Chinezi,si amandoi au fost spulberati,Nastase a ajuns la Zuhaus,si pe Ponta l au scos din politica.De ce? Simplu,in Europa doar Germania si multinationalele Europene investesc.Nimeni din alta parte.Americanii se baga doar in Orientul Mijlociu,Africa si America de Sud unde insa concureaza cu Rusia,dar mai ales cu China,care si a tras halci importante in aceste trei mari regiuni.Iar impartelile le fac Marii Baieti peste capul tuturor(inclusiv al Americanilor).

  • Domnule Cristoiu, va agitati pe la emisiuni goale, va obositi scriind prea mult si nu aveti timp sa ascultati idei despre viitor:
    „Noua ordine tehnocratica si feudala a statului biosecurist ce va sa vina”
    https://www.corbettreport.com/interview-1638-james-corbett-redpills-the-permaculture-crowd/

    Cand veti dezbate in fata poporului asemenea idei?

  • Mercedesuri??? Ferrari,Lamborghini,Maybach,Rolls,Mclaren,Iacht,Avion Privat.Mecedes,BMW ,astea sunt pentru sarantoci in viziunea toapelor aste.PS Mercedes e chiar o masina misto,M am plimbat cu ea in diverse ocazii,o prefer oricand avionului(cand m am dat jos din mertan ca sa ma sui in avion,am avut senzatia ca ma duc din vila in cocina,mertanu fiind vila si avionul fiind cocina,asa ca I like Mercedes),fata de BMW care chiar mi se pare toparlanesc.Mercedes imi place cel mai mult dintre fitoasele germane(Desi si un Audi Sport nu e de lepadat).Insa preferatele mele raman Japonezele.Japonezele forever the best cars.

    • Astea 😳 😳 😳 Mai e si Bugatti Veyron pe lista toapelor Romanesti,sa nu uitam de Bugatti,ca si el e in targetul toapelor romane.

    • M a dus unu cu mertanul la avion ,nu ca as avea eu mertan,si nu pe plaiuri mioritice, ci intr o zona mai atinsa de civilizatie si Europenism.

    • Ce zici de Mazda?

      • Masina misto,imi place Mazda,arata bine,design sexy,mai ales Mazda 3 imi place,si aia Cx 30 e misto,si 6 le arata bine,da,masini faine.

  • Exact ca in Rusia lui Putin unde fostul KGB(Actualele servicii de informatii Ruse derivate din fostul KGB) detin toata averea Rusiei,si toate firmele rusesti,prin oligarhi de paie ,creati,scosi la inaintare,popularizati,mulsi,si mai apoi aruncati daca nu mai asculta.Diferenta e ca rusii i lichideaza pe oligarhii lor rapid,ai nostri mai finuti folosesc metode mai rafinate de a i suprima,mai Occidentale putin(Dosare ,falimentare,publicitate negativa),la rusi glontu,Novicioku,iradiere,si mai rar puscaria rezolva treaba.Dar modelul de „Capitalism” este acelasi la noi si la Rusi.

    • Pai la noi,ca si la Rusi,Nomenclatura devenita Cleptocratie a aparut datorita caracterului feudal intarziat al Romaniei si Rusiei,pai la noi Regalitatea a adus Europenism,insa doar la nivelul unei mici elite,poporul a ramas feudal in conceptie si gandire,cu un mod de gandire fanariot,cand a venit comunismul ,a ras elita europeana a regalitatii din Romania,asa cum in Rusia a fost ras Tarul si Monarhia Rusa(Desi diferenta intre Monarhia Romaneasca si cea Ruseasca,a fost aceea ca Regalitatea Romana a fost un factor de progres,pe cand monarhia Rusa a fost una cu un caracter pronuntat feudal).Comunismul a adus oameni din masele populare la putere,sperand la o modernizare,insa reprezentantii maselor din Romania si Rusia,ajunsi la putere,au inceput sa se comporte exact dupa modelul boierilor fanarioti sau a boierilor rusi,tiranici,inapoiati,feudali,etalandu si bogatia ostentativ,si comportandu se cu populatia de sub ei precum boierii feudali(iobagii ajunsi la putere imitau comportamentul fostilor stapani feudali,rusi sau fanarioti).Iar aceasta casta de nomenclaturisti nu a murit o data cu comunismul,ci s a transformat,si s a adaptat la capitalism ,devenind o cleptocratie,astfel supravietuind prabusirii comunismului.Iar cat despre Comunism acesta a esuat si datorita faptului,ca a aparut in Rusia unde s a suprapus peste societatea rusa care avea un caracter feudal(o mixtura comunism feudalism care a dus la o catastrofa).Daca analizam insa Asia si Nordul Europei,vedem ca niste forme de pseudocomunism(socialismul nordic si pseudocomunismul Asiatic,bine,nu e vorba de Coreea de Nord care este un stat stalinist,comunist cu elemente feudale,o monstrozitate de stat,ci de China,si partial de Japonia si Coreea de Sud) functioneaza,si chiar cu rezultate.

      • De asta a fost si o diferenta intre comunismul rusesc si romanesc,si comunismul din alte tari est Europene,care mai apoi au si reusit o tranzitie mai lina spre capitalism,si modelul Ruso-Roman,model de tip Oligarhic-Cleptocratic-Neofeudal,si cu elemente de capitalism de tip Latino-American,care functioneaza si conform unor reguli specifice Crimei Organizate.Cel putin in Romania functionarea statului are loc conform cutumelor Crimei Organizate,Romania fiind mai degraba o Retea de Crima Organizata,mai degraba decat un Stat.

  • Pai fosta nomenclatura a devenit cleptocratura ,pai actualii capitalisti romani sunt oamenii de paie scosi la inaintare(baieti descurcareti,informatori,fasneti de aprozar,ospatari,militieni,valutisti,baieti cu micul trafic,etc.) de catre fostii „baieti cu stele” care i au creat,scos la inaintare,finantat ca sa si creeze businessurile,i au inavutit prin contracte preferentiale,carora tot „instelatii” le au facut rost de clientela,comenzi,popularizare(prin televiziunile ,tot ale”Baietilor”si alte mijloace de popularizare),legi prin baietii bagati in parlament,protectie in fata legii si a institutiilor,(iar mai apoi „afaceristii”trebuiau sa fie”recunoscatori” Baietilor,intr un mod asa, consistent),i au bagat in top 300,in timp ce ei adevaratii proprietari ai averilor stau in umbra si trag sforile.Iar care uita mai apoi sa fie”recunoscator”incepea sa aiba neplaceri,institutiile incepeau sa l „calce”,dosarele i se deschideau,clientii si comenzile incepeau sa dispara la fel de subit cum au aparut,televiziunile il faceau praf si omu disparea la fel cum a aparut din neant devenea miliardar,in neant din miliardar se intorcea daca nu „asculta” etc.Cam asta e povestea marii majoritati a „Capitalului Romanesc” pe care il plang toti prin media.

    • Faza e ca „Baietii”care detin averea Romaniei,au acum niste competitori,si anume Corporatiile Straine,si acum este marea lupta intre „instelati” si Corporatii ,cine sa ia cadavrul Romaniei si sa l infulece(si nu mai e loc de imparteala ca pana acum),si de aia e frasuiala maxima.E o lupta intre doua grupari de interese,iar noi romanii oricum nu contam.

      • Atita timp cit opozitia isi asteapta rindul la guvernare ca sa fure la fel, si poporul ii voteaza rind pe rind, nu e nimic de facut…insa, cine a modificat legea electorala ca sa poata fi ales cel cu cele mai multe voturi, chiar daca voturile nu intrunesc 50% +1 ?….acolo e buba…altfel am fi ca in Belgia, criza de guvern permanenta…am sta ani fara guvern…ceea ce nu ar fi rau de loc…n-?ar avea cine sa fure….imi aduc aminte cum a ajuns parashuta aia de Firea primar al Buc, cu 3 voturi amarite, prin faptul ca bucurestenii nu s-au prezentat la vot…voma…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *