Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Decizia care poate întuneca, definitiv, mandatul de premier al lui Florin Cîțu

Premierul s-a trezit cu un cartof fierbinte în brațe, pe care nu are curajul să îl arunce, deoarece ar nimeri fix în geamurile de la palat. La Cotroceni. Demiterea lui Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic, din funcția de subsecretar de stat al guvernului a stârnit reacții dure, unele chiar din PNL.

Deputatul Florin Roman spunea, ieri, că Florin Cîțu a executat un ordin: „Cei care au luat această decizie sunt, ca de obicei, în spatele cortinei. Ei iau decizii politice și le înmânează, în plic, premierului”.

Vă prezentăm mai jos alte reacții:

În dimineața zilei de 16 martie 2021, la o săptămână de la comemorarea zilei naționale a foștilor deținuți politic anticomuniști(9 martie), am aflat cu surprindere și profundă indignare de demiterea d-lui Octav Bjoza, președinte al A.F.D.P.R., din funcția de subsecretar de stat al guvernului condus de dl. Florin Câțu.Membrii Fundației Corneliu Coposu adresează d-lui prim-ministru rugămintea de a reveni de indată asupra acestei nedrepte decizii, deoarece președintele A.F.D.P.R. reprezintă suferința și jertfa celor care au luptat împotriva terorii comunisto-bolșevice și nu putem lăsa ca memoria eroilor martiri ai neamului românesc sa fie batjocorită.

Ion-Andrei Gherasim
Presedinte executiv


Lucia Hossu-Longin, realizatorea seriei „Memorialul durerii”: 

Cred că e situație unică în Europa de Est, să fie demis dintr-o demnitate guvernamentală președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic.

Un luptător anticomunist, care și-a trăit tinerețea prin cele mai grele închisori și lagăre din gulagul românesc și a cărui prezență în Cabinetul Florin Cîțu era un titlu de noblețe pentru echipa prim-ministrului.

Despre ce vorbim? Octav Bjoza nu a negat Holocaustul și nu i-a pus în discuție dimensiunile. Eu, care l-am auzit adesea vorbind în public, știu că a respectat și respectă suferința evreilor.

A cerut doar ca legea 232/2020 să aducă unele reparații materiale copiilor foștilor deținuți politic, care au avut imens de suferit în anii comunismului.

România a avut cea mai consistentă rezistență anticomunistă din Est, mii de luptători care au murit, pentru libertate, în munți sau la zidul din Valea Piersicilor.

Îi facem acum fasciști și legionari, așa cum i-au etichetat, în mod fals, Tribunalele Poporului, după ce ne-am mândrit cu jertfa lor?

Ce-ar însemna, astăzi, ca urmașii marilor torționari să fie urmăriți și să plătească pentru crimele părinților și bunicilor lor?

Suntem o țară creștină, care n-a aplicat vendeta, așa încât, copiii și nepoții capilor Securității din perioada neagră a României sunt astăzi prosperi oameni de afaceri și beneficiari ai unui statut social de elită. Uneori, acești copii și nepoți ajung și în Parlament.

Vorbind de responsabilii reeducării de la Pitești, anume de Alexandru Nicolschi, Mișu Dulgheru și Tudor Sepeanu, Octav Bjoza n-a atacat comunitatea evreiască, pentru că, așa cum știm, fenomenul criminal dictat de Stalin și de agenții NKVD, organizat de PCR, n-a avut o fundamentare etnică.

Și din rândul evreilor, și din partea românilor, s-au angajat, în acest experiment monstruos, oameni fără milă și fără Dumnezeu.

În sfârșit, opiniile domnului Bjoza nu pot fi sancționate, gândindu-ne, în primul rând, că oamenii care au suferit au cuvinte mai tari, mai aspre, încărcate de durerea amintirii, iar asta îi face să judece faptele cu alte unități de măsură. Așa era Ticu Dumitrescu, așa este și Octav Bjoza, după 30 de ani nu ne-am obișnuit cu ei?

Decizia Premierului m-a șocat. Domnia sa n-a demis oameni care au făcut mult rău acestei țări și acum, în mod rușinos, ”la comandă”, este dat afară omul care onora, prin prezență, Guvernul României.

Îi cer domnului Cîțu să revină asupra deciziei, pentru că avem în față un tablou apocaliptic al unui guvern în care orice logică pare să fi fost abolită și cel mai curat om din această echipă de conducere, omul simbol, este îndepărtat.

Decizia aceasta face România de rușine. Opriți-o, domnule Prim-ministru, până când nu va întuneca, definitiv, mandatul dumneavoastră!


O gravă ofensă adusă comunității foștilor deținuți politici, a luptătorilor anticomuniști și urmașilor acestora

Nu știm dacă guvernul PNL-USR-PLUS realizează că prin decizia de ieri, de destituire a domnului Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat, comite nu doar un uriaș abuz moral, ci aduce o gravă ofensă comunității foștilor deținuți politici, a luptătorilor anticomuniști și urmașilor acestora.

O măsură de natură a redeschide în societatea românească răni care ar fi trebuit vindecate printr-un proces de reconciliere națională.

Ceea ce știm cu certitudine este faptul că ne vedem, din nou, aruncați din raportul de drept, de reprezentare în cadrul instituțiilor statului român, într-o poziție care ne amintește tot mai mult de aceea în care au fost ținuți zeci de ani părinții și bunicii noștri.

Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, Președinte: Coriolan Grigore Baciu, Secretar: Florin Dobrescu


Gheorghe Petrov. Cercetătorul care a avut un rol deosebit de important în investigarea unor atrocități comise de Securitate pe teritoriul județului Alba:

Demiterea intempestivă, nedemnă și nedreaptă, a fostului deținut politic OCTAV BJOZA din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, prin iscălitura păstorului pus în fruntea Guvernului Țării, cu aprobare primită de la Împărăție și bazată pe „recomandările” impuse de anumite persoane care nu au nimic în comun cu ceea ce-i românesc, reprezintă o batjocură și ofensă la adresa tuturor celor care s-au jertfit, au suferit și au luptat împotriva terorii bolșevice, precum și a urmașilor acestora.

Prin această măsură absurdă memoria martirilor neamului românesc a fost terfelită, iar făptuitorii nu au făcut decât să-și atragă disprețul public și anatema istoriei.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *