În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

Decizia CCR e o lovitură pentru PSD și nu pentru Guvern

Marți, 15 septembrie 2020, Curtea Constituțională a postat pe site un Comunicat reprodus ulterior de întreaga presă după metoda de strălucită tradiție în presa noastră din ultimul timp, copy-paste:

„În ziua de 14 septembrie 2020, Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, cerere formulată de primul-ministru.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins cererea formulată de primul-ministru şi a constatat că nu există conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, generat de modalitatea în care Parlamentul a înregistrat și prezentat Moțiunea de cenzură nr.2MC/17 august 2020 – «Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor».

Doi membri ai Curții Constituționale, fiind de acord că nu există conflict juridic de natură constituțională, au apreciat că cererea trebuia respinsă exclusiv ca inadmisibilă.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică primului-ministru și președinților celor două Camere ale Parlamentului.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Năravul nostru național, pentru care eu i-am comparat pe români cu niște carași în acvariu, e uitucenia. Nu e de mirare că textul emis de CCR și răspîndit, fără comentarii, în întreaga presă on line și off line, n-a stîrnit nici un interes. Mulți dintre cei care citesc presa cu aceeași lipsă de emoție cu care bat cuie se vor fi întrebat despre ce-i vorba. Miercuri, 16 septembrie 2020, la conferința de presă deja devenită de miercuri, Klaus Iohannis a fost întrebat în legătură cu acest anunț. A avut loc următorul dialog:

Ramona Avramescu, Televiziunea Română: Domnule președinte, Curtea Constituțională a respins sesizarea făcută de guvern în legătură cu moțiunea de cenzură. Concluzia este că moțiunea depusă de PSD, mai exact, votul și dezbaterea acestei moţiuni pentru care nu a existat cvorum prima dată, ar putea fi reprogramate în această sesiune. Cum vi se pare această decizie și cît de posibil credeți că este scenariul ca votul să fi reprogramat și ce risc există ca Guvernul Orban să fie demis?

Klaus Iohannis: Acum, sigur, o astfel de decizie nu este de natură să aducă o stabilitate suplimentară în comportamentul politicienilor noștri naționali, dar, pe de altă parte, o moţiune dacă vine din anterioara sesiune extraordinară sau dacă se depune una acum, este de inutilitate clasică între timp și am mai spus asta. Şi acea moțiune ea fost de o inutilitate clasică. S-a făcut de râs PSD-ul, fiindcă nu a reușit nici măcar să adune cvorumul pentru un vot. Mi s-ar părea de data aceasta total aiurea să mai vină cu rediscutarea aceleiași moţiuni sau cu încă o moțiune, dar dacă vor, atunci cu siguranță au instrumentele să promoveze un astfel de demers.”

Presupunînd că abordarea unei chestiuni într-o conferință de presă ținută de șeful statului are menirea de a trezi un cît de cît interes, se cuvine a reaminti cum și de ce s-a întrunit și a decis CCR în legătură cu un așa zis conflict juridic între Guvern și Parlament.

Pe data de 17 august 2020 PSD depune la Parlament, aflat în sesiune extraordinară, o Moțiune de cenzură încă din titlu marcată de ambiții pamfletare. Pe 21 august 2020, Guvernul sesizează CCR despre existența unui conflict între Executiv și Parlament. Citez din document:

„Guvernul cere judecătorilor CCR să constate existența unui conflict de natură constituțională între Guvern și Parlament generat de încălcarea dispozițiilor art.113 alin.(4) coroborat cu dispozițiile art.66 alin.(1) din Constituție, urmare a depunerii moțiunii de cenzură în perioada dintre încheierea primei sesiuni ordinare și începutul celei de a doua sesiuni ordinare a Camerei Deputaților și Senatului.”

Sesizarea face trimitere la două articole din Constituție:
Art. 66 aliniatul 1, care sună astfel:

„(1) Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfîrşitul lunii iunie. A doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfîrşitul lunii decembrie.”

Și art. 113, aliniatul 4, care sună astfel:

„4) Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.”

Spre deosebire de mulți confrați, eu am văzut în sesizare mai mult decît o simplă manevră a PNL de a ieși basma curată din examenul numit Moțiunea de cenzură. Am scris și reiau aici principalele idei că depunerea unei Moțiuni de cenzură într-o sesiune extraordinară e o premieră postdecembristă. Așa cum am zis, în spirit, Constituția se opune unei Moțiuni în sesiune extraordinară, pentru că asta înseamnă precedentul ca o majoritate parlamentară să poată depune mai multe Moțiuni de cenzură decît cele două permise de cele două sesiuni ordinare. Parlamentul poate convoca o sesiune extraordinară de mai multe ori în vacanța parlamentară și astfel un Guvern, indiferent de culoarea sa politică, ar putea fi supus pe parcursul unui an nu la două, ci la mai multe Moțiuni de cenzură. Ori, așa cum arătam la un moment dat, spiritul Constituției e de a reduce posibilitățile de criză politică. O Moțiune de cenzură e totuși un moment de Criză politică. 

Curtea Constituțională a decis altfel.
Pentru viitor ea creează condițiile unui joc de a Moțiunea de cenzură. Orice majoritate, nu numai cea de acum, poate depune Moțiune de cenzură în sesiune ordinară, apoi convoacă sesiune extraordinară și mai depune una. Teoretic PSD deși a depus Moțiune de cenzură în sesiune ordinară (februarie 2020), a depus una și în sesiune extraordinară (august 2020), care trebuie votată în sesiunea ordinară. Dacă Moțiunea din august nu trece la votul din septembrie 2020, nu-i nimic, PSD mai are dreptul la o Moțiune. Tot în sesiunea aceasta.

Pentru prezent Decizia are următoarele efecte politice:

  1. Scutește PSD de campania pe care ar fi dus-o Klaus Iohannis și PNL pe tema iresponsabilității acestui partid. Vă imaginați ce-ar fi fost la gura lui Klaus Iohannis miercuri, 16 septembrie 2020? Iresponsabilitate, cinism, cruzime. Păcat că nu sîntem în decembrie 1989. PSD ar fi fost acuzat de genocid! Nu s-au infectat oameni sănătoși și n-au murit oameni întregi din cauza manevrelor anti Pandemiei ale PSD în Parlament?!
  2. Obligă PSD să supună la vot Moțiunea din 31 august 2020. De reamintit că Moțiunea n-a căzut. Moțiunea n-a fost supusă votului, pentru că nu s-a întrunit cvorumul. Dacă decizia era de acceptare a conflictului, depunerea Moțiunii ar fi fost anticonstituțională. Cum însă depunerea e constituțională, din punct de vedere constituțional majoritatea PSD o obligată să supună votului Moțiunea din august. Cu toate riscurile inerente pentru PSD, între care se numără, evident, eșecul. După eșecul întrunirii cvorumului, PSD a scos-o la vopsea invocînd amînarea ședinței de supunere la vot pînă după decizia CCR. Decizia CCR a fost luată. Întrebat ce va face PSD Marcel Ciolacu a declarat:
    „Am citit comunicatul CCR, aşteptăm motivarea apoi, împreună cu colegii mei, vom lua o decizie politică privind oportunitatea continuării demersului (cu privire la moţiunea de cenzură depusă – n.r.)

După 31 august 2020, PSD a anunțat că ia o decizie abia după ce se primește decizia CCR. PSD a cîștigat astfel două săptămîni. A cîștigat timp. Acum precizează că așteaptă Motivarea. Sînt tare curios ce va născoci după publicarea Motivării pentru a nu supune votului Moțiunea din 31 august 2020. Asta deoarece PSD nu-și dorește cu nici un chip votul la Moțiunea de cenzură din 31 august 2020. Nici una dintre soluții nu-i convine. Nici dacă Moțiunea trece (va fi acuzat de criză politică inutilă în plină Pandemie), nici dacă nu trece (va fi acuzat de eșec, ceea ce va duce la demobilizarea activului PSD). Oricum ar da-o, pentru PSD decizia CCR e defavorabilă. Dacă dădea cîștig de cauză Guvernului, se pomenea doar cu o campanie anti prin care a mai trecut. Cum însă CCR i-a dat PSD cîștig de cauză, iată PSD la mare strîmtoare. Trebuie să decidă votul, pentru că Moțiunea de cenzură nu poate să rămână în aer. Singura speranță a PSD e ca Motivarea să vină după alegerile parlamentare.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii