Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur al alegerilor prezidențiale

Declarațiile lui Vasile Dîncu: În război sau în înțelegere cu Marcel Ciolacu?

Provocînd un Breaking News la marginea de Răsărit a Imperiului Europeanu, Maia Sandu, alintată de presa anti-Iohannis de la noi drept fragila domniță, adresează Nației de peste Prut un Mesaj amintind, prin dramatism și fabulație, de declarația din 13 iunie 1990 a lui Ion Iliescu despre Tentativa de lovitură de stat a Opoziției prin destabilizarea țării.

Mesajul Maiei Sandu și cele al lui Ion Iliescu au drept notă comună un vechi truc politrucesc:
Născocirea unui pericol pentru a-și întări puterea în stat.

Despre scenariul scris de Volodîmîr Zelenski și citit într-o primă lectură de Maia Sandu am vorbit în jurnalele mele video și în emisiunile de la Evz. Mă voi apleca acum, în scris, asupra unei ciudățenii semnalate în reacțiile din România. Că președintele Klaus Iohannis a reacționat la trei zile după sceneta jucată de Maia Sandu și atunci nu printr-o declarație de presă, ci printr-o postare pe facebook, nu mă miră și, prin urmare, n-o trec printre ciudățenii. Klaus Iohannis a fost informat de Servicii că prin Maia Sandu Volodîmîr Zelenski vrea să atragă România, țară membră a NATO, într-un conflict militar cu Federația Rusă. De aceea Klaus Iohannis a dovedit prudență înțeleaptă, condamnată în România de presa USR-istă, care a folosit-o pe Maia Sandu pentru a-l ataca pe Klaus Iohannis.

Bizareria se ivește în cazul reacțiilor din PSD.
Chiar luni, 13 februarie 2023 la scurt timp după ieșirea Maiei Sandu, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a simțit nevoia să se îngrijoreze pe Twitter. Și nu oricum, ci profund:

„Profund îngrijorat de informația comunicată de președintele Maia Sandu privind încercările Rusiei de a destabiliza Republica Moldova. România și UE sprijină pe deplin continuarea căii democratice și europene a Republicii Moldova. Sîntem uniți pentru democrație!”

Rapiditatea reacției e uluitoare. Pare că Marcel Ciolacu s-a grăbit ca nu cumva să i-o ia înainte vreun alt politician român în chestiunea abordării serioase a fantasmagoriilor distinsei de peste Prut. Cum a ajuns Marcel Ciolacu la decizia de a lua în serios în spațiul public scenariul lui Volodîmîr Zelenski și interpretat de Maia Sandu rămîne un mister. Românii s-au confruntat cu multe nenorociri în ultimul timp. Nu l-am surprins pe Marcel Ciolacu atît de prompt în a le lua în seamă. Cutremurul din Sudul țării n-a stîrnit în persoana fizică a lui Marcel Ciolacu nici o tresărire de emoție.

Tot luni, 13 februarie 2023, după reacția lui Marcel Ciolacu vine reacția unui alt lider PSD, Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, fost ministru al Apărării din partea PSD. Într-un interviu acordat luni, 13 februarie 2023, site-ului Europa Liberă România, din care publicația redă un fragment chiar pe 13 februarie 2023, Vasile Dîncu dezvăluie un punct de vedere nu numai diferit, dar și polemic față de cel al președintelui PSD:

„Republica Moldova este un stat aflat în dificultate. În ultimii ani au pierdut 40% din populația activă prin migrație. Nu este un stat sustenabil din punct de vedere economic. Au avut mari probleme în a implementa o economie de piață funcțională în Republica Moldova, au fost dependenți de resursa energetică și au fost ținuți dependenți prin politicile naționale a unor guverne. Au fost ținuți dependenți de Ucraina sau de Rusia. De asemenea, în materie de politică de securitate ei au avut mari probleme, au fost ținuți într-o politică de așa-zisă neutralitate în care bugetul Armatei înseamnă 0,32% dintr-un PIB mic. Deci o incapacitate pur și simplu de a dezvolta o politică de securitate eficientă. A fost și o fragmentare continuă a vieții politice. Și Maia Sandu cu siguranță prin politica de apropiere de Uniunea Europeană a fost și sabotată mereu în acest proces. Partidul pe care-l reprezintă, PAS, este într-o situație în sondaje, nu foarte favorabilă, a pierdut foarte mult în ultima perioadă prin suprapunerea crizelor și cred că se încearcă în Republica Moldova, în acest moment, o revigorare a simpatiei politice pentru partidul proeuropean a Maiei Sandu, pentru echipa ei. (…)

Nu cred că este vorba de un pericol iminent din partea Rusiei, chiar dacă Rusia vociferează din cînd în cînd împotriva Republicii Moldova, dar influența Rusiei în Republica Moldova este foarte mare, este consistentă. Și cred că nu au nevoie de lovituri de stat sau de alte elemente pentru asta. În schimb, cred că sacrificarea premierului Gavrilița și aducerea unui om apropiat mediilor de securitate este pînă la urmă o interpretare e următoarei partituri. Gavrilița era un om de business, un om care a lucrat în organisme internaționale, era apropiat de mediile economice, iubite în Europa, nu ne-a reușit foarte bine, pentru că nu avem resurse destule, niște efecte directe de dezvoltare rapidă pe care să se vadă nivelul de trai și atunci mergem pe partitura securității. Avem și un pericol pe care ni l-au revelat vecinii noștri ucraineni, ne-au dat și date despre asta și atunci punem un om puternic, care asigură securitatea, mai degrabă, decît dezvoltarea. Eu cred că este un pariu pe care Maia Sandu îl face cu mediul politic de acolo, sper să cîștige. Să sperăm că acest nou premier va reuși să relanseze cumva acțiunea guvernamentală proeuropeană a Maiei Sandu și Moldova să meargă în continuare pe traseul european pe care a pornit și care ar fi într-adevăr salvarea pentru Republica Moldova. Dacă nu reușește cu această mișcare politică, atunci pentru Republica Moldova va fi un adevărat dezastru.”

Despre justețea analizei lui Vasile Dîncu am vorbit în jurnalul meu video de miercuri, 15 februarie 2023. Obiectivitatea și complexitatea textului îmi impun să-l redau aici în întregime și ca dovadă în scris, chiar dacă electronic.

Vasile Dîncu e indiscutabil un mare analist al realităților interne și internaționale. Punctul său de vedere despre Declarația Maiei Sandu nu este însă a teoreticianului Vasile Dîncu. E reacția unui lider PSD la zicerile Maiei Sandu. Că așa e stă mărturie campania declanșată de colivăresele lui Zelenski din cimitirul care e presa românească împotriva lui Vasile Dîncu, de-ai crede că distinsul politician a pîngărit fecioria acestei Fecioare Maria a spațiului moldo-român.

De acord cu analiza teoreticianului Vasile Dîncu, și noi o vom interpreta ca reacția unui lider politic român la Declarația Maiei Sandu.
Și din acest punct de vedere n-avem cum să nu remarcăm conflictul spectaculos dintre reacția PSD-istului Marcel Ciolacu și reacția PSD-istului Vasile Dîncu.

Cele două reacții exprimă două poziții net diferite în cadrul conducerii PSD în chestiunea Războiului din Ucraina.
Cea a lui Marcel Ciolacu se înscrie în poziția sa publică despre Războiul din Ucraina, poziție care nu se abate de la poziția nici măcar cu un strănut de la poziția Washingtonului și a Bruxellesului.

Reacția lui Vasile Dîncu se înscrie perfect în poziția sa bine cunoscută în chestiunea Războiului din Ucraina. O expresie publică a acestei poziții a fost declarația sa din 24 octombrie 2022, condamnată de presa TeFeListă și mustrată de Klaus Iohannis:

„Războiul va mai continua, singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrîngere prea mare pentru politică”.

În spațiul public s-a vehiculat teza că demisia lui Vasile Dîncu din funcția de ministru al Apăririi a fost forțată de Klaus Iohannis ca urmare a acestei declarații.
O persoană bine plasată mi-a mărturisit însă că forțarea demisiei a fost rezultatul intervenției lui Marcel Ciolacu la Klaus Iohannis ca să-l scape de Vasile Dîncu.

E chiar absurd acest scenariu?
Aș fi răspuns da, dacă n-ar fi venit această uriașă discrepanță dintre cele două poziții în chestiunea Maiei Sandu.

Prin declarația de acum, înscrisă în logica declarației din 24 octombrie 2022, Vasile Dîncu se adresează unei mari părți a electoratului PSD. Acest electorat respinge pozițiile lui Marcel Ciolacu în legătură cu Ucraina lui Volodîmîr Zelenski. Acest electorat PSD s-a îndreptat în planul Media de la Antena 3 la Realitatea TV și la România Tv iar în planul politic de la PSD la AUR. Deplasarea asta explică situarea AUR pe locul 2 în sondajele care nu se dau publicității. Să fi intuit Vasile Dîncu potențialul uriaș al acestui electorat sedus de discursul suveranist?
Sînt mai mult ca sigur că da.

Sînt mai puțin sigur în legătură cu poziția lui Marcel Ciolacu față de această politică angajată de președintele Consiliului Național al PSD.
Poate fi poziția de teamă față de Vasile Dîncu și atunci s-ar explica intervenția pe lîngă Klaus Iohannis.
Poate fi însă și o înțelegere cu Vasile Dîncu pentru ca PSD să recucerească electoratul suveranist prin intermediul lui Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD.

Care dintre cele două ipoteze explică tot mai vizibilul conflict dintre cele două poziții?
Ne vor răspunde evenimentele din perioada următoare.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „Declarațiile lui Vasile Dîncu: În război sau în înțelegere cu Marcel Ciolacu?”

 • Ha, ha, ha!!! A fitili e simplu, a gandi e mai greu. Coloana a 5-a l-a dat jos pe Ceausescu ca sa intram in NATO si sa-si aduca amerlocii scutul antiracheta la Deveselu si trupe cat cuprinde imprastiate prin toata tara. Transformandu-ne in tinta perfecta a armatei ruse daca balciul din Urcacania se extinde.

 • deci…exista doar doua variante?
  ‘in intelegere’ sau ‘in razboi’ ?

  uite ca io zic ca mai e si a treia, …ca la foton! :))), iar ea e asta: ‘in balanta’

  un partid politic, insa orice altceva, daca nu are structura unei balante nu se va ecilibra …in veci! ( insa fiind asa, lipsit de putinta de a se echilibra folosind doua talere, va ajunge, …cindva, sa fie capabil sa se echilibreze…la infinit :)) )

  daca Dincu si Ciolacu sint talerele,…oare care le o fi reazemul?!:))))

  in opinia mea ‘conducerea prin superpozitii’ e singura care mai face fata pe vremurile astea. cind situatia se suceste, …tu esti deja sucit! :)))
  chiar ar fi o mirare, da’ ce mirare!:))), ca vreun partid sa treaca la ‘conducerea prin superpozitii’, insa …minuni se mai intampla, nu? :))
  ____________
  daca si omul e …in doua feluri, Trup si Suflet, Minte si Inima, cum ar putea crede un partid ca poate fi oricum, dar altfel, si sa mai ramana si echilibrat ?!:)
  iar in cazul in care un partid chiar isi doreste sa pice in picioare, …sa nu crape, indiferent despre ce e vorba, atunci unul din talere tre sa aiba aceeasi definitie cu Natura. adica indiferent despre ce e vorba el o tine danga langa cu Natura! :)), …indiferent! despre ce e vorba.
  daca un partid politic, de oriunde din lumea mare, chiar ar vrea sa se ridice la masura vremurilor, atunci el ar despleti si Drepturile Omului in Drepturi Naturale si Drepturi la Artificializare, caz in care, exemplul fiind un partid ProNatura, un taler ar tine o pina n pinzele albe cu Natura, iar celalalt n ar avea nimic impotriva Artificializarii.
  ideea e ca nu mai poti fi doar intr un singur fel, ca te inghesuie astia la colt:))), tre sa fii in doua feluri, adica sa fii …SI
  :))

 • Am cautat si nu gasesc „presa USR-istă”. Ma poate ajuta cineva cu exemple?

 • 😛 Bine spus maestre.
  dar nu l mai pupa in cur pe Dancu, pentru ca nu merita.
  Stim toti ce poama e

 • Sanatate dle Cristoiu
  La multi ani pe anul asta…
  Normal ca va relatez ceva de pe alaturi de tema .Macar sa ne destindem ,sa ne simtem bine…
  Fragila nostra are Sansa sa aduca iar din nou Rusia la Prut.Iar astia fraieri ar fi sa nu profite.
  Din nou pe araturile patriei…
  Stiti pe unul Scholz?Nepot de general wehrmacht.Gasiti de pe unde stiti video cu asta alaturi de Biden cind acesta anunta ca sceste Nord streamuri vor disparea daca Putin patrunde cu trupe si tancuri in Ucraina.
  Scholz raspunde ca acest lucru SE VA PRODUCE si adauga ca acest lucru se va produce prin COLABORARE.Capisci ?
  Germania e tratata ca o cadina debutanta.Germania tomne…Germania accepta sa isi pericliteze economia ,industria…societatea.
  Zum fuss …apporte…play dead
  Merkel spionata de SUA in tandem cu BND.Reactia lui Merkel…amintiti va.Ioc.
  Care suveranitate in NATO?Poate Orban?
  Dar asta se FOLOSESTE de curentul politic European la care e afiliat pentru natiunea sa.Iar Astia de Romanica niste vechili in fapt subordoneaza propria Tara
  intereselor straine.
  Pe Ciolacu l-au pus vice pe la o ceva.
  Se preocupa de social pensii etc ?.Mda,
  dar daca va trebui sa aleaga dintr un buget amarit ce sa faca ?Pensii sau arme…de asta se turuie despre agresiunea rusa.
  Romania ESTE ciinele antitanc al SUA.Eu ma risc sa spun ca RM nu va fi .
  Dar aveti dreptate cind esti sarac nu prea conteaza ca vei deveni o transee fumeginda …pentru unguri conteaza.
  Cred ca daca vom avea cite o inchisoare CIA si vreun biolab in fiecare judet nici ciolacul nici adincul nu o sa observe.
  Suveranistii?
  Ma lesi?
  Al matale…
  ‘eisenbacher

 • Sfat
  Pentru ca tot ajungeți mîine la domnul Tuca poate ii explicați așa didactic ce este coloana a cincea rusa și cum exista ea in Europa și mai ales in România și Moldova
  In Germania ea s-a văzut extrem de clar in județele fostului RDG
  Cu ocazia acestei lecții putem sa punem in discuție și aparițiile publice ale diverșilor lider a jgheabului ca in opinia mea sunt doua unul rus unul anti
  Ciolacu omul lui Hayssam ( ce o mai face a murit de cancer sau nu încă ) care sirian fiind era și omul rușilor
  Mulți din studentii sirieni de la medicina in România unii azi prosperi oameni de afaceri erau ai KGB ului
  CIRCOTASI vor spune KGB nu mai exista
  Nu uitați de domnul Tuca ca este păcat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *