Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87,97 la sută

Decizia interzicerii Tik Tok-ului, foarte popular în rândul tinerilor, este de fapt o băgare a SUA într-un nou război rece

În aceste zile peste ocean, în celălalt imperiu de Apus de care depindem ca și colonie, se întâmplă lucruri interesante. Pe zi ce trece se vede că Trump a intrat în retorica electorală. După cum declara acum câteva ore nu dorește amânarea alegerilor, dar nici grăbirea lor. Imediat, specialiștii în Drept i-au atras atenția că în afara unor perioade grave de război prin care a trecut națiunea americană, nimeni nu a adus în discuție așa ceva și nu există prerogative în acest sens pentru președinte. În răsărit, acolo de unde vine „dușmanul” tradițional al lumii democratice, s-au cam schimbat lucrurile. China, printr-o strategie bine pusă la punct de a cuceri economic lumea, ca toți să depindă de ea, devine ceea ce Rusia era acum 50 de ani. China a cumpărat numeroase afaceri în această pandemie pe un preț de nimic. Strategia este clară și a debutat cu câteva decenii mai devreme. Sunt oameni bine selectați și cu banii primiți de la guvern, colonizează porturi, orașe, capitale din întreaga lume. Este o strategie perfectă, pe care americanii preocupați de războaie și de rolul de gardian al lumii nu au luat-o în seamă. Acum este prea târziu. Trump pentru a-și salva din voturi atacă opoziția, însă apelează și la tactica găsirii pentru americani a unui dușman exterior. Apare ca luptă pentru protejarea cetățenilor americani. Balaurul cu care sunt speriați americanii îl reprezintă China.

Vă aduceți aminte imagini cu familii care se ascundeau în buncăre, iar la joacă copiii purtau măști când a fost criza rachetelor? Administrația Kennedy a părut că a ieșit învingătoare după ce Hrușciov telefonase la Casa Albă spunând că retrage rachetele dacă se întâmplă același lucru cu cele americane din Turcia. Bineînțeles că s-a profitat electoral, iar tânărul președinte american era sigur că o să mai prindă și al doilea mandat. Ce siguri sunt uneori oamenii politici și nu învață că istoria, soarta sau destinul îți poate da o palmă care să te arunce în afara jocului sau mai rău la doi metri sub pământ. În aceste zile Trump face același lucru. A identificat China ca dușmanul cetățeanului american care o să vină noaptea deghizat, o să le fure cetățenilor din case banii și o să rămână fără slujbe.

Decizia interzicerii Tik Tok-ului, foarte popular în rândul tinerilor, este de fapt o băgare a SUA într-un nou război rece. Dacă la acest ingredient apare și critica la adresa democraților că îi stârnește pe neomarxiști să pună mâna pe putere, deja avem principala temă de campanie. Nu știm dacă va reuși sau cum va reacționa America profundă, tradițională și conservatoare. Noi vedem doar ce se întâmplă în universități și marile orașe. Adică acel segment pe care Trump nu va miza niciodată. În anii 60 erai speriat că apare soldatul rus și te duce în Siberia, iar acum de soldatul chinez care te va trimite la plantații de orez sau în fabrici de făcut nasturi pentru tot restul vieții. Chinezii au fost înțelepți începând cu antichitatea și o să vedem dacă totul se va transforma într-un război rece și economic sau o să asistăm la un conflict militar direct.

Puterea Chinei stă și în numărul populației. Sunt calcule statistice care arată că în următorii zeci de ani rasa galbenă va pătrunde pe continentul European și chiar peste ocean. Doamna Merkel și-a injectat sânge proaspăt din Orient. Aceștia se vor căsători cu nemțoaicele singure și vor crea o nouă rasă. Cartierele chinezești sunt din ce în ce mai multe peste tot în lume, iar căsătoriile cu cei din imperiul chinez, deja sunt o realitate. Te poți opune dragostei încălcând drepturile omului ? Asta este o armă mai puternică decât blocajul unor companii sau chiar gloanțele. Trump nu știu dacă știe acest lucru, dar merge din greșeala în greșeală în relațiile cu ei. Ba mai mult, își pune noile colonii să facă lucruri incredibile la adresa Chinei fără ca aceștia să aibă ceva de împărțit. Aici suntem și noi și o să plătim pentru asta. Daca reușeai să păstrezi măcar jumătate din ce au distrus în cei 30 de ani, aveai în Rusia, China și Africa trei piețe incredibile prin care tu, România o țară doar de 20 de milioane de locuitori trăiai decent. Prin această afirmație o să fiu declarat agent al Moscovei și al Beijingului. Nu mă miră. Sunt cei care nu înțeleg nimic din ce se întâmplă în jur. Istoria îi plătește și răsplătește pentru calitatea de a fi slugă, în anii 50 pentru ruși și acum pentru noii stăpâni de la Berlin și Washington.

În noul război rece cu China comunistă nu m-ar mira ca Rusia, devenită între timp putere mai slabă, să fie aliata americanilor apărând creștinătatea din această zonă și să fie câștigătorul de facto și să i se potrivească celebra vorbă: când doi se ceartă, al treilea câștigă. Bineînțeles că în această afacere nu este uitată și Germania, vechiul aliat al Rusiei și prieten de nădejde.

Zilele trecute a decedat John Lewis în urma unei boli cumplite la pancreas. Acesta încă din tinerețe a luptat pentru drepturile civile ale afro-americanilor și a fost în prima linie când s-a organizat în capitală marșul libertății din vara lui 1963. Mai târziu a fost și congressman și toată viața și-a dedicat-o unei cauze nobile. Dar nu pot să nu văd cum unii se agață de aceste evenimente. Au loc întâlnirile acelea ciudate pentru cultura noastră, în care în fața sicriului închis, pe care este așezat steagul SUA, vin și vorbesc tot felul de oameni despre cel trecut în neființă și fac și câteva glume, uneori chiar deplasate. Oamenii aplaudă după fiecare frază și spectacolul este complet.

Era imposibil să se rateze această ocazie și să nu fie folosită și puțin electoral. În ultimul timp, la toate aceste evenimente nefericite și la tot felul de întâlniri mai mult sau mai puțin electorale, apar și ceri trei crai de la Apus. Nu contează că simpozionul are ca temă încălzirea globală sau este vorba de o înmormântare, conform expresiei românești „Unde e multă lume hop și un sobor de preoți”, așa la americani hop cei trei crai foști președinți ai Americii.

Deja Bush nu mai este republican de foarte mult timp. Și fac poze, și glumesc cu soțiile foștilor colegi și fac ironii și aluzii la Trump și indică noile căi pe unde trebuie să meargă americanul de rând. E și aproape comic când îi vezi. De la discursul lui Obama care este direct la țintă și clar, pe față, el fiind încă verde, până la mumia penibilă, Clinton, care pare bătrânelul înțelept. La mijloc, texanul Bush vine mereu cu poante bune, indiferent de eveniment. Dacă nu e atent într-o zi o să înceapă să toarne în pahare și să se urce pe birouri cum făcea în tinerețe în barurile orașului natal. Dacă văd că lupta cu Trump este exasperată, o să apeleze și la Carter în cele din urmă. Nu știu însă dacă fostul președinte mai lucid decât toți nu i-a refuzat deja.

Într-un interviu acordat postului Fox News președintele Trump spune că violențele interne sunt rezultatul faptului că în acele orașe democrații conduc în mod stupid și sunt capturați de lobby-ul avocaților. În Portland președintele spune că poliția a arestat câțiva din liderii pe care îi declară anarhiști. Și dacă are dreptate? O să aflăm exact ca la Ceaușescu că povestea cu agenturile străine era reală?

Acesta merge mai departe și îl critică cu un zâmbet în colțul gurii pe realizatorul interviului Wallace spunând că este susținător al democraților, afirmând că televiziunea Fox s-a schimbat mult. Trump continuă atacându-l pe Biden care în opinia sa nu ar rezista la un asemenea interviu, ci ar sta sub pământ și ar striga: „Mami, mami, du-mă acasă! fiind un incompetent”. Doamne dacă cineva de la noi ar da un asemenea interviu, cred că televiziunile ar lua la propriu foc, fătucile fiind isterizate că se leagă cineva de vizirul din dealul Cotrocenilor. Să stea liniștiți! Indiferent cine este la Casa Albă ei au același statut de membru al coloniei mai mult sau mai puțin privilegiați.

Trump sfârșește interviul optimist spunând că a fost tratat nedrept și că a fost anchetat chiar înainte de a fi ales de către o bandă de hoți și escroci. E foarte interesant să ne aplecăm atenția asupra activității politice de peste ocean, pentru că și pe noi ne influențează ca și colonie. Mai ales că brusc ca cetățean mă trezesc în plin război rece de data asta cu China. Oare în acest caz și în tabăra câștigătoare? Cursa electorala o să fie foarte interesantă, mai ales că ea depinde de această criză sanitară și de acest război rece început împotriva Chinei. Până atunci noi doar putem să ne rugăm să fim ocoliți de toanele stăpânilor care ne pot vârî degeaba în jocurile lor murdare de pe mapamond.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Decizia interzicerii Tik Tok-ului, foarte popular în rândul tinerilor, este de fapt o băgare a SUA într-un nou război rece”

  • @Tudi
    Sa fim seriosi si sa recunoastem ca sistemul democratic occidental nu poate functiona niciodata in Rusia sau China. Nu merge el la noi, daramite la aia. Fiecare societate are in spate o cultura seculara (chiar milenara in China) care nu poate fi schimbata fara sa aduca apoi drame. China cat si Rusia au fost autocratii si asa vor ramane daca nu vor sa dispara. Si noi am avut doar autocratii in istorie si doar o fereastra scurta de democratie de tip occidental inainte de ww2+perioada actuala. Ti se pare ca aceasta ni se potriveste? Mie nu. Totul s-a naruit in 30 de ani. Romania e acum o tara doar de iure, de facto ea nu mai exista. Aici Iliescu a avut dreptate. Decat o democratie schioapa, mai bine un despot luminat! Ce a creat democratia asta noua la noi? Nimic, nix, zero, nada. Doar saracie si sprangheliade. In rest sa fim sanatosi si optimisti. Ieri a fost mai bine!

  • @Tudi
    Esti simpatic, ai intuit directiile dar n-ai inteles sensurile (ca la fizica). In timpul administratiei dezastruoase Obama, China s-a inscris in cursa pentru numarul 1 mondial. Trump a castigat alegerile pentru ca americanii au pierdut joburile in toata industria care fusese delocalizata in China si a dezechilibrului balantei in materie de comert cu autoturisme in care nemtii luau caimacul iar americanii aveau bariere comerciale enorme in dorinta de a vinde in Europa. Economia a mers pe un trend ascendent pana la nebuneala cu pandemia. Si de aceea s-a creat tot frontul asta mondial contra sa. De la chinezi, ONU, Germania, democrati (care vedeau rosu ca au pierdut presedintia), la miliardarii pandemici, toti au un cui cu Trump. Si uite asa, a fost inventat covidul. Rusii au jucat acum cartea observatorilor si bine au facut. Prostia cu ajutorul dat lui Trump in alegeri e o tampenie cat SUA de mare. Deci, totul se joaca impotriva acestui om care vrea sa pastreze stilul american nealterat (si e sustinut mai pe fata sau mai pe ascuns de hard-worker-ii care s-au vazut cotropiti de tot felul de aiureli progresiste si care nu mai au ce pune pe masa copiilor). Ca omul nu e un mare diplomat, sunt de acord, dar urmareste sa reintoarca America pe locul pe care Obama l-a cedat Chinei. Acum se joaca destinul SUA si al planetei. Beleaua e ca nu cred ca vor scapa ori de razboi civil ori de transformarea intr-un nou soi de URSS. In toata nebunia asta noi jucam pe post de oaia care va fi mancata indiferent de care lup va castiga batalia.

  • Daca Nemtii si Chinezii se inteleg ca sa isi imparta sferele de influenta financiara in lume,si sa si le delimiteze strict(Germania ia Nordul si Vestul,iar China Estul si Sudul) cei doi colosi economici pot chiar convietui in pace mult timp de acum incolo.

    • E o posibilitate,nu inseamna ca asa va fi suta la suta(in chestiunea Chinejilor si a nemtilor),in fine.In alta ordine de idei,ma gandeam,ca desi Trump blestema China pentru pandemie,totusi faptul ca lucrurile sunt grave in SUA il pot determina pe Trump sa forteze anularea alegerilor,si sa isi prelungeasca mandatul indefinit,se stie acest lucru este greu de realizat in SUA,dar la ce vremuri traim,nimic nu mi se mai pare imposibil.Daca nu aparea acest Covid 19,oricum Trump pierdea alegerile,asa ca Trump avea nevoie de o criza majora ca sa poata anula alegerile (singura lui sansa de a ramane la putere,cu Covid 19 sau fara Covid 19,alegerile oricum ar fi pierdute de Trump),cu ajutorul acestei crize majore Trump si ar putea prelungi sederea la putere pe timp nedefinit,de asta el ar fi avut nevoie de un razboi cu Iranul,Criza Covid 19,sau chiar de un Al Treilea Razboi Mondial,sau alte crize majore planetare,asa ca o criza precum cea actuala l ar putea face sa incerce sa si forteze prelungirea mandatului pe termen nedefinit.

      • Tot in timpul crizei Covid 19 Putin a modificat Constitutia Rusa ca sa se puna Presedinte pe Viata,cum Trump admira stilul autoritar al lui Putin(asa actiona Trump ca si om de afaceri,in stil dictatorial,si in general o afacere se conduce ca si o dictatura,o afacere nu este un mediu Democratic),Trump poate fi tentat sa adopte modelul Putinist,si folosindu se de Criza,sa incerce preluarea puterii totale,pe termen nedefinit,in stilul Putinist(pe care el il admira).E drept ca in SUA este mai greu de facut treaba asta(SUA are totusi niste institutii cu radacini adanci care i vor complica treaba lui Trump),dar asta nu inseamna ca Trump nu va incerca(bazandu se pe oameni din institutiile de forta Americane,Armata,Servicii,Politie care acolo sunt Stat in Stat).Daca Trump nu paraseste puterea toamna asta,de la anul vom vedea cum Democratia Americana,asa cum e ea,de forma sau nu,va disparea,si va aparea o Dictatura Militara pe fata in SUA(institutiile de forta aveau un rol conducator in SUA pana acum,dar nu pe fata,asa mai discret,se pastra o aparenta de Democratie,cu institutii de rigoare),o tara care va fi condusa pe fata de o Hunta Militara,care il va sustine pe Trump la conducere,in timp ce va conduce SUA.

  • Noi suntem din start trecuți la categoria „collateral damage”. Deci, fără iluzii sau speranțe!

    • Ma tem ca in chestiunea asta se va repeta istoria,Trump,noul Hitler il va tara pe noul Antonescu,Iohannis impotriva Chinei,si ca rezultatul va fi cam acelasi,un nou Stalingrad administrat de data aceasta de catre Chinezi,si de catre Xi Jinping,care joaca rolul noului Stalin.Istoria are un pacatos obicei,din cand in cand se repeta.Partea proasta e ca nu mai avem un rege Mihai care sa ne scoata din nebunia asta.Rusia insa nu se va alia cu SUA contra Chinei,asa cum ea nu se va alia nici cu China contra Rusiei,va juca la doua capete,in ideea ca SUA si China se vor distruge reciproc.Rusia nu vrea ca nici China,dar nici SUA sa castige,ei vor distrugerea mutuala a celor doua superputeri.Surpriza poate veni de la Nemti insa,posibil sa faca o alianta surpriza cu China,alianta plutocratilor,stiindu se faptul ca cele doua tari impart deja puterea financiara pe planeta,si dorind sa elimine”barbarii razboinici” SUA si Rusia,cele doua superputeri militare,dar cam falite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *