Nicolae Ciucă: Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în Executiv ca să împiedicăm escaladarea abuzurilor

De teamă să nu fie dați afară de la Guvernare, cei de la USRPLUS au făcut ciocu’ mic și în chestiunea alegerilor din partid

Alegerile din Partidul Național Liberal, încununate de Congresul din 25 septembrie 2021, constituie în prezent subiectul numărul unu al dezbaterii în presă, în politică și în întreaga opinie publică de la noi. S-au căutat și s-au descoperit cauze ale acestei proiectări în plan național a unui eveniment intern al unui partid. S-a vorbit de exemplu despre faptul că Partidul Național Liberal e formațiune de guvernământ. S-a invocat, de asemenea, realitatea că pentru șefia Partidului se confruntă doi demnitari ai Puterii de Centru Dreapta: premierul Florin Cîțu și președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban. Toate acestea au fost prezentate ca explicații ale importanței naționale pe care au căpătat-o alegerile din PNL.

Și totuși anul acesta au loc alegeri identice și într-un alt partid de guvernământ: USRPLUS. În iulie, ca și în Partidul Național Liberal se desfășoară în USRPLUS alegeri pentru filialele locale și județene. Congresul de alegere a noului președinte e programat pentru 2 octombrie 2021. Ar exista toate argumentele pentru ca și alegerile din USRPLUS să se proiecteze în prim planul dezbaterii naționale, să devină un eveniment mediatic principal. Pe lângă faptul că USRPLUS e partid de guvernămînt și că la fel ca în Partidul Național Liberal rezultatul confruntării ar putea avea efecte asupra administrației publice, printre argumentele că bătălia din USRPLUS ar trebui să aibă o tensiune măcar pe jumătate decît cea din PNL, trebuie să adăugăm că unul dintre cei care s-au angajat deja în bătălie e Dan Barna, nimeni altul decît vicepremierul în guvernul de Centru Dreapta Florin Cîțu. Dacă pierde șefia USRPLUS e greu de crezut că Dan Barna va mai fi vicepremier.

În mai multe locuri din țară primăriile sunt deținute de lideri ai USRPLUS. Mulți dintre ei sunt și șefii filialelor locale ale partidului. Alegerile din acest partid,  care înseamnă de data asta și înscrierea în cursă a liderilor PLUS, pot duce la răsturnări în ierarhia puterilor locale. Primarii în exercițiu vor fi contestați în șefia de pe plan local a partidului de candidați de la USR sau de la PLUS. Pierderea șefiei partidului pe plan local înseamnă pentru un primar și riscul de a nu mai putea conta pe consilierii partidului, supuși acum unui alt șef. Un alt motiv care ne-ar îndreptăți așteptarea ca alegerile din USRPLUS să devină o confruntare de nivel național rămîne fuziunea dintre cele două partide. Pentru șefii se bat acum nu numai cei din USR, dar și cei din PLUS. La nivel central președinția deținută de USR-istul Dan Barna e dorită de PLUS-istul Dacian Cioloș. Dan Barna ar fi cel puțin teoretic amenințat de concurenți din USR. Să nu uităm că toate alegerile de pînă acum au fost cîștigate cu greu și cu mari probleme de către Dan Barna, contestat de lideri mult mai radicali decît el. Și cu toate acestea alegerile din USRPLUS au rămas undeva la periferia vieții noastre politice. A fost un moment cînd s-a crezut că ele vor deveni un eveniment politic major, de interes național. E vorba de momentul în care Dacian Cioloș a mormăit că ar vrea să fie el președintele USRPLUS. Acest moment s-a dezumflat rapid prin dispariția lui Dacian Cioloș din spațiul public autohton.

Vor trece alegerile din USRPLUS de la periferia vieții noastre politice în centrul atenției naționale?
După părerea mea, nu.
Și iată de ce:

  1. Viața internă USRPLUS a fost până acum ținută la secret. Partidul cu pretenții de a fi cel mai european de pe scena românească, partidul care se vrea reprezentantul unei altfel de politică are în privința vieții interne o secretomanie de tip securistic. Această secretomanie, determinată și de faptul că principalele evenimente ale acestui partid se petrec în Bula de pe Facebook, ne face să credem că alegerile din USRPLUS vor rămîne la fel de secrete ca și alegerile din ISIS.
  2. Spre deosebire de liderii PNL, toți liderii USRPLUS sînt mulțumiți de rezultatul alegerilor. Aproape toți parveniți în funcții de pe stradă, ei consumă de cîteva luni, asemenea unor flămînzi nimeriți la un ospăț pantagruelic, noutățile aduse în viața lor de funcțiile de demnitari, de primari, de consilieri, de parlamentari. Saltul de la cetățeanul care vindea telefoane mobile sau ducea pizza,  la ditamai primarul, la ditamai parlamentarul sau la ditamai demnitarul a fost atît de mare încît liderii USRPLUS sînt mulțumiți cu condiția lor de acum și prin asta cu actualul președinte al USR,  Dan Barna. În PNL bătălia e pe viață și pe moarte, deoarece există o grupare nemulțumită de activitatea Partidului sub conducerea lui Ludovic Orban. Această grupare, auto intitulată reformistă, îi reproșează lui Ludovic Orban o mie și una de slăbiciuni din perioada mandatului său ca președinte al Partidului Național Liberal.
    Ce să-i reproșeze lui Dan Barna liderii USRPLUS după ce sub conducerea lui s-au pricopsit?
  3. E imposibil să nu observi că ultimul timp, după demiterea lui Vlad Voiculescu, membrii Guvernului din partea USRPLUS au făcut ciocul mic. Practic, nici unul din miniștrii USRPLUS nu se mai delimitează de deciziile suspecte ale Guvernului dominat acum de PNL. Speriați că ar putea avea soarta lui Vlad Voiculescu, miniștrii de sub conducerea lui Dan Barna, s-au dat la fund. Ei evită să intre în polemică cu miniștrii Partidului Național Liberal și mai ales cu șeful Guvernului, deși ar avea multe motive. Ei știu însă că pot fi dați afară rapid din Guvern dacă îi supără pe cei de la Partidul Național Liberal, dar mai ales pe premierul Florin Cîțu. Prin urmare e greu de presupus că în perioada alegerilor liderii USRPLUS îl vor denunța pe Dan Barna pentru că a lipsit USRPLUS de combativitatea de pînă nu demult, transformîndu-i pe miniștrii USRPLUS în niște birocrați brejneviști.

Spre deosebire de PNL, USRPLUS nu va trece prin tumultul bătăliei pentru șefia partidului. Prin octombrie  vom afla că Dan Barna a fost reales la un Congres ținut în bula de pe Facebook, un congres la care au avut acces doar cei care au primit o parolă. Și USRPLUS va semăna și mai tare în materie de mediocritate cu pe veci mediocrul Dan Barna, un politician plat, frigid, lipsit de orice carismă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „De teamă să nu fie dați afară de la Guvernare, cei de la USRPLUS au făcut ciocu’ mic și în chestiunea alegerilor din partid”

  • III
    Iasi , Zona militara germana .
    C
    După ce a primit informaţii exacte asupra evenimentelor de la Iaşi, generalul Antonescu s-a deplasat acolo pentru a protesta împotriva încălcării flagrante a autorităţii sale. …Declaraţia sa din process : „Şi eu m-am dus la Iaşi şi am vorbit cu comandantul general german, pentru că Iaşiul era atunci în zonă militară germană, acolo operau trupele germane şi era si zona de front şi tot Iaşiul era ocupat de germani, de trupele care trebuiau să treacă Prutul. Şi atuncea m-am dus la Iaşi şi am vorbit cu generalul german şi i-am spus: «Dacă se mai repetă acest lucru, dau telegramă Fuhrerului şi las comanda frontului». Şi atunci generalul german mi-a spus: «Vă asigur, domnule general, că nu se va mai întâmpla».[382]

  • USR va deveni al doilea partid al presedintelui Iohanis, probabil Barna va face pereche cu Catu la caleasca prezidentiala. Cu unele concesii facute UDMR, cu prosteala PSD, in mod cert se va ajunge la modificarea constitutiei. Nu vom mai avea grija si emotiile alegerilor prezidentiale din 2024. De ce sa avem dilema alegerii la presedentie a lui Catu, Barna, Ciolacu, cand este mai usor sa realegem pe Iohanis.

    • Pai nu i nici o dilema,Iohannis isi numeste succesorul,un liberal,probabil Raresica sau Catu(cu acordul si cu ajutorul Sistemului),dupa care Iohanita se pune prim ministru unde poate sa stea cat pofteste,si cu un presedinte prietenos,(succesorul numit de el si ajutat de Sistem sa iasa presedinta,nu l doare ceafa).Iar o parte din USR,(aia ceva mai rasariti),la un moment dat va fi absorbita de PNl,care va ramane Marele Partid de Dreapta.

  • Si apoi la USRPLUS e Clotilda care le face astora o „reclama” de nici toti dusmanii USR PLUS interni si externi ,de pe tot mapamondul,uniti,nu le ar putea o face vreodata.Ma intreb oare Clotilde aia e chiar asa un dezastru,sau e o bombita bagata in interiorul USR ca sa i detoneze pe astia din interior??? Imi pun si aceasta intrebare.

    • Oricum USR e pus la guvernare ca sa incaseze ei toate esecurile guvernarii PNL,in asa fel incat laudele sa vina doar la PNL,si USR sa fie pe post de vinovati de serviciu(ce nu merge bine e de vina USR,ce merge bine este meritul PNL).Cam asa vad eu strategia liberal Iohanista.Si cred ca le va iesi faza la baieti.

  • Depinde ce vrea Sistemul si acolo,poate e vrut Ciolos,dar poate la USR Plus Sistemul nu are nici o miza,poate Sistemul joaca doar la PNL,si nu e interesat de USR,care e pus la butoniera liberala pana cand Sistemul va dori sa l arunce la lada cu vechituri politice(alaturi de PMP si Pro Romania),odata ce se pune in practica planul sistemului bipartit(Progresistii PNL pe modelul partidului Democrat din SUA vs Conservatorii PSD pe modelul partidului Republican din SUA) plus vesnica balama UDMR,care sa faca coalitia cu unul din partide,pentru guvernare,cand cu unii cand cu altii.La PNL Sistemul joaca cu Catu,la USR mai vedem ce vrea,daca vrea ceva Sistemul cu astia.Doar Sistemul stie raspunsurile,noi incercam doar sa anticipam ce vrea Sistemul,ca doar ce vrea Sistemul ,aia va fi,necum in alt mod.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *