Pute rău!
Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de mășți pentru persoane defavorizate. Doar că, DNA-ul are nasul înfundat!
La fel ca în cazul Unifarm, duhoarea duce până la cel mai înalt nivel, Ludovic Orban. Tătaru. Sau amândoi.
Numai de la acest nivel se putea mânări întreaga licitație!
Consultantul companiei Naguma Supply, înființata de omul de afaceri Michael Topolinski, cea pentru care a fost aranjată licitația celor 115 milioane de mășți se numește Stăncescu Marius Cătălin. Acest Stăncescu, avocat de meserie, a fost arestat prin 2011 pentru acuzația de luare de mită de un nivel record, 1,8 milioane de euro și cu un prejudiciu adus Statului de 350 milioane de euro.
Vă prezint filmul așa zisei licitații cu dedicație pentru Naguma.
Prima licitație a fost anunțată pe 29 mai, în a două parte a zilei, urmând să aibă loc pe 3 iunie. Timp de pregătire, o zi lucrătoare.
La dată de 3 iunie 2020, chiar în ziua licitației, Naguma-Topolinski, declara că va vinde ministerului 90 milioane de mășți la 0,99 lei.
Atenție!
La data de 6 iunie 2020, consultantul lui Topolinski, avocatul Stăncescu știe ce operatori economici au fost la licitație, prețurile ofertate, cine a îndeplinit condițiile din caietul de sarcini și din fișa de date, când va avea loc negocierea etc.
Evident, aceste informații sunt confidențiale, legate de licitație, și nu pot fi divulgate publicului. Licitația a fost anulată la dată de 12 iunie fără să se comunice Declarația de Participare cu toți ofertanții participanți la procedură, fără să se publice un proces verbal al ședinței de deschidere ofertei etc. A fost dat doar un comunicat sec publicat pe câteva site-uri de știri. Licitația a fost reluată pe 12 iunie prin intermediul invitației de Participare nr 1236 din dată de 12.06.2020, transmisă prin email la ora 14:45.
Au fost menținute aceleași condiții restrictive, mai ales termenele scurte din prima licitație, din dată de 29 mai 2020.
A DOUA licitație
A fost anunțată vineri, 12 iunie, în a două parte a zilei, urmând să aibă loc marți, 16 iunie. S-au scos două standarde ISU din trei, pe care Naguma nu le avea. Dar ei nu au depus nici măcar singurul certificat ISU cerut și anume certificatul SR EN 14683+AC 2019. Naguma Medical Supply a ofertat 40 milioane de mășți cu timp de livrare 30 zile, preț 0,74 lei.
A două zi după comunicarea clasamentului inițial, în care se află pe o poziție neeligibilă, a ofertat 115 milioane mășți la prețul 0,68 lei cu timp de livrare etapizat: două zile, trei zile, patru zile…în a șaptea zi urmând să fie livrată toată cantitatea.
Deși, conform legii 500/2004, art 1, alin 2, avea obligația să depună documentele, certificările produselor și a producătorilor în limba romană, au depus documentele în chineză și engleză, fără traducere autorizată, ceea ce este motiv de descalificare. Pentru niciun producător nu au fost depuse certificatele ISU 13485:2016, nu au fost depuse certificate CE, alt motiv de descalificare.
Având în vedere prețul neobișnuit de scăzut, având o pondere de 38%, comisia de evaluare are obligația să ceară clarificări în fundamentarea prețului.
Timpul de livrare, de 2-7 zile, având în vedere că domnul Topolinski-Naguma, declara în presă că nu are această marfă pe stoc, urmând să fie importată din China, este nerealist.
Concluzia e una singură! Naguma avea deja pregătită maștile pentru licitație, fiindu-i garantată câștigarea licitației.
Dragă DNA!
Dacă ți s-ar desfundă nasul ai vedea că au fost încălcate aproape toate prevederile legale impuse de legea nr 98/2016, chiar dacă licitația a fost organizată în aplicarea prevederilor OUG 78/2020.
Și că să-ți fie mai ușor am să-ți exemplific:
-Încălcarea prevederilor art. 2 din legea nr 92/2016, invocată chiar de către autoritatea contractantă cu putere de principiu a licitației. Încălcarea constă în divulgarea informațiilor oferite agenților economici.
– Au fost încălcate prevederile articolului 161 din legea 98/2016, prevederi care impun autorității contractante să ofere răspunsurile la clarificările solicitanților în termene rezonabile înainte de depunerea ofertelor. Or, răspunsul la clarificări a fost comunicat/publicat cu câteva ore înainte de depunerea ofertelor. Implicit s-au încălcat și prevederile art. 2 din legea mai sus menționată
-Prevederile art 1, alineat (2) din legea 500/2004, potrivit cărora „orice text scris sau vorbit într-o limba străină, indiferent de dimensiuni, având caracter de interes public, trebuie să fie însoțit de traducerea sau adaptarea în limba română”
-Prevederile articolului 210 din legea nr 98/2016, potrivit cărora în cazul prețului neobișnuit de scăzut, potrivit prevederilor art 136 din normele metodologice la legea nr 98/2016, autoritatea contractantă avea obligația să ceară dovezi concludente și documente privind prețurile ce pot fi obținute de la furnizori, având în vedere prețul neobișnuit de scăzut.
În afară de ceea ce v-am prezentat, concluzia este următoarea: avocatul Marius Stăncescu, consultantul lui Topolinski știa de pe 6 iunie cum decurge licitația, deși informațiile sunt confidențiale. De asemenea, el știa cine este pe locul doi și că producătorul este din Vietnam, urmând că acesta să fie descalificat. De asemenea, știa și când va fi negocierea finală. Și mai grav este că acest avocat arestat pentru evaziune fiscală a participat cu firma lui ca back-up pentru Topolinski, știind că este pe locul III.
Sper ca DNA să vină să va ia!
Mai jos am atașat documentele și dovezi.
(Sursa: Pagina Radu Cristescu)
Lasă un răspuns