Cu prilejul centenarului Tratatului de la Trianon, capii bisericilor istorice maghiare din Transilvania afirmă, într-o declarație comună, că s-au rugat pentru consolidarea unității naționale și pentru un viitor binecuvântat. Arhiepsicopul romano-catolic de Alba Iulia, Gergely Kovács, episcopii romano-catolici din Satu Mare, Oradea și Timișoara, respectiv Jenő Schönberger, László Böcskei și József Csaba Pál, episcopii reformați de Piatra Craiului, Béla Kató și István Csűry, episcopul evanghelic Dezső Adrojáni și episcopul unitarian Ferenc Bálint Benczedi au subliniat în declarația amintită, remisă Agenției de Presă MTI, că la centenarul Tratatului de la Trianon nu doresc să adâncească doliul și sentimentul de pierdere, ci se roagă în primul rând pentru consolidarea unității naționale și pentru un viitor binecuvântat.
Liderii bisericilor maghiare au propus ca joi, la centenarul Trianonului, în bisericile din Transilvania, la ora 17:30 să fie trase clopotele timp de 100 de minute, transmite Rador.
László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, care are chiar în 4 iunie un nou termen în procesul intentat președintelui Klaus Iohannis, a declarat: „Omenește putem înţelege că pentru România data semnării dictatului de pace, care i-a sporit considerabil teritoriul, reprezintă o sărbătoare, dar în mod similar ne putem aştepta, ca şi românii să înţeleagă durerea pe care o simte poporul maghiar din pricina acestei zile (…) Acum, când suntem loviţi de epidemia de coronavirus, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania manifestă deplină empatie cu societatea românească pusă la grea încercare pe durata stării de urgenţă şi îi împărtăşeşte grijile, suferinţele”.
Nu la fel de pacifist este cu președintele Klaus Iohannis, pe care l-a dat în judecată pentru că vrea să-și recupereze Ordinul „Steaua României”. „Nu pot arăta înţelegere faţă de faptul că preşedintele Klaus Iohannis şi adepţii săi infestează opinia publică românească cu virusul sentimentelor antimaghiare, ridicate la rangul de politică oficială a statului”, a spus Tőkés.
Cu ocazia centenarului Dictatului de Pace de la Trianon, maghiarii din România resping instigarea şi discursul de factură naţionalist-comunistă, ce incită la ură împotriva lor, considerând necesară confruntarea sinceră cu trecutul nostru comun, precum şi reconcilierea istorică dintre naţiunea română şi cea maghiară.
In BOR s-a facut pomenirea fauritorilor Romaniei Intregite in cadrul Sf Liturghii .
A existat o circulara in acest sens . BOR e singura institutie a statului roman in care s-a pomenit cuvantul „Trianon” . In rest , mucles lugubru. S-a mers pina acolo incat Johannis nu a promulgat o lege cu acel subiect .